Yavrular
Merhaba
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Bora bey
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Abdurrahman bey;
Solungaç parazitinin tipik hareketi yavruların teker teker yukarı çıkıp suyun yüzeyinde asılı kalmaları, dengesiz yüzmeleri ve sonuçta ölmeleri şeklinde görülür ve 10. gün ile 15. gün arası başlar.Bunun nedeni anaçların üzerlerinde bulunan ama anaçların bağaşıklık sağladıkları bu mikroplardır.
Yavruların bu dönemde yakalanması durumunda iki yol üzerinde tartışma var.Bunlardan bir tanesi ilaçlama yapılması diğeri ise yapılmadan günlük su değişim oranlarını düşürerek az yemleme ile suyu birinci sınıf tutup yavrulardaki kayıpların minimum olması ve belli bir süre sonra bağışıklık sağlayan yavruların hayatta kalmasıdır ki ben bu yöntemi daha uygun buluyorum.
Eğer bu dönemde ilç kullanırsanız zaten solungaç parazitinden solunum zorluğu çeken yavruların daha zor durumda kalmasını ve ölümlerin artmasını izliyorsunuz.Genelde ilacı formalindir ve oranı yavrular için ayarlamak zordur.
Bu durumda yavruları ilaçlamaktansa anaçları steril etmek daha uygun ve genel uygulama içindedir:
Bu durumda size bir bilgi daha ekleyeyim:
Çiftlerin Sterilizasyonu
Benim çiftlerimi steril ederken kullandığım yöntem aslında bazı uluslararası internet sitelerinde de rastlayabilirsiniz. Ama benim tarafımdan uygulanan ve gerçekten tecrübe edilerek etkili olduğu saptanmış yöntemi ben burada aktaracağım.
Çiftlerinizi üretime almadan önce steril etmeniz şiddetle önerilir. Bu yavru kayıplarını minimal düzeye indirmek için uygulanır.
Yavruların yumurtadan çıktıktan sonraki ilk 7-15 günlük devrede ölmeye başlamalarının ve ağırlıklı olarak kayıpların nedeni Gill Flukes (solungaç parazitleri) dir. Bu parazitleri ağırlıklı neden olarak anaçlardan kaparlar (anaçlarınız oldukça sağlıklı görülseler bile taşıyıcı olular).Onun için öncelikle bu parazitleri yok etmek için anaçlara uygulayacağımız sterilizasyon yöntemi;
Bu yöntemin kimyasalı Formalindir. Solungaç kurtlarının yaşam döngüleri ve türleri değişmekle beraber en çok görülen iki familya vardır.1-Gyrodactylidea 2-Dactylogyridea. Benim tecrübelerim bu tür parazitlere en etkili kimyasal Formalindir. Uygulamadan önce Diskusların içinde bulunduğu tanktan %40 oranında su çekin ve su ekleyin. Her 4 lt ye 1-2 damla 1. gün ekleyin. Aynı dozu 5.-9.-13.-17.-21. günlerde tekrarlayın. Gün aşırı %40 su değişimi yapın.
ÖNEMLİ: FORMALİN KANSOREJEN BİR MADDEDİR. CİLDE VE GÖZE DEĞMEMELİ VE İÇİLMEMELİDİR. ÖZELLİKLE ÇOCUKLARIN ULAŞACAĞI YERLERDEN UZAK TUTUNUZ. FORMALİNİ AKVARYUMUNUZA EKLERKEN DİREK OLARAK DAMLATMA YAPMAYIN AKVARYUMDAN BİR TAS SU ALARAK İÇİNE DAMLATIN VE KARIŞTIRDIKTAN SONRA AKVARYMUNUZA HOMOJEN BİR DAĞILIMLA YAVAŞ YAVAŞ DÖKÜN. FORMALİNİ ALDIĞINIZ YER VE MARKASI ÖNEMLİDİR. FORMALİN (%37 FORMALDEHYDE) DÜŞÜK SICKLIKLARDA BİÇİMİNİ DEĞİŞTİREREK PARAFORMALDEHYDE DÖNÜŞÜR VE BU BALIKLARINIZ İÇİN ÖLÜMCÜLDÜR. ONUN İÇİN ALDIĞINIZ YERDEKİ FORMALİN'İN VE ALDIKTAN SONRA EVDE ODA SICAKLIĞINDA OLMASI GEREKMEKTEDİR. ŞİŞEDEKİ FORMALİN ŞEFFAFTIR EĞER DİPE ÇÖKEN KOYU KIVAMDA İSE PARAFORMALDEHYDE'DİR. KESİNLİKLE BÖYLE FORMALİNLERİ ALMAYINIZ.
2- a) Bu işlem bittikten sonra bir hafta kadar balıkları dinlendirdikten sonra iç parasitleri temizleme safhasına geldik. Metronidazole bu yöntemde kullandığım kimyasaldır.Piyasada satılan flagyl ve metragyl in ana maddesidir.Yine kimyasal uygulamadan önce %40 su değiştirin.Her 50 lt ye 250 mg (1 tablet) gelecek şekilde kaç tablet kullanacaksanız kırarak ılık-sıcağa yakın suda eriterek akvaryumunuza dökün. Bu arada sıcakğınızı 30-33 C ye çıkartın suyu bol havalandırın.3 gün sonra 3 te 1 su çekin ve kontrollu su sıcaklığınızı düşürün. Bundan sonra sterilizayon işlemi biteceği için 4.günde daha önceden hazırlanmış ama PH ve KH ile oynanmamış (KH 3-4 ph 6,5-7,5) suya balıklarınızı koyun. Ancak bu su üreme suyunuz olacağı için önce çiftlerinizi bir kovaya temiz hazırladığınız üretim suyundan koyarak 15 dakika kadar banyo yapın ki mukozayla ilaç artıklarını üretim suyunuza geçirmesinler. (Bu yöntem Dieter UNTERGASSER'in "HANDBOOK OF FISH DISEASES" kitabından alınmış ve uygulanmıştır.)
b) Burada yukarıdaki banyo süresince yemlemeyi yine metronidazollu yemle yapacağız. Bunun için 100g karides ağırlıklı hindi yüreği karışımına 1 gram metronidazole gelecek şekilde karışımı hazırlayın ve her gün 3 defa olmak üzere 3 gün boyunca (banyo süresince) verin. Unutmayın ikisi beraber olarak önerilse de yemle oral yoldan alınan metronidazole ile dezenfektan daha etkilidir.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Bora bey;
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir