yunus ve s.prenses’e mönü
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
şu ıspanak olayını açarmısınız bende yunus ve papağan var papağanlara zarar verirmi acaba
şu ıspanak olayını açarmısınız bende yunus ve papağan var papağanlara zarar verirmi acaba
[/QUOTE]
Ben şu ana kadar bir problem yaşamadım.
haşlanmış ıspanak ( fazla haşlamayın zira dağılmasın yumuşasın yeter.) sade olarak verilebilir. sarımsak ve vitamin tableti ile ezilerekte verilebilir. biraz katılaşması için derin dondurucuda bekletebilirsiniz.ben denemiştim kapış kapış gider. sarımsak ve ıspanak bildiğim kadarıyla iç hastalıklar için iyi oluyor özellikle ıspanak sindirim ve boşaltımı rahatlatıyor diye biliyorum.
[QUOTE=wolvo]canlı yem verip balıklarınızı hasta etmeyin bunun yerine kurutulmuş kan kurtlarını deneyin, ayrıca spirulinayı arada vermeyi unutmayın[/QUOTE]
Slm Her canlı yem balıklar için potansiyel tehlike değildir Canlı yemin üretilme şekli, bakımı , bulunduğu ortam daki hijyen tedbirlerine uyulduğu takdirde kültüre alınan ve yetiştirilen her türlüü canlı yem, balıkların beslenmesinde (özellikle yavruların büyütülmesi ,damızlıkların alınacak verimin artırılması , hastalık durumlarında kaybolan yada azalan iştahın yerine getirilmesi , vs..)çok önemli bir işleve sahiptir
Kanalizasyondan çıkarılan tubifex kurtlarıyla diğer canlı yemler aynı kefeye konulmamalıdır Tubifexler çıkarıldıkları yer itibariyle balıklar için tehlike olusturacak birçok virüs , bakteri , protozoa ve helmint türlerini bünyesinde bulundurarak balıkların sindirim ,solunum, dolaşım sistemleri üzerinde, etkenin yerleştiği dokuya bağlı bozukluklar oluşturmaktadır
Canlı yemlerin özellikle bünyesinde barındırdığı vitamin ,aminoasit, yağ asitlerinden maksimum şekilde yararlanılması açısından orjinal şekliyle kullanılmasında fayda vardır(yani canlı olarak) Eğer canlı temin edilemiyosa besin değerliliği yönünden canlı haline en yakın saklama şekli olan dondurulmuş ,konserve şeklinde öncelikli tercih edilmelidir Kurutulmuş olan kurtlar , kurutulma esnasında balık için yemeyi teşvik edici, lezzetli olan özsuyunu kaybettiği için diğer saklama şekillerindeki kadar çekici gelmeyebilmektedir Besin maddelerinde çeşitli değişim ve azalmalar olacağından canlı yemin alınırken bu degerlendirmede göz önünde bulunmalıdır
Ispanak verilirken dikkat edilmesi gereken bir hususta yapısında bulunan okzalik asit nedeniyle vücuda yemle alınan kalsiyum bu okzalik asitle birleşip kullanılmadan atılmaktadır Kalsiyum yeterli şekilde emilmeyince fosforda aynı şekilde emilmemekte oda yeterince değerlendirilmemektedir Bununla birlikte kalsiyumla ve fosforla ortak çalışan D vitaminide vücutta gereğince kullanılamamaktadır Bundan dolayı verilen ıspanagın her zaman verilmemesini, verildiğinde ise ufak porsiyonlar halinde verilmelisini öneririm