ÖZELLİKLER
BİLGİLER
İMZA
SON 10 MESAJI
Öncelikle merhaba arkadaşım en önemli malzemeyi baştan söyleyeyim;
1) forumu iyice araştırmak ve arama kısmına ''arka fon'' yazarsan sana 3 sayfa konu ile alakalı başlık ve bilgi önüne gelir.
2) İşe başlamak bitirmenin yarısıdır. Soru sorup beklemek kendine haksızlıktır :)
Kolay gelsin.
Genelde tüm cihazlar belli bir süre sonra kabloda kırılma kauçuğun açılması sorunu yaşatıyor. Aslında buda bize ucuza boştan yere para vermektense kaliteye hakkını vermek gerektiğini bir kez daha gösteriyor.
Aldığımız cihazların bu konuda kontrolleri ne kadar dikatle yapılıyor bilinmez çin malları ve ucuz malzeme ucuz işcilik kaliteyi aratır oldu.
[QUOTE=erdotr]Bence akvaryum topraklanmaz. Hiç bir yerde böyle bir şey duymadım görmedim. Kaçağı gidermek en doğru yoldur. Duvara plaka veya topraklı prizden toprak ucuna bağlı kablo toprak işini görse de dikkat etmişsinizdir ki tüm elektrikli akvaryum aletleri topraksız fişe sahiptir. Çünki en ufak bir kaçakta akvaryum canlıları çarpılacaktır. Su kötü de olsa iletkendir. Suda çözünmüş tuz miktarı ne kadar çoksa o kadar iletken olur. Aman dikkat !!! Lütfen bir an önce kaçağı yapan aleti akvaryumdan uzaklaştırın. Bu tamamen sizin hayatınızı riske atmamanız için. Ne de olsa bir elimiz çoğu zaman suya değiyor.[/QUOTE]
Haklısın sonuçta insan hayatı söz konusu. Tavsiyelerinizi dinleyeceğim ve kaçağa sebep olan cihazları akvaryumdan çıkarıcam. Teşekkürler.
Umarım açmış olduğum bu başlıkla aynı sorunu yaşayan ve konu üzerine akvaryumlarını kontrol eden arkadaşlar olur. Unutmayalım ki bilgi paylaştıkça güzeldir.
[QUOTE=erdotr]Kuşlar yüksek gerilim hatlarına konuyor ve hiçbirşey olmuyor. Nedeni ise elektrik akımı prensibi gereği akım oluşabilmesi gerekmektedir. Yani orda yüksek gerilim vardır ama potansiyel bir fark yoktur kuşların ayakları arasında dolayısıyla çarpılma da olmaz. Biz tek bir kabloya dokunsak bile çarpılırız çünki ayaklarımız yere basmakta ve toprağa bir şekilde temas etmektedir, akım akışı sağlanmaktadır (burdaki toprak bildiğimiz bahçe toprağı anlamında değil, topraklama anlamındadır). Fabrikalarda elektrik panolarının önüne kauçuk veya fiber (en iyi yalıtkanlar) konulmaktadır. Olası kaçaklarda toprağa akımın akmasını engellemek ve teknisyeni korumayı amaçlamaktadır. Kuşlarda da olduğu gibi balıkların da bu elektriği hissedeceklerini sanmam. Kaldı ki ben elimi suya daldırdığımda hafif çarpma etkisi hissediyorum ama balıklarım gayet iyi durumda ve olağandışı birşey görmüyorum. Bendeki sebep iç filtrenin kablosunun izolasyonu soyulmuş ve kablonun bakır yüzeyi doğrudan suya temas ediyordu. Akvaryumun içinden bir kablo çıkarıp da topraklama hattına bağlarsanız bir akım akışı olacaktır ve evinizde kaçak akım rölesi varsa en muhtemel atacak ve sizi çarpılmadan korumaya çalışacaktır. Yoksa balıklarınızın başına ne gelir bilemiyorum. Bence balıklarınızın ürememesi başka bir sebebe bağlı. Belki de su teslteri yapmanız daha doğru olacaktır ve en önemlisi kaçağı yapan aleti bir an önce yenisi ile değiştirin. Dediğim gibi balıklarınıza zararı olmaz ama sizin hayatınız hepsinden daha önemlidir.[/QUOTE]
Alakanız için sizede teşekkür ediyorum. Konuyu çevremede bildirdim kontrol kalemi ile baktığımda kaçak olduğunu söyledim. Bana duvara metal bir parça monte et ve ucuna bakır kablo bağla diğer ucunuda akvaryum suyuna koy böylece olası bir tehlikede topraklama yapılmış olur hemde kontrol kalemi ile kontrol ettiğinde durumun düzeldiğini göreceksin diye söylediler. Tabi bu benim için sadece bir söylenti uzman kişilerce doğruluğu savunulmadıkça böyle bir şey yapmam.
Siz ne düşünüyorsunuz bakır kablo ile topraklama olayına ???
Tşekürler, Saygılar.
[QUOTE=Zuckar]Bendede iç filtre den kaynaklanan kaçak var fakat mıknatıs ile olan polarizasyon sonucu oluşan elektrik ve çok düşük votajdadır. Üretimhanelerde böyle bir şeye dikkat edeceklerini sanmam ve üretim devam ediyor.[/QUOTE]
Azizim peki balıkların üremesinde sorun var mı? yada olağan dışı bir stres felan oluyor mu? sizce bu kaçaklar olağan mı?
Teşekkürler.
Merhaba değerli akvarist arkadaşlarım.
Daha önce açmış olduğum başka bir başlığa istinaden
( http://www.akvaryum.com/forum/deli_gibi_yukari_asagi_yuzuyorlar_k447195.asp )
Balıklarımdaki stres ve uzun zamandır yavru alamamaktan şikayetim dile getirmiştim ve akvaryumuma gözlerimi dikmiş uzun uzun bunu düşünüyordum-ki birden aklıma elektrik kaçağı olur mu? acaba az da olsa suya elektrik geçişi oluyor mudur ? soruları zihnimi sarmıştı ki kaptım kontrol kalemini akvaryuma daldırdım. Ne göreyim tüm elektirikle çalışan aksesuarlarımda elektirk kaçağı var !!!! Not: KULLANDIĞIM PRİZDE TOPRAKLAMA YOK.
ŞiMDİ;
1-) İmkanı olan arkadaşlar, düzenli yavru alan ve stres unsuru taşımadığını düşünen arkadaşlar kontrol kalemini alıp durumu bildirebilir mi?
düzenli yavru alıyorum balıklarımda stres yok = elektrik kaçağı yok
yavru alamıyorum veya balıklarda strese bağlı saklanma sağa sola kaçışma var = elektrik kaçağı var
gibi durum raporu verebilirler mi?
2-) Bu kaçak olayının ne kadar kişiyi kapsadığını ve minimum ve olağan birşey olup olmadığının kararını almamıza olanak tanıyacaktır.
3-) Topraklama yapılarak sorunun çözümü yada yeni elektrikli ve sağlam aksesuarların alımı konusunda kesin fikir ve çözüm sunmak ve tabiki evcillerimizin sağlığı kadar da İnsan sağlığı/çarpılma risklerinin önüne geçilmesi.
Herkes konuya elinden geldiğince yardımcı olsun bir nevi anket ve elektrik konusunda uzman arkadaşların çözüm ve ciddi sıkıntıları önlemedeki fikirlerini bekliyorum arkadaşlar.
Umarım konuyu fazla karışık anlatmamaışımdır ayrıca arama yaptım ama fazla birşey bulamadım. Teşekkürler.
[QUOTE=batuhan26]Bir kere çok kurcalanmış sürekli kum deyişimi ortam deyişimi yapmak akvaryuma elini sokmak gibi
[/QUOTE]
Azizim çok kurcalanmamış dikkatli okursanız balıkların yukarı aşağıya yüzmelerini strese bağlı olarak beyaz kumun (ışıkla parlaması) sonucu olduğunu düşündüm ve daha koyu renkli bir kum kullandım. yani kum değişimini sonradan yaptım. Bize burada kum değişimine iten strese bağlı nedeni bulmamız lazım. Kurcalama yok yani kestirip atmayalım. Ayrıca balıkların bana geldiği ortam çok kalabalık bir popilasyondan kopma 150 litrelik tankta 30'a yakın balık vardı ve daha mutluydular. Yani alışamadıysalar dertleri ne bunların anlamadım.
Balıkların karşısına geçip oturma fikri kulağa hoş geliyor.
[QUOTE=Mehmet Ekil]Açıkçası rahat batmış! Işığını iki üç gün açık bırak ve gece sen olmayınca güzelce gözlemle yine aynı hareketi yapıyorlarmı diye.Eğer renklendirici yem veriyorsan kısırlaşmış olabilirler.[/QUOTE]
Renklendirici kullanmıyorum. Teşekkürler.
[QUOTE=furrion]Öncelikle geçmiş olsun,Bbalıklarınız stres halinde ; chiclid türlerinde çok görülen bir durum özellikle de kum değişikliklerinde.Tanka sık müdahele edildiğinde , su değerlerinin bozulduğunda veya oturmadiğinda vs gibi sebeplerde görülür. Işığı açık bırakmayın mümkünse 1-2 gün yakmayın yeni ortamlarına alışsınlar. 1 hafta içerisinde işiğin açık kalma süresini uzatın. Maddi imkanınız varsa aqutan kullanabilirsiniz , şiddetli sesden ve haraketten kaçının . Bİr süre sonra normale döneceklerdir. Eğer stress yapan şartlar devam edersede yem yemeyecek ve öleceklerdir.[/QUOTE]
Tanka müdehale etmiyorum, yemlemeden yemlemeye bakışıyoruz
İlginiz için teşekkürler.
Tavsiyelerinizi dinleyeceğim.
Fotoğraf:
Canlıdaki Belirtiler:
Akvaryum Kapasitesi (litre):130
Akvaryumdaki Diğer Canlılar:sarı prenses 10 adet vatoz 1 adet
Bilinen Tüm Su Değerleri (pH, sıcaklık, amonyak, nitrat):
Filitrasyon:sump + iç filtre + ısıtıcı
İlaç Kullandıysanız İsimleri ve Miktarları: hayır
Diğer Genel Bilgiler (Su değişim sıklığı, akvaryumda en son yaptığınız değişiklikler vb.) :
130 Lİtre akvaryumum iç filtre ve sump dönüşümlü 12+12 toplamda24 saat çalışıyorlar. Su ıısısı 26-27-28 gece yatarken ısıtıcı 28-29-30 oluyor. su değişimi düzenli. yemleme azar azar günde 3 defa veriliyor haftada bir gün yemleme yapmıyorum. Aydınlatma dalgıç lamba ile gündüzleri 1-2 saat gün ışığı rengi ile yapılıyor.
Balıklar 4 hafta önce alındı. kum olarak beyaz mermercilerdeki mermerit kırığı kumdan kullanıyordum beyaz renk stres yapar düşüncesi ile kumu geri boşalttım yerine iri taneli minik taşlardan karışık ama bej ağırlıklı taban kumu kullanıyorum ve halen balıklar akvaryumun sol tarafında aşağı yukarı yüzüyorlar.
Halen stresteler sanki. yanlarına gelince hepsi saklanıyor. ele başları vatoz diye tahmin ediyorum. Ortalığı o karıştırıyo oanik havası ve kaosa sürüklüyor
Evet dostlar elimden geldiğince forumdan öğrendiğimce balıkları kendi ortamlarını sağlamaya çalıştım. Nerde yanlış yapıyorum. eksik olan nedir?
Ayrıca 10 tane sarı prenses hepside erişkin ama halen yavru alamadım birde bu sorun var
Deneyimli akvarist dostlarımdan abilerimden, kardeşlerimden yardımlarını bekliyorum. Teşekkürler saygılar.
Yok tül kısmı yenmiş. Teşekkürler.
SON MESAJLAR
- Kurt Mu? Rafayel, 21:37
Hastalıklar ve İlaçlar - Yeni Akvaryum Kurulumu ebt06, 21:35
Yeni Üye Forumu - Sumplu Pipo Filtre Muhammedbedri, 21:25
Akvaryum Tasarımı ve Dekorasyonu - Gerçek Taşlardan Arka Plan KaanE, 21:19
Akvaryum Tasarımı ve Dekorasyonu - Yarasa Melek writer, 21:17
Fiyat Forumu - Shallow Tank Mirza Adar, 21:16
Akvaryum Tanıtımı - Hangi Filtre Daha Uygun Akvaryum2000, 21:09
Filtreleme Seçenekleri - Hızlı Yavru Büyütmek İçin Canlı Yem Kullanımı Ömer01, 20:53
Canlı Doğuranlar - Beta Balığım İçin Öneriler OptikPr, 20:52
Yeni Üye Forumu - Akvaryumum Hala Berraklaşmadı 371ack, 20:46
Akvaryum Tasarımı ve Dekorasyonu - Su Kaplumbağası Erensrens, 20:45
Yeni Üye Forumu - Sıfırdan Akvaryum Kurulumu Taha Yanık, 20:31
Yeni Üye Forumu - Akvaryum Camında Beyaz Leke Sorunu Hamite07, 20:16
Hastalıklar ve İlaçlar - En güzel fotoğraflarınızı gösterin EmreCev, 20:11
Akvaryum ve Su Altı Fotoğrafçılığı - Beyaz Benek Erdem054, 19:47
Hastalıklar ve İlaçlar - Tawian Bee Karides Yumurta Saf Su Aras5434, 19:35
Omurgasızlar - Hamile Lepistes Hobilik, 19:15
Canlı Doğuranlar - Bitkili Akvaryum Kum Ve Işık Seçimi Ömer01, 18:47
Bitki Akvaryumları Genel - Planarya En Etkili Ve Güvenli Tedavi Yolunu Buldum Bettamtailung, 18:46
Hastalıklar ve İlaçlar - Doğum Yakınmı BozKar, 18:39
Yeni Üye Forumu - Full Erkek Lepistes Tankında Vukuat Vıdeo Ek KaanE, 18:37
Canlı Doğuranlar - Bitki Toprağına Alternatif Leonardit Deneme giyotyn, 18:23
Taban ve Gübreleme - Lepisteslerim Yukarı Aşağı Hareket Ediyor Tugraksk16, 18:17
Yeni Üye Forumu - Seyyar Sump Ve Elektrik Kesintisi Göksel D, 17:43
Yeni Üye Forumu - Bu Akvaryumda Bu Balıklar Sıkıntı Çıkarır Mı Batuhankck, 17:31
Yeni Üye Forumu - Akvaryum Masası Aguamentist, 16:35
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Japon Balığımın Nesi Var bendeniztayfun, 16:30
Yeni Üye Forumu - Leopar Vatozun Üstünde Böyle Beyaz Noktalar Var, MasterChief, 16:26
Yeni Üye Forumu - Betta Balığı Çiftleştirme MuBrkVural, 16:04
Diğer Tatlı Su Canlıları - Oranda Balığım Kafasında Siyah Leke Yusakorkmaz, 15:55
Hastalıklar ve İlaçlar - Uzun Bir Aradan Sonra Yeniden onaterdoğan, 15:19
Akvaryum Tanıtımı - Lepıstes Akvaryumumda Bitki Sayısı Yeterlimi? MasterChief, 15:15
Yeni Üye Forumu - 50cm Akvaryuma Tür Tavsiyesi bendeniztayfun, 14:25
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Oranda Japon Balığımda Solungaç Problemi bendeniztayfun, 14:20
Yeni Üye Forumu - 180x60x60 Karma Güney Amerika HarunYILDIRIM, 13:45
Akvaryum Tanıtımı - Beta Balığımdaki Garip Davranışlar Julyet0, 13:41
Yeni Üye Forumu - İç Filtre ÇaĞRı, 13:32
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Tekirdağ Ranchu Ve Ryukin giyotyn, 13:10
Sazansıgiller - Caridina Karidesler İçin Su Değerleri ÇaĞRı, 13:04
Omurgasızlar - Lepistesle Hamilemi 35okan, 12:50
Canlı Doğuranlar - Beta Çiftleştirme Taha Yanık, 11:30
Labirentliler - Ciklet Akvaryumu Önerisi draff10, 10:10
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Elma Salyangozu Alper Efe, 10:01
Omurgasızlar - Tropheus Dişi Erkek orkunatalay, 01:51
Cinsiyet ve Tür Belirleme - Beyaz Lepistes BozKar, 01:34
Yeni Üye Forumu - Köpürme Ve Camda Tortu neomeo, 01:16
Yeni Üye Forumu - Elodea Alt Tarafinda Sararma Hasan usta, 00:17
Bitki Türleri ve Bakımı - Beta Tank Arkadaşı Hasan usta, 00:06
Yeni Üye Forumu - Strafor Kullanımı dogu7862, 23:30
Akvaryum Tasarımı ve Dekorasyonu - Akvaryumum LeventYorganci, 23:13
Akvaryum Tanıtımı
GÜNCEL 100 TANITIM
SON İLANLAR
- Açık Balık Yemi En İyi Paketleme Tecrübeli Satıcı EvcilAl 21:25
- Eheim Marka Kampanyalı Orijinal Ürünler EvcilAl 21:25
- Hb White Lep,bolbitis,fern,trident,tiger Lotus metsi 21:20
- Filtre Malzemeleri, Moss Rafı Ve Kapsül Gübre. ÇaĞRı 20:54
- Speciosus Ve Caudopunctatus erdo_bg 20:21
- Lamprologus Meleagrıs erdo_bg 20:21
- Pingu Lepistes erdo_bg 20:21
- Saz Bitkisi selfish 20:05
- 40x40x40 Ultra Clear Küp Akvaryumlar Sıfır yamansengonca 19:28
- Diy Gübreler Kargo Bedava Bitkiler, Balıklar reano 19:22
- Özel Tür Lepistes, Karidesler, Vatoz, Bitkiler reano 19:22
- Apistogramma Türleri, Panda Ribbon Lepistes yamansengonca 19:20
- Karışık Cichledler vseckn 19:20
- 400 Litrelik Akvaryum (125*50*65h) vseckn 19:20
- Armatür, Şelale Filtre, Otomatik Yemleme barsbingul 19:01
- Apistogramma Macmasteri - Blue Rim Beta Çifti barsbingul 19:01
- Karides, Vatoz, Salyangoz, Kerevit Yemi LewShrimps 18:53
- Adwa Ad 31 Ec/tds Ölçer LewShrimps 18:53
- Malawi Erkekler AlisBaba 18:43
- Dış Filtreler AlisBaba 18:43
- Prl Smiley Caridina / Mavi Melek Neocaridina barsbingul 18:18
- Aquael 200 Watt Elektronik İsitici Gursoyhasan 17:42
- Nannacara Anomala Yavru tarikyksl 17:38
- Hindistancevizi Kabuğu tarikyksl 17:36
- Neolamprologus Caudopunctatus Çiftler Özşahin 17:32
- Cyprichromis Leptosoma Kitumba Özşahin 17:32
- Adwa Tds Metre Ve Ph Metre ootkn 17:00
- Profıl Akvaryum Altlıgı Masa ootkn 17:00
- 3 Adet Akvaryum Ve Eheım 2012 İç Filtre JapoJupo 16:23
- Aquel Ultra 1200 Dış Filtre Ve Tetratec 200 W! JapoJupo 16:23
- Tiger Zankeri Lotus agbaglama 16:17
- Hazır Kurulu Zahmetsiz Masrafsız Akvaryum ozan_1903 15:46
- Coralazarus Calcium Media - 800 Gr Kadar ozan_1903 15:46
- Akvaryum Bitkileri + Red Tail Filkulak Lepistes umutuyar 15:01
- Hakiki Doğal Katkısız Yeşil Su -micro Kurt umutuyar 15:01
- Afrika Cichlidleri devito 14:13
- Apistogramma Cacatuoides (kakadu) Damzılık Dişiler Shinouzen 14:06
- Rainbow Ciklet Ve Electric Blue Acara Shinouzen 14:06
- Tül Kuyruk Serpae Tetra - Pacu Pirana Murat T. 13:58
- Orange Boessamani Rainbow Murat T. 13:58
- Velifera Yavrusu (otobüs İle Gönderim Var)/son 40 MertSoyumert 12:33
- Dophın Cf 1200 Dış Filtre AQUA 12:30
- Jbl Novo Tanganyika 250gr 350₺ AQUA 12:30
- Leptosoma Mutant Kitumba Yavruları Kemalk41 12:29
- Komple Set heydu 12:23
- Black Flame Wood cagdas_0606 12:21
- Bitki , Sıvı Gübre , Akadama Toprak , Ramshorn CevdetSERBEST 12:18
- Su Piresi 200 - 300 Adet 50 Tl CevdetSERBEST 12:18
- Moli Plati Gold Barbus Neon Blue Lepistes CevdetSERBEST 12:18
- Dolaplı Akvaryum 8387gms 12:12
KULLANICILAR
- 210 Online Kullanıcı, 114 Üye
Online Kullanıcılar
FORUM İSTATİSTİKLERİ
- 3,797,668 Mesaj
- 408,613 Konu
- 91 Forum
- 145,128 Forum Üyesi
- 1,466 Özel Forum Üyesi
- 29 Kıdemli Akvarist
- 1,941 Dün Giriş Yapan Üye
Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.