Discuslarımın durumu kötüleşiyor


ermanerkeÇevrim Dışı

Kayıt: 22/01/2008
İl: Izmir
Mesaj: 4
ermanerkeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Mart 2008 12:27
Selamlar ;
 
Yaklasık üç sene önce akvaryumlarımı tasfiye etmiştim, ama 20 sene kadar bu hobiye gönül verdiğimden ötürü içimi her gün kemiriyordu ki 2 hafta önce tekrar başladım. 1995 yılından beri discus beslerdim, bu sefer tanganyika akvaryumu oluşturma kararım vardı ve bir kaç çeşit balıkla başladım. Taki geçen perşembe günü discusla yüzleşene kadar. Akvaryumcuda bakınırken küçük bir tankta üç tane discus gödüm bir snak sckin, bir tane blue diamon dedi ama bence cobalt blue , bir tanede pigeon blood. Üçüne çok uygun bir fiyat söyledi ve bende hemen aldım. Aklımda yokken böyle bir alış veriş yapmak zorunda kalmak hazırlıksız yakalanmaktan başka birşey değil. Nedenini hepimiz biliyoruz ,evde onlar için hazırlanmış ne bir ortam nede su şartları mevcuttu. küçük karantina akvaryumuma koydum onları, oturmamış bir suya . İkinci gün akşamı pigeon un kafadan kuyruğa kadar vücudunda arpacık şeklinde sarımsı noktalar oluştu , kuyruk ve yüzgeç formu bozuldu. cobalt blue da form olarak düştü yeme tepki vermiyorlar. Cuma akşamı 20 litrelik damacanaya dış filite bağladım acil olarak su hazırlayabilirmiyim diye filtre de torf ve amerikan reçine var. Cumartesi günü o damacana dan aldığım su ile akvaryumun suyunu %50 oranında değiştirdim ve ilave olarak sıvı torf kullandım. Suan yemlemeyi kestim, yeme tepkisiz olduklarından dolayı dibe çöken yemler suyu daha fazla bozmasın diye. Bu gün itibari ile balıklar stresli gözüküyor. Blue olnın renkleri koyulaştı  sürekli ısıtıcının yanında ve su seviyesinde duruyor , pigeon da saklanmakta bu iki balığın vücut formları iyi değil yüzgeçler kısık, snack skin ise bunlara oranla daha iyi durumda. Acil olarak bakşa ne yapmam gerekiyor arkadaslar yarıdım ederseniz su balıkları kurtarıp ileriki günlerde yeni discuslar almak istiyorum. Tanganyikaları aldıktan sonra zaten dicus tan başka balık besleyemeyeceğim gerçeğini bir kez daha anladım. Yardımcı olursanız çok memnun olurum hepinizi discus sevgimin  olanca ateşi ile kucaklarım.
 
Yorumlarınız için şimdiden teşekkürler....

ermanerke2008-03-10 08:37:37

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fishermanÇevrim Dışı

Kayıt: 08/11/2005
İl: Izmir
Mesaj: 176
fishermanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Mart 2008 23:09

Erman bey  merhaba, anladığım kadarıyla balıkları nakil (taşıma, poşetleme) esnasında gereken hassasiyet önem verilmeyişi sonucu düşen ısı değerleri, bu arada  tanklarına adaptasyonu  (alıştırma yapmadan) iyi sağlanamaması  sonucu görülen bir durum. Kararma olması kötü, su şartlarını tekrar gözden geçirmeni tavsiye ederim. Fakat burada ilk etapta discusu yeni bir tanka taşırken su ne kadar kaliteli de olsa bir fin kasılması olmaması olanaksız mutlaka her balıkta bir fin kasılması olur önemli olan ısı değerleri sabitlenmiş bir tankta balık bir en fazla ikinci günü  normal durumuna dönmesidir. Isıyı mutlaka sabitlemeniz gerekiyor. Şayet balıklar ithalse işin burada biraz daha zor tabi, bakteri oluşmanız gerekiyor, kuru yem yemeden kendi bakterilerine dönmesi çok zor.

   Durumlarında gözle görülür bir iyileşme yoksa, balıkları kendi suyundan küçük bir tanka (karantina akvaryumu)  alıp ısı değerlerini sabitleyip miko fiş kullanmanızı öneririm.

   Diğer büyük tankınızı ve dış filtrenizi tekrar yıkayıp kurmanızı, gerekirse su düzünleyiciler (sera morena, akutan ve  baktreri oluşumu için nirtiveç) kullanmanızı, eksikleri  tamamlamış ve ısı değerleri istenilen değerlere gelmiş,  dış filtresinizini en az iki gün çevirdiği bu tanka balıklarınızı nakletmenizi ayrıca kesinlikle ph.değerleriyle oynamamanızı ilk etapta söyleyebilirim.  


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tezelhÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/01/2005
İl: Edirne
Mesaj: 1012
tezelhÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 11 Mart 2008 00:16
Caner  Beyin  dediklerine  katılıyorum.    Birde  panikleyip   su  değişimlerini    fazla  yapmayınız.  İyi  edeyim  derken   balıklara   su  değişimine  bağlı  ozmatik  şokta   yaşatma  riskiniz  var.   Caner  beyin  önerdiği  agutan,  nitrivec  suyu  istenilen    özelliklere  getirmekte   fakat  kötü  yanı  su  değerlerini   yukarı  çekmekte   balıkların  bunu  kaldırabilmeside    çok  önemli.  Balıkları   aldığınız  akvaryumcuya   bence  sorun   sularına   attığı  birşeyler  varsa  sizde  kullanarak   balıkların  düzelmesine   yardımcı  olursunuz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ermanerkeÇevrim Dışı

Kayıt: 22/01/2008
İl: Izmir
Mesaj: 4
ermanerkeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Mart 2008 08:39
Caner bey bilgiler için teşekkür ederim. Dün akşam itibari ile balıkları ayağa kaldırmayı başardım. Akvaryumun ısısı 28 derece sabit. Cumartesiden beri su değişimi yapmıyordum. yukarıda belirtmiştim yeme tepki vermediklerinden ötürü yemlemeyide kesmiştim. Dipte kalan yem parçaları olmadığından  nitrat oluşumunuda bir nevi engellemiş oldum. Karantina akvaryumu ufak olduğundan su ile fazla oynamamaya özen gösteriyorum ki değerleri bir anda alt üst olmasın diye. Pigeon blood yüzgeçlerini açtı ve normal bir forma kavuştu. Snakskin de aynı durumda ancak zaman zaman renk değişikliği gösteriyor onuda karantina akvaryumunun küçük olmasına veriyorum ,  ancak kobalt blue dün akşam eve geldiğimde kötü gözüküyordu, rengi resmen parlement mavisi gibi olmuştu. Isıtıcının yanında su seviyesinde bir yaprak gibi duruyordu. Akvaryumdan aldığım 5 lt su ile ayrı bir yerde ona flagyl banyosu yaptırdım. Banyo esnasında rengi ve formu normale döndü daha sonra tekrar karantina akvaryumuna aldım. Balıklar ithal sizinde söylediğiniz gibi işte asıl beni uğraştıran bu kısmı. Dün akşam su değişimi yaptım %30 kadar, 2 litrelik pet şişenin dibini delerek akıtma usulu ile azar azar ilave ettim yeni suyu balıkların üçünüde toparladığımın sevincini yaşarken ilerleyen saatlerde başka bir sıkıntı ile karşılaştım. İşte asıl canımı sıkan olay bu oldu. Snacskin diğerlerinden iki kat büyük aşağı yukarı ve kuru yem yemiyor. kobalt blue yu tedaviden sonra tekrar tanka koyduğumda herşey normaldi ancak 1,5 saat sonra kontrol ettim ne göreyim snackskin tarafından kötü darbeler almış mukoza tabakasında yer yer hasar var. Bu darbeler sonucunda tekrar strese girdiğini gördüm. Hemen tül bir paravanla ayırdım onu, şimdi akvaryumun bir köşesinde blue diğer köşesinde snacskin ve pigeon var pigeon kuru yeme tepkili yemeye başladı ancak dediğim gibi snack kuru yem yemiyor. Burda sanırım Caner beyin söylediği bakteri olayı devreye giriyor. blue için flagyl banyasuna devam etmeyi düşünüyorum mukozayı onarmasına yardımcı olurmu yoksa farklı bir yolmu izlemeliyim görüşmek üzere..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

medmarine2Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 16/10/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 391
medmarine2Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 11 Mart 2008 12:07
Flagy genelde iç parazitte kullanılır.Su şartları ile fazla oynamadan ısıyıda çok yavaş bir şekilde 32 ye getirmenizi tavsiye ederim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ermanerkeÇevrim Dışı

Kayıt: 22/01/2008
İl: Izmir
Mesaj: 4
ermanerkeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Mart 2008 13:05
Flagyl parazit türevleri için kullanılan bir ilaç haklısınız biliyorum. Nihayetinde antibakteriyel bir ilaç olduğundan mukoza onarımında yada yaranın ilerlememesi için faydalı olurmu acaba diye düşünmekten kendimi alamadım. Parazit yada stres yanlış hatırlamıyorsam vücudun kendini onarmasına engel olabilecek nedenler. Epey oldu ben biraz uzak kaldım bu konulara o nedenle bazı şeyleri eksik yada yanlış hatırlıyor olabilirim beni yanlış anlamamanızı rica ederim. Flagyl ile ilgili düşüncemde sadece süreci hızlandırabilirmi acaba diye düşünmemden kaynaklanıyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fishermanÇevrim Dışı

Kayıt: 08/11/2005
İl: Izmir
Mesaj: 176
fishermanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Mart 2008 22:37

Erman bey merhaba, antibakteriyel ilaç olarak eğer çok gerekli görüyorsanız, sera baktobur direk ve ya miko fis kullanmanızı öneririm özellikle mikofis in mukazza daki yaralanmalar ve deriyi iyileştirme özelliği olduğunu söyleyebilirim. Şimdilik kullanmanıza lüzüm görmüyorum, düzenli su değişimi blue diamond discus’unuzu bu sorunu zaman içinde balık kendini düzeltecektir.  Akutan da mukazza zarını düzeltiyor elinizde varsa birkaç kapak tanka koymanızda faydası olacaktır. Stresli balıkların stresinide bu sayede düzeltebilirsiniz.  Sıcaklık değerlerini 31C-32C.dereceye sabitleyiniz. İki gün sonra tekrar 30C.dereceye düşürünüz bu arada tanka bol oksijen verin. Daha düşük sıcaklıklarda fin kasılması ve parazitlenme yaparlar. İdeal ısı 30c.derecede bakmanız ve mümkün mertebe ilaç kullanmamanızı önemle tavsiye ederim. Balıklar arasındaki  sürtüşmeler doğaldır, sonuçta yeni bir tank ve yeni bir ortam birkaç günde ideal ortamlarını kuracaklarına inanıyorum.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ermanerkeÇevrim Dışı

Kayıt: 22/01/2008
İl: Izmir
Mesaj: 4
ermanerkeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Mart 2008 08:38

Tekrar merhaba ;

Dün akşam itibari ile blue cobalt ın kuyruk ve yan yüzgeçlerinin epey hasar gördüğünü gözlemledim buda epey canımı sıktı. Diğerlerini hazır tanka daha koymak istemiyorum. Parazit tedavisini 1 hafta sürdüreceğim. 1  Hafta sonrasında  sanırım daha iyi bir forma ulaşacaklardır.Blue cobaltı akşam tekrar gözlemleyeceğim. Yaraları pamucaklanmadığı sürece dokunmayı düşünmüyorum.Eğer pamucaklanma başladı ise mico fish ile banyo yaptıracağım. Ama blue nun durumu gerçekten canımı çok sıkıyor.
 
Yem konusunda pigeon dışındakilerin tepkisizliği devam ediyor. Pigeonda öyle iştahlı değil 1 hafta daha yemden kesmem uygun oluacakmıdır. Aslında dana yüreği , brokoli , sarımsak , supradyn karması bir mama hazırlayıp onu denemeyi düşünüyorum.
 
CANER BEY BLUE COBALT DÜN AKŞAM SAATİ İTİBARİYLE ARAMIZDAN AYRILDI. OTOPSİ SONUÇLARI CİNAYET SÜPHESİ DOĞURMAKTADIR. BÜTÜN BİR GÜN TAKİP EDEMEDİĞİM İÇİN NASIL GELİŞTİ BİLMİYORUM ANCAK AKŞAM BAKTIĞIMDA MUKKAZA DAN ESER YOKTU. DİĞER İKİ BALIK ŞUAN GAYET SAĞLIKLI YEM YEMEYEDE BAŞLADILAR
 
HERŞEY İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM TEKRAR GÖRÜŞMEK DİLEĞİ İLE.
ermanerke2008-03-13 09:23:57

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir