Sump ve Skimmer
60*60*50(h) yada biraz daha ufakda olabilir bir nano kurmak istiyorum.Görüntü olarak güzel olması yeterli.2 palyaço ve birkaç anemon eklemek istiyorum.Dediğim gibi çok fazla dolu olması yerine sade ve güzel görünen bir tank olsun yeterli.Fakat Sump olayına bir türlü kafam basmadı.Araştırdım baktım ama sorularıma net yanıt bulamadım.Öğrenmek istediğim: SUMP ı akvaryumun arkasında düşünüyorum.Yani ayrı bir yerde değil.Bunun için şekil nasıl olmalı?Yani suyun girişi,sumpın şekli,suyun akvaryuma dönüşü ve bu dönüşün nerede olması gerektiği.Birde tabii ki Protein skimmer.Bu tank için nasıl bir PS ve nerede kullanabilirim?
Şimdiden çok teşekkür ediyorum...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Aşağıdaki de forumlardan tanıdığım, kendisinden akvaryum aldığım İzmirli hobici bir arkadaşın akvaryumu. Eğer izni olursa msnini özelden iletirim, detaylı bilgi verebilir. Aradaki camı siyah yapın dememin önemini farketmişinizdir sanırım.. Tankın boyutları 65x60x55h şeklinde..
Bende de iki nano akvaryum mevcut. İlki üst resimdeki redseamax, 2.si 110ltlik çin malı ön cam tek parça akvaryumlardan. Redseamax arkadan sumplı. Çin malı olan sumpsız. Açıkçası kendi fikrim, sump ya adam akıllı aşağıda yada üstte bir dolabın içerisinde olmalı. Zaten askılı psler var. Pek farketmiyor arka sump. Tabi arka sumpı efektif kullanma imkanı varsa ustalar daha iyi bilirler. Ben de acemiyim.
Eğer arka sumpı kurarsanız dikkat etmeniz bir diğer nokta da arka aralığın ölçüsü. Çünkü alacağınız ps iri bir motora sahip olacak. Ben 130ltnin arkasına Turboflotter 1000in üzerindeki or2500 motoru sokamamıştım mesela. Gerçi kargoda plexisi kırılmıştı psnin, o da ayrı mevzu şimdi..
Bu fiyata ps önerisi minimum maliyet istediğiniz için aquamacro olabilir. Forumlardan ikinciel tf1000msl de ayarlayabilirsiniz uygun fiyatlı. Dediğim gibi motorun gireceği şaşırtma ayarına dikkat etmeniz gerekli. Hatta önce psyi alsanız şaşırtmaları ona göre ayarlasınız daha iyi olabilir.
Arka sump konusunda tam fikir sahibi olmak isterseniz bir akvaryumcuya girip boyu marka akvaryumları inceleyebilirsiniz..
Kolay gelsin,
Saygılar..
Teşekkürler...
Çok teşekkürler açıklamalar için.Sonuçta bu iş ikinci el malzemelerlede oluyor.Denk gelirse bende bu şekilde yapabilirim.Peki PS nin bulunduğu kısımda su seviyesi nasıl sabit tutulabilir.Ayrıca elinizdeki akvaryumu kestirdiniz mi?Sump ı kullanmak için?
şaşırtmaları yapmanızın sebeplerinden biri su seviyesini belirli yükseklikte ayarlamamıza imkan vermesidir. Basit olarak sump'ı üçe bölebilirsiniz. İlk göze tanktan su gelir. Gelişin ağzına ufak bir kule yaparak içine elyaf koyarsınız. Burda ilk filitreden geçmiş olur. İlk şaşırtmadan geçen su 2. bölmeye gelir. uraya PS'i koyarsınız. Bence önce PS'i alın. Bu bölmeyide ona göre ayarlarsınız. ordanda son bölüme geçer ve tanka basarsınız.
sump yapmak için tankı deldirmek şart değildir. overflow box (taşırma kutusu ) kullanabilirsiniz.
25 tl ucuzlarından birtane cam kesici panç aldım. Pancı 35 lik aldım çünkü akvaryumdan taşırma burusu 35 lik kullandım , 2000 lt bir kafa motoruna tam geliyor. Yalnız iç tarafta dirsek değilde maşon kullandım yani düz yaptım boğulmasın diye,yoksa karşılamıya bilir. Sump ise misal yükseklik 35 cm içine 4 adet 30 cm veya 25 cm yüksekliğinde cam kestirin (ben kendim kesmiştim)birinci camı başlangıçtan 10 cm arayla üste sıfır altan su geçicek şekilde yapıştırın,ikinciyi alt kısmı sıfır üsten su geçicek şekilde yapıştırın(Yalnız ikincinin aralığını ps yi yada ps nin kafa motorunu içine giricek şekilde yapştırın üçüncü kısmı onuda üste sıfır yapın dördüncü camıda hemen 5cm arayla alta sıfır yapın ben dördüncü camıda üçüncü camdan az daha kısa yaptım.PS yi ikinci bölmeye koyarsanız suda ikinci kısımda üstten akıcağı için ordaki su seviyesi sabit kalıcak.