Discus Akvaryumlarında kum kullanılması
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
+1: [T]187259,klodsa[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Rıza Bey bilgi düzeyiniz konusunda gerçekten şüphemiz vardı ama artık eminiz(ben kesin emin oldum).
Discus gibi bir balığı besliyorsunuz ki birçok kişinin gözünde tatlısuda beslenilen en zor !!! balık (ve son aşama) olarak görülür ama kesinlikle öyle değil.
Bilgi açısından benden çok çok düşük seviyede bulunan arkadaşlarım bile Discus besliyor yani zor falan değil ve hepsindede kum var balıkları da gayet güzel gelişiyor. Şimdi siz hala japon balığının akcigerli solunum yapan bir balık olduğunu düşünüyorsunuz ve iddia da ettiniz ki bunun böyle olmadığını biz hobiciler ve akvaryumcuların büyük çoğunluğu biliyor. Ama siz bunu burda yazdınız otomatik olarak en temel bir bilgiyi bilmediğinizi görünce sizin hobiciliğinizden ve bilginizden şüphe ediyorum(tabi yaşınızdanda). Ben işyerimde çatır çatır 3-4 cmlik japon balıklarından yumurta alıp yavru çıkarırken bana gelip bu balık sadece labaratuvar ortamında üretilir sen yalan söylüyorsun diyen bilgili hobicileri hatırlatıyorsunuz. Bitkili akvaryumdaki daha yeni yumurtadan çıkmış japon larvalarını görünce susup kaldı bu hobiciler.
"Atılan yemler kumun arasına girip amonyak ve nitratı tetikliyo" diyorsunuz buna kimsenin itirazı yok. Ama aynı kumun içinde o yemleri ayrıştırıp parçalayıp bu yemlerle beslenen milyonlarca bakteri var. Aşırı yemleme yaparsanız iyi bir filtrasyon olmazsa suda tabiiki nitrat yada amonyak zirveye çıkıp balıklara zarar verir. Ama o beğenmediğiniz kum sayesinde o amonyak balıklara daha az zarar veren nitrit ve nitrata dönüşüyor.Nitratıda bitkiler ve bakteriler kullanıyor. Şimdi siz 5 orta boy discus olacak akvaryuma 10 iri boy discusu koyar cama camda yaparsanız sudaki bu zararlı etkenleri kim parçalayıp zararsız hale getirecek? Tabiiki kimse; ondan sonra yap sump yada eheim in pahalı dış filtrelerine para ver al. Buda olmazsa sürekli su değişimi yap. Halbuki bitkili kumlu bir akvaryumda ideal sayıda balıkla sistem saat gibi işler daha az kirlilik olur. Balıklarımız belki kocaman obez balıklar olmaz ama uzun süre sağlıklı olarak yaşarlar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Onur bey,estafrullah ne haddime ben kimseyi yalancılıkla suçlamıyorum.15 kişinin yazısına aynı anda cevap vermeye çalışırken yanlış anlatmış olmam olası.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Rıza Bey bu hobiye hemen hemen herkes canlıdoğuran yada japonla başlamıştır. Bu yüzden japon konusunda bir çok hobici azda olsa bilgilidir. Akciğersolumu yaptığını hiçbir ciddi kaynakta (yabancı sitelerde dahil) okumadım uzmantvdeki vatandaş ise sallamış resmen bizim için güvenli bir kaynak değil o şahıs çünkü aksini Prof. Dr. Atilla Alpaz yazdığı kitaplarda ve makalelerde yıllar önce belirmiştir.
http://urun.gittigidiyor.com/Akvaryum-El-Kitabi-Prof-Atilla-Alpaz-1992_W0QQidZZ17313053
Şimdi bu hocamız gibi değerli kişilerin öğretim görevlilerinin yazdığı kaynağı belli yazı ve makaleleri okumayıp göz önünde bulundurmayıp çeşitli sitelerde kafasına göre yazı yazan kişileri kaale alamayız ben almam alamamda.
Fanusta betta besleyebilirsiniz hatta fanusa gerek yok çay bardağındada besleyebilirsiniz ama buna besleme değil hapsetme demek gerek ayrıca fanusta beslenilen japon balığı suda oksijenin nispeten daha fazla olduğu su yüzeyine çıkarak o sudan oksijen almaya çalışır havasızlıktan boğulmamak için bunu yapmak zorundadır tabi siz bu konudada bilginiz olmadığı için bunu örnek gösteriyorsunuz. Akcigerli olsada ki değil biraz araştırıp ciddi sitelerden baksaydınız öğrenirdiniz 20 - 30 cm büyüyebilen bir balık neden küçücük bir fanusa hapsedilsin. Ayrıca o fanusta ömürleri ne kadar 2 - 3 sene yaşar en fazla büyüyemeden, işkence çekerek. Yumruğum kadar irileşen bir balık fanusta asla büyüyemez çünkü bazı ileri zekalı insanlar 1-2 aylık yavru japonları (sırf düşük oksijenli sulara ve soğuga dayanıklı olduğu için) fanuslara koyup cahil,bilinçsiz hayvansever olmayan sadece dekor olsun diye alan kişilere satarlar. Çeşitli sitelerde bunu yazıncada işine gelen kişilerin bunu örnek alıp uygular ve çevresine haklı göstermeye çalışırlar.
Ben açık aramıyorum magazinlede işim olmaz ama mesleğim itibariyle insanlarla sürekli diyaloğum var.Karşımdaki kişinin konuşmasından tavırlarından ne tür biri !!! olduğunu anlamam uzun sürmüyor.
Biyolojik açıklamasını bilmiyor ve sizide ilgilendirmiyorsa burda polemik yapmayın öğrenin öyle gelin yeni üyelerimizi ve tecrübesiz üyelerimizi yanlış bilgilendirmeyin. Bilgi düzeyinizi rahatça görüyoruz ben Onur Beyin corydoras konusunda bilgisinin kendimden çok çok sütün olduğunun bilincindeyim neden çünkü bu bilgileri edindiği yabancı sitelerin linklerini bana verdi ve bende okudum ingilizcem yeterli derecede var bunun için şimdi kendisi bu verilere göre test yapmış çalışma yapmış bir çaba göstermiş ve bunu bizlere sunmuş. Ne yani ben diş hekimliğinde okuyan bir üniversiteli genç diye bu bilgilerin doğruluğunu küçümseyip onunla yarışa mı gireceğim tabiiki hayır. Kapasiteli bilgili biri benden meslek yada zümre olarak farklı bile olsa eğer doğrularını ispatlıyorsa mantıklıysa onu kabul ederim ve saygı duyarım "BİYOLOJİK AÇIKLAMASINI BİLMİYOR VE BENİ İLGİLENDİRMİYORSA" SUSARIM BİLGİSİNE SAYGI DUYARIM"
Gerçi siz yine altta kalmamak için bir yorum yapıp konuyu uzatacak ve bilgi düzeyinizin yeterli olmadığını kabul etmeyeceksiniz . Dediğim dedik, çaldığım düdük diyeceksiniz.
http://tr.wiktionary.org/wiki/Dedi%C4%9Fim_dedik,_%C3%A7ald%C4%B1%C4%9F%C4%B1m_d%C3%BCd%C3%BCk ("Başkalarını dinlemeyip, sadece kendi kararlarını uygulamaya çalışmak" anlamında kullanılan bir söz.)
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Silinmiş mesaj göremiyorum nereden göreyim Rıza Bey? Discus delisi olduğum için epey araştırıp arşivliyorum balık ilanlarını, balık resimlerini, her an tür değişikliği, renk değişikliği yapabiliyoruz beğenirsek biliyorsunuz. Arşivimi karıştırdım. Konunun uzamaması için ben de cevap hakkı doğuracak şeyler yazmaktan vazgeçtim, kimse fayda görmüyor, ne sizin görüşünüz değişiyor ne biz bitkili akvaryum discus beslemeyi savunanların... Kırdıysam da özür dilerim, iyi günler dilerim...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Konu karşılıklı sataşmalara doğru gidiyor yine Nedense bu ve benzeri tartışmalarda ortak bir noktaya gelinemiyor. Ben yazdığımdada genelde konu kilitleniyor, açtığım konu kilitlenmesin diye tekrar yorum getirmek istemiyorum Sadece şunu ilave edeyim, bırakın insanlar bildiği gibi ve dilediği gibi bu hobiyi yapsın, nasıl stresini atıyorsa öyle yapsın. Yazılanları burda veya başka forumlarda okuyup bilgileneceklerdir. Sonucunda, deneyimleriyle doğruyu bulacaklardır.
Saygılarımla...Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Rıza bey burada asıl sorun sizin yaklaşımınızdı.Bütün herşeyi bir kenara bırakın yazdığınız cümleler insanları küçümseyici nitelikteydi, Okursanız anlarsınız.Konunun tatlıya bağlanmasına sevindim UMARIM HERKES BİRGÜN DOĞRU YOLU BULUR...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Bende Bitkili Kumlu discus akvaryumundan yanayım nedeni çok basit bu balıklar doğada bu habitat içinde yaşıyor :) cama cam bi nehir görmedim
Cama cam: Temizlemesi kolay olur, dip çekimi ile nitrat oranını çok düşük tutabilirsiniz? bence hayır. Nedeni eğer dip çekimi ile nitrat oranını çok düşük tutacağım diyorsanız yemlemeden sonra dip çekimi ile suyu temizlemek ve hemen arkasında balıkların dışkılarına anına müdahele edip onu tabiri caizse cımbız ile almak gerek. Cama cam discus akvaryumlarında süregen su değişmi neden yapılıyor? çünkü sen ne kadar dip çekimi yaparsan yap balık pislikleri suya girdiği anda salınıp yapacaklar bu dip çekimi nitratı azaltmıyor sadece temizlik yapıyorsunuz su değişimi ile nitrat seviyesini düşürüyorsunuz.
Eksisi: Balık heran stres altına girme ve kararma veya beslenememe sıkıntısı ve sonuc genelde ölüm. çünkü her canlı gbi balıklarda içgüdüsel hareket ediyorlar her ne kadar doğal ortamda büyümeseler akvaryum ortamında doğup büyüselerde içgüdüsel olarak anlık reflex hareketleri ve korkma anında saklanabilme ihtiyacı duyarlar cama camda malesef böle bir lüksleri yok. Bir diğer konuda beslenme sanki bu balık sadece sizin yeminizemi ihtiyacı var fotosentes oluşan bir akvaryumda oluşan yosunlaşma bile bu balıklar için mükemmel bir besin.
Bitkili Discuz akvaryumu: Gerekli habitatları sağlarsanız discuz için mükemmel bir ortam eğer sump sistemi varsa ve suyu iyi havalandırabiliyorsanız dadından yenmez bile :) fotosentez oluşumu ile birlikte bitkiler bu balıklar için gerekli en güzel ortamı zaten kendiliğinden oluşturacak yapılması gereken tek şey sadece eksilen suyu tekrar tamamlamak ve 2 3 haftada bir su değişimi yapmak başkada bişeyine dokunulmayacak bu akvaryumda bir balığın ne kadar hızlı geliştiğini farkedemezsiniz bile. saklanabileceği alanlar olduğu sürece ne dış etken nede kendi içlerindeki kavgalar onlara sorun yaratacak, kaçabilecek ve saklanabilecekler en güzelide kendi başlarına beslenebilecekler. yukarda bir arkadaşımızın dediği gibi bitki sudaki nitratı fazlası ile alabilecek yapıya sahip yeterki o akvaryumda fotosentez oluşumu sağlansın.
Ben genelde bu olaya ticari bakan kişilerin cama cam akvaryumlarda daha kolay bakım yapabilmesi ve bu balıkların gelişimi için el yapımı yemlerin içine katılan kimyasal maddelerin yemlemeden hemen sonra temizlenemebilmesine bağlı olarak cama cam akvaryum kullanması ve kendinden balık alıp soran kişilerede sizde bu şekil besleyin şeklinde yayılan bir hurafeye bağı cama cam akvaryum tercihi seçildiğini düşünüyorum.
Tabi bir etkende bitkili tankların bakım olayı balıktan ziyade komple tank olarak düşünmek bitki popülasyonunu iyi belirlemek ve gübre ışık gibi etkenleri dengeleyip bu canlılarada ayrı bi özen göstermek biraz daha zor.
Bu benim düşüncelerim :)
Lakin bu discusların çok özel balık olduğu kadar bakımının bir o kadar zor olduğunu ifade eden insanlara karşı her zaman cephe almaya devam edeceğim. Discuzlarda, diğer tür balıklar gibi sadece yaşayabilecekleri ortamın hazırlanmasını isterler hastalık veya farklı etkenlere bağlı ölüm yada form kaybı her balık için geçerli.
Discus ÖCÜ değil tam tersi çok sert ve dayanıklı bir balık
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Umarım dilediğiniz akvaryumu başarıyla kurarsınız. Bu konuda yapılan en büyük hata sabırsızlık olmakta, bitkili sistemin tam anlamıyla oturması için gereken zaman tanınırsa ve bitkiler hızlı nitrat emen türlerden seçilirse başarılı olmamak için bir sebep yok.
Bu konuda benim kesin önerim (discuslar yetişkin olana kadar bana göre olmazsa olmaz) su üstü bitkilerini bolca kullanmak (pistia-sümbül-su mercimeği gibi, en dehşeti su sümbülüdür) ve onların ışığı kesmesi neticesinde su altı bitkilerinin gelişiminin yavaşlamaması için kuvvetli bir ışık sistemi ve normalden biraz daha fazla sıvı gübre kullanımı olacaktır. Kademe kademe artırılan gübreleme ve ışıklandırma ile zaten gübre yosun oluşumu yapmayacak, oburca besin tüketerek gelişen su üstü bitkilerinden su altı bitkilerine de yeterli gübre kalacaktır. 3 adet bitkili akvaryumumda karşılaştığım tek yosun türü, 2 ay kadar su değiştirmediğimde az miktarda camda yeşil nokta yosunu olmakta. Sakal yosunu vs gibi yosunları ömrümde görmedim desem yeridir... Hem zaten ph oranınız düşük olacak, yosun oluşumu daha az gerçekleşmektedir. Kısaca; su üstü bitkileriyle bol gübreleme = çok çok yavaş yükselen nitrat, az su değişimi, mutlu balıklar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir