Bitki yaşlanınca ölürmü


DiyarbakırlııÇevrim Dışı

Kayıt: 14/03/2022
İl: Diyarbakir
Mesaj: 38
DiyarbakırlııÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Kasım 2024 22:03
[QUOTE=Öğretmen Ali]Biraz önce eşimle konuşuyorduk ve cevabını bulamadık.Aldığımız bitkiler büyüyor,yavru veriyor ve bu döngü sürekli devam ediyor.Yinede doğada canlılar yaşlandıktan bir süre sonra ölüyorlar.Fakat şu ana kadar yaşlılıktan ölen akvaryum bitkisi hiç görmedim...En narin türler bile sorunsuz yaşıyor elimde belki 10 senelik Criptolar var ..bu konudaki fikirlerinizi paylaşırmısınız?[/QUOTE] hocam 2009 beri üyesin ve şuan 36 ve şuan 36 yaşındasın bu konuyu açınca 15 yaşındasın. Ama eşimle konuştuk diyorsun 10 sene önceki bitki var diyorsun elimde kafam allak bullak oldu[:)]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GhostKoiÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/02/2012
İl: Antalya
Mesaj: 5044
GhostKoiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 25 Kasım 2024 00:01
[QUOTE=Diyarbakırlıı] hocam 2009 beri üyesin ve şuan 36 ve şuan 36 yaşındasın bu konuyu açınca 15 yaşındasın. Ama eşimle konuştuk diyorsun 10 sene önceki bitki var diyorsun elimde kafam allak bullak oldu[:)][/QUOTE]
Şaşılacak bir şey yok. Şu an 36 yaşında olduğuna göre, 2009'da üye olduğundan beri 15 yıl geçmiş yani o zaman 21 yaşında imiş. Evli olmak için makul bir yaş. Elinde 10 yıllık crypto neden olmasın Belki hobiye 10 yaşında başladı.

İşin özünü kaçırıyorsunuz, bitkilerin yaşam süresini güzel güzel tartışmışlar. Daha ne olsun.

Beğenenler: [T]240932,Ehtiyar[/T]
+1: [T]232050,Mirza Adar [/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

darkauraÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 02/11/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 4363
darkauraÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 25 Kasım 2024 02:57
Pando ağacı, gezegendeki en büyük ağaç. Pando türü değil, kendi özel ismi, türü aspen toz ağacı olarak geçiyor. Toz ağacının espirisi köklerden yayılarak toprak üzerine birden fazla ağaç olarak çıkması. Pando binlerce ağaçdan oluşan bütün bir orman ama aslında köklerinden birbirine bağlı tek bir ağaç. Tahmini yaşı 14bin ila 18bin yıl. 60bin yıl olabileceğini iddia edenlerde var. Her durumda son buzul çağını atlatmış oluyor. Kısaca bitkinin dış etmenlerle ölmedikce sonsuza kadar yaşaması mümkün.

Sanırım burada hayvan hücresiyle arasında en önemli fark kanser. Bitki kanser olur mu? Evet bitkinin dna'sıda zamanla mutasyona uğrar, dna işlev göremiyeceği kadar bozulduğunda kanser olur ama bitkinin yapısından ötürü kanserli doku yayılamaz, lokalde kalır, bitkiyi öldürmez. Bu farkdan ötürü bitki hücresi kendini sonsuza kadar kopyalayabiliyor, mutasyonla bozulan hücre lokalde kalıyor, sağlamları yoluna devam ediyor. Hayvan hücreside aynı mutasyonlara uğruyor ama bu mutasyonlar kansere neden olduğunda sonu hemen her zaman ölüm oluyor. Bu sebebden hayvan hücreleri sonsuza kadar bölünecek şekilde evrilmemişler, hepsinin döllenmeden itibaren belli sayıda bölünme limiti var. Bu limiti dna nın uç kısmındaki telomerler belirliyor. Her bölünmede dna nın boyu uçlardan kısalıyor, bu kısalmayı işlevsel kod içermeyen telomerler telafi ediyor, her bölünmede telomer kısalıp yok olduğunda en sonunda dna nın işlevsel kısımları zarar gördüğünde hücre daha fazla kendini kopyalayamıyor, ölen hücrenin yerine yenisi gelmediği için hayvan dokusu kendini yenileyemiyor, sonucu yaşlanma oluyor.

Bu noktada kansere etkili tedaviler bulunur ise telomeraz enzimi ile hücrelerdeki telomerlerin boyunu uzatarak yaşlanmanın önüne geçmek, çevresel bir nedenden ölmedikce ölümsüz olmak teoride mümkün. Pratikde ne zaman başarılabilir yada başarılamaz ayrı konu.

Not: Hayvan hücresi derken sünger gibi ilkel hayvanları ayrı tutmak gerek. Araştırmadım ama organları özelleşmiş dokuları bulunmadığı yada çok sınırlı bir özelleşme olduğu için sonsuz bölünmeye sahip olma ihtimalleri var.
[EDIT]darkaura,2024-11-25 14:18:36[/EDIT]

Beğenenler: [T]66766,Hüdai[/T][T]240932,Ehtiyar[/T][T]96764,iwagumi[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir