Dış Filtre Temizliği Problemi


featmucoÇevrim Dışı

Kayıt: 24/07/2024
İl: Ankara
Mesaj: 2
featmucoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Ekim 2024 09:25
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/248689/211020240912241.jpg[/IMG]

[B]Akvaryumum;[/B]
Arkadaşlar merhaba. Üç ay kadar önce tatlı su akvaryumu hobisine başladım. 300 litre (Dekorlar ile 250) karma akvaryumum var. 300 watt ısıtıcı, el yapımı power led aydınlatma var. CO2 tüpü kullanıyorum ve indikatör de var. Bitki az olduğundan 2 saniyede bir baloncuk veriyorum. Yemleme günde 2 defa tabana tek tük düşüyor. 4 sepetli bir de 1200 L/saat bir dış filtre kullanıyorum. Dış filtrenin 2 sepetinde Sera siporax, 1 sepetinde elyaf, bir sepetinde de biyolojik sünger var. Bu güne kadar su kalitesinde sorun yaşamadım.

[B]Yaptığım Hareket;[/B]
Geçen gün kontrolde filtrenin debisinin aşırı düştüğünü fark ettim hortumlar da kararmıştı. Her şeyi temizlemeye karar verdim. Su değişimini yaptım. Değişimden önce bir kova su aldım. Filtreyi söktüm hortumları çeşmede yıkadım. Filtre içindeki malzemeleri akvaryumdan aldığım su ile kabasını temizledim kovada beklettim su için de. Plastik parçaları ise çeşmede yıkadım. Sonra yine filtre içerisinde akvaryumdan su koydum ve malzemeleri tekrar yerleştirdim. (Bu işlem yarım saati geçti ve filtre iç malzemeleri hep su içindeydi akvaryum suyundaydı). Sonra sistemi başlattım. Ve biyolojik döngü oturmamış gibi su bulanıklaştı. Arabam olmadığı ve uzak yerde yaşadığım için bakteri kültürüne de ulaşamadım. Bakteri kültürü tekrar oturana kadar birkaç balık kaybettim. (Günlük %30 değişime devam ettim oturana kadar).

[B]Sorum;[/B]
Temizlik aşamasında neyi yanlış yapmış olabilirim. Nasıl yapmam gerekir. Deneyimleriniz benim için çok kıymetli. Birincisi değişimde bakteri kültürü yanımda varken yapacağım o kesin. Ama bu duruma sokmak istemiyorum akvaryumu. Debi 3 4 aya yine düşecek ve temizlik yapmam gerekecek.[EDIT]featmuco,2024-10-21 09:29:12[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

giyotynÇevrim Dışı

Kayıt: 15/09/2020
İl: Tekirdag
Mesaj: 729
giyotynÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Ekim 2024 09:57
Debi düşmesinin başlıca nedeni sünger ve elyafın zamanla tıkanması oluyor. Yani sadece bu iki elemanı akvaryum suyu dolu bir kovada sıkmanız yeterli olacaktır.
Temizlik sonrası bir miktar bulanıklık normal ve bu en fazla iki saat içinde normale döner ancak bu süre uzuyorsa bu bir şeyleri abartılı yaptığınız anlamına gelir.

Beğenenler: [T]241079,Hidro Dinamik[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Hidro DinamikÇevrimiçi

Özel Üye
Kayıt: 20/10/2023
İl: Sakarya
Mesaj: 1033
Hidro DinamikÇevrimiçi
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 21 Ekim 2024 10:06
Asıl hatanız yüksek miktarda su değişimi yapmak gibi. Hele ki suyun sıcaklığıda akvaryumdakinden çok farklıysa şoka girmiş olabilir.

Hortumları temizleyerek iyi yapmışsınız debiyi cidden etkiliyor.
Geç tıkanması ve daha çok bakteri tutabilmek adına bir sepet elyaf kullanmaktan vazgeçebilirsiniz. Suyun son filtrelendiği yere ince bir elyaf yeterli oluyor. Açılan sepete matrix, siporax veya sünger kullanarak daha çok bakteri tutmaya çalışabilirsiniz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

featmucoÇevrim Dışı

Kayıt: 24/07/2024
İl: Ankara
Mesaj: 2
featmucoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Ekim 2024 10:21
[QUOTE=giyotyn]Debi düşmesinin başlıca nedeni sünger ve elyafın zamanla tıkanması oluyor. Yani sadece bu iki elemanı akvaryum suyu dolu bir kovada sıkmanız yeterli olacaktır.
Temizlik sonrası bir miktar bulanıklık normal ve bu en fazla iki saat içinde normale döner ancak bu süre uzuyorsa bu bir şeyleri abartılı yaptığınız anlamına gelir.[/QUOTE]

Cevabınız için teşekkür ederim. Evet bir şeyi abartılı yaptım fakat ne olduğunu çözemedim. Elyaf çok kötü durumdaydı değiştirdim onu. Süngeri akvaryum suyunda sıktım. Sanırım elyaf miktarı fazla olabilir onu azaltırsam debi düşme süresini uzatabilirim.


[QUOTE=Hidro Dinamik]Asıl hatanız yüksek miktarda su değişimi yapmak gibi. Hele ki suyun sıcaklığıda akvaryumdakinden çok farklıysa şoka girmiş olabilir.

Hortumları temizleyerek iyi yapmışsınız debiyi cidden etkiliyor.
Geç tıkanması ve daha çok bakteri tutabilmek adına bir sepet elyaf kullanmaktan vazgeçebilirsiniz. Suyun son filtrelendiği yere ince bir elyaf yeterli oluyor. Açılan sepete matrix, siporax veya sünger kullanarak daha çok bakteri tutmaya çalışabilirsiniz.[/QUOTE]

Cevabınız için teşekkür ederim. Su sıcaklığında problem yoktu. Değişim yaptığım su ve akvaryum suyu ölçüm ile ekledim akvaryum 26, değiştirilen su 24 idi. Sanırım filtre temizliği ve su değişimini aynı anda yapmamak lazım. Elyaf konusuna diğer arkadaş da değindi bir sepet tamamen elyaf dolu. Sanırım onun miktarını dediğiniz gibi ince bir hale gelecek şekilde azaltayım ve siporax artırayım.

Beğenenler: [T]225665,giyotyn[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir