Sump sistemi malzemeleri
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Biyolojik filtrelerde en önemli olan faktör bakteri kültürünün fazlalığı. Bence bunu da sağlayan en iyi malzeme süngerdir. Ben şehsen filtremde mavi sünger-lav kayası-seramik-elyaf kullanıyorum.
Bakteri yoğunluğunu arttırmak için yüzey alanı çok geniş gözenekli substrat malzemesi kullanmalısınız.
Elyaf ve süngeri çıkarın sera sipurax seachem matrix yada en ucuz çözüm lav kayası ile sumpu doldurun. Yıllarca sumpa dokunmanıza gerek kalmaz. Su devir daim olduğu sürece soru yaşamazsınız.
[QUOTE=eskserkan]
Biyolojik filtrelerde en önemli olan faktör bakteri kültürünün fazlalığı. Bence bunu da sağlayan en iyi malzeme süngerdir. Ben şehsen filtremde mavi sünger-lav kayası-seramik-elyaf kullanıyorum.
[/QUOTE]Katılmıyorum. Sünger bence hiç bir işe yaramıyor. Yerine geniş yüze alanı olan subsrat malzemeleri yada çok gözenekli lav kayası istenen bakteri yatağını oluşturur. Ve mükemmel su kalitesi sunar.
[QUOTE=eskserkan]
[/QUOTE]Katılmıyorum. Sünger bence hiç bir işe yaramıyor. Yerine geniş yüze alanı olan subsrat malzemeleri yada çok gözenekli lav kayası istenen bakteri yatağını oluşturur. Ve mükemmel su kalitesi sunar.
[/QUOTE]
[QUOTE=eskserkan]
[/QUOTE]
Sünger dış filtrelerde kaba pislikleri tutmaya yarar. Yüzey alanı sanılanın aksine çok düşüktür. Tabi sadece yüzey alanına bakmamalıyız. Micron düzeyinde bakterilerin yuvalanabileceği *yataklar da sunmaz.(*Bakterilerin boyutunda evler diyebiliriz.)
Aynı ebatta lav kayası 10 katı (daha fazlada olabilir)yüzey alanı ve bakterilerin yerleşebileceği aynı micron boyutunda evler sunar. Sumpta hacim sorunumuz pek yoktur ama dış filtrelerde sepetlere ne kadar malzeme sığacağı da çok önemli olduğundan süngeri tavsiye bile etmiyorum.
Suyu yumuşatması için ciddi miktarlarda lav kayası konmalı
Örnekle kafanızda şekillensin. Mesela 300 litre bir tank için 5 kg lav kayası su değerlerini oynatmayacaktır bile. O kadar lav kayasını filtreye bile sığdıramazsınız.
Ayrıca mercan kumu aynı işlevi görmez.