My dıy filter
Bahsedilen projenin bir benzerini şu an evde deniyorum. Ancak benim kullandığım bidon 10 lt. lik. Bidonun kapağına iki tane hortum için delik açtım. Bu deliklerden bir tanesinden akvaryumdan yükseklik farkıyla gelen su girecek. Bu su, bidonun en altına kadar hortum vasıtasıyla inecek. Filtrasyon malzemelerini bidonun dibinden 5cm kadar yukarıdan başlayacak şekilde yerleştireceğim. Bidonun içinde üst tarafında filtrelenmiş suyu akvaryuma basacak motor yer alacak. Bu motorun bastığı suyun akvaryuma iletilmesi için kullanılacak hortum da kapaktaki ikinci delikten geçecek.
Buraya kadar sistematikte sanırım bir problem yok. Ancak Bidonun kapağına Ahmet Bey'in gönderdiği resimdeki gibi bir kelepçe takmama rağmen kapak basınca dayanamıyor. Yerinden fırlıyor. Bunu önlemek için bidonu diklemesine büyük paketleri bağladıkları ambalaj plastiğiyle bağladım. Bu seferde az miktarda sızıntı yapıyor.
Netice olarak bugün çalışır hale getireceğim. Ama yaptığım çalışmalar ve edindiğim tecrübeler bana bu şekilde yapılan dış filtrelerin hazırları kadar güvenilir olmadığını söylüyor. Özellikle basınç ve su sızdırma konusunda. Projemi tamamlayınca fotoğraflarıyla birlikte sizlerle paylaşacağım. Nice yeni fikirler ve projelerle görüşmek dileğiyle.
[/QUOTE]
İsmail bey iyi çalışmalar diliyorum.Kapağın sızdırmazlığı için beyaz musluk bantlarından kullanabilirsin.Bende de ilk önce kelepçe ile sıkmama rağmen sızdırmıştı ancak bu yöntem ile sızıntıyı önledim.
Ayrıca filtre mekanizmasını çok güzel düşünmüşsünüz.Heyecan ile bekliyoruz çalışmanızı.
Saygılarımla.
[/QUOTE]Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Selamlar,
Çalışma gerçekten çok hoş olmuş tebrik ederim.
Benim anlamadığım o resimklerdeki kovanın içinde beyaz bişeyler var onlar süngerlerin parçalanmış hali mi???
Birde bu powerhead iç filtrelerin motor kısmımı oluyor???
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Sağolun Niyazi Bey, kovanın içindeki beyaz şeyler nalburdan aldığım sıva süngeridir.Ancak parçalar halindeki süngerler biyolajik filtrasyon yerine mekanik filtrasyon sağlayacağı için sonradan bütün olarak değiştirdim.
Bence bu linkteki (kafa motorları) powerhead oluyorlar.Ama tam olarak bende bilmiyorum.
http://aquapetcenter.com/shopping/index.php?cPath=44&osC sid=4e721e1cb334f197ca66fc0844709756
Saygılarımla.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
powerhead ı akvaryumun içine koymuşsunuz. Dış çeper olarak kullandığınız bidonun içerisine koysanızve filtreden geçen su powerhead aracılığa ile akvaryuma dönse nasıl olur? Daha da açmak gerekirse akvaryumdan filtreye gelen su sifonlama yöntemi ile gelse, filtreden akvaryuma dönen temiz su powerhead aracılığı ile pompalansa nasıl olur? Mantık olarak filtrenin içindeki suyu hortum aracılığı ile akvaryuma basan powerhead filtredeki basıncı düşürecektir. Tabii olarak bu basınç kendiliğinden dengeye gelecektir ve bunun için filtre içerisindeki powerhead aracılığı ile düşürdüğümüz basıncı yükseltebilecek tek yöntem olan sifonlama devreye girecektir. Fiziksel olarak powerheadın pompaladığına eşit miktarda su kendiliğinden filtreye girer. Daha detaylı bir fikri olan arkadaşlar varsa ve paylaşırsa sevinirim
saygılar
[/QUOTE]
Ahmet Bey acaba bu yöntemi düşündünüz mü? Abimle bende denemeyi düşünüyorumda.
saygılar
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Aslında anladığım kadarıyla pek bir fark yok sadece motor filtrenin iç kısmında olacak.
Hakan bey siz ne tür motor kullanmak istiyorsunuz?
Bu arada silikon ile yapıştırmayı bende düşünmüştüm ancak temizleme zamanı nasıl tekrar açılacak diye düşününce pek mantıklı gelmedi.
Ancak benim size başka bir önerim var motor yine filtre içinde olsun (eğer öyle yapmayı düşünüyorsanız) ancak su giriş çıkışları kapak üzerinden yani kısacası İsmail beyin tasarladığı gibi olursa (Bidonun kapağına iki tane hortum için delik açtım. Bu deliklerden bir tanesinden akvaryumdan yükseklik farkıyla gelen su girecek. Bu su, bidonun en altına kadar hortum vasıtasıyla inecek. Filtrasyon malzemelerini bidonun dibinden 5cm kadar yukarıdan başlayacak şekilde yerleştireceğim. Bidonun içinde üst tarafında filtrelenmiş suyu akvaryuma basacak motor yer alacak. Bu motorun bastığı suyun akvaryuma iletilmesi için kullanılacak hortum da kapaktaki ikinci delikten geçecek.)daha güzel olabilir diye düşünüyorum.Tabiki bunu sen mantığını kullanarak kararver ve aklına geleni uygulamaktan yada söylemekten çekinme.Tercih senin
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Filtre gerçekten güzel olmuş ve sevgili Refet abimizinde teşhisleri çok isabetli.
Özellikle suyun akış yönünün tek taraflı olmaması için benim önerim;
kapak daha kalın ve sert olacağından giriş ve çıkış borularının ikisinide kapaktan yapabilirdiniz.giriş borusu bidonun tabanınakadar inip ordan yukarıya doğru filtre olup kapağa yakın çıkış hortumu ile çıkış sağlansa sanırım daha emniyetli ve su bidon içindeki dağılımı da daha iyi olurdu.
timtim kardeşimizle aynı düşüncedeyiz
yapılan diy filtre beni cesaretlendirdi..bunu da ayrıca belirteyim. Ellerinize sağlık.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Arkadaşlar, Giriş ve çıkışların ikisinin de kapakta olmasının dez avantajlarını tesbit ettim. Kapaktaki deliklerden birisine motordan gelen temiz su hortumu takılması gerekiyor. Ancak kapağı kapatmak için çevirmeye başladığınızda motor bağlantısı problem oluyor. İlk önce çok parlak bir fikir gibi de olsa uygulamada bu problemi yaşadım.
Bu yüzden motorun alt tarafta olması, bidonun yanından bir çıkış alınması gerekiyor. Yani kirli su yukarıdan bidona boşaltılacak süzülerek dibe gelecek. Dipte filtrelenmiş su, motor vasıtasıyla tekrar akvaryuma basılacak. Bu arada motorun alt tarafta olması da ayrıca önemli. Akvaryumdan bir şekilde az su gelirse veya bidondaki su bir şekilde motor seviyesinin altına düşerse motor su basamayacağı için yanabilir mi bilmiyorum. Aşırı ısınma vs. sebeblerden yani.
Ayrıca bu başlıkta gerçekten uygulamayla uğraşan ve konuyla ilgili gerçekten ilgilenenler olması işi daha zevkli ve heyecanlı hale getirdi. Bu işin sonunda iyi çalışan bir dış filtre üretebileceğimize inanıyorum. Tüm arkadaşlara çalışmalarında başarılar diliyorum.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
[QUOTE=nyana] Arkadaslar fikirleriniz çok hoşuma gitti. Dışfilitre içine powerhead koyacağımızda hemfikiriz. Yanlız aklıma takılan şu, akvaryumun içindeki suyu dışfilitreye pompalaması için powerhead koymak gerekmeyecek mi ? (ornegin Atman AT 101)
[/QUOTE]
Hiç gerek yok Altay Bey, powerhead suyu pompalarken aynı anda suyuçekiyor zaten.
saygılarımla.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Yalnız benim anlamadığım bir şey var hortumların sürtünmesinden kaynaklana bilecek bir debi düşüşü nasıl olabalir ?
Refet bey ilk mesajımda gerçek debi yer alıyor zaten.
Birde girişi benim gibi yantaraftan yapacak arkadaşlara bir tavsiyem var.Girişi mümkün olduğu kadar alt kısımda tutunuz ki avantaj sağlamış olsun.
[/QUOTE]Hortum çapınızız düşükse sorun olur. Örneğin 15 mmlik hortum, 20 mm hortumdan eğer su tazyikliyse daha fazla sürtünme yaratır ve daha az taşır.
20mm lik iki hortum aynı yüksekliğe su basarken biri 1,5 metre biri 2 metre ise 2 metre olanda daha fazla yüzey alanaı olacağı için daha fazla sürtünme ile daha fazla debi kaybı yaşanır.
Saygılar,
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Görüşlerinizi bekliyoruz.
Kolay Gelsin.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir