Daphnia (Su Piresi)
Daphnia, suda yaşayan, pire gibi zıplayan su omurgasızlarını içeren cins. Akvaryum balıklarının beslenmesinde kullanılır. Eklem bacaklılar şubesine ait bu hayvanların boyutları 0.2 ile 5 mm arasında değişir. Uygun sıcaklıktaki (15-22 derece) su birikintilerinde, nehir kenarlarında, tatlı su ve göllerde, bataklıklarda yaşar. Bahar aylarında partenogenez olayı ile ürerler ve bu üreme, yaz sonuna kadar devam eder.
Akvaryumcular tarafından canlı yem olarak kullanılırlar. Tatlı su balıklarının dışında çeşitli böcekler tarafından tüketilirler. Laboratuvarlarda yapılan deneylerde deney hayvanı olarak kullanılmaktadır. Dynamic energy budget teorisinin bulunmasında da bu canlılar rol oynamıştır. Ayrıca akvaryum ve su tanklarının yosunlardan arındırılması işleminde de kullanılırlar.
Üretimi son derece basit ve masrafsızdır. Günde yüz kat çoğalabilme özellikleri vardır. Bu da canlı yem üreticileri için bulunamaz bir fırsattır. Çoğu evcil balık yetiştirme merkezlerinde bu canlıdan bolca faydalanılır.
Zarlı organelleri bulunur. Oksijensiz solunum yapar. Heteretrof beslenme yapar. Gruplar halinde yaşarlar (Sürü psikolojisi). Diğer canlılara karşı Son derece agresif bir tutum sergilerler. Alman bilim adamı Hanz Stumpphan bu canlının bir çeşit zooplanktontan evrimleştiğini bir tezinde dile getirmiştir.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Oksijene ihtiyacı olan beslendikleri alglerdir.. Algler çoğalmazsa pirelerde çoğalamaz...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Daphniidaeler,Eklembacaklıların Crustacea (kabuklular) Alt şubesinin Branchiopoda Sınıfının Cladocera Takımındaki planktonik canlılardır.
Branchiopodların dördüncü grubunu oluştururlar. En fazla 3-5 mm boya ulaşabilen küçük kabuklulardır ve hemen hemen her türlü tatlı syda bulunurlar. Acı su ve denizde yaşayan bir kaç türüde bulunmaktadır.
Su pireleri, katlanmış iki karpaks (sırtı tamamen yada kısmen örten kemiksi kalkan) içinde bulunurlar, karpaksın arka ucunda uzanan bir diken bulunur. Gözleri baş üzerinde belirgin bir şekildedir ve hareket etmek için kullandıkları çift antenleri vardır.
Karpaksın üst kısmında bulunan yumurtalarda partenogenetik (eşeysiz üreme şeklidir, erkek eşey hücreye gerek yoktur) olarak ürerler. Uygun şartlarda (yazın) çıkan bütün yumurtalar dişidir.Uygun olmayan (kış kuraklık vb.) koşullarda ise yumurtalardan erkek ve değişik tipte dişiler çıkar. Uygun olmayan koşullarda erkekler yumurtaları dölleyerek eşeyli üreme gerçekleştirirler. Uygun olmayan koşullarda yumurtlama sırasında karpakslar kalınlaşır ve yumurtaları korumak amacıyla ekstra bir kabuk oluşturularak yumurtalar uygun şartlar gerçekleşene kadar korunmuş olur. Şartlar iyileştiği zaman yumurtalar efipiumdan çıkarak su içinde tekrar çoğalmaya başlarlar.
Kendi gözlemlediğim ilginç bir olayı da paylaşmak isterim. Sadece su pireleri ve çeşitli kurtların olduğu bir akvaryumum var. Pireler kendinden büyük su mercimeklerine tutunarak onları aşağıya çekiyorlar. Bir kaç kez daha büyük mercimeklere daha fazla pirenin tutunarak aşağıya çektiğini gördüm. İlk gördüğümde mercimeklerin battığını düşünmüştüm ama kurtulan mercimeklere tekrar tutunarak aşağıya çekiyolar. Asıl ilginç olan tarafı ise mercimeklere hiç bir şey yapmamaları.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir