277Lt bitkili tank ile hobiye dönüş.
Geçen pazar kuruluma başladım. Kapak sorununa yakın zamanda çözüm bulamayacağımı anlayınca kendi kapağını tavandan sallandırdım. Gerektiğinde çengelleri yukarı alarak yükseltebiliyorum. İstediğim şekilde kaya bulamasamda bir an önce biyolojik döngünün başlaması için kurulumu yaptım.
Filtremi ileride daha büyük bir tank kurabileceğimi düşünerek hiç kullanmadan satışa koydum. Sump olayına da pek sıcak bakmıyorum. JBL e1501 aldım. Malzeme kalitesi olarak kesinlikle eheim ı tutmadığını söyleyebilirim ama hem debisi, hem malzeme hacmi, hem de çevirdiği su miktarına göre elektrik tüketimi olarak verimi iyi bir filtre. Şimdilik bir sorun yok, umarım ileride beni yarı yolda bırakmaz.
25kg lık poşetlerde "hagen siyah" diye satılan kum bazı yerlerde yıkamaya gerek yok dense de yıkadım. İyiki yıkamışım çünkü kırılma işleminden olsa gerek çok fazla siyah toz çıktı.
Tabana 10 metrelik hydor ısıtma kablosunu döşeyip hagen siyah ile 5 paket caribsea yı karıştırıp serdim.
Şebeke suyunu büyük bir kova içinde hydro safe karıştırıp bir süre havalandırarak kafa motoru ile tanka aktardım. Isıyı 25 dereceye ayarladım.
Filtre malzemelerini dizip JBL in biyolojik malzemesini iki paket prodac biostart bakteri kültürü ile karıştırdım. Üst sepete de 1lt karbon koyup filtreyi çalıştırdım.
Dün yaptığım ölçümlerde Kh:7, Gh:8 çıktı.
Önümüzdeki pazar kaya aramaya devam.
Şimdiden otocinclus, sae gibi yosun canavarlarına bakıyorum ama hiç bir yerde yok. Tahminimce yoğun talep olması gereken bu canlılar neden getirilmiyor anlamış değilim.
Şimdilik bu kadar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
2 saat kadar önce eve geldim ve düne kadar gayet sağlıklı ve mutlu yaşayıp çoğalan karideslerimin çoğunun öldüğünü, bir kısmının da can çekiştiğini gördüm. Şimdiye kadar hiçbir sorun yoktu, dişiler gayet güzel bir form almıştı. Ölenler erkekler ve yavrular. Yetişkin dişiler sersemlemiş durumdalar.
Kırmızı burunlar ve otolarda hiçbir sorun yok, gayet normal davranıyorlar, hatta ölen karidesleri kısmen afiyetle yemişler.
Hiç vakit kaybetmeden su testlerini yaptım.
Amonyak: <0,05
Nitrit: <0,05
Fosfat: 0,05
Nitrat: Yaklaşık 8
Demir: 0,1
Kh:6
Gh:8
Işık açık olduğu sürece co2 aktif ve PH ölçüm imkanım henüz yok. Fakat sürekli co2 indikatörüne göre co2 miktarında anormallik yok, her zamanki gibi. Buradan aşırı PH değişimi olmadığı sonucuna varıyorum.
Ardından %50 su değişimi yaptım.
Bu arada su dinlendirme imkanım olmadığından 45 Litrelik kova, ısıyı tutturmak için kaynatılmış su ilavesi ve Tunç beyden temin ettiğim hydro safe i kullanıyorum. Önerilen miktarın (100Lt ye 5ml) iki katı doz şebeke suyundaki kloru yok etmeye ancak yetiyor. Bu doz aşımının bir sorun yaratacağını sanmıyorum. Sanırım şebeke suyundaki klor miktarı biraz fazla. Öyle ki son iki haftadır iki kat doz bile yetmiyor, 45Lt suya 8ml hydro safe kullanıyorum. Son iki haftadır suda bir anormallik var, biraz bulanık ve dediğim gibi klor daha abartılı.
Ciddi şekilde yosun sorunum olduğundan gübrelemeyi abartmıyorum. İki günde bir ölçüm yapıp nitrat 8ppm, fosfat 0,3ppm, demir 0,2ppm olacak şekilde ilave yapıyorum. Haftalık su değişimi sonrası potasyum ekliyorum.
Kısacası böyle toplu ölüme sebep olacak hiçbir değişiklik yapmadım.
Su değişimi sırasında tankın dibinde ölü bir karasinek buldum, alakası olabilir mi bilmiyorum, pek sanmıyorum.
Su sıcaklığı 25C sabit, soğutma için fan çalışıyor.
Sorun şebeke suyu desem en son geçen cuma değişim yaptım ve ölümler tam 3 gün sonra aniden oldu.
Tam karideslerin rahatı için kırmızı burunları çıkarmayı düşünürken çok kötü oldu. En kötüsü sorunun ne olduğunu bilememek.
Şu şebeke suyunu en son teknoloji standartları ile içinde ne var ne yok en derin detayına kadar test edebilecek bağımsız bir kuruluş olsa da suya ne halt ediyorlar anlasak. Bırakın doğru düzgün temizlenip işlenmeyi insan ömrünü kısaltmak için ne haltlar karıştırıyorlar kimbilir?
Bu arada bugünkü su değişiminde bugün aldığım Sera Aquatan ı kullanmak istedim. Üzerinde yazan dozun tam 5 katı bile klora hiç etki etmedi. Azaltmadı bile. Test ile uyum sorunu mu var dedim ama klor testi de Sera. Su değişimini hydro safe ile yaptım.
Sera nın bu ürününde sorun var. Üretim hatası olabilir ya da son kullanma tarihi geçmiş olabilir. Aldığım firma ile görüşeceğim. Eğer sorun çözülmezse hem firmanın hemde Sera nın elimden çekeceği var. Kısacası aldığınız su hazırlayıcıya dikkat edin. Hiç işe yaramıyor olabilir.
Her imkanı sağlamama rağmen bitkilerimde doğru düzgün gelişme yok. Hatta bazı türlerde hiç yok. Sorunu çözemezsem bu konunun detaylarını daha sonra paylaşacağım.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Karideslerin ölümünden beri günlük %20 kadar su değişimi yapıyorum. Sağ kalan sakuralar kendini toparlamayı başardı. Yumurtalı dişiler ve yavruların hepsi öldü. Neyseki şu an bir kaç yetişkin dişi ve erkek hayatta. Kırmızı burun ları tanktan çıkarıp bir arkadaşıma hediye ettim. Sadece karidesler ve 7 adet otocinclus kaldı ve böyle devam edecek. Karidesleri çok sevdim, rahatlarını bozacak bir tür eklemeyi düşünmüyorum.
Karideslerin toplu ölümüne sebep olabilecek iki ihtimal olduğunu düşünüyorum. Buna sebep olabilecek hiçbir değişiklik olmadı. Herhangi bir canlı yada aksesuar eklenmedi. Sadece olaydan iki gün önce yeni gelen potasyum gübresinden daha önce kullandığım dozda ekledim. Birinci ihtimal son su değişiminde şebeke suyunda karideslerin hassasiyet göstereceği bir şey vardı. İkinci ihtimal ise yeni potasyum gübresinde bir anormallik vardı. Şu an korkudan potasyum ekleyemiyorum.
Tankı kurulumdan beri yosun türleri sırayla işgal etti. En kötüsü staghorndu. Şu an cyano belası sarmış durumda. Yarın mecburen eritromisin tedavisine başlayacağım.
Bahsettiğim gibi bitki gelişimi çok kötü durumda. Kalsiyum ve magnezyum yetersiz olabilir mi diye düşünüyorum ama Kh ve Gh değerlerime göre bu da mümkün görünmüyor. Okuduklarımdan anladığıma göre Kh 6 ve Gh 8 için bu maddelerin yetersiz olması mümkün değil. Şebeke suyunda bitkileri olumsuz etkileyen bir şey mi var diye bir süre damacana su kullanıp bir fark olacak mı görmek istiyorum.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
@kutlutokdemir
Taşmarketi soruyorsanız karşıyaka mezarlığına gelmeden sola sapan bir yol var, sapınca hemen ilk kavşağın çapraz iki köşesinde taşmarketler var. Bulamazsanız civardaki seralardan birine sorarsanız gösterirler.
---------
Karides ölümlerinin büyük ihtimalle şebeke suyundaki ağır metaller vs. den kaynaklandığını düşünüyorum. Dediğim gibi zaten az gübreleme yapıyorum. Bundan sonra su dinlendirmek için 100Lt civarı bir bidon edinip aynı zamanda aktif karbon ile bir süre filtreledikten sonra tankta kullanmaya karar verdim.
Bitki gelişimindeki olumsuzluklarla ilgili dün akşam aklıma bir şey geldi. Bitkilerin ihtiyacı olan mikro elementlerden biri klor. Şebeke suyunda bolca olduğundan sanırım mikroelement gübreleri içinde bulunmuyor. Klor un bitki gelişimi üzerine etkisini araştırdığımda yokluğunun gelişimi tamamen durdurabildiğini gördüm. Tanka klor girmesinin tek yolu su değişimi gibi görünüyor. Bilindiği üzere su hazırlayıcı bu elementi etkisiz bir forma sokuyor.
Dün akşamdan itibaren tanka günlük 3-4 litre çeşme suyunu su hazırlayıcı kullanmadan doğrudan eklemeye karar verdim. Bu miktar biyolojik döngüye zarar vermeyeceği gibi bitkiler için gerekli kloru fazlasıyla karşılayacaktır diye düşünüyorum. Gözlerim beni yanıltmıyorsa daha ilk eklemede bitkilerde fotosentez artışı olduğunu gördüm.
Sorunun klor yokluğu olup olmadığını kısa sürede göreceğiz.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Görsel olarak pek bişeye benzetemediğim için şimdiye kadar fotoğraf paylaşmadım. Tankta yeni bir düzenleme yapmaya karar verdim. Bitkileri kayaları çıkardım. Kurduğumda 12 adet eklediğim sakuralar inanılmaz üremişler. Abartısız 1000 den fazla irili ufaklı karides var. Sifonlayarak mümkün olduğu kadar tanktan çıkarmaya çalıştım, tül yavruluğa doldurdum. Şimdi bu kadar karidesi ne yapacağımı düşünüyorum. 20-30 kadarı tankın yeni düzenlemesinde yer alacak ama gerisi ne olacak bakalım.
Yati kökü ve fosil kaya ile bir şeyler yapmaya çalışacağım ama aquascape konusunda çok beceriksizim yine ortaya bir şey çıkmayacak sanırım.
Güncel olmasada muhtelif zamanlarda telefon ile öylesine çekilmiş bir kaç foto:
Parvula tankın son halinde bu alanı tamamen kapladı ve boylandı.
Aldığımda farkında olmadan çöpe attığım parvula özellikle son zamanlarda coştu. Fotodakinin 5-6 katı kovanın içinde. Gittigidiyorda bir satıcıdan almıştım. O kadar berbat durumdaydı ki çürük kök parçası sanıp çöpe atmıştım. Daha sonra paketten parvula çıkmadığını farkedince çöpe attığımı farkettim. Sararmış halde 30-35 dal kadar dikmiştim ve bu hale geldi.
Böyle arsız bir türün neden pahalı satıldığını anlamıyorum. Acaba sadece bende mi böyle gelişiyor bu bitki? Satış fiyatlarına bakılırsa benim kovanın içinde servet yatıyor. :)
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir