Nitrat Ve Nitrattan Kurtulmanın Yolları


RadinantÇevrim Dışı

Kayıt: 30/05/2008
İl: Kocaeli
Mesaj: 3812
RadinantÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Ekim 2008 16:16

Doğa çok dengeli bir döngü oluşumuna sahiptir Bizim akvaryumlarımızda kurmaya çalıştığımız dengeyi ‘doğa’ farklı canlılar ve bakteriler ile otomatik olarak sağlar Bu süreçte pek çok döngü, bu döngülerde ise pek çok canlı, bu canlıların ise pek çok görevi vardır Bu zincirin halkalarından biri ise azot döngüsü olarak adlandırdığımız amonyum ve amonyaktan başlayıp, nitrat, oradan da azot gazı ile son bulan bir olgudur Gün içinde gerek akvaryum canlılarımızın arıkları, gerek akvaryumda ölen mikro ve makro organizmalar, gerekse yapılan fazla yemlemeler ile ortaya organik bir bileşik olan NH3 (amonyak) ve dolaylı olarak NH4 (amonyum) çıkmaktadır Akvaryumda mevcut bölgelerde konuşlanmış olan nitrifikasyon bakterileri bu organik bileşiğin önce nitrit (NO2) ardından nitrat (NO3)’a dönüşmesinde yardımcı olurlar Azot döngüsüsün son basamağı olan nitratın N2 yani azot gazına dönüştürülmesi ise bu kadar kolay olmamaktadır Bu son basamağa denitrifikasyon denir ve bu bağlamda çalışabilecek farklı bakterilere ihtiyaç duyar Bu bakterilerin çoğu anaerobik olmakla birlikte çok az sayıda da olsa aerobik olanlar da mevcuttur Anaerobik bakterilerin oluşması için oksijensiz bir ortama ihtiyaç vardır bu nedenle sistemden nitratın bakteriler yardımıyla uzaklaştırılması o kadar da kolay değildir Bu bakteriler doğada canlı kayaların iç kısımlarında ve kumun oksijen almayacak kadar derinliklerinde barınırlar Bu bağlamda nitratı sistemden uzaklaştırmak için birçok farklı yol geliştirilmiştir Bunların çoğu, ortamda denitrifikasyon bakterisi üretme mantığına dayanır
Nitratı sistemden uzaklaştırmak istememizin temel sebebi, diğer döngü basamaklarındaki elemanlar kadar zehirli olmasa da yüksek oranda olduğunda, özellikle omurgasızlar için büyük tehlike teşkil etmesidir Aslında mercanlar da bir bakıma nitrata ihtiyaç duyar ve deniz suyunda da bir miktar nitrat bulunur Bir resif akvaryumunda ideal nitrat değeri 0,25ppm (milyonda bir değer)’dir 5ppm’e kadar normaldir 5ppm üzeri değerlerde akvaryumda yosun oluşumu görülürYalnız balık akvaryumlarında ise nitrat seviyesi daha yüksek olabilir fakat yine de hem balıkların sağlığı açısından hem de yosun oluşumunu engellemek için 5-10ppm’i geçmemelidir


Denitratör: Dünyada yaygın olarak kullanılan ‘denitratör’ oksijen almayacak bir sistem içersinde bu bakterilerden yetiştirip belli periyotlarla etil alkol ile onları beslemek ve suyun bu ortamdan saatte akvaryum hacmine göre çok çok düşük su debileri ile geçirilmesi prensibine dayanırSistemin çıkışındaki oksijen düzeyi yani redox potansiyeli çok büyük önem taşır Bu etkili bir yol olmasına rağmen çok tehlikelidir Redox potansiyelinin normal değerlerin dışında olmaması çok ve sülfür zehirlenmelerine sebep olabilir Bu yüzden denitratörlerin bir MV-(Redox) cihazı ile kullanılmaları önerilmektedir.


DKY:DKY yani Derin Kum Yatağı (İngilizce aramak isterseniz DSB olarak geçer yani Deep Sand Bed) nitrat ve fosfat üzerinde etkili bir yöntemdir Bu sistemin amacı, derin bir kum yatağı oluşturup üst kısımda aerobik, alt kısımda da anaerobik bakteriler için uygun ortam yaratmaktır Bu sistemde kullanılan kumun çok ince, 0,2 – 1,0 mm arasında, olması gerekmektedir Kum derinliği 8cm veya daha fazla olmalı Mercan kırığı veya mercan kırığını ezerek yapılan kumlar bu işin için pek uygun değildir Kumun aragonit veya çok salınım yapmayan silika kum olması gerekmektedir Fakat aragonit kumlar hem suya kalsiyum sağladıklarından hem de ph’ı dengede tuttuğundan kesinlikle çok daha kullanışlıdır Ne yazık ki ülkemizde çok kolay bulunmuyor, bulunanlar da istenilen boyutlarda olmuyor genelde Bu sistemin Türkiye’de yapılmasında bir engel de Türkiye’de canlı kumun ve kumu karıştıracak canlıların bulunmamasıdır Deniz çıkarılan bazı canlılar bu iş için uygun olabilir fakat tüm bu canlıları denizden toplamak zahmetli olacaktır her şeye rağmen DKY hem nitrat ve fosfat seviyelerini düşürmesi açısından çok efektiftir hem de akvaryumda doğaya daha yakın bir ortam oluşmasında yardımcı olur


Votka: Sistemde yaşayan anaerobik bakteriler belli bir besin kaynağına ihtiyaç duyarlar Bunun en önemlisi ise etil alkoldür Sisteme dışardan fazla miktarda etil alkol ilave edilmesi bu bakterilere ekstra besin kaynağı ve enerji sağlayacağı için mevcut kolonilerin hızla artmasına, dolayısı ile nitratın çok daha hızlı bir şekilde elimine edilmesine sebep olur Votka da etil alkol içerdiğinden akvaryumda kullanılabilir Bu metodun bilinçsiz kullanılması farklı bileşiklerin çökelmesine ve kontrolsüz alg oluşumuna sebebiyet verebilmektedir.


Canlı kaya: Sistemin temel denitrifikasyon aracı canlı kayalardır Kaliteli yapıya sahip canlı kayalar nitratın elimine edilmesinde büyük önem taşır Derin oyuklar ve çatlara sahip efektif yapıdaki bir canlı kayada bu deliklerin derinliklerine fazla oksijen ulaşamayacağından burada oksijensiz bir ortam meydana gelir Bu ortamlar denitrifikasyon bakterileri için kolonileşme yeri olarak kullanılır Hacme oranla yeterli miktarda canlı kayanın nitrat seviyesinin düşmesinde etkisi olacaktır


Sonuç:
En başta dediğimiz gibi nitrat, azot döngüsünün azot gazından önceki son adımıdır Yukarıda refugium ve su değişimi dışındaki metotlarda nitrat nitrojen gazına dönüştürülüp atmosfere bırakılır ve sistemden uzaklaştırılmış olur Refugiumda ise fotosentez için nitrat besin olarak kullanılır Döngünün ilk ayağı amonyum ve amonyak olduğu için nitratı yok etmeye çalışmadan önce amonyak oluşumunu azaltmak daha mantıklı bir yol olacaktır Bunun için de doğru kurulmuş bir sistem, düzenli su değişimi ve doğru miktarda canlı yüklemesi yapılması gerekmektedir

Kaynak: Microbilgi.net

 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

onuruygunÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 30/07/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 7768
onuruygunÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 17 Ekim 2008 17:08
Furkan burada değinmek istediğim birkaç nokta var. Özellikle votka yöntemi yanlış anlatılmış.

Denitratör:  Çok sakat bir alettir. Özellikle sülfan zehirlenmesine yol açabileceğine zaten değinilmiş. Ayrıca ekleme yapayım; tatlı suda canlı yükü genelde fazla olduğundan kulanımı pek verimli olmaz. Güvenli olmayacağına değinmiyorum bile.

DKY: Tuzlu suda sıkça kullanılır, tatlı suda ise benim gibi birkaç "fuzüli işler müdürü" tarafından kullanılmaktadır. Tanktaki canlı yüküne göre tehlikeli olabilir.(H2S açısından) Ayrıca tabana dokunmamak gerektiğinden kumu kazacak canlılar ile kullanılmamalıdır. Deniz akvaryumlarında sıkça kullanılan bir sistemdir. Tatlı suda en iyi bitkili akvaryumda kurulur. Bunun yanında tatlı suda kullanılacaksa deneyimli kişiler dışında kimsenin bulaşmasını tavsiye etmem. Sistemin oturması aylar sürebilir, verimli olması ise 1 yılı geçebilir.

Votka: Genel olarak nitrifikasyon işleminde rol oynayan kemosentez bakterileri de fotosentez yapan canlılar gibi karbon kaynağına ihtiyaç duyarlar. Bu karbonu da glikoz üretiminde kullanırlar. Etil alkol işe yarayacağı gibi CO2 de verilebilir. Yalnız burada önemli olan bir nokta var, o da karbon kaynağı olarak alkolün pek iyi bir kaynak olmamasıdır.(yüksek oranda veremezsiniz) Ayrıca karbon kaynağı sadece denitrifikasyon değil nitrifikasyonda da gerekli olur.

Alkol eklenerek de nitratı engelleyemezsin, karbon eklemesi sadece diğer sistemlere destektir. Yani bu madde hatalı ve/veya eksik bilgi içeriyor.

Canlı kaya:  Tuzlu suda canlı kaya kullanıldığı gibi tatlı suda da lav kayası kullanılabilir.

Sonuç: Makale pek kapsamlı değl ve forumda bahsettiklerimizin üzerinde bir bilgi vermiyor. Ayrıca yazar kim? Microbilgi.com bu makaleyi nereden (ç)almış acaba?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RadinantÇevrim Dışı

Kayıt: 30/05/2008
İl: Kocaeli
Mesaj: 3812
RadinantÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Ekim 2008 17:16

Teşekkürler Onur , konu hakkındaki bazı bilinmeyenlerede sen açıklama getirmiş oldun.

Valla onlarında nerden (ç)alıntı yaptıklarını bilemeyeceğim.Kendilerine sormak lazım. Big%20smile

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Emre NarÇevrim Dışı

Kayıt: 13/10/2007
İl: Rize
Mesaj: 3138
Emre NarÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Ekim 2008 08:35

Çalışmanıza ek olarak, nitratınemilmesi ve akvaryumdan uzaklaştırılmasında başka bir yöntemi önermek istedim.

Akvaryumlarımızda Lemna minor, (Su mercimeği olarak da bilinir) kullanarak nitrat seviyesini bir nebzede olsa aşağıya çekebiliriz. Özellikle bitkili tanklarla uğraşanlar bilir su mercimekleri nitrat emiliminde çok iyilerdir.
 
Su mercimekleri bazı balıklar tarafından yenildiğinden pek kullanılmamaktadır. Forumumuzun üyelerinden Onur abi (unotim123) tarafından yenilmemesi şu şekilde önlenildiğini öğrendim. Akvaryumlarda su mercimekleri için ayrı bir bölüm uluşturulup onların hem üremeleri hem de nitratı emmeleri sağlanabilir.
 
Saygılar,

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ringoÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]9364,1[/B] [B]8772,2[/B]
Kayıt: 25/01/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 1288
ringoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Ekim 2008 20:26
Furkan bey,
Eklediğiniz makaledeki nitrat değerleri herhalde deniz akvaryumları için belirtilmiş. Şöyle birşeyi belirteyim, tetranın tatlı su testinde 100mg/lt (ppm) nin üzerinde nitrat ölçülmesi durumunda su değişimi tavsiye ediliyor.
 
Ayrıca makalede tavsiye edilen ppm in iyon konsantrasyonu şeklinde mi yoksa nitrojen iyon konsantrasyonu şeklinde mi olduğu da belirtilmiyor. Ben daha önce okuduğum bir çok makalede resif akvaryumlarında nitratın 10ppm den küçük, sadece balık akvaryumlarında 40ppm den küçük tavsiye edildiğini hatırlıyorum. Belirtilen makaledeki nitrat değerleri bu değerlerden çok daha düşük dolayısıyla tavsiye edilen ppm in nitrojen iyon konsantrasyonu şeklinde olduğunu düşünüyorum.
 
Esasen yazarların tavsiye ettikleri nitrat ppm değerinin hangi cinsten olduğunu belirtmeleri gerekiyor. Fakat öğrendiğim kadarıyla genelde iyon konsantrasyonu şeklinde tavsiye veriliyormuş.
 
İyon konsantrasyonu ile nitrojen iyon konsantrasyonu cinsinden ölçülen nirat arasında şöyle bir fark var imiş.
 
Nitrat, kimsal açılımı NO3 yani bir azot, 3 oksijen.
Azotun yaklaşık atom ağırlığı 14, oksijenin 16.
No3= 14+(16X3)= 62
N= 14
 
Nitojen iyon konsantrasyonu dendiğinde, nitratın içindeki azota göre ölçüm yapılıyormuş. Yani test kitiniz nitrojen iyon konsantrasyonu şeklinde ölçüm yapıyorsa ve yazar iyon konsantrasyonu şeklinde tavsiyede bulunmuşsa ölçütüğünüz değeri 4,4 ile çarpmanız gerekecek. Bu 4,4 de şuradan çıkıyor. No3ün N ye oranı yani 62/14.
 
Test kiti iyon konsantrasyonu şeklinde ölçüm yapıyor ve yazar iyon konsantrasyonu şeklinde tavsiyede bulunmuşsa zaten bir sorun yok fakat test kiti iyon konsantrasyonu şeklinde ölçüm yapıyor ve yazar nirtrojen iyon konsantrasyonu şeklinde tavsiyede bulunmuşsa elde ettiğiniz değeri 4,4e bölmek gerekecek.
Biraz karışık anlatmış olabilirim.
(Yazdıklarım internet ortamından edindiğim bilgilere dayanmakta olup aksi ispatlanabilir niteliktedir.)
Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RadinantÇevrim Dışı

Kayıt: 30/05/2008
İl: Kocaeli
Mesaj: 3812
RadinantÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Ekim 2008 22:20
Açıklamalarınız için teşekkürler , hesaplama muhtemelen doğru çünkü bende internetten aynı şekilde öğrenmiştim.
 
Saygılar

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir