Yaşı Küçük Canlı Almayın-Satmayın!
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
http://www.akvaryum.com/forum/forum_kurallari_k12733.asp?FID=17&PR=3
3-11 Yarım saatlik yola bile dayanmaları riskli olduğundan, 3 cm'den küçük canlıların ilanının verilmesi yasaktır. 3 cm veya aşağısında iken erişkin olan canlılar bu yasağa dahil değildir.
Kurallar her ne kadar 3 cm dese de bazı balıklarda, örneğin bahsettiğiniz gibi discuslarda, bu değer 5 cm olmalıdır. Çünkü iyi bakılıp beslenen bir discus henüz 3 cm iken daha anaçların sırtından yakın zamanda ayrılmış ve kendini idare etmeye yeni başlamıştır. Maalesef anaçlarının sırtında olan balıkların satışının yapıldığını biliyorum. Değil 3 cm, 5 cm olsa bile tam alıştırılmamış discusların kaybını sıklıkla duyuyoruz, görüyoruz.
Aynı durum neredeyse hemen her balıkta var. İş ticaret olunca para bilinçten önce geliyor.
Halen varolan ilanları inceleyin. 3 cm altı balık satan ama bunu bir şekilde kıvırtarak yazan kişiler kesin vardır. Yönetim kural koysa, moderatörler ilanları takip etse ne olacak ki? Satın alanlar almaya devam ettiği sürece iş açıktan veya başka sitelerden devam eder.
Zamanında özellikle boylandırıp kendime yetiştirmek üzere ben de küçük boy balık aldım. Deneyimim ve imkanlarımla nasılsa kontrol edebiliyordum. Ancak akvaryumla alakası olmayan ama benim ilgilenmemi engelleyen bir durum yaşayınca, erişikin balıkların kesinlikle dayanacağı bir durumda, tüm yavruları kaybettim.
Aslına bakarsanız bir çok kişi balıklarından yavru alıp büyütüyor. Ama unutulan en önemli detay o balıkların tamamen yeni su ve ortam değişimi veya yolda geçecek değişken zamana maruz kalmadığıdır.
Umarım herkes bilinçlenir. Başka türlü olmaz.
Konuyu okuyan tüm arkadaşlara teşekkür ediyorum.Ama eklemek istediğim bir şey var; bu tür konulara olumsuz yada olumlu ,bir cümlede olsa yazı yazılmalı diye düşünüyorum çünkü bu bir akvaryum kurulumu yada bir makale çevirisi değil ki tebrik yada teşkkür iletisiyle geçelim.Bu başlık gerek eski gerekse yeni tüm akvaristlerin dikkat etmesi gereken bir hususu vurgulamak amacıyla açılmıştır.Bu başlığın amacına ulaşabilmesi, katılımcı sayısıyla yani yazılan cevap sayısıyla doğru orantılıdır.Bu yüzden lütfen kimse üşenmesin bir cümleyle de olsa fikirlerini paylaşsın.Sonuçta küçük balıkların alıcısı olduğu sürece bu canlıların alımını-satımını kurallar engelliyemez.Saygılar...
Malavi cikletlerinde sık sık görüyoruz butür ilanları. Yeni doğmuş yavruların satılması canlı arıyorum bölümünde yavrularınız 0,25 kr den alınır ilanları vs. bence bu tür ilanları verenlerin üyeliklerinin silinmesi gerekir. Bu işin hobicilikle hiçbir alakası yoktur. Düpe düz ticari bir kavramdır.
Malavi cikletlerinde sık sık görüyoruz butür ilanları. Yeni doğmuş yavruların satılması canlı arıyorum bölümünde yavrularınız 0,25 kr den alınır ilanları vs. bence bu tür ilanları verenlerin üyeliklerinin silinmesi gerekir. Bu işin hobicilikle hiçbir alakası yoktur. Düpe düz ticari bir kavramdır.
[/QUOTE]Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Kural olarak yasaklanmış olabilir ama satıştaki canlıların gerçek boyut ve yaşlarını denetleme mekanizması yok.Bu durumda iş alıcılara düşer; fiyatlar makul olsabile bu canlılar alınmamalı yada olması gerekenden küçük canlıların satışını yapan kişileri yönetime bildirmeleri gerekir.Sonuçta 3cm olduğunu yazıpta 2-2,5 cm balıksatan arkadaşlara çok sık şahit oluryorum.
[/QUOTE]Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Kural olarak yasaklanmış olabilir ama satıştaki canlıların gerçek boyut ve yaşlarını denetleme mekanizması yok.Bu durumda iş alıcılara düşer; fiyatlar makul olsabile bu canlılar alınmamalı yada olması gerekenden küçük canlıların satışını yapan kişileri yönetime bildirmeleri gerekir.Sonuçta 3cm olduğunu yazıpta 2-2,5 cm balıksatan arkadaşlara çok sık şahit oluryorum.
[/QUOTE]O zaman ne yapacaksınız?Almayacaksınız.Zira bunun önüne bu forumda ancak bu kadar geçilir.O yüzden her zaman demişimdir,eğer balık alacaksak tanıdıklarımızdan alalım yada onların bize tavsiye edeceği kişilerden alalım.
Saygılar.