Yaz ayları ve soğutma sorunu
Bildiğiniz gibi deniz akvaryumlarında canlıların ısıya karşı toleransları tatlı su akvaryumlarında olduğu kadar fazla değil.
Önerilen 24-27 derece arası değerler kabul edilse de bu beslediğiniz canlıların ihtiyaçlarına göre değişme gösterebiliyor. Örneğin balık akvaryumu yapmaya karar verdiyseniz sıcaklıkla ilgili çok fazla derdiniz olmaz. Eğer hem mercan hem de balık besliyorsanız yani reef (resif) akvaryum yapmaya karar verdiyseniz ve bu akvaryumda da başarıyı yakalamak niyetindeyseniz o zaman mutlaka soğutma sistemlerine göz atmalısınız.
Genel olarak soğutmak belli başlı zor bir işlevdir, örneğin bir suyu çok basit ve ilkel tekniklerle ısıtabilirsiniz, ancak soğutmaya geldi mi bu böyle olmaz.
Deniz akvaryumlarının başbelası aslında şu geçirdiğimiz yaz ayları. Eminim ki forumlarda şu anda suyu soğutmak için yöntemler arayan bir sürü akvarist arkadaşımız var.
Aslında teknik olarak çok basit. Bir soğutucu alıyorsunuz ve o soğutmaya başlıyor. Temel prensip aynı dış filtre mantığı gibi. Akvaryumdaki suyun sıcaklığını algılayacak bir mekanizması var.
Bir giriş ve bir de çıkış kanalı var. Giriş kanalı yani hortumu ile akvaryum soğutucuya su giriyor, gelen su soğutucu tarafından soğutuluyor ve tekrar akvaryuma soğutucun içindeki motor sayesinde akvaryuma basılıyor. Termostatlı bir sistem olduğu içinde istediğiniz sıcaklığı önceden belirleyip soğutucuya bu sıcaklık değerini geçtiğinde çalışmasını söylüyorsunuz.
Yalnız bu güçlü bir aygıt olduğu için aldığınız litre kapasitesine göre elektrik yakımıda güçlü olacaktır. Ek olarak akvaryumunuz odanızdaysa ve sesle ilgili takıntılarınız varsa bu iş size göre değil. Bazı soğutucuların fazla ses çıkardığınız okumuştum. Tabii ki bu alacağınız soğutucunun kalitesiyle alakalı bir durum.
Devamı için aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz.
http://www.akvaryumkurmak.com/deniz-akvaryumlarinda-isinma-ve-sogutma-sorunu/
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir