Akvaryumculuk Nedir?


AliEfeCinÇevrim Dışı

Kayıt: 31/12/2020
İl: Istanbul
Mesaj: 653
AliEfeCinÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Mart 2021 22:23
Bu aslında çok yanlış anlaşılan bir konu çünkü Akvaryumculuğu çoğu insan layıkıyla yapmamakta bende bu konumda olabildiğince size doğrusunu anlatmaya çalışacağım.İlk olarak konudan biraz uzaklaşacağım ama sonra konuya döneceğim.Günlük hayatta akvaryumun sembolü olan balık "Japon Balığı" bu çok üzüldüğüm bir balıktır çünkü neredeyse hep yanlış anlanır her yerde bu hobiye ilk başlangıç olarak bu balık alınır sonra küçük bir fanusa koyulur ne bir filtre ne bir ısıtıcı olmadan salınım yapan objelerle ve bu hayatta kalsın denir sonra kişi hobiye girer ilk gün balık iyidir işte her zaman onu gözler vs. bu mutluluk hadi 1 hafta olana kadar gitsin diyelim sonra balık mutsuz görünür onun için daha büyük bir fanus alınır onun yanına ona arkadaşlık etsin diye (Mapus arkadaşlığı) alınır sonra o balık yine üzgün görünür artık her iki balık mutsuz görünüyordur sonra balığın sahibi olsun bir şey olmaz der ama birkaç gün sonra balık yemden kesilir balık sahibi endişelenir sonra araştırmaya başlar forum bulur hemen konu açar sorar benim hatam nerede sonra biz o hacimde o balık beslenmez vs. deriz oda "Ama işte biz öyle biliyorduk akvaryumcu öyle dedi" der aslında bu bir bahane değildir bunun nedeni kişinin araştırmamasıdır zaten sonraki seneryoyu herkes biliyor balık ölür kişi mutsuz olur ya hobiyi bırakır yada daha iyi bir akvaryumla devam eder... Şimdi benim asıl bahsetmek istediğim konuya gelelim biz bu balıkları alırken buda bir can diye bakmalıyız doğal yaşamında bu hayvanlar çok iyi ortamlarda yaşıyorlar bizde bu hayvanları alırken doğal ortamlarına en yakın akvaryum kurulmalı aslında ben bu hobiye biraz karşıyım çünkü arz talep ilişkisi biz balık aldıkça bu hayvanlar doğal ortamlarından kopacaklar ama işte insan bir kere başlayınca bırakamıyor ne yapalım :D Yani benim burda demek istediğim tabiki işin mali boyutuda var ama bunlarda can oyüzden ekipmanların en kalitelilerinden almalıyız benim fikrim böyle bunu konu olarak açıyorum herkes fikrini yazsın ama beni şöyle anlamayın "LOW TECH TANKLAR YAPMAYIN HİGH TECH YAPIN" hayır ben bunu demiyorum maddi durumunuzun el verdiğince iyi malzemeler seçin ama şuda bir gerçek eğer bunları sağlayacak maddi durumunuz yoksa hiç bu hobiye girilmemeli çünkü hem balığa yazık hem kendinize iyi günler

Beğenenler: [T]203055,mutlubaba[/T][T]125030,lemur[/T][T]227297,ymusa[/T][T]226011,mmemati[/T]
Teşekkür Edenler: [T]203055,mutlubaba[/T]
+1: [T]125030,lemur[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GhostKoiÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/02/2012
İl: Antalya
Mesaj: 5000
GhostKoiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Mart 2021 23:34
Konuyu ele alışınız çok güzel, tebrik ve teşekkür ederim.

Akvaryumculuk deyince aslında balık üzerine satış yapan dükkanı olan ticarethaneler anlaşılır. Bugünlerde bunlara petshop deniyor. Yine de akvaryumculuk yerine akvaryum hobisi, balık hobisi gibi sözcükler kullanmak yerinde olur.

Bu hobide en sık yaptığımız hatalardan biri, uygun şartları araştırarak balığa göre akvaryum kurmak yerine elimizdeki akvaryuma göre ya da sağdan soldan duyduklarımıza göre balık uydurmak. Malzemeler pahalıdır fakat değişik alternatifleri vardır. Ve elinizdeki akvaryumu tıka basa doldurmazsanız en sağlıklı ve en düşük maliyetle balık bakabilirsiniz. Ne yazık ki bazı özel çeşitler dışında balık alırken harcayacağınız para, diğer masraflarınızın yanında devede kulak kalır. Bu da ucuz bir takım balık türlerinin istismarını getirir.(Beğenmeyince ya da ölünce, at, yenisini al.)

Hi-tech Low tech olayına ben bitki açısından bakarım. Low tech tercih ederim. Bitkilerimi de ona göre seçerim. Çünkü kafam ötekine basmıyor.


Beğenenler: [T]228768,AliEfeCin[/T][T]227297,ymusa[/T][T]226011,mmemati[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ymusaÇevrim Dışı

Kayıt: 20/10/2020
İl: Erzurum
Mesaj: 61
ymusaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Mart 2021 08:44
Bu hayvanlar da elbette ki can. Yalnız asıl önemli konu bütün akvaryum canlıları doğal ortamından koparılmıyor.

Akvaryum canlılarınının ilk nesilleri doğal ortamlarından koparıldıktan sonra ilgili ülkelerin hükümetleri türlerin tehlikeye girdiğini gördüğü an av yasağı başlatıyor. Şu an akvaryumda beslenilen bazı balık türlerinin avlanması, yurt dışına satılması yasak.
Peki biz bu türleri nereden buluyoruz? Profesyonel üreticilerden.
Yani ilk kuşakları doğasından kopmuş hayvanlar yapay ortamlarda üreyerek çoğalıyorlar her ne kadar genetiklerinden doğaya özgü kodlar olsa da artık onlar yeni ortamlarına göre mutasyon geçiriyor. Balıkları doğadan koparıyoruz diye, kendimizi paralayacağımız bir durum yok.
Beslenilen türlerin çok büyük bir kısmı zaten yapay ortamlarda üremiş kuşaklar. Bu konuyu bu kadar vicdan meselesi yapmamak lazım.

Asıl vicdani duyarlılık canlıları beslenilen ortamda sağlanması gereken asgari şartları sağlamakta gözetilmeli. Bahsedilen durumlar için satıcıların bilinçlendirilmesi lazım ki bu hobiye başlayanlar da belli bir bilinçle başlasın. Bir çok akvaryumcu sattıkları balığı tanımıyor. Bana mesela tiger barb - kaplan tetra diye black ruby barb vermişler. Ben de o kadar araştırmama rağmen 'yav bunların dört çizgisi olması lazım derken 3 çizgili hallerini dördüncü çizgi heralde büyüyünce belirginleşecek' diye düşünüyordum. Ama işte olay tamamen farklıymış. Farklı tür olduklarını 2-3 ay sonra büyüyüp de dördüncü çizgi falan olmayacağını bir hastalık araştırırken buradan öğrendik.
Sonuçta bu işi ticari yapanların canlı sattıklarının farkında olmaları lazım. Hadi satanların çoğunda bilinç yok, akvaryum canlılarını besleyenlerin bu canlıların bir oyuncak olmadığı bilinciyle bu işe devam etmesi. Tatmin edici bilgi sunmayanların tercih edilmeyerek piyasadan temizlenmeleri sağlanmaları lazım.[EDIT]ymusa,2021-03-09 13:08:17[/EDIT]

Beğenenler: [T]228768,AliEfeCin[/T][T]226011,mmemati[/T]
+1: [T]125030,lemur[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tosyalıÇevrim Dışı

Kayıt: 01/07/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 3845
tosyalıÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Mart 2021 09:18
Bu kadar çok fazla canlı çeşitliliği varken petsop denilen akvaryumcu arkadaşların tam donanımlı olmasını zaten beklemiyoruz. En azından beslediği sattığı türlere hakim olsun yeter. Etrafımda görüyorum zaten bizim insanımızın huyudur araştırmaz direk gider alır gelir konu açar balığım öldü neden. Konuştuğum arkadaşım olan akvaryumcularda böyle sorun yok yapılan en büyük hatalardan biri hadi türlere isimlere hakim değilsin ama adam geliyor 1 akvaryum alıyor yanına 4-5 balık alıp gidiyor yahu niye veriyorsun sorsana bu balıkları bu akvaryuma mı koyacaksın diye önce git akvaryumunu su doldur filtreyi tak imkanın varsa bakteri kültürü al ekle 1 hafta 10 gün çalıştır sonra gel balıkları al desene yok satsında ne olursa olsun.

Beğenenler: [T]81103,Kınayu[/T][T]226011,mmemati[/T][T]228768,AliEfeCin[/T]
+1: [T]81103,Kınayu[/T][T]125030,lemur[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mmematiÇevrim Dışı

Kayıt: 06/10/2020
İl: Çanakkale
Mesaj: 514
mmematiÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Mart 2021 10:05
Farklı ve güzel bir bakış açısıyla yaklaşmışsınız. Evet maalesef bu hobiye başlayanlar genelde bilinçsiz başlıyor. Keşke araştırma yaparak beslemek istediği türe göre bir kurulum yapsalar. Bir oto galeriye gidip düşündüğünüz araba yerine galericinin önerdiği fazla kilometreli ağır hasarlı aracı alıyor musunuz ya da manava gidip kendi seçeceğiniz yerine çürük domatesleri alıyor musunuz mesela. Şöyle bir şey de var pet shop ya da akvaryumcu bazı dostlarımız gerçekten hobici ve asla sizi zor duruma sokacak şeyler yapmıyorlar. Ben oraları tercih ediyorum. Dediklerinize ek olarak bazı türler doğal yaşamından koparılsa da bazı türler ise akvaryum hobisi sayesinde soylarını devam ettirmekte. Her şeyden önemlisi canlılarımıza can olarak bakmalıyız hiç bir zaman en önde ticaret amacı güdmemeliyiz.

Beğenenler: [T]77392,tosyalı[/T][T]81103,Kınayu[/T][T]228768,AliEfeCin[/T][T]227297,ymusa[/T]
+1: [T]77392,tosyalı[/T][T]81103,Kınayu[/T][T]125030,lemur[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir