Balıkların Gelişimini Etkileyen Faktörler


nikon_Çevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[C]2,1,8214[/C] [B]4768,2[/B] [C]4,3,8214[/C]
Kayıt: 07/02/2006
İl: Ankara
Mesaj: 980
nikon_Çevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 20 Haziran 2006 17:35




[b]BALIKLARIN BÜYÜMESİNDE ETKİLİ OLAN FAKTÖRLER[/b]


 


Evimizin sevimli yaratıkları balıklarımızın gelişimi her zaman istediğimiz gibi olmaz. Bazı akvaristlerin balıkları çok hızlı ve sağlıklı bir gelişim gösterirlerken, kimi akvaristlerin balıkları ne yaparlarsa yapsınlar sağlıklı ve hızlı bir gelişim göstermezler. Balıkların gelişimini etkileyen belli başlı faktörler şunlardır;


[b][/b] 


[b]TANK BOYUTU:[/b]

[b][/b]Tank büyüklüğü, balıkların sağlıklı gelişimi için önemle üzerinde durulması gereken konulardan birisidir. Genel kanının aksine, tankın büyük olması, "daha fazla uğraş" demek değildir. Tam tersi, küçük boyutlu tanklarda çok daha fazla uğraş vermeniz gerekir. Çünkü, büyük tanklarda istenen su değerlerini oluşturmak ve korumak daha kolay olurken, küçük boyutlu tanklarda su değerlerinde sürekli değişiklikler yaşanabilmektedir.


 




[img]http://www.akvaryum.com/Forum/resimler/upload/nikon/2006-06-13_113823_image1.jpg[/img]


Foto: Tarık BAKICI


 


Aynı zamanda tankın büyüklüğü, balıkların erişkin boylarına gelmelerinde de önemli bir rol oynar. Gerekenden daha küçük akvaryumlarda beslenen balıklar erişkin boylarına ulaşamazken, daha büyük boyutlardaki tanklarda yetişen balıklar hem daha büyük olurlar, hem de daha sağlıklı gelişirler. Aynı zamanda, küçük akvaryumlarda beslenen büyük boyutlu balıklar arasında yaşanan kavgalar sık görülen bir olaydır. Bu özellikteki tanklarda bakılan balıklar, çoğunlukla strese girip sağlıklarını kaybetme tehlikesi ile karşı karşıya kalırlar.





Tankınızın büyüklüğünü, beslediğiniz balıkların türlerine göre belirlemelisiniz. Akvaryumunuzu alırken ya da yaptırırken, balıklarınızın erişkin hallerindeki büyüklüklerini düşünerek boyutlarını belirlemelisiniz. Kimi balıklar yüksekliği fazla olan akvaryumlarda rahat ederlerken(örneğin; melekler, leptosomalar, discuslar, vb..), kimi balıklar da genişliği ve uzunluğu fazla akvaryumlarda en iyi şekilde bakılabilirler(örneğin; tropheus, frontosa, furcifer, vb..).


[b][/b] 


[b]TANK İÇİNDEKİ BALIK VE TÜR SAYISI:[/b]


Tankınızdaki balık sayısını, akvaryumunuzun boyutlarına uygun bir sayıda tutmalısınız. Tankınızın boyutu ve balıklarınızın büyüklüklerini göz önüne alarak yapacağınız bir hesaplama ile beslenebilecek balık sayısını kendiniz belirleyebilirsiniz.


 


 [img]http://www.akvaryum.com/Forum/resimler/upload/nikon/2006-06-13_113839_image2.jpg[/img][img]http://www.akvaryum.com/Forum/resimler/upload/nikon/2006-06-13_113851_image3.jpg[/img]


1. FOTO: Kalabalık tank örneği(Foto: akvaryum.com'dan Tayfun Bey)        


2. FOTO: Uygun balık sayılı  tank örneği.(Foto: akvaryum.com'dan Yücel Çoktan Bey)


 


Kapasitesinden fazla balık beslenen tanklarda, her zaman için çok sorun yaşanır.


Fazla balık, gereksiz yere yaşanacak kavgalar demektir.


Fazla balık, daha fazla yem ve daha fazla kirlilik demektir.


Fazla balık, hastalık riskinin daha fazla yaşanması demektir.


Kalabalık akvaryumlarda beslenen balıklar, daha zayıf, hastalıklara daha yatkın ve büyümeleri daha yavaş olur. Balıklarda gelişme geriliği gözlenir.





Aynı zamanda, karma akvaryumlarda tür seçimleri de dikkatli bir şekilde yapılmalıdır. Birbiri ile bir arada yaşaması mümkün olmayacak balıkları bir arada beslemeye kalkmak, balıklarınızın birbirilerine zarar vermesine yol açabilir. Karma bir akvaryum oluşturacaksanız, beslemeyi düşündüğünüz balıkların aynı su değerlerine, beslenme ve davranış özelliklerine sahip türler olmasına dikkat etmelisiniz. Doğal yaşamında pH’ı yüksek sularda yaşayan bir balık ile, pH’ı düşük sularda yaşayan balıkları aynı tankta besleyemezsiniz. Örneğin; calvus ile ramirezi’yi bir arada besleyemezsiniz. Aynı zamanda, bitkisel beslenen bir tür ile, etçil beslenen bir balık türünü aynı tankta beslemeniz yanlış olacaktır. Örneğin; frontosa ile tropheus farklı beslenme özelliklerine sahip olduklarından aynı tankta beslenmemelidirler.


 




[img]http://www.akvaryum.com/Forum/resimler/upload/nikon/2006-06-13_113903_image4.jpg[/img]


Frontosa ve Tropheus'un birarada olduğu tank örneği (Foto: akvaryum.com'dan Levent Gülsün Bey)


[b][/b] 


[b]FİLTRASYON:[/b]


Birçok balık türü güçlü bir filtrasyon ister. Bunu sağlamak için de tankınızın büyüklüğüne uygun bir filtre seçmelisiniz. Biyolojik filtrasyon, sağlıklı akvaryumlar kurabilmek için oldukça önemlidir. Akvaryumunuza alacağınız filtre, tanktaki suyu saatte en az iki-üç defa çevirecek özelliklere sahip olmalıdır. Biyolojik ve mekanik filtrasyon ile balıklarınızın sağlıklı bir şekilde yaşayabileceği bir ortamı sağlayabilirsiniz.


 


[img]http://www.akvaryum.com/Forum/resimler/upload/nikon/2006-06-13_113919_image5.jpg[/img][img]http://www.akvaryum.com/Forum/resimler/upload/nikon/2006-06-13_113932_image6.jpg[/img]


[b][/b] 


[b]DÜZENLİ AKVARYUM TEMİZLİĞİi:[/b]


Akvaryumlarda yapacağınız su değişimi ve dip temizliğini hiç bir zaman ihmal etmemelisiniz. Su içinde fazla miktarda birikecek “nitrat” ve diğer zararlı maddeler, erişkin balıklar ile yavrularınızın gelişimini olumsuz yönde etkileyecektir. Nitrat testi alıp, haftalık olarak ölçüm yapmanız, nitratı kontrol altında tutmanızda yararlı olacaktır. Temiz ve oksijeni bol su, balıkların sağlıklı bir şekilde gelişip üremelerini sağlar.


[b][/b] 


[b]TÜRE UYGUN KALİTELİ VE ÇEŞİTLİ YEMLERLE BESLEMEK:[/b]

[b][/b]Balıklar, beslenme özelliklerine göre 3 türe ayrılırlar; herbivor(bitkisel), carnivor(etçil) ve omnivor(hem bitkisel,hem etçil).





Protein ağırlıklı beslenmesi gereken bir türe bitkisel ağırlıklı beslenme uygularsanız yeterince gelişemezler. Frontosa gibi, doğasında etçil olan bir balığa daima protein ağırlıklı yemleme yapmalısınız. Balıklarınıza özelliklerine uygun kuru ve canlı yemler vermelisiniz. Aynı zamanda, tek bir çeşit yem değil, onlara uygun birkaç tür yem kullanarak ihtiyaçları olan her tür besini almalarını sağlamalısınız.


 


Sağlıklı balıklar...




[b]TARIK BAKICI[/b]
 





[K][B]UYARI: Kaynak gösterilerek kullanılabilir.[/B][/K]
[EDIT]nikon_,2017-12-13 11:00:30[/EDIT]

Beğenenler: [T]186475,Emyy[/T]
Teşekkür Edenler: [T]186475,Emyy[/T][T]189258,XOCOH38[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 20 Haziran 2006 17:46
Değerli çalışma için çok teşekkürler konuyu iğneledim.
İnşallah birçok akvarist için yararlı olur.

Yazı eklemelere ve önerilere açıktır, bu sefer de ben hatırlatayım
Saygılarımla....

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

B_O_S_SÇevrim Dışı

Kayıt: 05/05/2006
İl: Malatya
Mesaj: 102
B_O_S_SÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Haziran 2006 01:52

Teşekkürler bir çok kişinin işine yarayacak faydalı bir paylaşım olmuş.

Benim balıklarda da gelişim çok ama çok yavaş ilerliyor bir türlü büyümüyorlar.

Nedenini bir türlü bulamıyorum bir tek aklıma yeterli sıklıkta su degişimi yapmadığım ve dip çekimi yapmadığım geliyor sanırım neden bu olabilir.

Saygılar...


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 02 Temmuz 2006 15:10
Tarık bey bişey soracağım acaba etçil bir balığa arasırada olsa bitkişsel yem vermek gereklimi.Benim akvaryumcum cihlid lere özellikle hem etcil hem bitkisel yem karıştırılıp verilmesini tavsiye ediyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

discusmaniaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/06/2005
İl: Istanbul
Mesaj: 620
discusmaniaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Temmuz 2006 15:33
Tarık bey , maşallah diyelim size bu iki oldu Allah devamını getirsin, bu arada ulvi bey discusa geçeceğinize sevindim .

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

nikon_Çevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[C]2,1,8214[/C] [B]4768,2[/B] [C]4,3,8214[/C]
Kayıt: 07/02/2006
İl: Ankara
Mesaj: 980
nikon_Çevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 02 Temmuz 2006 17:25
Teşekkür ederim Erdal Bey, bu üçüncü yazı oldu sanırım. Tatile gidip gelelim, kafamızı boşaltalım devamını getireceğim umarım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

OrdiBukoÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[B]8845,1[/B]
Kayıt: 09/09/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 7743
OrdiBukoÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 20 Eylül 2006 19:39
Vermiş oldugunuz bilgiler gercekten iyi ve yararlı.

Ben yavru balıklara Yumurta vermenizi tavsiye ederim ancak yıyemıceklerı boyda verır ve dıpte kalanları ıyı temızlıyemezsenız butun balıklarınız rıske gırer DIKKATLI olun

Paylasım ıcın Tesekkurler

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tegetgecerÇevrim Dışı

[B]935,2[/B]
Kayıt: 15/10/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 51
tegetgecerÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Kasım 2006 11:06
Nitrat ne cıkmalı test sonucunda bu konuda bilgi verebilirmisiniz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Mr.PiranhaÇevrim Dışı

Kayıt: 24/10/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 41
Mr.PiranhaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Kasım 2006 02:45

[QUOTE=Namsone]Tarık bey bişey soracağım acaba etçil bir balığa arasırada olsa bitkişsel yem vermek gereklimi.Benim akvaryumcum cihlid lere özellikle hem etcil hem bitkisel yem karıştırılıp verilmesini tavsiye ediyor.[/QUOTE]

Etçil derken örnek veriyorum piranhaya bitkisel yem vermemelisniz vermenize de gerek yoktur.Ama çoğu cichlid türü için bu geçerli değildir, hatta joker,dovii,oscar gibi etçil ve agresif türler için bile.

 

 

 


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ReallyÇevrim Dışı

[C]4,1,10135[/C] [B]3329,2[/B] [B]2829,3[/B]
Kayıt: 10/04/2006
İl: Ankara
Mesaj: 3890
ReallyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Kasım 2006 16:21
Bir yabancı forumda su değişimlerinin balıklardaki büyüme hormonunun salgılanmasına yol açtığı yazılıyordu. Bu doğru mudur? Su değişiminin gelişmeye katkısını bilimsel olarak açıklayabilir misiniz? Bu gibi konuları açıklarken sebepleri detaylı ve bilimsel bir şekilde açıklanırsa eminim birçok hobici daha iyi ikna olacaktır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

nikon_Çevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[C]2,1,8214[/C] [B]4768,2[/B] [C]4,3,8214[/C]
Kayıt: 07/02/2006
İl: Ankara
Mesaj: 980
nikon_Çevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 20 Kasım 2006 11:30

[QUOTE=Really]Bir yabancı forumda su değişimlerinin balıklardaki büyüme hormonunun salgılanmasına yol açtığı yazılıyordu. Bu doğru mudur? Su değişiminin gelişmeye katkısını bilimsel olarak açıklayabilir misiniz? Bu gibi konuları açıklarken sebepleri detaylı ve bilimsel bir şekilde açıklanırsa eminim birçok hobici daha iyi ikna olacaktır. [/QUOTE]

Umut Bey,

Yukarıdaki bilgiler genel olarak herkesin anlayabileceği, çok da teknik konulara inilmeden yazılmış bilgilerdir.

Yukarıda da belirttiğim gibi konu, her türlü öneriye, bilgi eklemelerine açıktır. Konunun bilimsel yönünün ne olduğu ile ilgili bilgilerinizi, yaptığınız araştırmaları bana gönderirseniz memnuniyetle eklemeleri yaparım. Böylelikle eleştiriniz daha yapıcı olacaktır.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

M.OkurÇevrim Dışı

Kayıt: 31/01/2007
İl: Manisa
Mesaj: 804
M.OkurÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Mart 2007 15:56


 Tüm balık besleyenler için harika bir kaynak olmuş. Ben daha inanın yeni farkettim,halbuki baya bir süre olmuş açılalı.Tebrikler kardeşim,çalışmaların için.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

delikan76Çevrim Dışı

Kayıt: 12/02/2007
Mesaj: 139
delikan76Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Nisan 2007 12:01
Sık su değişiminin balık gelişimine etkisi ayrıntı bazda merak konusu olmuş. Yazılı bir dökümandan okuduğumu, alıntı olarak değil ama kısaca yazayım:
 
Sık su değişiminin balıkların gelişimi, büyümesi üzerinde pozitif etkisi büyüktür. Aynı büyüklükte tanklarda, diğer çevresel etmenler aynı iken, 10 günde bir su değişimi yapılan ve 2-3 günde bir su değişimi yapılan tanklarda zaman içinde, sık su değiştirilen tankta yaşayan balıklar lehine gözle görülür fark olur. Bunun altındaki sebep her canlıda bulunan adaptasyon özelliğidir.
 
Balıkları gelişmeye iten en önemli faktörlerden biri bünyesindeki adaptasyon hırsıdır. Sık su değişimi ile balık, su değerleri geri gitmezken(su değişimlerinde dengeyi bozmamak) kendini devamlı yeni şarlara adapte olmak ihtiyacı içinde hisseder ki bu da güçlenmek yani büyümekle olur.
Bunu bir vücut geliştirmeciye benzetebiliriz. İnsanlarda da kaslar, adaptasyon ihtiyacı ile büyür. Gün içinde ağırlık kaldırılarak yapılan çalışmalar, kaslara zor şartlara adapte olma sinyali verirler, en temelde durumu hayatta kalma güdüsü olarak yorumlayan insan beyni ve kaslar bu yeni şartlarda güçlü kalabilmek için büyümek isterler ve hücreler dinlenirken bölünerek çoğalırlar.(Ağırlık çalışması esnasında değil...) Balıklardaki mantık da bunun gibidir. Su değişimi balığı adaptasyon için güçlenme, büyüme ihtiyacı içine sokar, yeterli beslenme ile de istenen şekilde sonuçlanır.
delikan762007-04-16 17:15:09

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

nikon_Çevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[C]2,1,8214[/C] [B]4768,2[/B] [C]4,3,8214[/C]
Kayıt: 07/02/2006
İl: Ankara
Mesaj: 980
nikon_Çevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 17 Nisan 2007 17:11
Sefer Bey, başlığa eklediğiniz yeni bilgiler için teşekkür ederim. Başlığın gelişmesi açısından yapıcı bir çalışma olmuş. Elinize sağlık.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir