Yeni Başlayan İçin Akvaryum Tasarımı
Gönderim Zamanı: 06 Aralık 2014 22:29
Merhabalar. Bir süredir forumu takip etmekteyim. Bugün gittim 50-40-10 boyutlarında bir akvaryum aldım. Sanırım 40lt civarlarında. Bu işten anlamadığım ve bulunduğum küçük ilçede fazla alternatifim olmadığı için yeşilli bir arka fon aldım. Zemine beyaz deniz kumu diye bir şey verdiler. Çok ince taneli bir kum. Yıkadım koydum. Bir adet ısıtıcı aldım. Bir de iç filtre aldım. Tabi ben seçmedim muhtemelen dandik şeylerdir. Akvaryumun dibinden çıkan baloncuklarla çalışan dekorlara bayılırım. Satıcıya bunu söylemedim, sadece "kumun altından gelen hava kabarcıkları" dedim. Satıcı da bana "daha dur ona çok var" dedi. :) Neyse gelelim konuya, balık olarak lepistes ve melek balıkları besleyeceğim. Genelde ufak balıklar. Dekor olarak ne koymam gerek, mesela yeşil bitkiler mi lazım, deniz kabuğu koysam sorun olur mu? Beyaz renk iyimidir? Halihazırda şu an akvaryumda beyaz kum var. Bu kumun üzerine başka renklerde büyük ( çakıla benzer ) taşlar koyabilirmiyim?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 06 Aralık 2014 23:48
Öncelikle ilk deneyiminizde başarılar dilerim. Sorularınıza gelecek olursak, 50 cm boy, 10 cm en ve 40 cm yüksekliğiniz varsa 20 litrelik bir akvaryuma sahipsiniz demektir. http://www.akvaryum.com/Hesaplayici/hacim.asp Bu kısımdan işinize yarayacak her hesaplamayı yapabilirsiniz.
Beyaz deniz kumu bir benzetme diye düşünüyorum. Sanırım kuvars kum aldınız. Eğer içeriği kum gibiyse bitkileriniz için sıkıntılı olabilir. Çünkü bu kum balçık gibidir, içerisinde hava olmadığından dolayı bitkilerin kökleri beslenemez ve zamanla bitkileri kaybedersiniz. Ayrıca bitki konusunda diğer önemli konu aydınlatmadır. Akvaryumunuzun kapağı var mı? Ayrıca bunun için floresan bağlantı noktası içerisinde mevcut mu? Bildiğimiz ampul girişinde bir kapağınız varsa bu bitkiler için hiç elverişli olmaz. Işıklandırma bitkiler için ve görsel keyif için önemlidir. http://www.akvaryum.com/bitkili_akvaryumda_isiklandirma_ve_diger_gozlemlerim_makaler_37_1281.asp
Bu makaleden de detaylı bilgileri öğrenebilirsiniz.
İç filtrenin ve ısıtıcının markasını söylerseniz daha iyi yardımcı olabiliriz. Akvaryumun dibinden kabarcık dediğiniz olay hava motoru, hava hortumu ve hava taşı ile gerçekleşen bir şey. Balıklara oksijen vermek için kullanabileceğiniz ve görselliği hoş olan bir sistem. Ancak şunu da unutmayın, o çıkan hava kabarcıkları hava sağlamaz, balıklar bizim gibi oksijen ile yaşayan canlılar değildir. (Bazı türler hariç) O hava kabarcıkları süzülerek su yüzeyini dalgalandırır, bir nevi suyu havalandırır ve balıkların da oksijen ihtiyacı böylece karşılanmış olur.
Lepistes ile başlangıç yapabilirsiniz. Melek balığı ile lepistesi aynı ortamda kesinlikle tavsiye etmem. Melekler avcı balıklardır, bu özelliğiyle kesinlikle lepisteslere ve yavrularına zarar vereceklerdir. Zaten melek balığı için hacminiz çok çok az. Büyük boyutlara ulaşabilen bir balıktır. Lepistes her zaman için ilk başlayanların balığıdır.
Dekora gelecek olursak, lepistesler genel olarak bitkili akvaryumlarda beslenirler. Bunun en önemli nedenlerinden bir tanesi her ay doğurdukları için yavruların kaçıp saklanabilecekleri yer olmasıdır. Çünkü özellikle dişi lepistesler doğurduktan sonra büyük ihtimalle yavrularını yiyeceklerdir. Ancak hiç tecrübeniz olmadığından size bitkili bir akvaryumu tavsiye etmem. En azından biyolojik döngüyü, balık davranışlarını, ışıklandırmayı, yavrulatmayı tecrübe ettikten sonra geçeceğiniz sonraki adım bitkili olmalıdır. Çünkü inanın yıllardır bu işi yapanlar bile bitkili akvaryum aşamasında sıkıntıya düşebiliyor. Bu yüzden dekoru siz kendiniz belirleyin, ister güzelce yıkanmış deniz kabuğu (Her zaman boş kısmının aşağıya bakmasını sağlayın, balıklar sıkışabiliyor ve sonu iyi bitmiyor) isterseniz salınım yapmayacak çakıl taşları koyun. Sizi zevkinize kalmış.
Salınım yapıp yapmadığını öğrenmenin en basit yolundan kısaca bahsedeyim; ufak bir kaba koyacağınız çakıl taşınının üzerine bir miktar tuz ruhu dökün. Eğer köpürme varsa o taş akvaryum için uygun değil demektir. Eğer köpürme yoksa gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz. Aynı şeyi akvaryumcunuzdan aldığınız kum için de test edebilirsiniz.
Bu hobide size başarılar dilerim, balık kaybedeceksiniz, filtreleriniz bozulacak, aksilikler yaşanacak ama bunların hepsini kendinize tecrübe olarak edinip daha iyisini yapmalısınız. Sonuçta hangimiz sorunsuz ve kusursuz şekilde akvaryum hobisine giriş yaptık ki?
Saygılar, şimdiden kolay gelsin.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 07 Aralık 2014 16:15
Değerli yorumlarınız için teşekkür ederim. Bu arada yeniden ölçüm yaptım benim ve hesaplama aracını kullandım. Benim akvaryumum 40 LT çıktı. Bugün gittim 3 dişi 1 erkek lepistes aldım. 1 Saattir akvaryumdalar. Fakat dikkatimi çeken şey şu oldu. İç motorun yarattığı akım o kadar fazla ki, bu ufak balıklar akvayumun belli yerlerine gidemiyorlar dahi. Devamlı bir akıntıya karşı yüzme eylemi var gibi.? Bu durum balıklar için sorun yaratır mı? Motorun önüne büyük ve sağlam bir yapay bitki süsü koysam ( akııntıyı azalmak için) çözüm olur mu?Dupondii 2014-12-07 16:17:33
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 07 Aralık 2014 16:46
Mehmet Bey ic filtrenizin akintisini on cama verecek sekilde bir koseye dogru kaydirarak yerlestirin biraz sorunu giderirsiniz. Birde ic filtrenin debisi 200 lt.nin uzerindeyse baliklari yoracagi kesin Onu bir kontrol edin. Lepistes beslemeye kkarar verdiyseniz birazda canli bitki edinin yoksa tum yavrulari yerler. Tilki kuyrugu cok uygun bir bitkidir oyle buyuk bakimlar falan gerektirmez cabukda büyüyor. Iyi hobiler.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 07 Aralık 2014 16:51
[QUOTE=Dupondii]Değerli yorumlarınız için teşekkür ederim. Bu arada yeniden ölçüm yaptım benim ve hesaplama aracını kullandım. Benim akvaryumum 40 LT çıktı. Bugün gittim 3 dişi 1 erkek lepistes aldım. 1 Saattir akvaryumdalar. Fakat dikkatimi çeken şey şu oldu. İç motorun yarattığı akım o kadar fazla ki, bu ufak balıklar akvayumun belli yerlerine gidemiyorlar dahi. Devamlı bir akıntıya karşı yüzme eylemi var gibi.? Bu durum balıklar için sorun yaratır mı? Motorun önüne büyük ve sağlam bir yapay bitki süsü koysam ( akııntıyı azalmak için) çözüm olur mu?[/QUOTE]
Akıntıyı azaltmak için çıkış borusuna akımı belli yönde tutması için filtre ucu takabilirsiniz. Hem dalgalanmayı eşit şekilde sağlar. Diğer yöntem ise hiç uğraşmadan filtrenizi cama doğru tutarak akıntıyı azaltırsınız. Benim tavsiyem daha ufak filtre ya da şelale filtre almanız yönünde olacaktır. Önüne yapay bitki eklerseniz bu sefer bitki sürekli yatay halde durur. Balıkları eklediniz şimdi gözlemleme süreciniz başladı, size tavsiyem canlı bitki almak yerine bahsettiğiniz yapay bitkilerden alabilirsiniz. Lepistesler her ay doğurur bununla ilgili onlarca konu mevcut internette aratarak ne zaman ve nasıl doğuracağını öğrenebilirsiniz. Yavrular için başka akvaryumunuz yoksa, yapay bitkiler ile yavruların saklanacakları yer yapabilirsiniz. Kullanılan diğer yöntem de maliyeti 2 tl olacak olan rafyadır. Aynı hediye paketleri gibi bükle bükle yaparak rafyayı akvaryuma koyduğunuzda aralarında yavru balıklar rahatlıkla yaşayabileceklerdir.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 08 Aralık 2014 16:50
Filtre ucu ya da ona benzer bir şey bulamadım. Ne bulunduğum şehirde ne de internette. Şelale aparatı diye bir şey var ancak sanırım bunu takınca temizleme ve hava girişi biraz zayıflıyor. Ayrıca Ses de yapıyormuş. Benim tank 40 lt civarında bana satıcılar 600 l / h bir iç filtre verdiler. Yaptığım araştırmalara göre bu biraz fazla geliyor benim ufak canlıdoğuranlara. Cama vermek falan da işe yaramadı debi çok fazla. Bana bir filtre önerin yenisini alayım. Ama kaçlık almam lazım ne almam lazım bilmiyorum. Şelale filtrelerden istemiyorum çünkü akvaryumun kapağını modifiye etmem gerek.
Bir ikinci husus basit canlı bitkilerden bahsettiler. O bitkileri nasıl ve nerden bulabilirim. İnternetten satılır mı?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 08 Aralık 2014 23:55
[QUOTE=Dupondii]Filtre ucu ya da ona benzer bir şey bulamadım. Ne bulunduğum şehirde ne de internette. Şelale aparatı diye bir şey var ancak sanırım bunu takınca temizleme ve hava girişi biraz zayıflıyor. Ayrıca Ses de yapıyormuş. Benim tank 40 lt civarında bana satıcılar 600 l / h bir iç filtre verdiler. Yaptığım araştırmalara göre bu biraz fazla geliyor benim ufak canlıdoğuranlara. Cama vermek falan da işe yaramadı debi çok fazla. Bana bir filtre önerin yenisini alayım. Ama kaçlık almam lazım ne almam lazım bilmiyorum. Şelale filtrelerden istemiyorum çünkü akvaryumun kapağını modifiye etmem gerek.
Bir ikinci husus basit canlı bitkilerden bahsettiler. O bitkileri nasıl ve nerden bulabilirim. İnternetten satılır mı?
[/QUOTE]
Mehmet bey, şelale filtre ucu kullanmanız ses yaratmaz. Ancak sizin almış olduğunuz iç filtre zaten ne yaparsanız yapın o akvaryuma fazla. Akvaryum kapağını komple üstü dolduracak şekilde yapmayacaksanız şelale filtreleri öneririm.
Canlı bitki olarak ben henüz yeni başladığınızdan tavsiye etmem. Ama illa ki yapmak isterseniz, java fern, anubias, eloada gibi kolay bakılabilen türler besleyin. Unutmayın ışığınızı buna göre ayarlamalısınız.
İnternette bir çok yerde hem bitki hem de iç filtre bulabilirsiniz. Bunun için forumdaki ilanlar kısmına da göz atabilirsiniz. Şehir dışına gönderim yapan arkadaşlar var aralarında.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 09 Aralık 2014 10:36
Atman marka 250 L/H bir iç filtre aldım. Henüz elime ulaşmadı. Şimdilik canlı bitki olayını rafa kaldırdım. Bir süre gözlem yapacağım. Sonrasında eksikler için tekrardan forumdan destek alacağım. :)
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir