Nitrata Kolay Çözüm
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
+1: [T]221140,Ilkay54[/T]
Nitratın yükselmesi zaten haftalık su değişimleri ve yemleme miktarının çok abartılmaması ile engellenebilir.
Sodanın içindeki hangi maddeler nitratla tepkimeye girmiş olabilir?
Nitrat yok olduysa nitrattaki azot nereye gitti?
Soda ile nitrattan kurtulmak mümkün olsaydı bu şimdiye kadar birileri tarafından bulunmuş olurdu, ben de her ay 600 litre su değiştirmezdim.
Ben de sadece sizin söylediklerinizden sonra aklıma takılan soruları sordum. Yanlış anlaşılmasın, başka bir kasıt yok. (Sizde de başka kasıt olmadığını bildiğimden söylemek istedim.)
Eğerki sürtünme nitrattan olsa bitki akvaryumlarına eklediğimiz nitrattan dolayı balıkları elimize alıp kaşımamız gerekirdi Balıklarınızdaki sürtünme bitene kadar gün aşırı dip çekimi yaptığınızı söylemişsiniz. Dip çekimi ile zaten amonyağı akvaryumdan uzaklaştırmışsınız ve balıklarınızda sürtünme durmuş .
Nitrat seviyelerinin uzun süre yüksek kalması balığın mukozasında sorunlara sebep olabiliyor. Bu sorun genellikle bakteriyel enfeksiyonlara bağlı olup daha sonra mukus tabakasının da altına inebiliyor. Sonuçta balık nitarata bağlayabileceğimiz sebeplerle de sürtünmeye başlayabiliyor.(Yani genellikle nitrattan değil de ikincil sebeplerden sürtünme oluyor.)
Özellikle amonyak ciddi sürtünme davranışlarına sebep olabilir, mukoza üzerinde ciddi tahrişe sebep olduğundan balığın davranışları ani amonyak artışından hemen sonra saniyeler içinde bile değişebilir.
Sudaki nitrat da zaten genellikle bir metal ile tepkime veriyor ama iyonik çözelti söz konusu olduğundan yine metabolizmaya etkisi aynı oluyor. Nitritte ise biraz daha değişik durumlar söz konusu olabiliyor. Sudaki tepkimeleri nitrat gibi stabil değil, metaller ile tepkime sonucu oluşacak maddeler teoride oksidasyonla nitrat tuzuna dönüşebilir fakat söz konusu durum pratikte ne kadar ihtimale sahip onu ayrıca ele almak lazım.
Bir metalin karbonat veya bikarbonat iyonunu bırakıp nitrit ile bağ kurmasını bu iyonların elektronegatifliğini de ele alıp hesaplamak lazım. Bana pek yoğun miktarda görülecek bir tepkime gibi gelmedi.
Nitrit ile klorun tepkime vermesine gelince, nitril klorid ürünü çıkma ihtimali oldukça düşük. Amonyağından tut organik moleküllere kadar klorla tepkime vermeye dünden razı pek çok molekül ortada dolaşırken belki ölçülemeyecek düzeyde olacaktır. Ortamda balık davranışını değiştirecek kadar yoğun bir fark olmaz. Sonuçta soda ile girecek klor ne miktarda olacak, bunu da hesaba katmak lazım. (Bir de nitril kloridin metabolizma üzerindeki etkisinin diğer nitritlere göre daha az olduğundan emin olmamız lazım.)
Benim vardığım sonuç balıkların davranışlarındaki değişimin su değişimine bağlı olduğu. Bunu da gzden kaçırıp minnacık ayrıntılar ile cebelleşmeyelim. (Gerçi cebelleşmek de zevkli oluyor da sonuçtan uzaklaşmayalım.)
Onur ab,şöyle açıklayayım.Sürtünmenin esas sebebinin nitrit olduğu bulgusuna ulaşıldı,bunlar çalışmalarla desteklendi.Amonyağın da az miktarlarda sürtünmeye sebep verdiği ortaya çıktı.Ancak nitratın çok yüksek seviyelerine karşın bu durum düşük oranda ortaya çıkıyor.Genelde nitratın yoğun olduğu zamanlar nitrit de yükselişe geçtiğinden dolayı sürtünmeler görülebiliyor.
Onur ab,şöyle açıklayayım.Sürtünmenin esas sebebinin nitrit olduğu bulgusuna ulaşıldı,bunlar çalışmalarla desteklendi.Amonyağın da az miktarlarda sürtünmeye sebep verdiği ortaya çıktı.Ancak nitratın çok yüksek seviyelerine karşın bu durum düşük oranda ortaya çıkıyor.Genelde nitratın yoğun olduğu zamanlar nitrit de yükselişe geçtiğinden dolayı sürtünmeler görülebiliyor.
Nitritin düşük seviyelerde etkili olmasında hemfikiriz. Nitrata gelince zaten sürtünmeye ne şekilde sebep olacağını söylemiştim, ikincil sebepler ile sürtünme davranışı gerçekleşiyor. Yani nitrat doğrudan sebep değil ama sürtünme davranışının sergileneceği ortamı oluşturuyor.
Nitritin NaCl ile etkisizleştirilmesi sürtünme gibi subjektif bir gözlem yerine objektif ölçümler ile de destekleniyor mu? Bahsettiğin nitrit düşüşü nasıl gerçekleşiyor? (Aklıma tuzlusuda nitritin etkisi de geldi şimdi.) Sodyum nitrit oluşumu, ardından oksidasyonla sodyum nitrat oluşumu mu söz konusu?
Eğer sadece sürtünme ile ilgili bir gözlemse bu nitritin NaCl sebebiyle metabolizmaya geçişinin azaltılmasına dayanıyor olabilir. Bu da çözüm değil, sorunun hafifletilmesi anlamına gelir. Sudaki nitrit seviyesi ölçümleri ile alakalı ise o zaman da test sonuçlarının NaCl'den dolayı sapması söz konusu olabilir. Neyse, sen bahsettiğin durumu sebepleri ve ölçüm şekli ile açıklarsın zaten, senden cevap gelmeden ihtimaller üzerine fikir yürütmeye gerek yok.