2. Bitkili Denemem


caglarmÇevrim Dışı

Kayıt: 31/03/2016
İl: Osmaniye
Mesaj: 216
caglarmÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Aralık 2019 21:29
[QUOTE=egedin]Merhaba,
Tank 3. haftasına girdi, bazı değişiklik ve eklemeleri sizlerle paylaşmak istiyorum.
Bir önceki akvaryumda kullandığım yüzey emici bozulmuş, bende bu sefer dış filtreye bağlanan bir emici alayım dedim ve internette dolaşırken cam yüzey emişli bir versiyon buldum. Hem şık hemde çok iş görüyor çok memnun kaldım. Haftasonu Adist Aquascaping'ten Bolbitis, Microsorum pteropus (java fern) 'Trident' ve nesaea pedicellata golden aldım.
micranthemum micranthemoidesler eriyince, Myriophyllum Mattogrossenseleri en sağa alıp nesaea pedicellata goldenleri onların yerine diktim. Trident ve bolbitisleri de lav kayalarının aralarına yerleştirdim.
Bu arada diatom ve yeşil nokta yosunu başladı, evde arıtıcı kullanıyorduk zaten onun membran çıkışından bir ek yaptırmıştım akvaryumda onu kullanıyorum. Gh booster olarak magnezyum, kalsiyum ve potasyum kendim karıştırarak su değişimlerinde ekliyorum ama Seachem Equilibrium'a mı geçsem bilemedim. Ro su kullanan arkadaşların tavsiyelerine açığım.
Elimde Tropicanın yeşil ve sarı hazır gübrelerinden vardı onlarla devam etmeyi düşünüyorum. Dün gübrelemeye başladım.


Şimdilik bu kadar, bu da güncel hali:
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/17533/021220191326031.jpg[/IMG]

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/17533/021220191326251.jpg[/IMG][/QUOTE]

Çok şık bir çalışma olmuş tebrik ederim. Gelişmeleri takip ediyorum. Sorununuza gelince;
Hobide pek az bir tecrübeye sahip olmakla birlikte ekleyebileceğim bir iki şey var. İlk tankımda ro su kullanmıştım. Diatom ve yeşil nokta yosun sorununu hep yaşamıştım. Tam olarak sebebini bulana kadar ilgili canlı eklemesi, ilaç, aydınlatma ayarlaması derken o sorunları hep yaşadım. Şimdi ise yeni bir nano tankım var. 2 ay oldu kuralı. Önceki tankıma göre daha az sorun yaşıyorum, üstelik daha az zahmetli. Hazır su kullanıyorum bu sefer. Karides, moli, lepistes, çöpçü, midye, salyangoz(zebra nerite, tek ölen bu oldu. Diğer canlılar çok sağlıklı) ve ortalama bitkili bir tank. Yati köklerindeki yosun çok hoş bir görüntüye neden oldu ancak camlardaki ve toprakla cam arasındaki yosun var oluyor ara ara. Çözüm olarak kazımakta buldum. Haftalık genel temizlik yapıyorum ve tank pırıl pırıl oluyor. Aydınlatma şiddetini ve süresini dengeledim( aydınlatma ışığı kısılabiliyor bendeki). Sıvı gübre, ışık, co2 ve yemlemeyi canlı sayısına göre dengeledim. Artık tankın camları çok daha uzun süre pırıl pırıl kalıyor. Su ise her zaman pırıl pırıl. Üstadlar daha iyi bilir neyin ne demek olduğunu. İlk başladığımdan bu yana çok teorik bilgiler edindim uzunca bir süre. İlk defa bu kadar zahmeti çok az bir tank kurabildim. Demem o ki; çok çeşitli yöntemler vardır elbet yosun, diatom gibi sorunlarla başa çıkabilmek. Ancak ben bu şekilde bir çözüm bulabildim. Camlardaki yosunları kazıdıktan sonra suda serbest dolaşarak filitre emiş borusuna doğru gidiyor birçoğu. Filitreyi de gerekli zamanlarda temizledikten sonra yosunlar tekrar oluşana kadar temiz bir görüntü elde ediyorum. Tamamen kurtulamıyorum belki ama birçok şeyi dengede tutmayı başarıyorum gördüğüm kadarıyla. Uzun bir açıklama oldu yine. Tankın gidişatlarını paylaşmaya devam edin lütfen. Takipteyim. Sağlıklı hobiler.

Teşekkür Edenler: [T]17533,egedin[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

egedinÇevrim Dışı

Kayıt: 16/11/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 199
egedinÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Aralık 2019 23:58
[QUOTE=caglarm]

Çok şık bir çalışma olmuş tebrik ederim. Gelişmeleri takip ediyorum. Sorununuza gelince;
Hobide pek az bir tecrübeye sahip olmakla birlikte ekleyebileceğim bir iki şey var. İlk tankımda ro su kullanmıştım. Diatom ve yeşil nokta yosun sorununu hep yaşamıştım. Tam olarak sebebini bulana kadar ilgili canlı eklemesi, ilaç, aydınlatma ayarlaması derken o sorunları hep yaşadım. Şimdi ise yeni bir nano tankım var. 2 ay oldu kuralı. Önceki tankıma göre daha az sorun yaşıyorum, üstelik daha az zahmetli. Hazır su kullanıyorum bu sefer. Karides, moli, lepistes, çöpçü, midye, salyangoz(zebra nerite, tek ölen bu oldu. Diğer canlılar çok sağlıklı) ve ortalama bitkili bir tank. Yati köklerindeki yosun çok hoş bir görüntüye neden oldu ancak camlardaki ve toprakla cam arasındaki yosun var oluyor ara ara. Çözüm olarak kazımakta buldum. Haftalık genel temizlik yapıyorum ve tank pırıl pırıl oluyor. Aydınlatma şiddetini ve süresini dengeledim( aydınlatma ışığı kısılabiliyor bendeki). Sıvı gübre, ışık, co2 ve yemlemeyi canlı sayısına göre dengeledim. Artık tankın camları çok daha uzun süre pırıl pırıl kalıyor. Su ise her zaman pırıl pırıl. Üstadlar daha iyi bilir neyin ne demek olduğunu. İlk başladığımdan bu yana çok teorik bilgiler edindim uzunca bir süre. İlk defa bu kadar zahmeti çok az bir tank kurabildim. Demem o ki; çok çeşitli yöntemler vardır elbet yosun, diatom gibi sorunlarla başa çıkabilmek. Ancak ben bu şekilde bir çözüm bulabildim. Camlardaki yosunları kazıdıktan sonra suda serbest dolaşarak filitre emiş borusuna doğru gidiyor birçoğu. Filitreyi de gerekli zamanlarda temizledikten sonra yosunlar tekrar oluşana kadar temiz bir görüntü elde ediyorum. Tamamen kurtulamıyorum belki ama birçok şeyi dengede tutmayı başarıyorum gördüğüm kadarıyla. Uzun bir açıklama oldu yine. Tankın gidişatlarını paylaşmaya devam edin lütfen. Takipteyim. Sağlıklı hobiler.[/QUOTE]

Teşekkür ederim beğenmenize sevindim, bir önceki kurulumda çok aceleci davranıp bir dolu hata yaptım. Bu sefer daha yavaş ve sağlam gitmeye çalışıyorum. Diatom süreci sıkıntı değil bir kaç hafta içinde kesileceğini düşünüyorum. Yeşil nokta yosunu içinde biraz bekleyip azalacak mı görmek istiyorum, gübrelemeye yeni başladım. Çift filtre kullandığım için 2. aydan sonra temizliğe başlamayı düşünüyorum. Forumdaki bir arkadaştan uv filtre almıştım, 1-2 hafta içinde onu da sisteme ekleyeceğim. Uv daha çok ileride akvaryuma ekleyeceğim balıklar için ama yosunlanmaya bir etkisi olacak mı merak ediyorum. Dediğim gibi bşraz daha sabırlı ve gözlemleyerek gitmeyi planlıyorum. İnşallah sıkıntısız bir gelişim yaşarım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

caglarmÇevrim Dışı

Kayıt: 31/03/2016
İl: Osmaniye
Mesaj: 216
caglarmÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Aralık 2019 15:56
[QUOTE=egedin]

Teşekkür ederim beğenmenize sevindim, bir önceki kurulumda çok aceleci davranıp bir dolu hata yaptım. Bu sefer daha yavaş ve sağlam gitmeye çalışıyorum. Diatom süreci sıkıntı değil bir kaç hafta içinde kesileceğini düşünüyorum. Yeşil nokta yosunu içinde biraz bekleyip azalacak mı görmek istiyorum, gübrelemeye yeni başladım. Çift filtre kullandığım için 2. aydan sonra temizliğe başlamayı düşünüyorum. Forumdaki bir arkadaştan uv filtre almıştım, 1-2 hafta içinde onu da sisteme ekleyeceğim. Uv daha çok ileride akvaryuma ekleyeceğim balıklar için ama yosunlanmaya bir etkisi olacak mı merak ediyorum. Dediğim gibi bşraz daha sabırlı ve gözlemleyerek gitmeyi planlıyorum. İnşallah sıkıntısız bir gelişim yaşarım.[/QUOTE]

Uv filitre yeşil su sorunları baş gösterdiğinde devreye sokuluyor forumdan öğrendiğim kadarıyla. Bazı yosun türleri için de twinstar tavsiye ediliyor. Bu yardımcı ekipmanlarla sorunu kontrol altında yani dengede tutmada işe yarayabilir asıl sebepleri bulana kadar. Aslında benim için yosunun varlığı biraz gerekli görüyorum. Köklerdeki görüntü ve bazı canlının yemlenmesi için biraz yosun seviyorum. Onun için dengede tutmaya çalışıyorum ki bu en zoru malesef.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

egedinÇevrim Dışı

Kayıt: 16/11/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 199
egedinÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Aralık 2019 16:21
[QUOTE=caglarm]

Uv filitre yeşil su sorunları baş gösterdiğinde devreye sokuluyor forumdan öğrendiğim kadarıyla. Bazı yosun türleri için de twinstar tavsiye ediliyor. Bu yardımcı ekipmanlarla sorunu kontrol altında yani dengede tutmada işe yarayabilir asıl sebepleri bulana kadar. Aslında benim için yosunun varlığı biraz gerekli görüyorum. Köklerdeki görüntü ve bazı canlının yemlenmesi için biraz yosun seviyorum. Onun için dengede tutmaya çalışıyorum ki bu en zoru malesef.[/QUOTE]

Profesyonel akvaryum tasarımcıları gibi sıfır yosun sorunu olan pırıl pırıl akvaryumlar yapabileceğimi düşünmüyorum zaten illa ki yosun olacak. Uv filtreyi de bitkili akvaryuma bir etkisi var mı yok mu deneyip kendim gözlemlemek istiyorum. Bakalım neler olacak [:?]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

egedinÇevrim Dışı

Kayıt: 16/11/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 199
egedinÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Ocak 2020 16:12
Merhaba,
Dün akşam aklıma geldi akvaryumu kuralı 2 ay olmuş, gelişimi görmek adına bir kaç fotoğraf çektim ve sizlerle de paylaşmak istedim.

Bu iki aylık süreçte 9 adet yeni bitki türü akvaryuma girdi;
microsorum pteropus trident mini
bolbitis heudelotii
nesaea pedicellata golden
Alternanthera Reineckii Mini
Rotala H'ra
Cryptocoryne Parva
Hydrocotyle sp. Japan
Littorella uniflora
Christmas moss

Var olan temizlik ekibinin yanına yeni salyangoz ve otocincluslar ekledim. Ayrıca 25 adet black tetra, 1 çift elektrik blue ramirezi ve ve 1 çiftte apistogramma cacatuoides orange de akvaryuma dahil oldu. Akvaryum resmen şenlendi black tetra ilk defa besliyorum çok hareketli ve izlemesi çok zevkli balıklar.

Bu sürede tankta, diatom ve staghorn yorunları oluştu ve bitti. Şuanda siyanobakteri, yeşil nokta ve fırça yosunu görüyorum yer yer.
Büyük ihtimal gündüz evde olmadığım için fark etmemiştim, sabah direk güneş ışığı alıyor akvaryum bu nedenle oluştular diye düşünüyorum. Firefly lite ışıkların da ayakları çok kısa akvaryum yüzeyine çok yakın duruyorlar, onun da etkisi olabilir diye düşündüm. Işık giren tarafın güneşliğini kapattım ışıkları da kendi yaptığım pleksi ayaklarla biraz yukarı aldım. Şuan gelişimleri yavaşladı.
Siyano ve fırça yosunlarına excel sıkıyorum akşamları. Bir kaç günde beyazlaşıp düşüyor fırça yosunları. Siyanoya çok bir etkisi olmadı.[:)]

Gübreyi de azaltmıştım ama tekrar dozajı yavaşl yavaş attıracağım çünkü montecarlo gelişimi biraz yavaşladı.

Şimdilik durumlar böyle, kaliteli fotoğraf çekemiyorum maalesef kusura bakmayın.

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/17533/160120201610021.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/17533/160120201610061.jpg[/IMG]

Beğenenler: [T]157646,ETHICET[/T][T]184035,Hsynn[/T][T]54149,erdalakçay[/T][T]124785,Aquay[/T][T]156251,Sarslanpay[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir