Suyun Yapabileceği Azami Basınç
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
De?erli arkada?larym,
Sizinle ayry fikirlerdeymi?im gibi bir durum olu?mu?... sanyrym kendimi tam ifade edemedim.
Benim fizik bilgim yok, i?i bu açydan ele almam mümkün de?il, benim bilgim; akvaryum imalaty konusunda aylarca süren ara?tyrmalaryma dayanyyor. Yabancy kaynaklarda "bowing" olarak geçen esnemenin fevkalade farkyndayym. Ancak yüksekli?in cam kalynly?y üzerindeki etkisi çok fazla. ?öyle izah edeyim: Elimde yurt dy?ynda akvaryum üreten bir firmanyn cam kalynlyklaryna karar vermek için kulandy?y bir makro var. Bu makro üzerinde yapty?ym hesaplamalarda Gökhan beyin projesindeki ölçüleri girdi?im zaman Avrupa'da standart olarak kullanylan 3.8 güvenlik faktörü ile, teorik cam kalynly?y 27 mm çykyyor. Yalnyzca yüksekli?i 50 cm'ye dü?ürdü?ümde cam kalynly?y 12 mm'ye dü?üyor. Yüksekli?i 1 metre olarak byrakyp, geni?li?i 3.5 metreden yary boyuna dü?ürdü?ümde ise teorik cam kalynly?y 25 mm'ye dü?üyor.
Benim anlatmaya çaly?ty?ym da buydu. Uzun kenaryn sepeb olaca?y esnemeyi, ku?ak, köprü v.s. bir takym müdehalelerle çözmek mümkün olabilir. Ancak yüksekli?in sebep olaca?y basyncyn, dü?ey kenarlarda (birle?im noktalarynda) yarataca?y etkiyi elimine etmek çok zor. Yabancy kaynaklarda bunun genelde kontraplak akvaryumlarla çözüldü?ünü gözlemledim.
Bu arada elimdeki makro da tamamen hataly tasarlanmy? olabilir... o zaman ben de hatalyyym demektir... eh ne yapalym hata yapmak insanlar içindir...
Hepinize sa?lykly balyklar ve esenlik dolu günler dilerim...
Gökhan Bey kararynyzy vermi?siniz hayyrlysy olsun. Böylece heyecanly tarty?ma da sona ermi? oldu Ama bana o uzunlu?a 35 cm geni?lik güzel olmaz gibi geldi. Akvaryumda derinlik seyir zevkini çok etkiliyor. Tabi karar sizin. Bence bir ka?yda ölçekli bir ?ekilde çizerseniz yapmadan önce nasyl bir ?ekil olaca?y kabaca görülebilir. ?imdiden hayyrlysy olsun
Sadece bir fikir: Akvaryumu gömece?iniz girintinin kenarlaryny herhangi bir malzeme ile ?i?irme imkany olabilir mi? Girintinin boyu (akvaryumun geni?li?i) daha büyük olsun diye.
Bir de in?aat i?i çykaraca?yz ba?ynyza
Selamlar Gökhan bey,
Akvaryumunuz in?aallah gönlünüze göre olur.Benim burada belirtmek istedi?im akvaryumunuzun emniyetiyle alakaly bütün anlatylanlara, küçük ama bir o kadarda önemli oldu?una inandy?ym bir husus.Lütfen ön ve arka camy birbirine tutturacak en az 3 adet emniyet camy yaptyrynyz.Akvaryumunuz ?imdiden hayyrly olsun.
Saygylarymla.