Balıklarda Grade Nasıl Belirlenir?(b A A+ Benzeri)


Marimo.Çevrim Dışı

Kayıt: 14/08/2023
İl: Izmir
Mesaj: 146
Marimo.Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Mayıs 2024 19:00
Örneğin betalarda ve japon balıklarında A+ grade A grade gibi şeyler görüyorum bunlar neye göre belirleniyor sadece görünüşe göremi? Görünüşe göre ise bir standardı varmı yoksa insanların kendi uydurdukları şeylermi? Ve örneğin A+ grade bir balığın yavrusu A+ grade olmak zorundamı veya A grade bir balığın yavrusuna A+ grade denilebilirmi?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GhostKoiÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/02/2012
İl: Antalya
Mesaj: 4773
GhostKoiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Mayıs 2024 22:58
[QUOTE=Marimo.]Örneğin betalarda ve japon balıklarında A+ grade A grade gibi şeyler görüyorum bunlar neye göre belirleniyor sadece görünüşe göremi? Görünüşe göre ise bir standardı varmı yoksa insanların kendi uydurdukları şeylermi? Ve örneğin A+ grade bir balığın yavrusu A+ grade olmak zorundamı veya A grade bir balığın yavrusuna A+ grade denilebilirmi?[/QUOTE]

Fikir yürütüyorum: Grade olayı görsel olarak mükemmellik belirten bir tanımlamadır. Yavrudan itibaren türünün özelliklerini en iyi gösteren, yüzgecinin kenarında, solungacında bir parça bile kusur olmayan, en iyi renklenmeye sahip balıklar seçilir. 100 yavrudan belki 1-2 tanesi A+ olur. Elbette ki anaçlar ne kadar kaliteliyse bu oran o kadar artar. Ülkemizde Satıcılar bu deyimi genelde suistimal ederler. Balıklarını hep A ya da A+ olduğunu söyleyerek fiyatlarlar. Ben daha satışta C ya da D grade balık görmedim. Sorarsan hepsi A dır.

Bu işin profesyonelleri mesela Japonya'da Koi'leri daha 2 cm iken elemeye tabi tutarlar. Zaten balığın 2 kuşak önceden şeceresi bellidir. Güzellik yarışmasında şampiyon olan balığın yavrusu olduğu bellidir. Elemeleri adım adım geçip yetişkin boyda seçilen balık ortalama 4000-10000 Dolara satılır. ÇOk özel balıklar açık artırmada daha pahalıya satılır. Rekor 1.900.000 dolar olarak hatırlıyorum. Bir balık tek seferde yaklaşık 1000 yavru yapar, bu bir sanayi olduğundan seçilemeyen balıklar yem fabrikasına, lokantaya falan gider tahminimce. Şehir içi Su kanallarında gezen rengarenk balıklar görülebilir. Bizde de benzer şekilde su ürünleri göletlere tek seferde 8-10 milyon koi larvası saldığı oluyor. A kalite balığın bütün yavruları aynı kalitede olmayabilir.

Beğenenler: [T]240485,Marimo.[/T][T]246392,Azizdurdenn[/T][T]240492,Orhan76[/T]
Teşekkür Edenler: [T]240485,Marimo.[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir