no3: 100-250
İmzamdaki büyük akvaryumda çıkan su değerleri;
nitrat: 100 ile 250 arası, nitrit 0, ph 7.6, kh ise 6 çıktı.
Diğerinde ise,
nitrat 10 ile 25 arası, nitrit 0, ph 7.6, kh 6
Büyük akvaryumumda göründüğü gibi nitrat problemim var.Balıklarımın sürtünmeleride bundan kaynaklanıyor.
Nitratı düşürmek için cuma akşamı %30-35 su yenilemeyi düşünüyorum.
Forumu araştırdığım kadarı ile, bol bitkili akvaryumlarda nitrat sorunu neredeyse tamamen yok oluyor.
Büyük akvaryumda 2 tane anubias bitki var.Tabanda midye kırığı.Dekor olarak bir mağara, 3 tane de saksı var.Hafta sonu 10 kilo dah amidye kırığı eklemeyi dusunuyorum çünkü kum az durumda.
Aslında akvaryuma bitki almak istiyorum fakar anubiaslar biraz pahallı.5 liralık anubiasda 2-3 dal oluyor. (bitki tavsiyenizi bekliyorum)
Diğer akvaryumda ise PH oranı sanırım sert derecesinde.Tabanda çakıl taşları ve 2 tane anubias var.Neden PH bu seviyede olabilir?
Yorumlarınızı bekliyorum, teşekkürler.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Anubiasların nitratı hızlı tükettiklerini düşünmüyorum. Eğer nitratı düşürmek için bitki istiyorsanız hızlı büyüyen bitkileri tercih etmeniz gerekmekte. Ama bu hızlı büyüyen bitkiler genelde yumuşak yapraklı türler olduğundan, büyük tankınızdaki balıklar rahat bırakmayacaklardır. Siz bu tankta nitratı kontrol etmek istiyorsanız haftalık su değişimi (dip çekerek) oranlarını bir miktar arttırmalısınız ve de mümkünse balık sayısını azaltmalısınız.
Diğer akvaryuma gelirsek; evimde (İstanbul) akan çeşme suyu genelde 7.5-7.6 civarında çıkıyor. Sizinde bu suyu kullandığınızı düşünerek ve yumuşatmak için bir girişiminiz olmaması sebebiyle düşük çıkmamasının normal olduğunu söyleyebilirim.
Anubiasların nitratı hızlı tükettiklerini düşünmüyorum. Eğer nitratı düşürmek için bitki istiyorsanız hızlı büyüyen bitkileri tercih etmeniz gerekmekte. Ama bu hızlı büyüyen bitkiler genelde yumuşak yapraklı türler olduğundan, büyük tankınızdaki balıklar rahat bırakmayacaklardır. Siz bu tankta nitratı kontrol etmek istiyorsanız haftalık su değişimi (dip çekerek) oranlarını bir miktar arttırmalısınız ve de mümkünse balık sayısını azaltmalısınız.
Diğer akvaryuma gelirsek; evimde (İstanbul) akan çeşme suyu genelde 7.5-7.6 civarında çıkıyor. Sizinde bu suyu kullandığınızı düşünerek ve yumuşatmak için bir girişiminiz olmaması sebebiyle düşük çıkmamasının normal olduğunu söyleyebilirim.
[/QUOTE]Hmm, evet en uygun vaktim cuma günü.Acil olarak su değişimini yapacağım.Anubiasların nitrat konusunda yetersiz kaldıklarını bilmiyordum.Bunu öğrendiğim iyi oldu.
Su düzenleyecisi olarak sera aqutan kullanıyorum.Genelde ben suyu dinlendirmem.Çeşmeden doldururum.Yeterli miktarda aqutan koyup, 1-1,30 saat beklerim.Ondan sonra ilave ederim akvaryuma.Acaba sizin yumuşatma dediğiniz formül başka birşey mi?
[QUOTE=GEZER Akvaryum]Nitrat harcama konusunda hızlı büyüyen bitkileri tercih etmelisiniz.Benim bu konuda tanıdığım en iyi nitrat yok edici bitki çınar (hygrophila difformis) dir.[/QUOTE]
Yaprakları kalınmıdır acaba? Beslediğim türler için uygunmudur?
[QUOTE=akarsan]Su mercimeği tam bir nitrat emicidir.[/QUOTE]
Evet bunu forumda görmüştüm.Bitki almayı düşünüyordum fakat, akvaryumdaki duruşu konusunda biraz tereddütteyim.Yani kötü bir şekildemi durur? Balıklar severmi? İlk etapta ne kadar almam gerekiyor? Alırsam ne kadar zamanda çoğalır? Gibi sorular var aklımda.. Bildiklerinizi benimle paylaşırsanız memnun olurum.
Neyse şansımı su merceğinde deneyeceğim gibi gözüküyor.
Cihat Bey; ben şimdiye kadar malavi veya japon akvaryumunu gerçek anlamıyla bitkili tanka dönüştüren birini görmedim. Evet, belli bitki türlerinden bolca koyabilirsiniz fakat hem su değerlerinden dolayı gelişim sorunu olacaktır hem de balıkların davranışlarından dolayı bitkiler sık sık travma geçirecektir. Bence dekorasyon amaçlı bitki kullanabilirsiniz fakat nitratın hepsini yok edebilecek bir bitkilendirme yapabilme ihtimaliniz çok çok düşük. Hem bu denli çok bitki ile baş etmek de pek kolay bir iş değildir. Bol bilgi, araştırma ve sabır ister.
Düzenli dip çekiminden başka bir çare yok sanırım.
Bende de fazla kum vardı ben kumları azaltma yoluna gittim.
Saygılar.
Benimkiler çok ince değil, fakat içlerinde deniz kumuda bulunuyor.Tabi midye kırıklarına göre oldukça az.
Birkan Bey teşekkürler.