strafordan 3-D arka fon
Bu gibi maddeler balıklara zarar verir mi strafor veya boya bende yapmak
istiyorum ama tedirginim ve ic filtreyi boyle gomsem sizin yaptıgınız gibi
bir zararı dokunurmu akvaryuma calısma kapasitesi bakımından. Aynı sey
ısıtıcı icinde gecerli...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Arkadaşlar arka fonumu beğendiğiniz için çok teşekkür ederim. İnsanın yaptığı bir eserinin beğenilmesi gerçekten hoş bir duyguymuş.
Birkaç soru sorulmuş. Onları cevaplamaya çalışayım.
- Bu arka fonu ben ilerde çıkarma ihtimaline karşın arka cama yapıştırmadım. Alt ve üst kuşakların arasına sıkışacak şekilde yaptığım için su doldurunca yukarı çıkma riski yok denecek kadar azdı. Ama yine de alt ve üst kuşaklara silikonla yapıştırdım. Eğer sökmek istersem buralara maket bıçağı ile girerek kolaylıkla sökülebilir. Ancak kuşakları olmayan akvaryumlarda arka cama yapıştırmak sanırım mecburi ve bu fonları söktükten sonra başka bir fon yapıştırmayacaksanız arka camdaki silikonu kazımanız lazım. Bu can sıkıcı bir iş olsa da yapılması imkansız olmayan bir iş.
- Her derz için bilemiyorum ama benim kullandığım ve buna benzer dolgu maddeleri havuz gibi yerlerdeki kıllanımlar için de uygun olduğu için zehirli maddeler içermiyor. Zaten yapısı anladığım kadarıyla çimentoya benziyor ve çimento da da kuruduktan sonra herhangi bir salınım sözkonusu değil. Balıklara da herhangi bir etkisi yok. Son kat boyadan sonra 2 gün kurursa birdaha hiçbirşey olmaz. Ancak yerleştirirken akvaryumun cam kenarlarına sürtmemeye ve tırkağınızın fonu zedelememesine özen gösterin. Yoksa o kısımları bidaha boyamak zorunda kalırsınız.
- Filitre ve ısıtıcı gibi görüntüsü pek hoş olmayan ekipmanları gizlemek zaten arka fonun en önemli işlevi. Bunları gizlemeyecek olsaydım, arka fon yapmazdım herhalde. Filitrenin suyu emen hortumu ve ısıtıcı için su sirkülasyonunun gerçekleştiği bir konuma yapılması ve bu oyuk ya da mağaraya suyun rahatlıkla girebilmesi gerekmektedir. Mümkünse alt ve üst olmak üzere en az iki delik açılırsa ısınan su yukardaki oyuktan akvaryuma dağılarak doğal bir sirkülasyon gerçekleştirilmiş olunur. Filitre çıkışını ise suyun püskürtüldüğü borunun önü açık olursa hiçbir problem olmaz.
- Kalekim'in Fugaflex 2300 marka derz malzemesini kullandım. Ayrıca bir boya kullanmadım. Derz dolgusunun da çeşitli renkleri var. Ben sütlü kahve tonunu kullandım. Resmini aşağıda görebilirsiniz.
Herkese iyi balıklar...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Ahmet Bey tekrar tebrikler ellerinize sağlık
Özellikle bu son yazınızda paylaştığınız bilgiler için de teşekkürler.
Ben de bugünlerde arka fonumun boyama aşamasındayım. İlk katı boyadım. Bu aşamada derzin kıvamıyla ilgili problem yaşadım. Gerçi açtığım başlık altında da sormuştum ama daha yeni başarıyla uygulamış biri olarak buradan direk size sormak istedim:
"Derz'in ideal kıvamı ne olmalı? Günlük bir örnekle açıklarsanız sevinirim. Mesela, sahlep gibi mi? boza gibi mi? vs.
Kıvamı tutturamadığımı sanıyorum çünkü, bu ilk katta her yeri aynı kalınlıkta kaplayamadım. Mesela mavi straforlar renkli olduğu için onun üzerinde daha belirgin alttan mavi izler gözüküyor. İlk katta bu normal mi? yoksa beceremedim mi?"
Yardımcı olursanız çok sevinirim.
Bir de forumda heryerde FugaPool 2900 kullanılması tavsiye ediliyordu. Ben de onu kullandım ama şimdi şöyle düşünüyorum. Aslında FugaFlex'le arasındaki temel fark FugaPool'un yosun tutmaması. Yani Fuga Flex özellikle canlı bitki akvaryumu olup ta yosun/bikti tuturmak isteyenler için daha mı iyi acaba? Sonuçta ikisi de suya salınım yapmıyor.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Altuğ Bey Merhaba,
Size kolay gelsin öncelikle. Neyseki can sıkıcı kısmı olan şekil verme kısmını atlatmışsınız. Havada uçuşan ve heryere yapışan strafor kırıntıları sinir bozucuydu.
Ben genelde koyu ayran kıvamında yaptım. Sahlep de diyebiliriz :) Bu benzetmeler de çok komik oluyor :) İlk küçük bir parçayı deneme maksadıyla baya sulu bir kıvamda boyamıştım. Kapatması zor oluyor öyle olunca. Aslında ilk katta kapatması çok da önemli değil. Yani koyu yaparsanız daha ilk katta kapatabilirsiniz straforu bu doğru. Ama kıvam koyulaştıkça uygulaması, özellikle girintili yerlere boyayı ulaştırması zorlaşıyor. Bence hem kapatması hem de uygulaması gözönüne alındığında dediğim gibi koyu bir ayran, sahlep ya da mercimek çorbası kıvamında olabilir (ama ev yapımı lokantalarda çok sulu oluyor :). Bir de her yerin aynı kalınlıkta olması gibi bir zorunluluk yok bence. Kapamayan yerlerin üzerine daha kurumadan bile bir kaç kat atabilirsiniz. Ben 3 kat uyguladım. Daha doğrusu 3 parti. Herbirinin arasında 1 gece bekledim. Ancak her partide boyarken kurumaya yüztutmuş yerlere tekrar bi kat atıyordum. Büyük bir alan sözkonusuysa zaten bir taraftan başladığınızda öbür tarafa ulaştığınızda ilk boyadığınız yerler kurumaya başlamış oluyor zaten. Ne kadar çok kat atarsanız dayanıklılığı o kadar artar bence. Ha bir de karıştırma işlemi çok önemli. Çok miktarda su ve derzi karıştırırsanız aynı anda topaklanma oluyor dipte. Dolayısıyla koyu bir form oluşturamıyorsunuz. En iyisi derzi bir kaç partide su ile karıştırmaktır.
Ben yosun tutmasını istiyorum. Bildiğim kadarıyla yosun camda olması istenmez görüntüyü bozduğu için. Ama amacımız en doğal ortamı sağlamaksa kayaların üzerinin yosun tutmasından daha güzel ne olabilirki. Başka bir olumsuz etkisi var mı yosunun bilmiyorum tabi. Tek renk derz kullandığım için, yosunların yardımıyla ilerde arka fonum daha renkli ve doğal bir görünüme kavuşacaktır diye umuyorum.
Başka sorunuz olursa cevaplamaya çalışırım.
Herkese kolay gelsin.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim Ahmet Bey akşama başlamadan önce kendime şöyle güzel koyu bir ayran yapayım da hafızam canlansın. Bendeki son durum burada. İlerledikçe yeni fotolar ekleyeceğim.
İyi balıklar dileklerimle...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir