TURŞU KAVANOZUNDAN KALİTELİ DIŞ FİLTRE (GÜNCEL)
Piyasada satılan dış filtrelerin yüksek fiyatları ve forumlarda okuduğum tamir masrafları beni bir dış filtre yapmaya yöneltti.
Yine forumlardan (özellikle DIY) edindiğim bilgilerden bir dış filtrenin şu özelliklere sahip olması gerektiğini belirledim.
- Enerji tüketimi az olacak,
- Uzun ömürlü ve tamiri mümkün olacak,
- Parçaları kolay bulunacak ve ucuz olacak,
- Sessiz çalışacak,
- Sızdırma problemi olmayacak (Silikon, sıvı conta vs. kullanılmayacak),
- Temizliği ve bakımı çok kolay olacak,
- UCUZ’a mal olacak.
Bu özellikleri belirledikten sonra sıra tasarım aşamasına geldi, bunun için de forumlardaki pek çok dış filtre tasarımını inceledim ancak yukarıda saydığım özellikleri tam olarak karşılayan bir tasarıma rastlamadım. Her tasarımın kendince avantajları ve dezavantajları vardı ancak hepsi bana ayrı bir fikir ve tecrübe kazandırdı.
Uzun bir araştırma ve değerlendirme aşamasından sonra aşağıdaki tasarımı yaptım.
Sistem iç içe kavanozlar ve içteki kavanozun en üst noktasına motorun yerleştirilmesi şeklinde oluşuyor.
Su büyük kavanozun içine dolduktan sonra içteki kavanozların altındaki deliklerden giriyor ve filtre elemanlarını geçerek motorun bulunduğu bölüme geliyor, motor da filtre edilmiş bu suyu akvaryuma basıyor.
Sistemin önemli bir avantajı suyun dış kavanozdan çok durgun bir şekilde filtre elemanlarına geçmesidir. Akvaryumdan gelen partiküller burada durgunlaşan suda dibe çökecek ve filtrelerin tıkanma süresini epeyce uzatacaktır.
Bu iş için öncelikle ağzı mümkün olduğu kadar geniş cam veya pet kavanoz gerekiyor, yaptığım tüm araştırmalar sonucunda ağız iç çapı
Önce cam kavanoz aldım ancak kapak sızdırmazlık sorununu halledemedim. Çünki cam kavanozların ağızları tornalanmış gibi düzgün olmuyor bu nedenle plastik conta sızdırıyor, lastik conta ise zamanla yapışıyor ve açılması çok zorlaşıyor. Ben de pazarlarda satılan sarı-kırmızı renklerde kapaklı, 4 litrelik pet turşu kavanozlarından aldım.
Evde yaptığım araştırmalarda bu kavanozun kapağından geçebilecek büyüklükte iki adet plastik krem çikolata kavanozu buldum, bu kavanozların çapı filtrasyon yüzeyini geniş tutabilmek için mümkün olan en büyük genişlikte olmalıdır.
Hırdavatçıdan 1,5 cm’lik iki adet yarım parmak uzatma, hortumları takabileceğim uçları ve hortumu temin ettim.
Uzatmalardan birini akvaryumdan gelen suyu dış kavanoza yönlendirmek amacıyla kenarlarından keserek hazırladım.
Küçük kavanozların birinin kapağını, büyük kavanozun kapağının iç tarafından tam ortalayacak şekilde uzatmaları kullanarak monte ettim.
Kenarlarını deldiğim uzatmanın ucuna alt kapağı sabitlemeye yarayacak bir tapa yaptım, diğerinin ucuna da aynı tapanın motorun ucu sıkı geçecek şekilde delik olanını yaptım (evde bulunan bozuk musluk başlıkları biraz zımpara biraz eğe yapınca güzel oluyor) ayarladım. Bu şekilde küçük ve büyük kavanozların kapakları birbirine sağlamca bağlanmış oldu.
Küçük kavanozun kapağına motorun kablosu sıkı sıkı geçecek şekilde bir delik açtım, büyük kavanozun kapağına uygun bir yere bisiklet iç lastiğinin sibop sistemini monte ettim.
Evde bulunan “yeşil motor” diye bildiğimiz motorun fişini kablodan ayırdım, kapaklarda açtığım kablo deliğinden ve bisiklet sibobundan dışarı çıkardım (DİKKAT!! Bisiklet sibobunun içini
Motoru, araya elektrik tesisat borusundan bir parça uydurarak, alt kapağa monte ettim, montaj işleminde kalınlık olarak pleksiglas, pirinç vidalar ve plastik yoğurt kaplarının kulplarından (beyaz malzeme) yararlandım.
Kablonun ucuna fişi ekledim, filtre elemanlarını eklemeden yaptığım testte filtrenin debisini
Kapağını kullandığımız küçük kavanozun altına diğer kavanozun kapağını birleştirdim, elektrik havyası ile açabildiğim kadar delik açtım, başka hiçbir işleme gerek kalmadan iki parça birbirine kaynadı, diğer kavanozun da altına da havyayla açabildiğim kadar delik açtım.
Marketten mikrofibr bulaşık ovma bezi (kırmızı olan), buzdolaplarında kullanılan küf ve mantar önleyici raf malzemesi (yeşil) ile değişik bir ovma süngeri aldım, evde bulunan şeffaf hortumdan da boncuk şeklinde yeteri kadar parça kestim, küçük kavanozlara sırasıyla filtre elemanlarını yerleştirdim,
Kavanozları ve motorun bağlı olduğu parçaları birleştirdim.
Plastik hortumdan kestiğim bioball J ların arta kalanlarını dış kavanoza doldurdum.
Büyük kavanozun içine su doldurduktan sonra filtre sistemini içine yerleştirdim.
Burada filtrenin havasının iyice alınması gerekiyor, bunu da filtre çıkış hortumundan bir miktar suyu motoru çalıştırmadan vakumlama yapmak suretiyle hortumu akvaryum seviyesinin altında tutarak akıttıktan sonra sağlayabiliyorsunuz.
Filtre elemanları da yerleştirildikten sonra debiyi ölçtüğümde kayıp olmadığını gördüm (Fotoğraftaki beyaz borunun iç çapı 15 mm.dir).
Sistem 4 aydır sürekli çalışıyor herhangi bir sorun yok, yalnız bembeyaz süngerler nerdeyse siyaha dönüştü, bu, filtrasyonun iyi olduğunu gösteriyor. Sanıyorum yakında bir temizlik yaparım.
Filtrenin bana maliyeti yeşil motor hariç filtrasyon malzemeleriyle birlikte 10-15 TL. Zaten bir dış filtrenin de içine konan malzemeler sanırım bu kadar tutar, yani neredeyse sıfır maliyet gibi bir şey.
İlk temizlik denemesini de yaptım, bütün parçalar sorunsuz bir şekilde yerinden sökülüp takılabiliyor, yeşil motorun zaten eski olan mıknatısının göbeği biraz bollaşmış, sanırım bir dahaki temizlikte onu değiştiririm.
Sistemin tamamen şeffaf malzemeden olması çok büyük avantaj oldu, hem kirlenme oranını görebiliyorsunuz, hem hava yapmasını engelleyebiliyorsunuz, üstelik orijinal bir de görünümü oldu.
+1: [T]217425,zeemhmt[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Örneğin; musluk bağlayabilirsiniz :)
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Tebrik ederim çok güzel olmuş.. İşçiliğinizde bir o kadar güzel :)
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir