SPiROGYRA
Gönderim Zamanı: 08 Mart 2014 11:22
merhaba değerli hocamlarım.
atilla1848 2014-03-08 11:36:22
spirogya illeti ile mücadelemi kazanmış gibi duruyorum. tankta hemen hemen hiç spirogya görmüyorum artık. bu yosunla olan cebelleşmemde sürekli destek olan ergün hocama ve fatih hocam teşekkür ederim. kurtulmak için yaptıklarımı kısaca özetlemek gerekirse. kısaca şunları yaptım diyebilirim.
1- öncelikle gördüğüm spirogyayı cımbız ile topladım. bu oldukça etkili bir yöntem çünkü bu yosun taşa yada bitkilere tutunmadığı için cımbızla tuttuğunuzda resmen tereyağından kıl çeker gibi geliyor hemen. tekrar tekrar ortaya çıktılar ama ben toplamaktan vazgeçmedim. ve her seferinde azaldıklarını gördüm.
2- yaptığım diğer etkili şey ise lokal olarak excel uygulamak oldu. her gübrelemede normal olarak yapacağım excel dozlamasını lokal olarak yosunu gördüğüm yerlere sıktım. bu şekilde yosunun hemen ölmediğini ama gittikçe zayıfladığını farkettim. ve düzenli olarak excel dozlamaya devam ettim. 6-8 uygulama sonrasında yosunların artık iyice inceldiklerini ve cansızlaştıklarını gördüm.
3- fosfatı azaltmaya çalıştığım zamanlar oldu ama bitki gelişimini yavaşlatmamak için 8-10 günü geçmedi bu uygulamam. ardından normal gübrelemeye devam ettim.
özetle bu yosun diğer saç sakal yosunlarından farklı olarak öyle bir hafta da kurtulabileceğiniz bir yosun türü değil. yaklaşık 2 ay kadar uğraştırdı beni ama sabır ve inançla mücadele edince defetmesi mümkün. şimdi bu yosundan korkmuyorum. biliyorumki çözümsüz değil.
ama malesef şimdide cladophara diye bir illet yosun türü daha var tankımda. çok az bir bölgede ama yayılmasından korkuyorum. elle toplamaya çalıştım ama spirogya gibi kolay toplanmıyor. kopuyor hemen. lokal olarak excel uyguluyorum ama forumda araştırırken excelin bu yosunu öldürmek yerine kudurttuğu yazılmış. gene sinirleniyorum ama yapacak bişey yok mücadeleye devam.
cladopharaya karşı bilinen bir yol varsa paylaşırsanız sevinirim.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 08 Mart 2014 13:27
Cladophora alg den ziyade moss gibidir, excel öldürür hatta öldükten sonra kalsiyum içeren iskeleti aylarca sağlam kalır, ancak cladophora yayılmaz eğer dengede problem yok ise onu da cımbız ile rahatlıkla toplayabilirsin, ama toplarken kırmamaya bak kırılan parçalar ile yayılırlar...
Gönderim Zamanı: 08 Mart 2014 15:11
fatih hocam cladopharalara excel sıktım zaten bol bol. renkleri beyazladı. gri bir renk aldılar. onlar ölmüşmüdür?
cımbızla topluyorum toplarkende su çekiyorum cladophara öbeğinin etrafından ki kopan eden olursa su ile çekilip tanka yayılmasın.