Balkonda Canlı Bitki Olurmu


mustafasayanÇevrim Dışı

Kayıt: 07/04/2009
İl: Çanakkale
Mesaj: 60
mustafasayanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Mayıs 2010 09:23
Arkadaşlar elimde boşta duran 90*35*40h ebatlarında cama cam bir akvaryum var. Ben akvaryumu balkona yerleştirip içinede sadece dere kumu koyarak canlı bitki yetiştirme düşüncesindeyim. (Elodea, Tütün, Lyrata, Rotola, Zeytin, Gül gibi ) Işıklandırma tesisatı, hava, motor vs. yok. Sadece yansıyan gün ışığı ( çok az süre direkt güneşi görecek: max.2 saat ) ile bu iş olurmu. Günlük su değişimleri yosun oluşumunun önüne geçermi ve bitkilerim sağlıklı büyürlermi? İçine kiraz karides, salyangoz koysam hava ve filtre tertibatsız yaşarlarmı? Yardımlarınızı bekliyorum, Saygılar.. mustafasayan2010-05-21 09:24:17

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Koksal GurkanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 6979
Koksal GurkanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 21 Mayıs 2010 10:23
Üzerini toz almayacak şekilde kapamanız gerekir. Yoksa kısa sürede üst kısımda film tabakası şeklinde bir katman oluşur. Bu durumda da dışarıdan , yani yüzeyden, oksijen gelemeyeceği için balıklarda sorun olabilir. Zaman zaman su yüzeyini karıştırmak ve film tabakası olmasını önlemek yerinde olacaktır. Belirli bir dönem sonra yosun olması kaçınılmazdır. Elma salyangozu ve karides bile bunlara yetişemeyebilir. Ama aslında çok da sorun olmamalıdır. Bitkilere zaman zaman gübre ve taze su takviyesi ile düzenli takip gerekecektir. Toplu bir sistem çökmesi olmadıkça fazla bitki düzenine müdahale etmezseniz bir süre sonra kendi dengesini bulup oturur.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

f.torresÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 21/02/2010
İl: Izmir
Mesaj: 3000
f.torresÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 21 Mayıs 2010 11:34
Direk güneş ışığı almasa bile su ısısı bitkiler için çok yükselebilir (Gavur İzmirin sıcağında kesinlikle denemezdim ama Çanakkaleyi bilemiyorum ) Motor olmadığı için akıntıda olmayacak bitkiler eşit bir şekilde besin alamayabilir.Yine akıntı olmayacağı için tabanda mavi-yeşil alg sorunu çıkabilir.Güneş ışığı aşırı yosuna sebep olabilir yosun savaşçıları kadrosu kalabalık olamalı.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Kartal77Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/04/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 1342
Kartal77Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Mayıs 2010 08:47
Mustafa bey bahsettiğiniz sistem no-tech sistem gibi.

Balkonda yerim olsa kesinlikle bende denemek isterdim.Öğlen 2 saat direk gün ışığı bence yeterli olacaktır bitkiler için, kalan sürede de bol aydınlık gölge bir ortam yine de yeterli olur.

Ancak, gül ve rotala gibi yüksekışık isteyen kırmızı bitkiler ne olur bilinmez,ama denersiniz olmazsa bir kaybınız olmaz.
Elodea kesinlikle soğuk su ister, 26 derece üstünü pek tavsiye etmem.Zeytin ve tütün de bu şartlarda bana göre zor gibi.Lyatra konusunda birşey diyemeyeceğim.Ayrıca 2 saat gün ışığında su kaç dereceye kadar yükseliyor isterseniz tankı su doldurup bir deneme yapın önce :) Ona göre konuşalım.

Yerinizde olsam o tür bir denemede kullanacağım bitkiler, Anubias türleri,saz,cabomba caroliana,ve özellikle java moss yada diğer moss türleri, bol miktarda kiraz karides,çeşitli salyangoz türleride mutlaka bulundurulmalı.

Başlangıçta sık su değişimi, ve sıvı gübre hiç uygulanmamalı,belki ilerleyen zamanlarda misket gübre olabilir.Fakat low-tech akvaryumlarda sıvı gübre çok dikkatli kullanılmalı.
Saygılar


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir