Düşük Debi Daha Faydalı?


FlexaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 02/06/2018
İl: Yurtdisi
Mesaj: 838
FlexaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 25 Haziran 2019 21:34
[QUOTE=Yas400]
Güzel hitabınız için teşekkür ederim de hani sıralama [:?] Suyun filtreden 4 5 defa geçmesi gerektiğini öğütleri bir yazı var önümde ama neden sonuç deney yapılan ortam nerede. Hani nezaketen de olsa biz ukalalar için diğer arkadaşlar gibi makalenin linkini de koysanız en azından karşılaştırabilsek. Böylelikle siz gibi ingilizce bilen yüce gönüllü insanlardan daha iyi istifade etsek.

[URL]https://www.fishyou.com/filtration-biological.php[/URL]
Yüce gönüllü insanımızın kaynağı belli olduğuna göre dağılabiliriz [:iyi:] İyi ingilizcenizle nadide bir bilimsel çalışmayı bize tanıttığınız için teşekkürler.[/QUOTE]

Karşı tarafından yaptığı hadsizlikten ben utandım. Şu göreli kısa akademik hayatımda ciddi sorunlar gördüm. Bir profesörün diğerine yumrukla saldırması mı derim, bir tanesinin duyduğu rahatsızlıktan ve güvensizlikten odasını web kamerasıyla 7/24 kaydetmek zorunda kalması mı derim, tehditler mi, hakaretler mi... Ama böylesini gerçekten ilk defa görüyorum.

Bir makale okuyup (bu arada o bir makale değil, düz yazı), kaynağı sinsice koymayıp iddiayı ortaya olta atar gibi atıp, ilk karşı çıkana "aha ukala al sana kaynak" diyeni ilk defa gördüm. İşin trajikomik yanı ortada bilimsel çalışma yok. Kendi kendine çalmış oynamış aklı sıra ama yapılandan ben utandım. Lütfen kusura bakmayın. Çizginizi bozmadığınız için de ayrıca teşekkür ederim.

Her ne kadar kaynak gösterilen yazı benim dediklerimi doğrulasa da, bilimsel bir kaynak değil ve bir anlam ifade etmiyor. Yazanı bile belli değil, nereyi referans aldığını da zaten belirtmemiş. Bunun doğru olmadığını belirtmeyi etik bir görev olarak gördüğümden yorum yazmadan geçemedim.

[QUOTE=Bedbin]
...böyle düşünen bir tek ben değilim.
O zaman insanlarda bıraktığınız izlenimi bir daha gözden geçirmeniz gerekiyor madem böyle biri değilsiniz... [/QUOTE]

Yazdıklarım duplikasyon olacak fakat bunun cevabını zaten verdim. Herhangi bir X ülkesini yönetenleri dahi, ülkenin önemli bir yüzdesi desteklemiyor ve doğru bulmuyor. İnsan ilişkileri böyledir. Onları nazikçe uyarmama rağmen, şahsıma hakaret eden insanların beni beğenip beğenmemesi ya da hakkımda öyle böyle düşünmesi benim için zerre bir önem arz etmiyor, kusura bakmayın. Kendimi bu ahlaksız insanlara beğendirmek zorunda değilim (sizi tenzih ederim). Beni alakadar eden, örnek insanların, değerli insanlarımızın yorumlarıdır. Diğerleri istediklerini düşünmekte özgürler. Yaptıklarım ve davranışlarım ortadadır. Kararı güzel halkımın güzel insanlarına bırakıyorum.

[QUOTE=Bedbin]
Ben özel hayatınızda nasıl biri olduğunuzu bilmem. Sizi forumdan tanıyan biri olarak benim için burada bıraktığınız intiba önemlidir.
[/QUOTE]

O zaman rica ediyorum, lütfen, tanımadığınız, nasıl biri olduğunu bilmediğiniz birisi hakkında burada tek bir mesajla oluşmuş ön yargılarınızla insanları alçakgönüllü olmamakla, egoist olmakla suçlamayın. Lütfen. Ne kadar kolay yargılıyorsunuz insanları hayret ediyorum gerçekten. Hiç karşı taraf kırılır mı, acaba haksız yere mi incitiyorum diye düşünmeden, "tek bir mesajla oluşmuş" ön yargıyla hemen hüküm nasıl verilebilir anlam veremiyorum. Ben tanımadığım birisi hakkında bir şey yazacak olsam, önce o kişiyi tanımaya çalışmak için çaba sarf ederim. Acaba diyeceklerim doğru mu, yoksa yanlış anlıyor olabilir miyim diye bir sorgularım. Olur ya karşı taraf o gün belki kötü bir gündedir ve bir hata yapmıştır. İnsanız biz sonuçta. Tekrar kendisine sakin bir günde gider sorarım, bak böyle böyle demişsiniz ama bence bu durum bu bu sebepten doğru değil diye. Önce kendi içimde çözmeye çalışırım.

Akademide o kadar çok pis sorun yaşamama rağmen daha, tamamiyle suçlu olduğu ortada olan kişiler hakkında bile böyle konuşmadım ben. Hepsini geçtim, hakaretin "h"si kabul edilmeyecek laflar edildi diye mahkemede ne para cezaları verildiğini bizzat gördüm. Yapılan etik olmadığı gibi, hukuki olarak da doğru değil.

Bu nedenle ben sizi biraz daha sorgulayıcı ve ön yargılardan uzak davranmaya davet ediyorum. Tüm diyeceklerim bunlardır.

Teşekkür ederim.

Teşekkür Edenler: [T]168305,Yas400[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AltispinozaÇevrim Dışı

Kayıt: 01/05/2017
İl: Bursa
Mesaj: 886
AltispinozaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Haziran 2019 21:48
Arkadaş sorduğunda soracagina pişman olmuş 😂 filtre, sünger derken olay miyoz,prokaryot,endoplazmik retukulum olmuş.

Beğenenler: [T]214516,Esnaf[/T]
+1: [T]206719,Flexa[/T][T]81103,Kınayu[/T][T]205105,çulsuz[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Yas400Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 24/11/2014
İl: Ankara
Mesaj: 3991
Yas400Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 25 Haziran 2019 22:11
Filtreleme işinde çok fazla değişken olması farklı formülleri farklı ortamlarda doğru kılabiliyor. Bu da her yiğide bir yoğurt yiyiş kazandırıyor. Tüm akvaryumlarda ebat farklı, taban malzemesi ve kalınlığı farklı, bitki durumu farklı, filtre malzeme miktarları her şey aynı olsa üretim tarihleri ve kullanım süreleri farklı, canlı yükü dolayısıyla kullanılan yem miktarı farklı, yem aynı miktarda olsa markaları besin değerleri farklı düşününce sıcaklık vb birçok farklılık ortaya çıkıyor. Bu durumda da filtre kuracakken tavsiye isteyen insanlara mecburen en üst düzey tarif ediliyor. Bu 4-5 katı debi içinde olmazsa olmaz malzemeler biraz da bu farklılıkların eseri.
Ortalama verilen bilgi sonucunda da bazen kurulan sistemler lüks oluyor bakteri kültürü yeterli besin olmadığından olması beklendiği kadar gelişmiyor ya da tam tersi yetersiz kalıyor.
Bu durumda hobici düşen görev araştırmak ve verilen bilgileri kendi akvaryumuna uyarlamak oluyor. Birkaç haftalık gözlem bile yeterli olabilir sistemin yeterli olup olmadığını görmeye.
Sorun genel geçerlilik aramaktan kaynaklı aslında. Verilen tüm bilgiler doğru ancak hayatın olduğu her yerde olduğu gibi akvaryumda da 2 kere 2 eşittir 4 demek mantıksız. Amaç dörde ulaşmaksa deneye yanıla bulmak gerek.

Beğenenler: [T]151258,AhmedVural[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KınayuÇevrim Dışı

[B]14703,1[/B]
Kayıt: 02/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 21472
KınayuÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Haziran 2019 13:00
[QUOTE=Akaybaha]Arkadaşlar dış filtrede düşük debinin daha iyi biyolojik filtrasyon yapacağı hakkında bilgiler okuyorum çeşitli yerlerde. Ki kulagada mantıklı geliyor. Mekanik filtrasyonda suyun 5kez dönmesi gerekebilir ama biyolojik filtrasyon icin boyle bi hesap yapmak yanlışmı. Su substrattan hızlıca 3 defa yada yavaşca 1 defa geçmiş ne farkeder? Biz boşunamı l/h hesapları yapıyoruz yüksek debili filtre kovalıyoruz?
Fikirlerinizi merak ediyorum.
Saygılar[/QUOTE]

Selamlar bu mantıkla yola çıkarsak yeni bir harcama kapısı çıkacaktır . filtre ve yararlı bakteriler daha çok oluşsun tutunsun diye düşük debili bir başka suyu çeviren dolaştıran kafa motoru iç filtre kafası tarzı bir başka motor aparat veya bu düşünceler gözetiliyorsa dış filtre artı sump düşünmek gerekebilir. Filtreleme yaparken akvaryumumuzu filtre ederken filtrenin içerisinden geçerken yararlı bakterilerin oluşmasında etkili olan taşınmasını oluşmasını sağlıyor diye düşünüyorsak . Normalde filtre alırken ne kadar Litre ona oran ve orantılı filtre haçmi tercihi tayini yapılıyor.
Özel bir beklenti özel bir durum özel bir ihtiyaç varsa orası ayrı konuşulur tartışılır ayrı başlık altında veya konunun açılış şekli bu yönde olmalıdır .
Filtre debisi düşükse daha iyide neye göre iyi ?
Filtre debileri filtrenin gücü ( watt ) cinsinden L/h Birim zamanda yaptığı işle doğru orantılıdır. Eğerki yukarda yazdığımız şekildeki maddeler halinde sizin özel bir arayış beklenti istek ihitiyacınız varsa ona göre Watt ve L /h filtre alırsınız tayin edersiniz . Ama bu demek değildirki düşük debili iyidir her zaman [:(]
Filtre filtrelemeden beklenen bir şeyin debisi gücü ( Watt ) L/h düşükse iyi filtre temizlik olayına biraz ters aykırı bir durum.
Düşük debi Biyojojik olarak temizlik ve bakteri oluşmasında sayısında ve tutunma oranında daha etkili diye bir düşünce istek arzu tez varsa buna o zaman başka bir filtreleme düzenek seçenek oluşturulmalıdır. Düşük debili filtre daha iyi litreniz fazla ise bunu demek yanlış olur. Ben bu yazılanlardan enine boyuna bir araştırma yapmadan mantığım doğrultusunda bunları çıkardım anladım konunun uzmanı değilim. Öyle bir iddam sav,ım düşüncemde yok ayrıca onuda blirteyim .
[EDIT]Kınayu,2019-06-26 13:29:22[/EDIT]

Beğenenler: [T]214516,Esnaf[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BedbinÇevrim Dışı

Kayıt: 08/05/2013
İl: Izmir
Mesaj: 410
BedbinÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Haziran 2019 14:01
Daha önce değindiğim arada kaynayan şeyler var, tekrar sorayım. Suyun damlama gibi yöntemlerle substrattan çok yavaş geçirildiği ıslak kuru filtreler var. Biyolojik filtrasyonda çok etkili oldukları biliniyor.
Bunların tasarım, kullanım amacı nedir? Hangi mantığa dayanır? ve neden bu kadar etkilidir?
Daha basit bir örnek, neden pipo filtreler iç filtre gibi filtrelerden daha iyidir biyolojik anlamda?

Aşağıda linkini verdiğim bir konu var. Yabancı bir forumda aynı konu açılmış. 3 sayfalık faydalı bir konu olmuş. Benimle aynı cevabı veren aynı şeyleri savunanlar da var, tersini düşünenlerde.
[URL]https://www.monsterfishkeepers.com/forums/threads/bio-media-does-slower-flow-rate-give-better-filtering.193515/[/URL]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KınayuÇevrim Dışı

[B]14703,1[/B]
Kayıt: 02/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 21472
KınayuÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Haziran 2019 14:26
[QUOTE=Bedbin]Daha önce değindiğim arada kaynayan şeyler var, tekrar sorayım. Suyun damlama gibi yöntemlerle substrattan çok yavaş geçirildiği ıslak kuru filtreler var. Biyolojik filtrasyonda çok etkili oldukları biliniyor.
Bunların tasarım, kullanım amacı nedir? Hangi mantığa dayanır? ve neden bu kadar etkilidir?
Daha basit bir örnek, neden pipo filtreler iç filtre gibi filtrelerden daha iyidir biyolojik anlamda?

Aşağıda linkini verdiğim bir konu var. Yabancı bir forumda aynı konu açılmış. 3 sayfalık faydalı bir konu olmuş. Benimle aynı cevabı veren aynı şeyleri savunanlar da var, tersini düşünenlerde.
[URL]https://www.monsterfishkeepers.com/forums/threads/bio-media-does-slower-flow-rate-give-better-filtering.193515/[/URL]
[/QUOTE]

Selamlar Şahin kardeşim çok anlamam ama bir Standart donanımlı araba veya başka ürün almaya gidiyorsun diyelim buna ekstra ekler donanımlar ekledikce bu fiyata yansıyor bu verniş olduğun örnektede bu şekilde.
İyi marka bir dış filtre diyelim 10 TL buna ekstra örnek olarak verdiğin. Suyun damlama gibi yöntemlerle substrattan çok yavaş geçirildiği ıslak kuru filtreler var. Biyolojik filtrasyonda çok etkili oldukları biliniyor. Bu ekstra bir ücrete tabidir hatırı sayılır şekilde bu hep böyle olmuştur herkes tarafından bilinir bilinmekte .
Buna neden gerek duyulduğu ve bunun artısı eksisi bunda bağlayıcı bir durum oluşturur. Buda kullanıcı ve bakmakta olduğu canlının ihtiyacına göre değişir.
Bana ve bakmakta olduğum canlılara normal Standart dış filtre yeterli gelmektedir onu tercih ederim. başkasının veya canlısının daha etkin yoğun Biyolojik filtrasyona ihtiyacı vardır oda bu senin verdiğin örnekteki filtreyi alır kullanır daha pahalı olmasına rağmen .
Birde olayları kişiselleştirmek yerine neden sonuç ilişkisinden bu neden var neden ihtiyaç duyulmuş artısı eksisi ne tarzında konular ilerlese çok daha verimli ve yararlı olur bence [:(]
Olaylar yoksa afedersiniz ( Sidik ) yarışına giriyor. Birde kişi kendini anlatmamalı bulunduğu ortamdaki kişiler yaptıkları yapacaklarıyla onların dile getirmesi lazım bunu sağlaya biliyorsa önemlidir [:(]
[EDIT]Kınayu,2019-06-26 14:35:22[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mrahÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 24/06/2016
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1966
mrahÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 26 Haziran 2019 14:52
[QUOTE=Bedbin]Daha önce değindiğim arada kaynayan şeyler var, tekrar sorayım. Suyun damlama gibi yöntemlerle substrattan çok yavaş geçirildiği ıslak kuru filtreler var. Biyolojik filtrasyonda çok etkili oldukları biliniyor.
Bunların tasarım, kullanım amacı nedir? Hangi mantığa dayanır? ve neden bu kadar etkilidir?
Daha basit bir örnek, neden pipo filtreler iç filtre gibi filtrelerden daha iyidir biyolojik anlamda?

Aşağıda linkini verdiğim bir konu var. Yabancı bir forumda aynı konu açılmış. 3 sayfalık faydalı bir konu olmuş. Benimle aynı cevabı veren aynı şeyleri savunanlar da var, tersini düşünenlerde.
[URL]https://www.monsterfishkeepers.com/forums/threads/bio-media-does-slower-flow-rate-give-better-filtering.193515/[/URL]
[/QUOTE]

Sahin,

Islak kuru filtreler standart kullanicilar icin pek anlam ifade eden urunler degil ve standart bir filtrasyon ornegide degil. Calisma prensipleride yuksek seviyede cozunmus oksijene dayalidir. Filtre materyeli olarak suyun ilk hazneye dokuldugu yerde bioball kullanilir ve su buraya havadan ip gibi yuksekten dokulur. Bioballarin yapisindan dolayida su parcalanarak oksijen cozunme miktari arttirilir, gene havaya uzun sure temas eden suda var ve gene hava ile temas edip atmosferden oksijen alma firsatina sahip bakteri kolonosi. Tum bunlarin sebebi, maksimum seviyede suya oksijen saglamak. Yuksek seviyede oksijen miktari canli yasami icin onemli oldugu gibi, nitrifikasyon konusundada onemli role sahip. Bu konuya yazdigim mesajda anlatmak istedigimde buydu. Bu noktada oksijenin bazik oldugunuda bilgimize gore burada artan pH duzeyide (bi onceki mesajda yazmistim) bakteri aktivitesine olumlu etki ediyorda olabilir. Nitrifikasyonu tek bir duzende tartisiyorsunuz fakat parametlerler ayni degil ve hic bir zaman olmayacak. Cunku her ekosistem kendine özgü.

Yine atlanan bir nokta var. Filtre ureticileri ozellikle EHEIM gibi markalarin muhendislerinin gelisi guzel bir tasarim yaptigini dusunmuyorum. 30litre akvaryumda 1200lt/h debili bir filtre kullanmak ile, 1500lt akvaryumda 1200lt/h debili filtre kullanmanin temelde hic bir farki yok. Buradaki fark yuksek cikis ve emis gucunden dolayi tankta olusacak akintinin yogunlugu sadece. Diger turlu, 5000lt tankida dusuk debi iyidir dusuncesiyle 200lt/h filtreyle filtre edebilirdik ama malesef oyle olmadigini hepimiz biliyoruz. Filtre ureticileride bu debilere gore filtrelerin dizaynlarini mutlaka dusunerek yapiyorlardir.

Sonuc olarak, x litre bir tanka gerektigi kadar yada gerektiginden fazla (eheim gibi markalarin fabrika verilerine ve onerilerine guvenerek) filtre almanin temelde tank icindeki akinti harici ve elektrik sarfiyati harici bir dez avantaji yok. [EDIT]mrah,2019-06-26 14:53:20[/EDIT]

Beğenenler: [T]81103,Kınayu[/T]
Teşekkür Edenler: [T]81103,Kınayu[/T]
+1: [T]81103,Kınayu[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

EsnafÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 07/04/2019
İl: Bursa
Mesaj: 725
EsnafÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 26 Haziran 2019 15:24
[QUOTE=Yas400]Filtreleme işinde çok fazla değişken olması farklı formülleri farklı ortamlarda doğru kılabiliyor. Bu da her yiğide bir yoğurt yiyiş kazandırıyor. Tüm akvaryumlarda ebat farklı, taban malzemesi ve kalınlığı farklı, bitki durumu farklı, filtre malzeme miktarları her şey aynı olsa üretim tarihleri ve kullanım süreleri farklı, canlı yükü dolayısıyla kullanılan yem miktarı farklı, yem aynı miktarda olsa markaları besin değerleri farklı düşününce sıcaklık vb birçok farklılık ortaya çıkıyor. Bu durumda da filtre kuracakken tavsiye isteyen insanlara mecburen en üst düzey tarif ediliyor. Bu 4-5 katı debi içinde olmazsa olmaz malzemeler biraz da bu farklılıkların eseri.
Ortalama verilen bilgi sonucunda da bazen kurulan sistemler lüks oluyor bakteri kültürü yeterli besin olmadığından olması beklendiği kadar gelişmiyor ya da tam tersi yetersiz kalıyor.
Bu durumda hobici düşen görev araştırmak ve verilen bilgileri kendi akvaryumuna uyarlamak oluyor. Birkaç haftalık gözlem bile yeterli olabilir sistemin yeterli olup olmadığını görmeye.
Sorun genel geçerlilik aramaktan kaynaklı aslında. Verilen tüm bilgiler doğru ancak hayatın olduğu her yerde olduğu gibi akvaryumda da 2 kere 2 eşittir 4 demek mantıksız. Amaç dörde ulaşmaksa deneye yanıla bulmak gerek.[/QUOTE]

Merhaba Yasin bey , güzel bir noktaya parmak basmışsınız, debi konusuyla başlayan tartışmada aslında bir çok bilgi ve deneyşm paylaşıldı bunlarnda farkına varmak gerek..

Ben şahsen sizler gibi donanımlı akvaristlerin varlığından son derece memnunum.

Her akvaryumun içindeki bakteri döngüsü ve su kimyası o akvaryuma özel şartlar içerir bu bir çeşit parmak izi gibidir evet parmaklar birbirine benzer ama her parmak izi farklıdır.

Akvaryumun içindeki suyun kimyası her an değişime açık, bunu etkileyen yığınla faktör var, bitkili bitkisiz oluşu, taban malzemesi, filtrasyon ve filtre malzemeleri, tankın hacmi, balık nüfusu yemleme tarzı, ısı, ışık ,oksijen, yeterli ekipman gibi ....vs

Ben bir deneme yaptım amatörce, 30 ar litrelik iki boş tanka aynı taban malzemesi aynı dekorlar aynı iç filtreler ile aynı adette aynı tür balık atarak 1 ay boyunca gözlemledim, aynı saatte aynı yem ve aynı yem miktarına rağmen iki tank arasında bariz bir su kalitesi farkı vardı ve bu su kalitesi farkını eşitleyemedim çünki su yapısı gereği sürekli değişkenlik arzeden bir kimya mucizesiydi.

Bu gözlem bana tabiatın doğal biyolojik döngüsünün nasıl muazzam bir güç tarafından kusursuzca dizyan edildiği duygusunuda çok güçlü hissettirmiştir.

Saygılarımla

Beğenenler: [T]81103,Kınayu[/T][T]151258,AhmedVural[/T]
Teşekkür Edenler: [T]168305,Yas400[/T]
+1: [T]81103,Kınayu[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BedbinÇevrim Dışı

Kayıt: 08/05/2013
İl: Izmir
Mesaj: 410
BedbinÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Haziran 2019 15:31
[QUOTE=Kınayu]
Selamlar Şahin kardeşim çok anlamam ama bir Standart donanımlı araba veya başka ürün almaya gidiyorsun diyelim buna ekstra ekler donanımlar ekledikce bu fiyata yansıyor bu verniş olduğun örnektede bu şekilde.
İyi marka bir dış filtre diyelim 10 TL buna ekstra örnek olarak verdiğin. Bu ekstra bir ücrete tabidir hatırı sayılır şekilde bu hep böyle olmuştur herkes tarafından bilinir bilinmekte .
[/QUOTE]
Bahsettiğim yöntem ekstra ücrete tabi olan bir şey değil. Tamamen farklı bir diy filtrasyon yöntemi. Sump ın farklı versiyonu gibi düşünün.

[QUOTE=Kınayu]Birde kişi kendini anlatmamalı bulunduğu ortamdaki kişiler yaptıkları yapacaklarıyla onların dile getirmesi lazım bunu sağlaya biliyorsa önemlidir [:(]
[/QUOTE]
Bu son cümleye tamamen katılıyorum..

[QUOTE=mrah]
[/QUOTE]
Evet damlama yönteminin iyi çalışmasının en önemli sebeplerinden birinin yüksek oksijen emilimi olduğunu biliyorum ama bunun yanında akış hızının da etken olduğunu düşündüğüm için bu örneği verdim.
Bir çok değişken varken (filtre hacmi,yüzey alanı vb.) tek bir parametre üzerinden konuşmanın doğru olmadığına katılıyorum.
Filtre üreticileri bunları göz önüne alarak tasarımlarını yapıyordur mutlaka. O zaman buradan çıkan sonuç saatte en az 4-5 kez çevirmeli mantığının doğru olduğu mu?

Beğenenler: [T]81103,Kınayu[/T]
+1: [T]81103,Kınayu[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

EsnafÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 07/04/2019
İl: Bursa
Mesaj: 725
EsnafÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 26 Haziran 2019 16:01
[QUOTE=Bedbin]

Bir çok değişken varken (filtre hacmi,yüzey alanı vb.) tek bir parametre üzerinden konuşmanın doğru olmadığına katılıyorum.
Filtre üreticileri bunları göz önüne alarak tasarımlarını yapıyordur mutlaka. O zaman buradan çıkan sonuç saatte en az 4-5 kez çevirmeli mantığının doğru olduğu mu?[/QUOTE]

Evet Şahin bey ekipman üreticileri bu hobiye büyük arge bütçeleri ayırıyorlarmış çünki akvaryum bir kimya alanı ve gelişime açık.

Filtrasyona gelince mekanik ve biyolojik olarak desteklenmesi gerekn ort.100 litrelik bir tankın min.balık nüfusuyla ve ortalama yemleme ve dışklama sıklığıyla saatte en az 5 kez devir daim yaptırılması önemli ve gerekli.

Basit bir pipo filtreyle çalıştırılan yavru tanklarında balıkların boyutları ve dışkılama yoğunluğu az olduğundan daha fazla mekanik devir daim ihtiyacı ortaya çıkmıyor haliyle.

İstanbul megapol kentinin arıtma tesislerinin hacmiyle küçük bir anadolu kentinin arıtma tesisinin hacmi aynı olmasa gerek değilmi ?


Kolay gelsin

[EDIT]Esnaf,2019-06-26 16:03:56[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BedbinÇevrim Dışı

Kayıt: 08/05/2013
İl: Izmir
Mesaj: 410
BedbinÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Haziran 2019 16:15
[QUOTE=Esnaf]
İstanbul megapol kentinin arıtma tesislerinin hacmiyle küçük bir anadolu kentinin arıtma tesisinin hacmi aynı olmasa gerek değilmi ?
[/QUOTE]
Tartışılan şey hacim değil akış hızı yani debi. Ben önemli olanın filtre hacmi olduğunu söyledim zaten. Dış filtrelerde de hacim ile debi paralel olarak artış gösteriyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mrahÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 24/06/2016
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1966
mrahÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 26 Haziran 2019 16:18
[QUOTE=Bedbin]
Filtre üreticileri bunları göz önüne alarak tasarımlarını yapıyordur mutlaka. O zaman buradan çıkan sonuç saatte en az 4-5 kez çevirmeli mantığının doğru olduğu mu?[/QUOTE]

Sahsen ben eheim gibi bir markaya cocuklugumdan beri duydugum icin ve gunumuzdeki konumundan oturu guveniyorum ve onerilerinin dogru olabilecegi ihtimali agir basiyor. Bu yuzden onlarin onerilerini referans alarak saatte 4-5 kez suyun cevrilmesinin yeterli olacagi gorusundeyim, tabi filtrede yuksek yuzey alanina sahip materyelleri kullanma bilinciyle. Nitekim hobicilerinde neye dayanarak bilmesemde genelde onerileri bu yonde, hatta ADA markasinin urettigi filtrelere ve onerdigi hacimlere bakarsak 12-13x ve 8x arasinda degisiyor. Sadece bitkili tanklar icin avrupada 10x oneren iyi statulu akvaristler var ve buda bitkili tankta co2 ve diger besinlerin dagilimini saglamak icin gene ozellikle bitkili akvaryumlarda istemedigimiz ure ve amonyumu biran once ortadan kaldirmak icin. Benim gorusume gore, 4-5x yeterli fakat daha yuksek kapasitelerde tercih edilmesi daha mantikli. Butce ve yarin ne tarz akvaryum kurulacagi, ne tur baliklar yada ne kadar balik yuku olacagi gibi konularida dusunerek.

Teşekkür Edenler: [T]147042,Bedbin[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

EsnafÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 07/04/2019
İl: Bursa
Mesaj: 725
EsnafÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 26 Haziran 2019 16:23
[QUOTE=Bedbin]
Tartışılan şey hacim değil akış hızı yani debi. Ben önemli olanın filtre hacmi olduğunu söyledim zaten. Dış filtrelerde de hacim ile debi paralel olarak artış gösteriyor.[/QUOTE]

Şahin bey zaten balık ve bitki popülasyonunun yoğun olduğu bir tankın hacmide o ebatta büyük oluyor ve haliyle bu kapasitede bir suyun mekanik ve biyolojik temizliği için daha giçlü daha yüksek debili motorlarla daha fazla devir daime ihtiyaç duyuluyor.

Verdiğim örnekte buydu zateni 20 litrelik bir yavru tankında basit bir pipo filreyle debi oluşmadan da mekanik ve biyolojik filtrasyon yapmak mümkün.

Filtrasyonun tamamını yani su temizliğinin tamamını bakterilere yüklemek mümkün olmadığı için büyük hacimli tanklarda mekanik olarada bir devirdaim gücü yaratarak filtre etme ihtiyacı doğuyor.

İşte bu yüzden su filtrasyonu hem mekanik hemde biyolojik olarak çift taraflıdır, bu doğada da böyledir, akarsulardan göllere gelen su sürekli gölde kalarak başka derelerle başka alanlara yada denizlere kavuşmaz ise gölde biyolojik hayat sona eriyor.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AkaybahaÇevrim Dışı

Kayıt: 19/04/2019
İl: Kocaeli
Mesaj: 124
AkaybahaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Haziran 2019 18:20
Arkadaşlar tüm yazılanları okudum.
Tecrubeli bilgili deneyimli insanları buraya toplamışken, konuda hararet kazanmışken daha net bi soruyla ortamı toparlamak isterim.
Soru şu..
200 litrelik iki akvaryum düşünün.
Aynı canlı yükü olsun.
Iki akvaryumada aynı hacimde dış filtre takın.
Tamamen biyolojik odaklı çalışan dış filtre.
Ikisininde bio malzemeleri dizilimi miktarı yüzey alanlarıda birebir aynı olsun.
Birinin debisi 200l/h
Diğerinin debisi 1000l/h olsun.
* 1000l/h debili dış filtrenin takılı olduğu akvaryumda su dahami iyi olur?
(Zararlı kimyasalların yokluğu bakımından)
* Iki akvaryumdada aynı kalitede filtrasyonmu sağlanır?
Sebebiyle birlikte cevaplarsanız tüm okuyucular faydalanacaktır.
Saygılar..

Ve ben nacizane yeni bir akvarist olarak suyun aynı yada aynıya yakın kalitede olacagnı düşünüyorum.
Yüksek debinin gereksiz olduğu kanısındayım.
Sebebide çok düşük görünen 200l/h lik bir filtrenin bile o akvaryumu günde 24 kez cevirecegi ve suyun doya doya bio malzemelerden gececegi bununda biyo filtrelemeye yeteceği kanisindayim.
Düşünsenize akvaryumdaki tüm su her saat kovanin içinden gelip geçiyor.
Daha ne olsun tutunan tutunuyor su besleniyor.
Bilimsel bi veriye dayandıramıyorum ama düşüncem bu yönde.
Saygılar.

Beğenenler: [T]147042,Bedbin[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir