Yosun sorunu konu hakkında bilgim yok
Gönderim Zamanı: 19 Mart 2014 16:09
Merhaba,
Aşağıdaki fotoğraflarda görüldüğü gibi uzun süredir devam etmekte olan, hem yosun hemde bitki yapraklarında delinme ile kendini gösteren, akvaryumdaki suya sarımsı bir renk veren beni sinir eden bir sorunum var. Fotoğraflardan ne kadar anlaşılır bilmiyorum ancak bitki yüzeyinde ve camda bulunan bu yosunlar siyaha çalan koyu kahverengi ve bulundukları yüzeyde 1 mm civarında tüylenme gibi bir görüntü oluşturuyorlar.
Akvaryum yaklaşık 47 litre hacme sahip içerisinde 9 Lepistes (3e - 6d), 1 Bronz Çöpçü, 1 Plati, 4 Elma salyangozu, Cryptocoryne Undulata ve Ludwigia Repens mevcut. Tabanda yaklaşık 3 cm lav taşı kırığı var. 100 watt gücünde bir ısıtıcı ile ısı 24 - 26 derece arasında tutuluyor. Filtre amaçlı Yıldırım YK-F680 markalı bir iç filtre var 40 cm uzunluğunda bir hava taşı ile havalandırılıyor ve tek çipli 200 cm uzunluğunda bir hava taşı ile hava sağlanıyor.
Kimyasal hiç bir şey kullanmıyorum su değişimi yerine genelde eksilen suyu dinlenmiş su ile takviye ediyorum. Yaklaşık 70 - 80 günlük akvaryumda bu sorunu çözemedim yardımlarınızı beklerim.
Teşekkürler
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 20 Mart 2014 10:37
Cem Sina, bir adet bronz çöpçü ve 4 adet elma salyangozu var. Bir hafta içinde mecburen 20 civarında daha lepistes geçici olarak oraya gelecek yani sayıyı artırmak çok mantıklı gelmedi.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 31 Mart 2014 23:25
Akvaryum suyunun haftada bir 1/4 ile 1/3 oranında değiştirilmesi uygun olur. Sadece eksilen suyun yerine yenisi ilave edildiğinde akvaryumda biriken her türlü artık birikerek daha da fazlalaşır. Yosunun asıl nedeni bitkilerinin şu anda büyüyemiyor ya da az büyüyor olması. Bitkiler büyüyemeyince yosunlara gün doğuyor. Akvaryumundaki azot ve fosfat fazlaları zeminde kullandığın lav kayası ( demir içerir) yosunlanma yapar. Akvaryumda her maddenin belli oranda olması gerekir. Bunları dengelemeyi başarmak biraz tecrübe ister. Ve inan ki yosunsuz bir akvaryum yoktur. Az ya da çok her akvaryumda olur. Ama sana ilk tavsiyem haftada bir su değişimi yapman. Sırf bu şekilde bile yosunlarda ciddi azalma olduğunu göreceksin.
mesagac 2014-04-01 13:45:38
Suyun sararmasına fazla takılma. Olması gereken zaten biraz sarı olması. Akvaryum suyu hiçbir zaman çeşmeden akan su gibi olmaz. İçinde bir sürü bakteri vs var. Akvaryumun için hafif sarımsı bir su her zaman daha iyidir. Balıklarda kendini daha iyi hisseder.
Bitki yetiştirme ile ilgili internette biraz araştırma yapmanı tavsiye ederim.
Işık ve ışığın açık kaldığı süre bile çok önemli. 4 saatten fazla ışığı açık bırakma. ( Arada en az 2-3 saat karanlık olsun.) Günde 8 -10 saat kadar ışık yeterli. Fazlası da iyi değil. Ama inan kullanacağın ışık kaynağı ve gücü bile önemli. Dediğim gibi internette biraz araştırma ve akvaryumunu gözlemleme ile bu işin üstesinden gelebilirsin.
Keyifli hobiler :)
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 07 Nisan 2014 19:45
Mesut Bey,
Vermiş olduğunuz bilgiler için çok teşekkür ederim, hepsini harfiyen uygulamak için elimden geleni yapacağım (özellikle 81 lt yeni akvaryumda). Sizden ricam lav taşına ek olarak kullanabileceğim kum tavsiyeniz olursa sevinirim. Bitkili akvaryum gerçekten zor ve aşırı derecede emek istiyor ama bilgili ve tecrübeli dostların yardımı sayesinde Amerikayı yeniden keşfetmeden bu işleri öğrenmeye çalışabiliyoruz.
Keyifli hobiler
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 07 Nisan 2014 23:11
Ben taşıyarak yeni kuracağım akvaryumumda en alt zamine 3 cm civarında lav taşı (7-13 mm) üzerinde 4 cm kadar da kuvars ve deniz kumu karışımını (3-7 mm boyunda) kullanmayı planlıyorum.
mesagac 2014-04-07 23:15:58
Aşağıdaki ilanımda görülen akvaryumda 5 cm civarında kuvars ve deniz kumu (3-7 mm) kullandım. Arkada bir saksı içinde ise sadece lav taşı var. Ve bu akvaryum ortalama 5-6 senedir. Evet yanlış okumadın 5-6 senedir ortalama haftada bir su değişimi; dip çekimi ve camları silmem dışında ( tabi sorunlu bitki yapraklarının koparılması vs. da var) derin bir temizlik olmadan buralara kadar geldi. Dış motorum yok. Hava motorumda yalnızca ışığın kapalı olduğu zamanlarda çalışıyor. Ve inan süngeri en son ne zaman yıkadığımı hatırlamıyorum bile. Ama akvaryum artık yeter diyor... Taşınacağım için de şimdilik erteliyorum.
Sana tavsiyem akvaryumunu fazla kurcalama. Bitkileri de elleme. ( Akvaryuma kepçe sokup kepçeyi bitkilere vurdurma... )
İlk başta ışık sistemini kontrol et. Düzgün ve yeterli bir ışık bu işte en önemli kural. Genelde ışık hep gözardı ediliyor. Sanki gübre vs kullanıldığında ışığa gerek yokmuş gibi düşünülüyor. Bununla ilgili watt / litre hesapları var. İnternette araştırdığında göreceksin.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir