Sera CO2 Sistemi
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Sonuçlaryny yazarym tabi.
Dedim ya ben biraz i?in kolayyna kaçtym
Kriptolarym ve anubiaslarym son dönemlerde hyzly geli?iyorlardy zaten,belki daha hyzlandyryrym
Bende de nitrat çok yüksek oldu?u için co2 kurmayy dü?ünüyorum.Su de?i?imi yapyyorum,bitkilendiriyorum ama nitrat hala dü?me belirtisi göstermedi bunu co2 ile dü?ürmeyi dü?ünüyorum.Co2de tek korkum; phyn sallantyly olmasy ve korkum bunun da diskuslara zararynyn olup olmayaca?yny bilmemem.
100x40x60 ölçülerinde akvaryumum var,ph:6,8 civarynda,sycaklyk 30 derece.Akvaryumda anubiaslar,amazon,gül,limon,çynar ve adyny bilmedi?im birkaç tane de bitki var.Bu akvaryum boyutuna göre co2 düzene?inde kullanylan malzemeler nasyl olmaly?
CO2 kullanarak nitraty dü?üremezsiniz.pH de?eriniz ?u haliyle ideal.Bu de?erin dalgaly seyretmesi tehlikeli.
Benim ba?lykta bahsetti?im sette önerilen CO2 dozunun yarysyny kullanyyorum.pH'y çok syk kontrol ediyorum.?imdilik herhengi bir oynama olmady.6.5 civarynda sabitlendi.
Bitkiler CO2 kullanyrken nitraty da kullanyyor diye biliyorum belki yanylyyor olabilirim.Bu yüzden CO2 kullanmayy dü?ünüyordum.Nitraty dü?ürmem için kalan tek yol sanyrym su mercime?ini kullanmak
Erkan bey Co2 kullanmadan önce phynyz daha my yüksekti?kullandy?ynyz seranyn ürününden memnun kalyrsanyz ben de almayy dü?ünüyorum Sette önerilen CO2 dozunu kullansaydynyz ph daha fazla my dü?erdi?
Acemiden Not:[CO2 konusunda pek fazla bilgim yok sadece nette bu konuyla ilgili bulduklarymy okudum o yüzden basit sorular soruyor olabilirim]
Suyun pH de?eri 7 idi.Gerçi r/o suyu kullanmaya ba?lady?ym için pH dü?tü.pH de?erinin sabit kalmasyna dikkat ediyorum sadece.
CO2 setinde 100 litrelik akvaryum için önerilen CO2 miktaryny ben 260 litrelik akvaryumumda kullanyyorum.Dozun yarysy derken bunu kastetmi?tim.Daha yüksek dozlarda pH dü?ü?ü daha belirgin olacaktyr.
Bitkiler sizin de söyledi?iniz gibi nitraty besin olarak kullanyrlar.Bitki geli?imi için besin+CO2+y?yk üçlüsünün mutlaka birarada bulunmasy gerekiyor.CO2 kullanmadan da bitkilerinizin nitrattan kullanyyor olmasy lazym.Ama sanyrym sizin akvaryumunuzda nitrat üretimi tüketiminden fazla.bitki sayysyny arttyrarak bunu bir miktar kontrol edebilirsiniz ancak i? yine düzenli su de?i?imlerine ba?lanyp kalyyor...
Örne?in ortamda:
Co2:5x
I?yk:3a
Demir:2x
Nitrat:8x
Bitki bunlary kullanmaya ba?lar.
Bir süre sonra
CO2:3x
I?yk3a
Demir:0
Nitrat:6x olur ve fotosentez demir olmady?y için durma noktasyna gelir, diyelim ki bitkilerde sararma gözlenip ardyndan ortama 4x demir eklendi.
yeni durum
Co2:3x
Demir:4x
Nitrat:6x
yine kullanylyyor
Co2:0
Demir:x
Nitrat:3x
kalyyor ve yine bu sefer CO2 yüzünden duruyoruz. Durum bu ?ekilde, kimi zaman nitrat kimi zaman CO2 kimi zaman y?yk dururdur. Diyelim ortamda her madde var ama y?yk zayyfsa enzimler y?yktan yeterli enerji alamaz yava? çaly?yr bu sebepten dolayy geli?im yava? olur, y?y?y arttyryrsynyz güzel güzel ilerler birden durur, bakarsynyz demir bitmi?. Ortamdaki biten madde reaksiyonu durdurur, bu yüzden eksik maddenin ne oldu?unu bilmeden ?ansyna i?e giri?memek lazym.
Ynsan ister istemez diyor ki; yav y?y?y da tüm mineralleri de bastym, kim durduracak beni? Cevap bitkinin enzim hyzy. Enzimlerin maksimum bir hyzy vardyr bu hyzy a?amazlar. Bazy bitkiler yava? büyürken bazylarynyn hyzly büyümesinin açyklamasyda türlerin enzimlerinin hyzynyn farkly olmasydyr.
Saygylar,