Tuzun Biyolojik Döngü Üzerine Etkisi


MrNobodyÇevrim Dışı

Kayıt: 11/11/2010
İl: Kayseri
Mesaj: 76
MrNobodyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 31 Ekim 2012 16:06
Kafama takılan ve malesef tam olarak cevabını bulamadığım bir konu var;
 
Tatlı su akvaryumlarında kullanılan iyotsuz tuzun  tavsiye edilen miktarın üzerinde  kullanımı halinde nitrifikasyon-denitrifikasyon bakterileri üzerinde olumsuz etkisi var mı? Balıklar üzerinde olumsuz etkisi olduğu ile ilgili şüphe yok ama biyolojik döngünün çöküş sebeplerinden biri de aşırı tuz kullanımı olabilir mi? Eğer öyle ise malum deniz akvaryumlarında da nitrifikasyon ve denitrifikasyon yapan bakteriler bulunuyor, tatlı su ve tuzlu suda biyolojik döngüyü sağlayan bakteriler farklı mı?
 
Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

TrophZeusÇevrim Dışı

Kayıt: 06/05/2012
İl: Ankara
Mesaj: 595
TrophZeusÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 31 Ekim 2012 17:45
Tuz doğada bulunan en güçlü antiseptiklerden biridir,dolayısıyla biyolojik döngüde bulunan birçok yararlı ve zararlı bakteri üzerinde etkisi su götürmez bir gerçek,doğada tatlısu içinde bulunan tuz miktarını anlamak için çeşitli ölçümler gerekir,eğer akvaryumunuzda doğal bir habitat kurmak istiyorsanız bu oranları bilip suyun ph oranını buna göre ayarlamanız gerekecektir.Flavo bakterisi gibi tatlısuda yaşayan bakteriler,denizsuyunda yaşayabilen beggiatoa gibi bakteriler tatlı su ve tuzlu suda biyolojik döngüyü sağlayan bakterilerin farklı olduğuna bir örnektir.Şahsen ben herhangi bir parazitsel hastalık görmediğim sürece tuz kullanımına karşıyım... elmariachi2012-10-31 23:35:48

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kabaltahÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]2399,3[/B]
Kayıt: 05/02/2007
İl: Edirne
Mesaj: 1369
kabaltahÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Kasım 2012 07:59
 Nitrifikasyon bakterileri üzerinde tuzluluğun neredeyse hiç önemimim olmadığını okumuştum. Acı su akvaryumlarım varken bu bilgiye dayanarak tatlısu akvaryumlarımdan aldığım filtreleri, hiçbir işlem yapmadan 1000:10 tuzlulukta acısu tanklarıma takardım ve hiç bir sorun olmadan (su değerlerinin bozulması, bakteri patlaması, amonyak kokusu, bulanıklık vs) çalışırlardı. Ani sıcaklık ve ph değişiminin, tuzluluk değişimden daha fazla zararı var.
 Tatlısuda ve tuzlusuda nitrifikasyon döngüsünü gerçekleştiren bakteriler aynı diye biliyorum ama biyolojik döngü derseniz birçok farklı bakteri ve mantar işin içine girer.
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MrNobodyÇevrim Dışı

Kayıt: 11/11/2010
İl: Kayseri
Mesaj: 76
MrNobodyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Kasım 2012 12:01
Öncelikle cevaplar için teşekkürler. Biyolojik döngüden kastım hem nitrifikasyon hem de denitrifikasyondu ama özellikle nitrifikasyon bakterilerinin tatlı su akvaryumlarına eklenen ve tavsiye edilen miktarın üzerinde kullanılan tuzdan olumsuz yönde etkilenerek biyolojik döngünün bu adımının çökmesine sebep olup olmadığını merak ediyordum. Bu konuda sizlerin de verdiği cevaplarda görüldüğü üzere farklı görüşler var. Bu konuyu merak etmemin sebebi genellikle dış parazit, mantar gibi hastalıklarda ana tankta kullanılan veya bu tip hastalıklardan koruyucu olarak kullanılan kaya tuzunun birçok yerde farklı farklı oranlarda tavsiye edilmesiydi. Bu tavsiyeleri uygulayan hobicilerin faydadan çok zarar görüp görmediğini merak ediyorum. Şahsen ben kendime ait 2 tankta da bu tereddütlerimden dolayı kaya tuzunu ne tedavi amaçlı ne de koruyucu amaçlı kullanmıyorum ve bu gibi durumlarda başka hobici yakın arkadaşlarımızdan gelen sorularda da kullanılmamasını tavsiye ediyordum. Acaba bu yaptığım uygulama doğru mu yoksa  yanlış mı yönlendirme yapıyorum diye bu konuyu araştırmaya başladım ve bu bölümde diğer hobici arkadaşların da fikirlerini alarak kafamdaki soruya tam bir cevap bulmak istiyorum.
Saygılarımla...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir