Palyaço Balığı için gerekli deniz akvaryumu ?


vlkn06Çevrim Dışı

Kayıt: 06/08/2012
İl: Ankara
Mesaj: 2
vlkn06Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Ağustos 2012 22:33
Arkadaşlar öncelikle merhabalar. Suan elimde 100 litrelik bir tatlı su akvaryumum var uzun zamandır baya bi tatlı su türü besledim akvaryumla uğraşmayı seviyorum.Artık kesinlikle tuzlu suya geçmek istiyorum 2 tane palyaço balığı alıp besleyecegim. Söylediğim gibi 100 litrelik akvaryumumda 2 en fazla 4 tane palyaço balığı beslemek için minimum gereksinimlerim nelerdir bana maliyeti ne olur ? Tuzlu su ve gereksinimlerini cok araştırdım fakat daha önce hiç uğraşmadıgım için hiçbirşey anlamadım tatlı su motoru ve ısıtıcıdan başka birşeyin ne işe yaradıgını bilmiyorum. Bu konuda bana yardım edebilirseniz çok sevinirim. 2-3 tane palyaço balıgı beslemek için minimum gereksinimlerim nelerdir arkadaşlar ?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

For AnswerÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/02/2011
İl: Ankara
Mesaj: 344
For AnswerÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Ağustos 2012 22:42
Sağlıklı bir kurulum için gereken tüm bilgi forumda mevcut, farklı görüş ve fikirlerin belirtilmesi normal. Temel konuları araştırıp gereken bilgiyi edindikten sonra verilen tavsiye ve önerileri yorumlamak kolaylaşır, bilgi kirliliği içinde bocalamazsınız. Diğer en kolay yöntem ise istediğiniz ölçülere en yakın boyutta kurulmuş ve başarılı bir şekilde devam eden kurulumu taklit etmektir, buna da tanıtım konularından ulaşabilirsiniz. Bilgi ağacı bölümünden balık hakkında her şeye sahip olabilirsiniz.

Sağlıcakla.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

vlkn06Çevrim Dışı

Kayıt: 06/08/2012
İl: Ankara
Mesaj: 2
vlkn06Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Ağustos 2012 22:53

çok araştırdım ama bazı arkadaşlara göre yeterli olan diğer arkadaşlara göre yeterli değil. misal bi arkadaş tatlı suyu tuzlu suya cevirip iç filtre motor ile besliyormuş 2 palyaço balıgı yani net birşey öğrenemiyorum minimum gereksinim nedir bunu öğrenmek amacım


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

For AnswerÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/02/2011
İl: Ankara
Mesaj: 344
For AnswerÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Ağustos 2012 23:25
Öncelikle tatlı su ile tuzlu suyu karıştırmayınız, ikisi de çok farklı hobidir.  Tatlı su gibi su ve filtre koymakla olmuyor çünkü. Biraz pahalı iş bu deniz akvaryumu. 500 liraya da yapabilirsin 5.000 liraya da önemli olan kalitedir her zaman. 100 litre yeter ilk başlangıca göre, almak istediğiniz balıklar 40 ila 60 lira arasında alıcı buluyor. Tabi boyutlarına göre fiyat aralıkları değişebiliyor.
 
Alternatif olarak size;

Deniz Akvaryumu Kurulumu

1. Bakım için en önemli kural akvaryum özellikleridir. Büyük akvaryum bakım açısından daha kolaydır.

2. Sump olan akvaryumlar biyolojik sistemi daha rahat çalışır. Sump olması gereklidir. Ama "Sumpsız nano akvaryumlar sağlıksız olur." demek değildir.

3. 50 cm akvaryumlara kadar florasanlar yeterlidir. 50 ve üzeri olanlar için metal halide lambalar mutlaka olmalıdır.

4. Akvaryum içi için mutlaka iç sirkilasyon olmalıdır. Yani motor kafaları kullanılmalıdır. Suya hareket katar ve pislikler belli bir yerde toplanıp kalmaz.

5. Elyaflar 2 günde degişmelidir. Nitrat için önemli kavramdır. Kaba pislikler akvaryumdan uzaklaşmış ve nitrat bağlamadan önlenmiş olur.

6. Protein skimmer akvaryum için uygun boyutta olmalıdır, nanolarda canlı kaya ne kadar çok olursa ps kullanılmasa iş görebilir.

7. Canlı kaya olmazsa olmazlardandır ve 7 litreye 1.5 kilo canlı kaya uygundur.

8. Taban için mercan kumu ve aragonit idealdir. 5 cm yükseklik uygundur. Ca içerdiği için pH değerini sabitlemekte yardımcı olur.

9. Kullanılacak su reverse osmosis(RO) ile hazırlanmalıdır. Yada turkuaz su kullanabilirsiniz. Litreye 33 gram tuz kullanılmalıdır.

10. Buharlaşan su tuz ilave edilmeden tamamlanmalıdır ve haftalık yüzde on su degiğimi yapılmalıdır. Su değişiminde de litreye 33 garm tuz kullanılmalıdır.

11. Hazırlanan suya 3 günden itibaren canlı kayalar konulabilir. Sistem tuz konulduktan itibaren çalışır durumda olmalıdır.

12. Balıklardan ve mercanlardan önce akvaryuma temizlik ekibi koymanızda fayda var. Bunlar salyangozlar, karidesler ve hermit denilen kabuklu yengeçler olabilir.

13. Akvaryuma konulacak balık ilk önce getirilen suyla bir kovaya konulur ve 1 saat boyunca akvaryumdan balığın bulundugu kaba damla damla akvaryumdan su ilave edilir. Bu gelen canlının konulacak akvaryumun şartlarına alışmasını sağlar. Tuzluluk, pH gibi.

14. Balıkların akvaryuma koyarken ışıkların kapalı olmasında fayda vardır. Balık streste olduğu için diğer balıklar tarafından rahatsız edilmesi hiçte iyi olmaz.

15. Test kitleri deniz akvaryumunda olması gereken malzemelerdir. Düzenli aralıklarla yapılması gereklidir.

16. İlk konulacak balıklar basit olan damsel, soytarı ve cerrah balıklarından olabilir. Sarı ve mavi yellow tang ve blue tang olabilir.

18. Basit mercanlarla başlamak isterseniz. Mantarlar ve polipler idealdir.

Alınacaklar Listesi

1. Uygun bir boyda akvaryum

2. Protein skimmer

3. Porselen milli motor kafalary akvaryum büyüklügüne göre adet değişir.

4. Canlı kaya

5. Mercan kumu veya aragonit

6. Tuz

7. Tuz ölçer (Hydrometer)

8. Sump olursa sağlıklı ve uzun ömürlü olur ve içerisine ısıtıcı, protein skimmer gibi yer dolduran aletler saklanabilir. Sump çeşitleri vardır. Ama bence en ideali kule sistemi olandır. Su ilk taşırmadan kule üzerindeki elyaflara gelir. protein skimmerın olduğu bölüme geçer ve oradan akvaryuma pompalanır.

9. Soğutucu, deniz akvaryumlar için olması gereken en önemli ve pahalı malzemedir. En ucuz 700 ytl civarıdır. (Reef düşünenler burayı mutlaka okumalıdır.) Yada balık olan ve ufak akvaryumlarda bir kaç vantilatör yardımıyla eğer yeterli geliyorsa soğutma yapılabilir.

Deniz Akvaryumu İçin Kontrol Listesi

1. Nitrat:10 MG aşmamalıdır. Eger aşarsa  önlem kismi su değişimidir.

2. Kalsiyum: 420 MG olmalıdır. Kontrollerde eğer bu değer azsa kalsiyum takviyesi yapılmalıdır.

3. Fosfat: 0 olmalıdır. Kullanılan sudan kaynaklanır yada nitrat yüksekliğinden caulerpa türü bitkiler fosfat ve nitratı düşürür. Ama bu tip canlılarda devamlı kontrol altında olmalıdır. Refrigium denilen tanklarda bakılır ve 24 saat ışık ister.

4. Nitrit: 0 olmlıdır.

5. Amonyak: 0 olmalıdır.

6. pH: 8,0-8,5 olmalıdır.

7. Sıcaklık:25 derece olmalıdır. Yaz ve kış için aynı değerde tutulmalıdır.

8. Yoğunluk(Tuz oranı): 1,022 - 1,025 arası olmalıdır.

 

Hazırlayan: Yasin AYDEMİR


Yukarıdaki yazılanlar aşağıdaki linkte bulunan makaleden alıntıdır. Umarım size yardımcı olur.

http://www.akvaryum.com/Forum/deniz_akvaryumu_kurulumu_k69244.asp


Saygılarımla.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MGRBZ17Çevrim Dışı

Kayıt: 26/09/2005
İl: Çanakkale
Mesaj: 176
MGRBZ17Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Ağustos 2012 00:01
   Arkadaşım bu iş iki palyaço diye başlar sonra damseller gobi ler vs. uzar ve akvaryum genelde çöker tuzlu su macerasıda hüzünle son bulur . Öncelikle herkeze tavsiyem tuzlu suya giriş öncesi çok fazla okuyup araştırıp gözlem yapılarak mümkünse bir tuzlu sucu kanki yada dost edinerek direkt tecrübeden faydalanmak gerekir . 100 lt tuzlu su için küçük bir hacim . Bu hacim hobiciyi çok sınırlıyor rahat hareket ve seçim şansı vermiyor . Mümkünse daha büyük bir hacim tercih edilmeli sump olmazsa çok sık su değişimi gerekiyor buda çok kaliteli canlı kayalarla ancak aşılabiliyor ama rutin değişimden kurtulamazsınız .
   Eğer kendinizi iki palyaço ile sınırlandırabilecekseniz bir şelale filtre , bir havataşlı ps. bir dalga motoru , kaliteli en az 10 kg. canlı kaya ,  4-5 kg mercan kumu , birde 2*15 watt t8 bir mavi bir beyaz lamba buiş için başlangıçta yeterli tabii ro -su ve tuzu , tuzölçeri de unutmadan , daha farklı canlılar için daha farklı ekipmanlar gerekir .

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sedat54Çevrim Dışı

Kayıt: 31/03/2012
İl: Sakarya
Mesaj: 236
sedat54Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Ağustos 2012 22:12
Sakaryada deniz akvaryumu olan tanıdığınız varmı arkadaşlar kanki olunacak :D

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

metinmcseÇevrim Dışı

Kayıt: 01/10/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 363
metinmcseÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Aralık 2013 22:12
 Yasin AYDEMİR arkadaşım açıklamarın çok hoşuma gitti eline sağlık.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hamicamurÇevrim Dışı

Kayıt: 24/09/2013
İl: Bursa
Mesaj: 9
hamicamurÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Aralık 2013 18:00
yazan çok güzel yazmiş fakat bıraz malıyetlerden bahsedılseydi cok daha iyi olurdu 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir