UV Filtreler, tabiatta bu iş nasıl oluyor?
Gönderim Zamanı: 23 Mayıs 2014 09:39
Biz insanoğlu bazı yönlerden kendimizi tabiata karşı korumaya aldıkça, kendimizi camların arkasına, klimalı ortamlara kapattıkça aynı zamanda mikroplara karşı da açık hale geldik.
fahrisinan 2014-05-23 09:40:57
Bir yerde 4 gün önce okuduğum bir yazıda ofis ortamında havadaki zararlı bakteri ve virüs sayısı aynı sıcaklıkta dahi olsa açık havadakinin 10000'lerce katı seviyede olabiliyormuş. Ve bunun temel sebebinin de yapay aydınlatma, yani güneş ışığının tüm tayfları ile camdan penetre etmemesi. Kısacası, bakteri ve havada asılı kalan virüslere karşı ölümcül olan ve açık havayı sterilize eden UV ışınlarının ofis ortamında camlardan geçmemesi.
Kafamda şimşekler çaktı. O zamana kadar hiç umursamadığım, çok yapay ve para tuzağı olarak gördüğüm UV filtreleri incelemek istedim.
EHEİM'ın sayfasını çok beğeniyorum, adamlar ingilizce literatür olarak ürün tanıtımlarının yanısıra bildiğin bilgi kütüphanesi sunuyorlar. Buradan ve birçok yabancı hobicinin sayfalarından bazı bilgiler okudum ve bunları kısaca derlemek istedim.
Şunlar yazıyor kısacası, başka kaynaklardan da derlediğim bir bütündür;
1.Doğada ister göl olsun, ister akarsu, ister su birikintisi, güneş ışınlarının UV etmenleri ile sudaki sterilizasyon çok doğal ve normal biçimde gerçekleşir ve bu ortamlardaki hastalık yapıcı etmenler ve parazitler standart ve çok iyi biçimde biyolojik arıtma yapılan bir akvaryumdan çok çok daha az oranlardadır.
2.Genellikle anaerobik bakterilerin görmesi gereken dışkı ve atık çözümlemesi canlı yükünün fazla olması ve akvaryumdaki akıntı şemasının hatalı olması sebebi ile akvaryumda olması gerekenden fazla sürer ve bu sayede zararlı parazitlerin ve bakterilerin de üremesine sebep olan bir ortam oluşturur. Akvaryum suyunda serbest şekilde yüzen bu bakteri ve zararlı ajanlar canlıları doğal ortamlarından çok daha fazla etkiye maruz bırakır. Hasta eder, ömürlerini kısaltır ve en küçük ortam bozulmasında ortaya çıkan hastalıklara sebebiyet verir.
3.Akvaryum ortamında yararlı bakteriler filtre medyasında ve yüzeylerde tutunan koloni oluşturma eğilimindedir. Suda serbest yüzen yararlı bakteri miktarı eser miktardadır ve bir şekilde suya karışmış, kolonisinden ayrı düşmüştür.
4.Evimizin camları UV geçirmez, UV tayfının akvaryuma ulaşması mümkün değildir, buhar camlarımız, akvaryum camlarımız da buna engel olur. UV ışınlarının dezenfektan etkilerinden akvaryum canlıları ve su ortamı faydalanamaz.
5.Tropikal ve hassas türlerin akvaryumlarımızda kısa ömürlü olması, hastalanması, ürememesi ve ürese dahi yumurtalarının açılmaması yahut yumurtadan çıkan yavruların kısa sürede ölmesi akvaryum suyundaki aşırı miktardaki mantar sporlarının ve zararlı parazitlerin biyolojik arıtma yapan filtrelerimiz tarafından efektif şekilde ve etkin bir biçimde yok edilememesinden kaynaklanır.
Evet yukarıdaki bilgileri birçok kaynaktan biyologların, hobicilerin sayfalarından okudum. Üreticilerin sağladığı bilgilerle karşılaştırdım. Acaba dedim bir satış oyunu mu var yoksa gerçek mi? Kanaatimi belirteyim bana verilen bilgiler ve kanıtlar çok mantıklı geldi. Yaşadıklarımız da bunu destekliyor. Garip garip sebepsiz ölümler, mevsimler su bozulmaları sebebi ile balıklardaki parazitel hastalıklar, yumurtaların açılmaması vb. Toplu ölümlere sebep olan iç parazitler, kolumnaris gibi bakteri kaynaklı hastalıklar mevsim geçişlerinde akvaryumlarımıza eklediğimiz bekletmiş de olsak katkılar da kullansak kuraklık sebebi ile bozulmuş çeşme suları ile akvaryumlarımıza giriyor. Gözümüz gibi baktığımız balıklarımız birer birer düşüyor. Oturmuş, aylardır balık kaybetmediğimiz akvaryumlarımız bir su değişimi ile yahut durduk yere mezarlığa dönüyor. Kullandığımız ilaçlar bitkilerimizi mahvediyor, biyolojik dengeyi patlatıyor. Ardışıl olarak nitrat patlamaları ve daha çok balık kayıpları.
Bu sebeplerle karar verip, bütçe ayırıp bir UV filtre aldım, haftasonu akvaryumuma ekleyip, günde belirli saatlerde saatli priz kullanarak kullanacağım. Suyun netliği, yosunların azalması gibi etmenleri hepimiz biliyoruz, ben sebepsiz yere balık kaybetmemizin sebebinin yukarıda anlattığım sebeplerden kaynaklandığını düşünüyorum.
Sonuçları da sizlerle paylaşacağım. Özellikle güney amerikan türlerine yöneldiğim son 4 5 aydır, bu pırıl pırıl sularda yaşayan güzelliklerin sağlıklı şekilde büyüyüp yavru büyütmelerini izlemek istiyorum. Hadi hayırlısı.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 23 Mayıs 2014 11:08
Aldığınız marka nedir bilmiyorum ancak şöyle ki UV filtreyi hiç kapatmayın. En azından ampülü hiç kapatmayın. Ampüllere verilen ortalama 8000 saat efektif ömür sürekli çalıştığı takdirde ön görülüyor. UV ampuller yanarken ilk başta floresanlar gibi 8-10 flaşör yaparak yanıyor ancak, gücü daha yüksek olduğu için bu flaşörleme ampul ömrünü yiyor. Filtremi ilk aldığımda zaman ayarlı prize bağlamıştım (filtre markası hailea), 3 gün sonra ampul patladı. Çin malı adi ampuldür dedim gittim kaliteli alman malı ampul aldım. 3 gün sonra o da patladı. Sonrasında sıkıldım ve zaten mevcut sorunum çözüldüğü için bıraktım kullanmayı. Ancak şehir dışındayken akvaryumda yeşil su patlaması olmuş, döner dönmez gittim bir alman malı ampul daha aldım ve bağlamadan önce detaylı bir araştırma yaptım. Kapanmadan kullanılması tavsiye ediliyor ve kesinlikle filtre elemanları ile kumdaki bakteri ailesine hiç bir zarar vermiyor. Üç ay boyunca çalıştırdım ve ampul kesinlikle patlamadı. Ve tabi ki su 1080P çözünürlükte.
Benim tecrübem ve araştırma sonuçlarım budur, sağlıklı bir akvaryum dilerim.
ttolay 2014-05-23 11:10:30
Benim tecrübem ve araştırma sonuçlarım budur, sağlıklı bir akvaryum dilerim.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 23 Mayıs 2014 12:27
Benim önerimde jebo benzeri bir markaysa ,montajdan önce tesisatçıdan metal hortum kelepçesi alın 2 tane , hortum bağlantısını sağlama alın .
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 23 Mayıs 2014 14:07
Fahri Bey merhaba,
Bende Sera markasının aylık çıkardığı bazı yazılardan oldukça anlamlı bulduğum bilgiler ediniyorum.
Açıkça yazıyorlar ve yazdıklarını kanıtlayarak;diyorlar ki;Akvaryum hobisinde belli bir sistem yoktur,tankınız kaç litre olursa olsun uygulamalarınız yanlış olursa olsun eğer bu sisteminiz devam ediyorsa sizin sisteminiz doğru bir sistemdir.
Bir uygulama yanlış ama balıklarınız yaşıyorsa sisteminiz bu şekilde oturmuştur diyorlar.
Kısacası ''esaret altında yaşattığımız'' balıklarda geçerli bir sistem asla tabiattaki gibi olamaz demek istiyorlar.
Ben 5 yıla yakın bir süredir balıklarıma ticari yem neredeyse vermiyorum ,işte benim sistemim de bu oluyor.
Kısacası tabiatın yarattığı kendi sistemini esaret altındaki balıklarda uygulaması her zaman olamıyor.
Tabiattaki uv filtre ile satın aldığımız uv filtre arasında hiç bir benzer yan olamaz belki de.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 23 Mayıs 2014 15:47
Eheim uv500 aldım. Çeşitli markalardan ürünleri inceledim, doğrusu hiç gözüm tutmadı bağlantı şekillerini vs. O sebeple Eheim aldım.
Ben sürekli çalıştırmayı düşünüyorum, açıp kapamada meydana gelen ömür kısalmasını okudum.
Yabancı bir forumda ne yapıp edip, osmos filtrelenmiş suyu dahi kullanıp, laboratuvar gibi su değerlerini kontrol edip panduriniden yumurtadan yavru elde edemeyen kardeşin uv filtresi kullanımı sonrası tık diye yavruların nerdeyse kayıpsız yumurtadan çıktığını ve büyüdüğünü yazmış.
Akvaryumlar mükemmel değil ama bu bir kişisel değerlendirme ve kararın sonucudur. Herkes için farklılık gösterebilir. Ben de hiç dip çekimi yapmam ve büyük su değişimi yapmam. Bunun hiçbir negatif yanını görmedim. Ama herkesin koşulları, hayvan yükü farklı. Kimse kimse için birşey söyleyemez bence.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 23 Mayıs 2014 15:55
Uv filtre muhtesem bir teknoloji. Bende Baolai diye bir markanınkini 50 tlye aldım. İç filtre aparatı olarak kullanılabiliyor. Onu dıs filtrenin emiş kısmına monte ettim. İlk takdıgımda hiç bir işe yaramaz olarak görüyordum. Salı günü aldım su anda 100*40*50 akvaryumumu mis gibi yaptı.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 23 Mayıs 2014 15:56
Tam model yazabilir misiniz Halit Bey, ek aparat gibi dediniz emrak ettim ilgi mi çekti oldukça?
ttolay 2014-05-23 16:00:23
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 23 Mayıs 2014 16:06
Bu ürün heralde
iyi fikir bence , üstelik çok ucuz
http://www.discusakvaryum.com/minjiang_baolai_bl_uv008_ultraviole-5C5C5656.asp
http://www.yagmurakvaryum.com/urun.php?u=306
sanırım 8w
GokselSunar 2014-05-23 16:09:30
iyi fikir bence , üstelik çok ucuz
http://www.discusakvaryum.com/minjiang_baolai_bl_uv008_ultraviole-5C5C5656.asp
http://www.yagmurakvaryum.com/urun.php?u=306
sanırım 8w
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 23 Mayıs 2014 16:08
Ben de buna ulaştım arama sonucu ama Halit Bey'den ayrıntılı bir tarif talep edecem. Eğer fotoğrafta sağ üstte görülen minik adaptör ise elimdekini satıp bundan almayı şiddetle düşünebilirim.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 24 Mayıs 2014 00:53
Evet linkini koyduğunuz filtre benim ki. Uzun kısmını iç filtrenin sepeti yerine takıyorsunuz. Motora girebilmesi için kutunun içinde farklı ebatlarda ek parcaları cıkıyor. Yalnız filtre 8w desede inanmayın içindeki uv floresanın üzerinde 5w yazıyor.
O sağ üst köşede gösterilen kutu adaptörü. O kutuya fiş kablosu ve filtreye giden kablo baglanıyor. Kutunun üzerinde 2 tane kontrol ışıgı mevcut. Biri elektrik geldiğine dair olan kırmızı ısık digeri ise floresanın yandıgını gösteren yeşil ışık.
Ben bu filtreyi iç filtre ile kullandım ama iç filtrem cok güclü akıntı yaptı o yuzden ondan cıkardım. Haqos 500 kullanıyorum onun emiş borusunu cıkarıp bunu monte ettim. 3 günde akvaryumu yeşil algden temizledi.
Size o çok kötü olan halini göstermek isterdim ama fotograf çekmemişim. Ama günden güne iyiye giden fotoları mevcut yukluyorum performansını bu şekilde tam olarak anlayabilirsiniz bence.
O sağ üst köşede gösterilen kutu adaptörü. O kutuya fiş kablosu ve filtreye giden kablo baglanıyor. Kutunun üzerinde 2 tane kontrol ışıgı mevcut. Biri elektrik geldiğine dair olan kırmızı ısık digeri ise floresanın yandıgını gösteren yeşil ışık.
Ben bu filtreyi iç filtre ile kullandım ama iç filtrem cok güclü akıntı yaptı o yuzden ondan cıkardım. Haqos 500 kullanıyorum onun emiş borusunu cıkarıp bunu monte ettim. 3 günde akvaryumu yeşil algden temizledi.
Size o çok kötü olan halini göstermek isterdim ama fotograf çekmemişim. Ama günden güne iyiye giden fotoları mevcut yukluyorum performansını bu şekilde tam olarak anlayabilirsiniz bence.
Son hali
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 26 Mayıs 2014 11:50
Ben bu tip filtre almadım çünkü çok basit bir sebebi var. Lambada meydana gelebilecek bir çatlama yahut elektriksel sorun direkt balıklara erişebilecek bir ölüm tehlikesi taşıyor.
Bu tehlikeyi savuşturabilecek bir elektrik kesicili adaptör vs yok bu cihazlarda. Eheim'da kısa devre ve ampude bir sorun olduğunda devre kapatan adaptör var.
Fiyat avantajı var evet, ama herhangi bir sorunda tüm balıkların ölmesi ihtimali bile beni bu cihazlardan uzak tutuyor.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 26 Mayıs 2014 18:13
[QUOTE=fahrisinan]Ben bu tip filtre almadım çünkü çok basit bir sebebi var. Lambada meydana gelebilecek bir çatlama yahut elektriksel sorun direkt balıklara erişebilecek bir ölüm tehlikesi taşıyor.
M.Tuna 2014-05-26 19:29:11
Bu tehlikeyi savuşturabilecek bir elektrik kesicili adaptör vs yok bu cihazlarda. Eheim'da kısa devre ve ampude bir sorun olduğunda devre kapatan adaptör var.
Fiyat avantajı var evet, ama herhangi bir sorunda tüm balıkların ölmesi ihtimali bile beni bu cihazlardan uzak tutuyor.
[/QUOTE]
Bunda da öyle bir adaptör var fahri bey. Mesajımda belirttim. Fotolardaki kücük kutu ve üzerinde ki 2 ışık o işe yarıyor. Bir sorun oldugunda uv filtre ısıgı olan yeşil ışık yanmıyor.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 26 Mayıs 2014 21:20
Yine de lambanın duyları yani akvaryum doğrudan akvaryumun içinde, çok yüksek voltaj ve korkutucu. Koruması da olsa anlık mevzular. Su iletkenliği düşük de olsa bence riskli. Ben elektronik mühendisiyim ve bu riski almam diyorum.
Hiçbir Alman markası bunu bu şekilde imal etmemiş. Çinli'nin tek düşündüğü ucuza imal etmektir. Çalışma güvenliği vs gibi konular sonradan gelir.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir