Reverse Osmos kullanımı hakkında.
Son zamanlarda İstanbul çeşme suyunda ki problemlerden dolayı, üretimhanemde bulunan damızlık 5 çift mavi melek, 2 çift tricolor, 16 damızlık siyah marble, 15 damızlık boy inci gövde tricolor ve 50 adet damızlık için ayırdığım, satış boyu balıklarımı kısa zaman içerisinde kaybettim. Balık kayıpları genelde su değişimlerinden sonra oluşmaya başladı. Her gün düzenli olarak en az %50 su değişimleri uyguluyor ve suları en az 2 gün süre ile tanklarda içerisinde hava filtresi kullanarak dinlendirip kullanıyordum. Nihayetinde hepsini kaybettim. (Üretimhane'de bulunan malawilerde, canlı doğuranlarda ve yavru meleklerde şimdilik bir sorun görünmüyor).
Artık daha fazla dayanamayıp reverse osmos cihazı aldım. Bu cihazı sadece damızlık balıklarımda kullanmayı düşünüyorum.
Sorularımla ilgili olarak forumlarda bir çok araştırma yaptım ancak net bilgiler elde edemedim.
Öncelikle 5 kademeli olarak satılan 12 litre tanklı bir reverse osmos cihazı temin ettim ve bağlantılarını yaptım. Bu noktadan sonra, forumlarda konuşulan ve ençok kararsızlığa varılan kısım olan son karbonun (post filtre) çıkartılma olayına net bir cevap bulamadım.
-Bu kısım neden çıkartılır?
-Çıkartılmazsa ne olur?
-Çıkartmak illaki gerekli midir?
1- Diyelim ki son filtreyi çıkartmadan kullandık, yani cihazı orjinal hali ile kullandık, bunun sonucunda balıklar üzerinde ki etkisi ne olacaktır.
2- Veya son filtreyi çıkarttık diyelim, bu filtreden 2 çıkış bulunuyor, biri direk 12 litrelik bekleme tankına gidiyor, diğeri de arıtılmış su olarak dışarı almamıza yarıyor. Biz bu filtreyi çıkarttığımız zaman sadece membrandan gelen 1 adet çıkış kalacaktır ve bu durumda tank işlevini yitirecektir. Tankın bu sistemde ki kullanım amacı nedir? tankı devreden çıkartmamızın bir zararı olurmu? Veya son filtreyi çıkartan arkadaşlar nasıl bir bağlantı sistemi uyguluyorlar, tankı devreden çıkartıyorlar mı?
3- Bir çok arkadaş yarı r.o ve yarı çeşme suyu kullandıklarını bildirmişler. Bunun amacı olarakta r.o cihazının suda ki balıklar için yararlı olan mineralleri de ortadan kaldırdığını, bu mineralleri sağlamak içinde çeşme suyu karıştırarak mineral ihtiyacını karşıladıklarını anlatmaktadırlar. Ben sadece r.o kullanırsam yani çeşme suyunu kullanmazsam (çeşme suyundan korktuğum için kullanmak istemiyorum), extra ne yapmam gerekir.
4- R.O cihazının son filtresi balıklar için gerekli mineralleri suya vermeye yaramıyor mu?
Unutmadan, R.O cihazını sadece melekler ve cüce amerikan cichlidleri için kullanacağım.
Arkadaşlar kafam çok karışık, tecrübeli ve bilgili arkadaşlardan önemle yardım rica etmekteyim. Saygılar sevgiler.
.
Beğenenler: [T]94479,Mustafa Uzlu[/T]
Teşekkür Edenler: [T]94479,Mustafa Uzlu[/T]
+1: [T]94479,Mustafa Uzlu[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Mineraller yönünden eksik midir? Tahminimce eksik olmaması gerekiyor.
Aslında sormak istediğim yarı r.o ve yarı bu atık suyu karıştırarak, yarı r.o ve yarı çeşme suyu kullanımını yakalayabilir miyim? Atık su 3'lü filtrelerden geçtiği için çeşme suyundan daha temiz olacaktır diye düşünüyorum.
Atladığım veya yanıldığım noktalar varsa lütfen bilgilendirir misiniz?
Teşekkürler.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Beğenenler: [T]196157,Sezere[/T][T]94479,Mustafa Uzlu[/T]
Teşekkür Edenler: [T]94479,Mustafa Uzlu[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Saygılarımla
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
3- Bir çok arkadaş yarı r.o ve yarı çeşme suyu kullandıklarını bildirmişler. Bunun amacı olarakta r.o cihazının suda ki balıklar için yararlı olan mineralleri de ortadan kaldırdığını, bu mineralleri sağlamak içinde çeşme suyu karıştırarak mineral ihtiyacını karşıladıklarını anlatmaktadırlar. Ben sadece r.o kullanırsam yani çeşme suyunu kullanmazsam (çeşme suyundan korktuğum için kullanmak istemiyorum), extra ne yapmam gerekir.[/quote]
Sanırım bahsettiğiniz bir çok arkadaş kısmında ben de varım. Forumda bu konu ile ilgili pek çok mesajım mevcut ama tekrardan değineyim.
Direk RO suyu kullanırsanız ortam balığın hücrelerine göre hipotonik olur. Bunun sonucunda hücreler aşırı su alır sonunda ozmotik hemoliz denen durum yani hücrenin patlaması görülür.
Genelde aniden sudaki madde derişimi azaltılırsa yani yoğun miktarda saf su aniden ortama eklenirse ilk olarak mukoza tabakası balıktan ayrılır ve suda yüzen şeffaf zarlar görürsünüz. Eğer suyun derişimi yine aynen belli oranın üzerine çıkarsa bu durumda da yüzgeçler ve kuyruktaki kıkırdak doku aşırı su alıp parçalanmaya başlayabilir ve balığın yüzgeçler ve kuyruk parçaları suda yüzmeye başlar. Bu raddeye gelmiş ortamda balık uzun süre tutulursa alyuvarların hemolize uğrayıp parçalanması dolayısı ile kanın oksijen taşıyamaması durumu ortaya çıkar. Hatta yoğun nüfuslu tanklarda bu olayın olup olmadığı sudaki hemoglobin oranını ölçerek belirlenebilir düzeydedir.
Kısacası direk Ro suyu kullanmayın derim.
Balıklar için yararlı olan minerallere gelince... Bunun en önemli sonucu sudaki Ca ve Mg oranının azalması ve yavruların gelişiminde oluşacak taşıyıcı sistem gelişimi sorunlarıdır. Bunun önüne geçmek için KH'ı arttırmadan Ca ve Mg oranlarının arttırılması gerekir. Bunun için de kalsiyum klorür ve magnezyum oksit kullanılabilir. Fakat kullanımı çok büyük dikkat isteyecektir. Dozunu kaçırırsanız yarardan çok daha fazla zarara sebep olur. Bu sebeple yavruları belli bir dönemden sonra yavaş yavaş sert suya alıştırın derim. Hem bu sayede musluk suyuna da alışmış olurlar. Sert suya alıştıktan sonra yavru gelişimi normalden çok daha hızlı oalcaktır.
[quote]
4- R.O cihazının son filtresi balıklar için gerekli mineralleri suya vermeye yaramıyor mu?
Unutmadan, R.O cihazını sadece melekler ve cüce amerikan cichlidleri için kullanacağım.
Arkadaşlar kafam çok karışık, tecrübeli ve bilgili arkadaşlardan önemle yardım rica etmekteyim. Saygılar sevgiler.[/quote]
Zaten RO kullanırken amaç minerallerin derişimini azaltmaktır. Karbonat seviyesinin düşüşü KH ve pH düşüşünü sağlayacak, diğer pek çok iyonik olarak çözünen maddenin azalması ile de iletkenlik düşecektir. Minerallerin tamamen yok olması suyun tamamında Ro kullanılmadığı için söz konusu değildir. Sadece yavruları nispeten sert suda yetiştirip anaçları dinlendirme dönemlerinde sert suya alırsanız uzun vadeli taşıyıcı sistem sorunlarından kurtulmuş olursunuz. (özellikle sık doğum yapan dişileri bu şekilde dinlendirirseniz yararınıza olacaktır.)
+1: [T]129844,GokselSunar[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Bir kaç günlük denemelerimde iletkenlik haricinde test ettiğim su değerlerini de sizlerle paylamlayı uygun gördüm.
İlk olarak İstanbul anadolu yakası -Kartal çeşme suyunu test ettim.
PH : 7.2
KH : 5
İletkenlik : Daha sonra test edip buraya ekleyeceğim
Reverse Osmos'dan son filtre takılı hali ile çıkan değerler.
PH: 6.8
KH: 1'den daha küçük
İletkenlik : Daha sonra test edip buraya ekleyeceğim
Reverse Osmos son filtreye gelmeden alınan su,
PH: 6.4
KH: 1'den daha küçük
İletkenlik : Daha sonra test edip buraya ekleyeceğim
Reverse Osmos atık su,
PH: 8 civarı
KH: 9
İletkenlik : Daha sonra test edip buraya ekleyeceğim
Bu testler cihaz henüz yeni iken alınan değerlerdir. Zamanla değerlerde değişim olduğunda tekrar paylaşacağım.
Bu arada cihazın atık suyunu direk malawilerde kullanıyorum. Sizce bir aksilik olur mu?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Bu arada yaptığınız ölçümlere bakıp da pH pek fazla inmez şeklinde düşünmeyin. Şimdiden söyleyeyim; KH düştüğünden dolayı akvaryumda CO2'nin etkisi ile pH aniden düşebilir. Artık akvaryumda pH'ı sabit tutmanızın daha zor olacağını belirtmeliyim.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Akvaryumlarım cama cam üretim tankları olduklarında co2 kullanmıyorum. Genelde hergün su değişimi yapıyordum. Ancak bundan sonra R.O suyu çok ağır dolduğundan haftalık su değişimlerine başvuracağım.
Arkadaşlar bir kaç sorum daha olacak.
- Yurtdışında melek balığı üretenlerin damızlık balıkların tanklarında sadece R.O suyu kullandığının konuşulduğunu ve uygulandığını duydum. Bu uygulamanın sebebi hakkında yorumu olan arkadaşlarımız varmı. Veya bu uygulamanın doğuracağı eksiler neler olabilir fikirlerinizi paylaşırsanız sevinirim.
- Ayrıca sadece R.O kullanıldığında KH değeri 0 veya 0'a yakın bir değerde olacağından dolayı, cama cam bir tankta (CO2 verilmiyor) ani ph değişimleri olabilirmi. Eğer olursa bu değişimlere etki eden faktörler ve dikkat edilmesi gerekenler nelerdir. Fikirlerinizi paylaşırmısınız?
Teşekkürler.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Tank kalabalıksa(ki melek tankının kalabalık olacağını sanmam) balıkların çıkardığı CO2 de önemli değişime neden olabilir. Bundan dolayı söylemiştim.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Şu anki uygulamamda, %60 R.O + %40 3 filtreli arıtıcıdan geçen çeşme suyu.
Bu durumda ölçümleri yaptığımda,
Ph: 6.8
KH: 2
İletkenlik: maalesef hala TDS metre alamadım.
Bu sonuçlara göre, uygulamada bir yanlışlık var mı? Veya daha farklı bir yöntem mi uygulayayım.
Saygılar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Aslında sonuçlar normal denebilir. Tabii pH ölçerinizin ve KH testinizin doğru ölçüp ölçmediği de çok önemli.
Aslında burada pH ve KH'tan çok daha önemli bir durum var. O da sudaki madde derişimi. Eğer RO gerçekten saf su veriyorsa ve %60 RO kullanıldığında suda yeterli oranda madde olmazsa balıkları alıştırarak da ekleseniz yukarıda bahsettiğim sorunları yaşama ihtimaliniz var. (gerçi musluk suyunun durumu göz önüne alınınca %60 abartı bir oran sayılmaz)
Bunun dışında balıkları mutlaka alıştırarak ekleyin, alıştırmadan ekleme yapmayın. %60 RO ilk dönem için çok yüksek bir miktar. Bence %10 ile başlayıp tanktaki RO oranını yavaş yavaş arttırmayı deneyin. İstediğiniz iletkenlik değerine gelince de durun. Ayrıca iletkenlik ölçmeden RO'yu yüksek oranda kullanmanız tehlikeli olabilir. Çünkü osmotik şok vb. durumlar aniden kendisini gösterir ve kalıcı hasar verir.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
https://urun.gittigidiyor.com/evcil-hayvan/sifir-tds-su-uretimi-ph-dusurucu-4-asamali-reverse-ve-recineli-akvaryumlara-ozel-set-su-aritici-aqua-314773452
Burada ki osmos iş görür mü. Bilgili arkadaşlar varsa yardımcı olabilir mi ? Teşekkürler[EDIT]Sezere,2017-11-17 22:55:27[/EDIT]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir