su yüksekliği ile aydınlatma hesaplama
Gönderim Zamanı: 14 Eylül 2013 12:28
Forumdaki hesaplama araçlarına göre yeni kurduğum bitkili akvaryumun (100*45h*40) üzerindeki 2*25 watt aydınlatmanın az olduğu yönünde bir sonuca ulaştım. Kafama takılan soru şu: biz bu hesaplamayı yaparken akvaryumun yüksekliğine göre litre hesabı yapıp, litre başına 0.5 watt gerekli gibi bir formül kullanıyoruz. Oysa derinlik arttıkça ışık kırılıyor ve watt ihtiyacı artıyorsa o zaman litre başına watt hesaplaması yanlış olmuyor mu? Yani 45 cm yükseklikteki bir akvaryumda 7 cm kum var ise bu yükseklik 38 cm düşer. Birde bitkinin boyunu hesaba katmak gerekmez mi? Bitki de 10 cm desek su yüzeyi ile bitki arasında kalan mesafe 28 cm. O zaman 45 cm de kırılan ışık ile 28 cm de kırılan ışık miktarı (kayıp) aynı olmayacaktır.Kuzgun 2013-09-14 22:52:40
Yani hesaplama aracına bakarsak benim akvaryumum için önerilen aydınlatma miktarı 90 watt. Oysa bu hesap litre başına watt olarak hesaplama ile elde ediliyor. Peki kum ve bitki yüksekliğini de düşünürsek bu hesaplama yanlış olmuyor mu sizce?
+1: [T]201579,sereflisan[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 15 Eylül 2013 01:27
Suyun yüksekliği elbette ve daha çok önem taşıyor. Ne kadar çok yükseklik o kadar çok ışığın soğurması yani şiddetini kaybetmesi (CRI/Lümen) anlamına geliyor. Bununla beraber watt hesabı ise pek bir değer taşımıyor. Zira bir led 1w ile 100 lümen ışık şiddeti sağlarken, bir florosan 1w ile 30 lümen kadar ışık gücü üretebiliyor.
Tabi olay lümenlede bitmiyor. Bide işin içine CRI değerleri giriyor. Yani gün ışığı spectrumunu yakalaman için farklı değerler.
Şöyle bir örnekle anlatıyım. 150*70*60 bir akvaryumum var. hesaplayıcıya göre http://www.akvaryum.com/hesaplayici/filtrasyon_isitici_kum.asp benim 300w ışık kaynağına ihtiyacım var. Ama bu hesap florosan lambalar için düşünülmüş bir hesap. 300w florosan lamba ile 9000 lümen yapmakta. Aynı lümen değerine, 90 led ile erişebiliyorum. Son olarakta aldığın power ledlerin kırmızı ve mavi olmasına göre başka bir hesap işin içine giriyor. Zira kırmızı ve mavi ledlerin ürettiği lümen değerleri daha aşağıda. Yani benim takriben 150w güç üreten bir led sistemi kurmam anlamına geliyor.
Açıkçası bu konuda günlerdir araştırma yapıyorum. Elde ettiğim sonuç : Bütçen ve vaktin el veriyorsa ve DIY sistemlerden haz ediyorsan, forumdaki benzer akvaryumların ışıklandırmalarını araştır ve kendine led armatür imal et.
Onun dışında emin ol tam ışık ihtiyacı konusunda usta fizikçilerin hesap yapması gerektiren formülasyonlar söz konusu. (derinlik, yüzey alanı, alanı kaplayın bitiklerin ortalama yaprak sayısı ve cinsi gibi)
Teşekkür Edenler: [T]16595,Kuzgun[/T][T]212247,Atesakvaryum[/T][T]118731,yiğit ekşioğlu[/T]
+1: [T]16595,Kuzgun[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 15 Eylül 2013 18:50
Buna benzer birçok başlık açılmış biliyorum, ancak hiçbirisinde amaçlanması gereken hedef net belirtilmemiş gibi geldi bana. Bu yüzden cevabınız kısa ve öz olmuş. Teşekkür ederim. Bu durumda watt ölçeği yerine öncelikle lümen hesabı yapmak ve aynı zamanda gün ışığı spekturumu sağlayacak bir ışıklandırma seçerek sağlıklı bitkili akvaryumlar elde etmek mümkün.
Akvaryumumda kullandığım 2*25 watt floresanlar ile aldığım sonuç şu şekilde:
Bitkileri dikeli henüz 1 hafta oldu. Kondisyonları iyi gözüküyor ancak riske atmak istemediğim için ilave aydınlatma konusunda düşünüyorum.
Beğenenler: [T]178865,ziyasenkaya[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 10 Aralık 2017 16:01
Dostum ışıgın yeterli duruyor bitkilerine bak yeni sürgünler veriyorlarsa orta düzeyde hızlı büyüyorlarsa gayet doğal ısıgın az gelirse büyümüyor zaten anlarsın ısıgın fazla gelirse bi an büyüyüp yosun sarıyor
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir