Su kimyası hakkında tavsiye
Gönderim Zamanı: 08 Şubat 2010 11:01
Yeni kurduğum suyunu 3 gun önce koyduğum ve dipte 0.3 silis kum kullandığım akvaryumumun değerlerini en kısa zamanda tanganyika akvaryumu için idael değerlere nasıl taşıyabilirim?
(İkola besliyeceğim )
Tanganyika buffer ve lake salt denilen göl tuzundan kullanmak istemıyorum ..forumda bu konuyla ilgili bazı yazılar var hepsine göz attım ama hiç biri tam olarak tatmin etmedi beni
Doğal yollardan ph ve kh ı nasıl arttırrım bu sağlıklı bir yöntem midir...bu yöntem ph ı kalıcı olrak mı arttıcaktır ?bu konualrda tavsıyelerinize ihtiyaç duyurorum
saygılar...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 08 Şubat 2010 11:23
Selam sizede :) mercan kırığını akvaryum içine koymak istemıyorum dış filtre içine koysam ne kadar sure kullanmam gerekicek? ve ne kadar etkili olucak?
ayrıca Forumda bir kaç arkadaş ph ve kh düzenleyici olarak yenı kurdukları akvayuma Maden suyu , Kaya tuzu ve en ilginci de Karbonat eklediklerini ve Tanganyika değerlerine ulaşmada olumlu sonuç aldıklarını yazmışlar buna bana çok ilgi çekici geldi.... benim merak ettiğim hiç kimyasal kullanmadan kendimiz bu değerlere ulaşmada ne dkar başarılı oluruz karbonat vs. kullanıcaksak bunun ölçüsü ne olmalı?muratcasper 2010-02-08 16:22:03
Memet bey ayrıca Forumda maden suyu kullanan arkdaşlar vardı bu konuda bilginiz varmı?
ayrıca Forumda bir kaç arkadaş ph ve kh düzenleyici olarak yenı kurdukları akvayuma Maden suyu , Kaya tuzu ve en ilginci de Karbonat eklediklerini ve Tanganyika değerlerine ulaşmada olumlu sonuç aldıklarını yazmışlar buna bana çok ilgi çekici geldi.... benim merak ettiğim hiç kimyasal kullanmadan kendimiz bu değerlere ulaşmada ne dkar başarılı oluruz karbonat vs. kullanıcaksak bunun ölçüsü ne olmalı?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 08 Şubat 2010 23:43
Buffer ve lake salt kullanmadan ph değerini tropheus için gerekli olan değerde tutamazsınız. Kaldı ki siz akvaryumda mercan kumu bile kullanmayı düşünmediğinizi yazmışsınız.
Tabanda ince mercan kumu, haftalık su değişimlerinde buffer ve lake salt takviyesiyle suyunuzun ph, kh, gh değerlerini stabil tutabilirsiniz.
Saygılar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 09 Şubat 2010 00:54
Murat bey, taban malzemesi olarak Mercan Kumu yaklaşık 25-30 kg. (Mercan kırığı değil) maliyet olarak biraz pahalıdır. Ben 10kg mını 60 TL'dan aldım, ayrıca dış filtreye de bir bölümünü mercan kırığı yapabilirsiniz. Akvaryum bol kayalık olacağından, bu malzemelerle ph. 8.0-8.5 arası değerde kalacaktır. Ki bu değer tropheuslar için yeterlidir. Zaten çeşmeden akan suyumuzun değeri 7.5-7.8 arasıdır.
Buffer ve Lake salt olayına karşıyım. Neden derseniz oynayan su değerleri yerine, sabit ph 7.7 daha sağlıklıdır. Ph'ın bir kerede 0.3-0.4 yükselmesi yada düşmesi Tropheus'larda sallantılı yüzmesine sebep olur. Balık strese girer ve bloat olma ihtimali %80-90 artar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 09 Şubat 2010 01:27
Arkdaşlar görüşlerinize aynen katılıyorum ve bunları zaten biliyorum Tangıyaka türüne yenı başlayan biride değilim daha önce Frontoza besledim dipte mercan kumumda vardı sorun yaşamıyodum ama Tropheus türleri silis kumu sevdiği için görüntüsününde guzel olmasından dolayı silis koydumbu sefer dibe sizden yardım istememin sebebi Tropheus beni çok korkutuyor ...benim öğrenmek istediğim dipte silis kullanarak ve kimysal kullanmadan gerekli koşşulları nasıl oluşturaibliceğğimdi bunuda az çok kafamda çözdum forumdaki konuları araştırarak bir miktar karbonatın ph ı arttıracağını düşünüyorum stabil tutmak içinde filtrenın en alt kısmını iri mercan kırığyla doldurucam umarım gereken değerleri elde edebilirim 3 gun sonra test edip görucem
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 09 Şubat 2010 01:31
[QUOTE=muratcasper]Arkdaşlar görüşlerinize aynen katılıyorum ve bunları zaten biliyorum Tangıyaka türüne yenı başlayan biride değilim daha önce Frontoza besledim dipte mercan kumumda vardı sorun yaşamıyodum ama Tropheus türleri silis kumu sevdiği için görüntüsününde guzel olmasından dolayı silis koydumbu sefer dibe sizden yardım istememin sebebi Tropheus beni çok korkutuyor ...benim öğrenmek istediğim dipte silis kullanarak ve kimysal kullanmadan gerekli koşşulları nasıl oluşturaibliceğğimdi bunuda az çok kafamda çözdum forumdaki konuları araştırarak bir miktar karbonatın ph ı arttıracağını düşünüyorum stabil tutmak içinde filtrenın en alt kısmını iri mercan kırığyla doldurucam umarım gereken değerleri elde edebilirim 3 gun sonra test edip görucem
[/QUOTE]
Tanganyika Lake 2010-02-09 01:34:12
Murat bey, karbonat Kh'ı artırıp, Ph'ın düşmesini önler.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 09 Şubat 2010 13:55
[QUOTE=Tanganyika Lake][QUOTE=muratcasper]Arkdaşlar görüşlerinize aynen katılıyorum ve bunları zaten biliyorum Tangıyaka türüne yenı başlayan biride değilim daha önce Frontoza besledim dipte mercan kumumda vardı sorun yaşamıyodum ama Tropheus türleri silis kumu sevdiği için görüntüsününde guzel olmasından dolayı silis koydumbu sefer dibe sizden yardım istememin sebebi Tropheus beni çok korkutuyor ...benim öğrenmek istediğim dipte silis kullanarak ve kimysal kullanmadan gerekli koşşulları nasıl oluşturaibliceğğimdi bunuda az çok kafamda çözdum forumdaki konuları araştırarak bir miktar karbonatın ph ı arttıracağını düşünüyorum stabil tutmak içinde filtrenın en alt kısmını iri mercan kırığyla doldurucam umarım gereken değerleri elde edebilirim 3 gun sonra test edip görucem
[/QUOTE]
gurkan76 2010-02-09 14:01:33
Murat bey, karbonat Kh'ı artırıp, Ph'ın düşmesini önler.
[/QUOTE]
Diyelim ki tankta ph. ı sabitlediniz. Peki haftalık su değişimlerinde ekleyeceğiniz su için ne yapmayı düşünüyorsunuz? Bülent Bey, 0.3 oranındaki bir farkın tropheus için çok tehlikeli olduğunu yazmış, aynen katılıyorum; ekleyeceğiniz suyla tanktaki su arasındaki fark her zaman 0.5 olacak.
İşte ben bu yüzden her su değişiminde elektronik ph. metreyle tanktaki ph ı ve ekleyeceğim suyun ph. ını ölçüyorum. Aradaki fark genelde 0.5 çıkıyor. Bu farkı kapatmak içinde mecburen dinlenmiş suya buffer ve lakesalt kullanıyorum.Karbonatın bu işi görebileceğini zannetmiyorum. Zaten Bülent Bey'de karbonatın ph. yükseltmediğinden bahsetmiş.
SAYGILAR.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 10 Şubat 2010 14:04
Karbonat pH'i tamponlayip düşmesini engeller veya başka bir bakiş açisindan yükselmesini sağlar. Bu doğrudur. Fakat hangi karbonatli veya bikarbonatli bileşiği kullandiğiniza bağli olarak pH'in bir noktadan sonra yükselmediğini görürsünüz. Mesela sodyum bikarbonat eklemesi ile pH'i 8.2'nin üzerine çikartamazsiniz.
pH değerleri arasindaki farklardan bahsederken "0,3 fark ölümcüldür" demek bence pek doğru bir yaklaşim değil. Mesela 7,0-7,3 arasindaki ve 9,0-9,3 arasindaki 0,3'lük farklar arasinda 100 katlik bir fark vardir. 7,0'da yaşayan bir canli 7,3'ü tolere edebilir ama 9,0'da yaşayan bir canli 9,1'i bile tolere edemeyebilir. Ayni logaritma hesabindan 9,0-9,1 arasindaki fark ile 8,0-9,0 arasindaki fark da ayni miktarda iyona denktir.
onuruygun 2010-02-10 14:08:50
pH değerleri arasindaki farklardan bahsederken "0,3 fark ölümcüldür" demek bence pek doğru bir yaklaşim değil. Mesela 7,0-7,3 arasindaki ve 9,0-9,3 arasindaki 0,3'lük farklar arasinda 100 katlik bir fark vardir. 7,0'da yaşayan bir canli 7,3'ü tolere edebilir ama 9,0'da yaşayan bir canli 9,1'i bile tolere edemeyebilir. Ayni logaritma hesabindan 9,0-9,1 arasindaki fark ile 8,0-9,0 arasindaki fark da ayni miktarda iyona denktir.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 15 Nisan 2010 16:05
O kadar eksik nokta var ki alıntı yapamadım hepsine.
Murat bey, dediğiniz üzere karbonatı suda kullanabilirsiniz. Karbonat zayıf bir bazdır ve gıda endüstrisinde kullanılır. Kullanılma sebebi farklıdır ancak herhangibir advers etkisi olmadığını söylemeye çalışıyorum. Denildiği gibi karbonat evet, suyun pH'ını sabitler, ama artırmaz demeyin lütfen. Karbonat pek tabi çeşme suyuna yeterli miktarda eklendiğinde pH'ı artıracaktır. Nasıl artırmasın ki, baz sonuçta. Zayıf baz olduğu için aman aman bir tehlike oluşturmayacak suyunuzda yüksek miktarlarda eklenmedikçe. Midye kırığı hep tavsiye edilir. Sebebi de midye kırığının içersindeki kalsiyum tuzlarının suda pek az çözünerek pH'ı artırıcı etki göstermesidir. Şimdi bu konuda sayfalarca yazılır ama, uzatmaya gerek yok. Midye kırığı 2 işlevli, yani hem kum işlevi olması hem de pH tamponlayıcı işlevi olması dolayısıyla tercih edilir. Ama illa kullanılmalı mı=hayır. Zorunlu değil. Maden suyu da kullanılır ancak maden suyunun içersindeki baz miktarı da fazla azdır. Konstantre olmadığından yüksek miktarlarda kullanılması gerekecektir. Yani; pH yükseltici etki olarak bi sıralama yapmak gerekirse;
oksijen bi kere pH yükseltmez,
maden suyu < midye kırığı < karbonat < ... < ... < ... < ... < ... < ... < sodyum hidroksit
Sakın sodyum hidroksit kullanmayın demek oluyor yani.
Sonuç olarak emin olmadığımız konular üzerinde kesin yorum yapılmaması gerektiğini düşünüyorum. Son olarak da markalı pH yükselticilerin, erişilebilir olanlarından tek farkı fiyatlarıdır. Çünkü markalı ürünler de nihayetinde zayıf bazlardır.
[QUOTE=gurkan76][QUOTE=Tanganyika Lake][QUOTE=muratcasper]Arkdaşlar görüşlerinize aynen katılıyorum ve bunları zaten biliyorum Tangıyaka türüne yenı başlayan biride değilim daha önce Frontoza besledim dipte mercan kumumda vardı sorun yaşamıyodum ama Tropheus türleri silis kumu sevdiği için görüntüsününde guzel olmasından dolayı silis koydumbu sefer dibe sizden yardım istememin sebebi Tropheus beni çok korkutuyor ...benim öğrenmek istediğim dipte silis kullanarak ve kimysal kullanmadan gerekli koşşulları nasıl oluşturaibliceğğimdi bunuda az çok kafamda çözdum forumdaki konuları araştırarak bir miktar karbonatın ph ı arttıracağını düşünüyorum stabil tutmak içinde filtrenın en alt kısmını iri mercan kırığyla doldurucam umarım gereken değerleri elde edebilirim 3 gun sonra test edip görucem
[/QUOTE]
Gürkan bey, konuyu açıkladım ancak sizin yazınıza ayrı bir parantez açmak zorunda kaldım.
pH metre pahalı bir cihaz, olmazsa olmaz bir alet değildir. İlla net pH ölçmek istenirse bir büretle çok da hesaplı olarak 5 dk'da da ölçülebilir. Özellikle son cümleleriniz çelişkili ve yanlış bilgiler içeriyor. Sizin kullandığınız buffer ve lakesalt denen "pahalı" şeyler, zayıf baz, yani karbonat etkisi gösteren maddeler. Yani baz ekliyorsunuz ve "buffer" oluşuyor. Yani kebap değil de köfte yemek gibi. Her ikisi de kıymadan yapılıyor ama stilleri farklı gibi. Yanlış anlamayın lütfen, ancak forumda doğru bilginin bulunması açısından yazınıza alıntı yapıyorum. Sağlıklı balıklar...
[QUOTE=Tanganyika Lake][QUOTE=muratcasper]Arkdaşlar görüşlerinize aynen katılıyorum ve bunları zaten biliyorum Tangıyaka türüne yenı başlayan biride değilim daha önce Frontoza besledim dipte mercan kumumda vardı sorun yaşamıyodum ama Tropheus türleri silis kumu sevdiği için görüntüsününde guzel olmasından dolayı silis koydumbu sefer dibe sizden yardım istememin sebebi Tropheus beni çok korkutuyor ...benim öğrenmek istediğim dipte silis kullanarak ve kimysal kullanmadan gerekli koşşulları nasıl oluşturaibliceğğimdi bunuda az çok kafamda çözdum forumdaki konuları araştırarak bir miktar karbonatın ph ı arttıracağını düşünüyorum stabil tutmak içinde filtrenın en alt kısmını iri mercan kırığyla doldurucam umarım gereken değerleri elde edebilirim 3 gun sonra test edip görucem
[/QUOTE]
Bülent bey, reaksiyonda kH sabittir ve asidik etki oluştuğunda reaksiyon sağa kayarak OH iyonunu dengeleyecektir. Bu asit etkisinde gözlenir. Nötr haldeki suya karbonat eklediğimizde, denge aynı şekilde OH oluşturmaya kaydığından pH'ımız yükselecektir. Sonuç olarak kH sabittir sabit sıcaklık ve solventte, pH ise denge reaksiyonundaki iyon hareketlerinden dolayı değişkendir. Saygılar...
Murat bey, dediğiniz üzere karbonatı suda kullanabilirsiniz. Karbonat zayıf bir bazdır ve gıda endüstrisinde kullanılır. Kullanılma sebebi farklıdır ancak herhangibir advers etkisi olmadığını söylemeye çalışıyorum. Denildiği gibi karbonat evet, suyun pH'ını sabitler, ama artırmaz demeyin lütfen. Karbonat pek tabi çeşme suyuna yeterli miktarda eklendiğinde pH'ı artıracaktır. Nasıl artırmasın ki, baz sonuçta. Zayıf baz olduğu için aman aman bir tehlike oluşturmayacak suyunuzda yüksek miktarlarda eklenmedikçe. Midye kırığı hep tavsiye edilir. Sebebi de midye kırığının içersindeki kalsiyum tuzlarının suda pek az çözünerek pH'ı artırıcı etki göstermesidir. Şimdi bu konuda sayfalarca yazılır ama, uzatmaya gerek yok. Midye kırığı 2 işlevli, yani hem kum işlevi olması hem de pH tamponlayıcı işlevi olması dolayısıyla tercih edilir. Ama illa kullanılmalı mı=hayır. Zorunlu değil. Maden suyu da kullanılır ancak maden suyunun içersindeki baz miktarı da fazla azdır. Konstantre olmadığından yüksek miktarlarda kullanılması gerekecektir. Yani; pH yükseltici etki olarak bi sıralama yapmak gerekirse;
oksijen bi kere pH yükseltmez,
maden suyu < midye kırığı < karbonat < ... < ... < ... < ... < ... < ... < sodyum hidroksit
Sakın sodyum hidroksit kullanmayın demek oluyor yani.
Sonuç olarak emin olmadığımız konular üzerinde kesin yorum yapılmaması gerektiğini düşünüyorum. Son olarak da markalı pH yükselticilerin, erişilebilir olanlarından tek farkı fiyatlarıdır. Çünkü markalı ürünler de nihayetinde zayıf bazlardır.
[QUOTE=gurkan76][QUOTE=Tanganyika Lake][QUOTE=muratcasper]Arkdaşlar görüşlerinize aynen katılıyorum ve bunları zaten biliyorum Tangıyaka türüne yenı başlayan biride değilim daha önce Frontoza besledim dipte mercan kumumda vardı sorun yaşamıyodum ama Tropheus türleri silis kumu sevdiği için görüntüsününde guzel olmasından dolayı silis koydumbu sefer dibe sizden yardım istememin sebebi Tropheus beni çok korkutuyor ...benim öğrenmek istediğim dipte silis kullanarak ve kimysal kullanmadan gerekli koşşulları nasıl oluşturaibliceğğimdi bunuda az çok kafamda çözdum forumdaki konuları araştırarak bir miktar karbonatın ph ı arttıracağını düşünüyorum stabil tutmak içinde filtrenın en alt kısmını iri mercan kırığyla doldurucam umarım gereken değerleri elde edebilirim 3 gun sonra test edip görucem
Murat bey, karbonat Kh'ı artırıp, Ph'ın düşmesini önler.
[/QUOTE]
Diyelim ki tankta ph. ı sabitlediniz. Peki haftalık su değişimlerinde ekleyeceğiniz su için ne yapmayı düşünüyorsunuz? Bülent Bey, 0.3 oranındaki bir farkın tropheus için çok tehlikeli olduğunu yazmış, aynen katılıyorum; ekleyeceğiniz suyla tanktaki su arasındaki fark her zaman 0.5 olacak.
İşte ben bu yüzden her su değişiminde elektronik ph. metreyle tanktaki ph ı ve ekleyeceğim suyun ph. ını ölçüyorum. Aradaki fark genelde 0.5 çıkıyor. Bu farkı kapatmak içinde mecburen dinlenmiş suya buffer ve lakesalt kullanıyorum.Karbonatın bu işi görebileceğini zannetmiyorum. Zaten Bülent Bey'de karbonatın ph. yükseltmediğinden bahsetmiş.
SAYGILAR.
[/QUOTE]Gürkan bey, konuyu açıkladım ancak sizin yazınıza ayrı bir parantez açmak zorunda kaldım.
pH metre pahalı bir cihaz, olmazsa olmaz bir alet değildir. İlla net pH ölçmek istenirse bir büretle çok da hesaplı olarak 5 dk'da da ölçülebilir. Özellikle son cümleleriniz çelişkili ve yanlış bilgiler içeriyor. Sizin kullandığınız buffer ve lakesalt denen "pahalı" şeyler, zayıf baz, yani karbonat etkisi gösteren maddeler. Yani baz ekliyorsunuz ve "buffer" oluşuyor. Yani kebap değil de köfte yemek gibi. Her ikisi de kıymadan yapılıyor ama stilleri farklı gibi. Yanlış anlamayın lütfen, ancak forumda doğru bilginin bulunması açısından yazınıza alıntı yapıyorum. Sağlıklı balıklar...
[QUOTE=Tanganyika Lake][QUOTE=muratcasper]Arkdaşlar görüşlerinize aynen katılıyorum ve bunları zaten biliyorum Tangıyaka türüne yenı başlayan biride değilim daha önce Frontoza besledim dipte mercan kumumda vardı sorun yaşamıyodum ama Tropheus türleri silis kumu sevdiği için görüntüsününde guzel olmasından dolayı silis koydumbu sefer dibe sizden yardım istememin sebebi Tropheus beni çok korkutuyor ...benim öğrenmek istediğim dipte silis kullanarak ve kimysal kullanmadan gerekli koşşulları nasıl oluşturaibliceğğimdi bunuda az çok kafamda çözdum forumdaki konuları araştırarak bir miktar karbonatın ph ı arttıracağını düşünüyorum stabil tutmak içinde filtrenın en alt kısmını iri mercan kırığyla doldurucam umarım gereken değerleri elde edebilirim 3 gun sonra test edip görucem
Murat bey, karbonat Kh'ı artırıp, Ph'ın düşmesini önler.
[/QUOTE]Bülent bey, reaksiyonda kH sabittir ve asidik etki oluştuğunda reaksiyon sağa kayarak OH iyonunu dengeleyecektir. Bu asit etkisinde gözlenir. Nötr haldeki suya karbonat eklediğimizde, denge aynı şekilde OH oluşturmaya kaydığından pH'ımız yükselecektir. Sonuç olarak kH sabittir sabit sıcaklık ve solventte, pH ise denge reaksiyonundaki iyon hareketlerinden dolayı değişkendir. Saygılar...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir