ÖZELLİKLER
Kullanıcı Adı:
Mert670
Kullanıcı Grubu:
Forum Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
0
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Son Ziyaret:
29 Haziran 2013 22:53
Toplam Mesaj:
124 [0.02 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
0 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:
BİLGİLER
Ad Soyad:
Hüseyin Yeniyapı
Doğum Tarihi:
31 Aralık 1992
İl:
Zonguldak
Meslek:
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:
İMZA
Hüseyin YENİYAPI
Beta Akvaryumu 3 adet 1- 35*30*17 - Erkek Beta (Üretim akvaryumu)
2- 35*25*15 - Dişi Beta
3- 20*20*20 - Erkek Beta
Beta Akvaryumu 3 adet 1- 35*30*17 - Erkek Beta (Üretim akvaryumu)
2- 35*25*15 - Dişi Beta
3- 20*20*20 - Erkek Beta
SON 10 MESAJI
Beta ?
10-15 TL biriktir kalitesizde olsa bir ısıtıcı edin. Zamanla daha iyisini alırsın
10-15 TL biriktir kalitesizde olsa bir ısıtıcı edin. Zamanla daha iyisini alırsın
Akvaryum Kapak Yapımı Ucuz Ve Basit
Güzel bir çalışma fakat bazı sorunlar var; Öncelikle telefon şarj aleti 3.7 volt gerilim verir (ölçü aleti ile ölçtüğünde 6 volt görürsün.) Şerit led'lerin normal kullanım gerilimi ise 12 volt. Bu yüzden çok düşük bir ışık almış oluyorsun ayrıca birde su hortumu ile yalıtım yaptığından dolayı iyice ışık azalıyor. Bunun yerine silikonlu şerit led almanı tavsiye ederim, en fazla metrede 2 lira fark eder. Güç kaynağı da 8-12 tl arasında bulabilirsin. Akvaryum ne kadar boyda ise bu uzunlukta şerit led yeterli gelir eğer aldığın şerit led kaliteli ise.
Güzel bir çalışma fakat bazı sorunlar var; Öncelikle telefon şarj aleti 3.7 volt gerilim verir (ölçü aleti ile ölçtüğünde 6 volt görürsün.) Şerit led'lerin normal kullanım gerilimi ise 12 volt. Bu yüzden çok düşük bir ışık almış oluyorsun ayrıca birde su hortumu ile yalıtım yaptığından dolayı iyice ışık azalıyor. Bunun yerine silikonlu şerit led almanı tavsiye ederim, en fazla metrede 2 lira fark eder. Güç kaynağı da 8-12 tl arasında bulabilirsin. Akvaryum ne kadar boyda ise bu uzunlukta şerit led yeterli gelir eğer aldığın şerit led kaliteli ise.
Bu Bitkinin Türü Nedir?
Teşekkürler Barış bey.. Peki bu resimde gözükenler nedir?
Teşekkürler Barış bey.. Peki bu resimde gözükenler nedir?
Bu Bitkinin Türü Nedir?
Erkek betta akvaryumum da 3 kök var bu bitkiden adını bilmiyorum.. Akvaryum hacı 16 lt ve ısı değeri 24 C...

Fotoğraflarda pek net değil ama her yaprağın altında kök gibi uzanan ince yaprağın altındaki renkten uzantılar var.. Ve her yapraktan bir dal çıkıyor gibi.. Eğer bunlar yeni bir bitki oluşturmak için ise toplamda şimdikiler hariç 17 kök daha olacak
..
1 aydır bettam ile birlikte herhangi bir sorun olmadı ama sorun olur derseniz ayırıcam akvaryumdan... Yerine Su maruluda denen pistia koyucam (Şuan üretmeye çalıştığım için beta akvaryumuna almadım dişi beta akvaryumunda)Mert670 2013-01-21 22:51:55
Erkek betta akvaryumum da 3 kök var bu bitkiden adını bilmiyorum.. Akvaryum hacı 16 lt ve ısı değeri 24 C...

Fotoğraflarda pek net değil ama her yaprağın altında kök gibi uzanan ince yaprağın altındaki renkten uzantılar var.. Ve her yapraktan bir dal çıkıyor gibi.. Eğer bunlar yeni bir bitki oluşturmak için ise toplamda şimdikiler hariç 17 kök daha olacak
.. 1 aydır bettam ile birlikte herhangi bir sorun olmadı ama sorun olur derseniz ayırıcam akvaryumdan... Yerine Su maruluda denen pistia koyucam (Şuan üretmeye çalıştığım için beta akvaryumuna almadım dişi beta akvaryumunda)
Akvaryum
100W bir ısıtıcı yeterli gelecektir bana göre..
100W bir ısıtıcı yeterli gelecektir bana göre..
Damızlık Bettalarım
Yazıyı okudum da bulundukları yerde ışıklandırma az biraz ışıklandırmayı kuvvetlendirdiğim de daha güzel sonuç elde edicem sanırım.. Teşekkürler
Yazıyı okudum da bulundukları yerde ışıklandırma az biraz ışıklandırmayı kuvvetlendirdiğim de daha güzel sonuç elde edicem sanırım.. Teşekkürler
Damızlık Bettalarım
[QUOTE=doğankekik]Erkeğiniz dubl tail( çift kuyruk) erkeği o yüzden o boşluk dolmaz dişinizde halfmoon ikisinin de formları iyi umarım güzel bir üretim yaparsınız.[/QUOTE]
Çift kuyruk olduğunu biliyorum fakat şu durum var ben akvaryuma yerleştirirken filede sıkıştı elimle kurtarmaya çalışırkende kuyruğunun o boş olan kısmında az bi kuyruk koptu. Zamanla uzar sanırım.
Kondisyonda tutmak için baya uğraşıyorum kendim hazırlıyorum bazen sebzelerden yemi falan.. 3 çeşit yem veriyorum kabız vs olmaması için miktarı az fakat günde 3 defa veriyorum.
Ali kardeşim ısıtıcı normalde dik fakat fotoğrafları çekerken falan biraz kurcaladım yatay konumda çekmişim
[QUOTE=doğankekik]Erkeğiniz dubl tail( çift kuyruk) erkeği o yüzden o boşluk dolmaz dişinizde halfmoon ikisinin de formları iyi umarım güzel bir üretim yaparsınız.[/QUOTE]
Çift kuyruk olduğunu biliyorum fakat şu durum var ben akvaryuma yerleştirirken filede sıkıştı elimle kurtarmaya çalışırkende kuyruğunun o boş olan kısmında az bi kuyruk koptu. Zamanla uzar sanırım.
Kondisyonda tutmak için baya uğraşıyorum kendim hazırlıyorum bazen sebzelerden yemi falan.. 3 çeşit yem veriyorum kabız vs olmaması için miktarı az fakat günde 3 defa veriyorum.
Ali kardeşim ısıtıcı normalde dik fakat fotoğrafları çekerken falan biraz kurcaladım yatay konumda çekmişim

3 Hafta daha balıkları kondisyonda tutucam (Finaller, bütler memlekete gidip gelme vs) Sonra dişiyi erkeğin yanına cam bölmeyle ayırıp yerleştiricem sonra köpük oluştuğunda dişiyi serbest bırakmayı düşünüyorum.. Çok büyük bir tecrübe olacak benim için.
Bitki türlerini bilen var mı peki?
Bitki türlerini bilen var mı peki?
Damızlık Bettalarım
Uzun bir zaman boyunca aradıktan sonra dişi beta buldum hatta aldığım kişi daha öncede yavru almış (Normalde yavruları almak için gitmiştim) Balık hoşuma gitti ve damızlık erkeğiyle birlikte aldım. Üretim için gereken akvaryumun ebatları 35*30-17 (Yaklaşık 16 Litre)
Şuan Dişi için ayarladığım akvaryum ise 35*25*15.
Dişinin bulunduğu akvaryumda değişik boylarda 6 kök Pistia var (İlk aldığımda 3'dü =) )
Erkeğin bulunduğu akvaryumda 3 kök Gül var (En azından ben öyle sanıyorum)
Erkek betam çift kuyruk ortasında bir açıklık var onu ilk aldığımda akvaryuma koyarken biraz hırçınlaştı elimde olmasada zarar verdim
zamanla düzeliyor ama
Dişinin tam türünü bilmiyorum bilen arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim (bana tül kuyruk gibi geldi)
Kullandığım Yemler: Tetra Betta yemi, Cihclid türü için kullanılan tetra marka pul yem (Balıkları aldığım arkadaş tavsiye etti) ve akvaryumcudan almış olduğum karışık bir yem (Daha hiç vermedim)
Dişi akvaryumunda iri siyah beyaz taşlar var bunları finallerden sonra ayırıp normal kuma çeviricem.
Isıtıcı birinde yataydı onu düzeltip dik hale getirdim tekrardan. Köşede lav taşı var onuda farklı bir arkadaştan akvaryum almıştım onun hediyesi, hem güzel bir görüntü hemde akvaryuma katkısı varmış.
Erkek (Pascal) Akvaryumu;
Su Üstü Bitkileri
Su Üstü Bitkileri
Dişi Balığım
Dişi Balığım
Genel Görünüm (Işıklandırma şuan biraz yetersiz bu yüzden karanlık çıkmış
)
İyi ve kötü tüm yorumlarınızı bekliyorum.. Sağlıklı hobiler..
Mert670 2013-01-15 20:47:29
Uzun bir zaman boyunca aradıktan sonra dişi beta buldum hatta aldığım kişi daha öncede yavru almış (Normalde yavruları almak için gitmiştim) Balık hoşuma gitti ve damızlık erkeğiyle birlikte aldım. Üretim için gereken akvaryumun ebatları 35*30-17 (Yaklaşık 16 Litre)
Şuan Dişi için ayarladığım akvaryum ise 35*25*15.
Dişinin bulunduğu akvaryumda değişik boylarda 6 kök Pistia var (İlk aldığımda 3'dü =) )
Erkeğin bulunduğu akvaryumda 3 kök Gül var (En azından ben öyle sanıyorum)
Erkek betam çift kuyruk ortasında bir açıklık var onu ilk aldığımda akvaryuma koyarken biraz hırçınlaştı elimde olmasada zarar verdim
zamanla düzeliyor amaDişinin tam türünü bilmiyorum bilen arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim (bana tül kuyruk gibi geldi)
Kullandığım Yemler: Tetra Betta yemi, Cihclid türü için kullanılan tetra marka pul yem (Balıkları aldığım arkadaş tavsiye etti) ve akvaryumcudan almış olduğum karışık bir yem (Daha hiç vermedim)
Dişi akvaryumunda iri siyah beyaz taşlar var bunları finallerden sonra ayırıp normal kuma çeviricem.
Isıtıcı birinde yataydı onu düzeltip dik hale getirdim tekrardan. Köşede lav taşı var onuda farklı bir arkadaştan akvaryum almıştım onun hediyesi, hem güzel bir görüntü hemde akvaryuma katkısı varmış.
Erkek (Pascal) Akvaryumu;
Dişi (Alexis) Akvaryumu;
Su Üstü Bitkileri
Su Üstü Bitkileri
Dişi Balığım
Dişi Balığım
Genel Görünüm (Işıklandırma şuan biraz yetersiz bu yüzden karanlık çıkmış
)İyi ve kötü tüm yorumlarınızı bekliyorum.. Sağlıklı hobiler..
Konya Dişi Beta
Sorunu çözdüm moderatörler konuyu kapatabiliriler.. Öğrenci bir arkadaş ile tanışıp daha önce eşleşmiş dişi ve erkek beta aldım.. Yanında 3 kök gül ve 5 kök pistia olduğunu sandığım bitkiden aldım (Su üstü bitkisi kökleri aşağıya salınıyor). Yakın bir zamanda fotoğraflarını paylaşmayı düşünüyorum. Isıtıcı ve led aydınlatma mevcut ayrıca 2 adet neon aldım erkek betanın yanına 2 gündür herhangi bir problem olmadı. Akvaryum yaklaşık 12.5 litre
Sorunu çözdüm moderatörler konuyu kapatabiliriler.. Öğrenci bir arkadaş ile tanışıp daha önce eşleşmiş dişi ve erkek beta aldım.. Yanında 3 kök gül ve 5 kök pistia olduğunu sandığım bitkiden aldım (Su üstü bitkisi kökleri aşağıya salınıyor). Yakın bir zamanda fotoğraflarını paylaşmayı düşünüyorum. Isıtıcı ve led aydınlatma mevcut ayrıca 2 adet neon aldım erkek betanın yanına 2 gündür herhangi bir problem olmadı. Akvaryum yaklaşık 12.5 litre
Konya'daki en temiz ve kaliteli akvaryumcu
Bosna'da bir yer var tam olarak bilmiyorum adını... Sahibi çok ilgili birisi çok muhabbet ediyor değişik türlerde getireceğini söylemişti. Bunun dışında kız varsa eğer yada kısa saçlı birisi muhabbet için durmayın
Bunun dışında Yıldız akvaryum baya bir ilerletmiş kendisini tür konusunda. Mevlana tarafında elektornikçiler çarşısı var orada bir akvaryumcu amca var bugün muhabbetimiz oldu eğer dişi beta arıyorsanız şuan bulabilirsiniz gayet sağlıklıydılar.
Bosna'da bir yer var tam olarak bilmiyorum adını... Sahibi çok ilgili birisi çok muhabbet ediyor değişik türlerde getireceğini söylemişti. Bunun dışında kız varsa eğer yada kısa saçlı birisi muhabbet için durmayın
Bunun dışında Yıldız akvaryum baya bir ilerletmiş kendisini tür konusunda. Mevlana tarafında elektornikçiler çarşısı var orada bir akvaryumcu amca var bugün muhabbetimiz oldu eğer dişi beta arıyorsanız şuan bulabilirsiniz gayet sağlıklıydılar. SON MESAJLAR
- Su Rengi Onur6886, 10:33
Yeni Üye Forumu - İlk Büyük Akvaryum Deneyimi Cyber_Scout, 10:26
Yeni Üye Forumu - Hobiye Tekrar Dönüş dincseref, 09:52
Yeni Üye Forumu - Ramirezilerin Cinsiyeti Hogur, 09:33
Cinsiyet ve Tür Belirleme - 40x40x40 Popilasyon Ve Cins Uyumu Hk Hüdai, 08:36
Yeni Üye Forumu - Betta Üretimi: Erkek Betta Ne Zaman Köpük Yuva Yapar? Ahmet özşen, 08:19
Labirentliler - Bolivian Ram Cinsiyet Ayrımı Cyber_Scout, 04:20
Cinsiyet ve Tür Belirleme - Şelale Filtre Taşma Sorunu İlkel Çözümü Cyber_Scout, 03:25
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Anlamadığım Sorunlar Cyber_Scout, 02:50
Hastalıklar ve İlaçlar - 45x35x35 Amazon Blackwater Kurulumum sakal34, 01:55
Akvaryum Tanıtımı - Beta Ve Karidesler Cyber_Scout, 01:49
Yeni Üye Forumu - Suyun Ötesi: Tatlı Su Akvaryumum Cyber_Scout, 01:42
Akvaryum Tanıtımı - Kabukçul Akvaryumum Neolamprologus Multifasciatus Cyber_Scout, 01:21
Akvaryum Tanıtımı - Salyangoz Tür Cyber_Scout, 00:51
Cinsiyet ve Tür Belirleme - Betta Balığı Akvaryumu Mu Nasıl Geliştirebilirim. Cyber_Scout, 23:57
Yeni Üye Forumu - Ternapi Medaka Pondları ternapi, 22:37
Akvaryum Tanıtımı - 25x25 Kurulum ogurcay, 20:29
Akvaryum Tanıtımı - Karides Ticareti SaidAlabas, 19:44
Yeni Üye Forumu - Şelale Filtre Malzeme Önerisi arifabi, 19:17
Yeni Üye Forumu - Akvaryum Aydınlatma Tavsiyesi Yusferl, 17:56
Aydınlatma - Erkek Mi ? Dişi Mi ? lordhaggar, 17:11
Cinsiyet ve Tür Belirleme - Agresif Moli? Velifera? Plati? Ne Bunun Cinsi Sena08, 17:09
Cinsiyet ve Tür Belirleme - Arka Fon Renk Tercihi SaRCoPhiLiuS, 16:06
Akvaryum Tasarımı ve Dekorasyonu - 60x35x35 High Bitkili Kurulum Başlangıcım Eminsalih, 15:18
Akvaryum Tanıtımı - 🧿 En Güzel Fotoğraflarınızı Gösterin Ehtiyar, 15:09
Akvaryum ve Su Altı Fotoğrafçılığı - Yeni Kurulum 20x20x20 Masaüstü Nano Tank İnci Kefali, 14:53
Akvaryum Tanıtımı - Mycopur Kullanımı Bilen Yazabilir Mi Fatih_hakankaan, 12:29
Yeni Üye Forumu - Almakmı Daha Ekonomik Yapmakmı? Hidro Dinamik, 11:52
Yeni Üye Forumu - Yunus Alacağım Ama Aklıma Takılan Sorular İnci Kefali, 11:16
Malawi ve Diğer Afrika Cichlidleri - Yeni Kurulum Akvaryum ogurcay, 10:52
Yeni Üye Forumu - AI Destekli Balık Analizi: Sürü Davranışlarına Bir Bakış Ozzgur, 10:01
Akvaryum Dünyasından Haberler - Beta Balığım Bugün Su Üstünde Devamlı sukeyne, 09:44
Yeni Üye Forumu - Seachem Paraguard Karideslere Etkisi gurkanktkc, 09:30
Hastalıklar ve İlaçlar - 5000 Tl Akvaryum Değer Mi? MasterChiefHakan, 08:46
Yeni Üye Forumu - Deniz Akvaryumunda Home Assistant Mantığı alipaksi, 08:37
Kendin Yap Sistemler (DIY) - 40x40x40 Low Tech Bitkili Tank Çöpçüler Yumurtladı abds, 08:30
Akvaryum Tanıtımı - İlaçlama Sonrası Takip Etmem Gereken Adımlar. Dira29, 05:54
Yeni Üye Forumu - 170x70x60 İçin 15-18-20 Yan Sump Kaç Olması Gerek? TropheusTRe, 00:36
Filtre ve Sump Yapımı - Karides İçin Kaç L Uygundur Akvaryumcu_Doru, 00:18
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Axolotl Tedavi EmreYZN, 00:16
Hastalıklar ve İlaçlar - Bitki Köklenme Seymenefe, 23:55
Yeni Üye Forumu - Karideslere Kabuk Tarçın Veren Var Mı Afyon0303, 23:51
Omurgasızlar - Balıkların Cinsi Nedir Acaba? Servet hocam, 22:53
Yeni Üye Forumu - 👋 Yeni Gelenler Buradan Merhaba Desin ZobanS10, 21:45
Yeni Üye Forumu - Sg 1.005-1.008 Arası Bitki İnci Kefali, 20:38
Bitki Türleri ve Bakımı - Yavru Vatoz Boylandirma Esk2626, 19:04
Yeni Üye Forumu - Plastik 50 Litre Saklama Kabında Balık Bakılırmı? koraykbl, 19:01
Yeni Üye Forumu - Yararlı Bakteri Kültürü Ve Su Değişimi ogurcay, 17:33
Yeni Üye Forumu - Demasoni Ciklet Dipte Oturması ferhatarikoglu, 17:32
Yeni Üye Forumu - Beta Balığım İçin Kurulum Desteği albeta, 17:27
Yeni Üye Forumu
GÜNCEL 100 TANITIM
SON İLANLAR
- Akvaryum+artemia Çıkarma Seti+cam Silme Aparati tosyalı 10:31
- Eheim 3701 Air100 Hava Motoru BadgeR 10:16
- Su Piresi , Balık Yemi , Pipo Filtre gyunda 10:05
- Pistia , Flame Moss , Java Moss gyunda 10:05
- Karides , Salyangoz , Kırma Karides 3tl gyunda 10:05
- Mangrow Üstü Anubiaslar(yeni), Cüce Cyrptocoryne nikon_ 09:53
- Damızlık Corydoras Sterbai nikon_ 09:53
- Mikro Kurt Kültürü nikon_ 09:53
- L 333,l 397,l 201,l 46, Pleco Yavruları ersin06 09:52
- Akvaryumların İhtiyaçları GETS34 09:33
- Apistogramma İnka Candidi Hongsloi AtlasPoyraz 09:27
- Metal Snake Skın Blue Lepistes mbcr06 09:22
- Yati Kökü- Lily Pipe - Co2 İnce Ayar Vanası - Co2 Mehari 09:17
- Armatürk 80cm Akvaryum Aydınlatma 2080h MuratOzdemir 09:10
- İndirimm Moly,plati,lepistes,vatoz EKAR 07:19
- Süper Formda Amazon Bitkisi (dişi) EKAR 07:19
- Osmos Ve Muhtelif Malzemeler Formicasmind 07:09
- Hobiciden Kaliteli Bitkiler sakal34 01:57
- Neocaridina Davidi (kiraz Karides) sakal34 01:57
- Silver Melek albeta 01:45
- Özel Moss Türleri. smithiseek 01:27
- Black Molly Balıkları. smithiseek 01:27
- Creaqua Brown Kum Arıyorum. smithiseek 01:27
- Ada Solar (green) Aporetti 01:21
- Bitki Çeşitleri emreemin 01:06
- Bitki Gübre Seti Satış Ve Destek emreemin 01:06
- Armatür Powerled Ölçülerinize Göre Destek Verilir emreemin 01:06
- Bitkili Akvaryum Balıkları emreemin 01:06
- Akvaryum Yem Çesitleri emreemin 01:06
- Taşınıyorum Acil, Hobiye Ara ahmet22 01:01
- Astronot Black Ve Koiler piranhabull 00:16
- Damızlık Maulana Ve Blue Neon Cigled ( Usisya ) serdar131977 00:12
- Hava Motoru LEGEND59 00:04
- 50x25x25 Sumplu Akvaryum LEGEND59 00:04
- Mini Akavryum Seti vedat79 23:28
- Tetra Ve Boyu Hava Motoru vedat79 23:28
- Yunus - Sarı Prenses - Beyaz Prenses - Auratus - Malawi market 23:20
- Safkan Sajica Yavruları Malawi market 23:20
- Eheim, Tetra, Atman Hava Motorları Esakvarist 23:04
- Akvaryum Arıtma Sistemleri zafer3885 22:49
- Zateksuaritma Akvaryum Arıtma Sistemleri Reef Seri zafer3885 22:49
- 1 Erkek 3 Dişi Damızlık Sarı İmparator Gursel 22:37
- Kalın Bant Duboisi Maswa Yavru &ramshorn Salyangoz yns325 22:05
- ***f0 Fdragon Puffer-pao Palembangensis*** artgy 21:06
- Demir Profil Set Ve Mobilyalı Akvaryum Hediyeli artgy 21:06
- L15 Pleco, 1 Erkek 2 Dişi Ve L333 1erkek 1dişi voltran 20:57
- L333, Lda16 Duz rebelde 19:33
- İceman, Calico, Mavi İmparator, Portakal omrsyn 18:36
- Akvaryum Malzemeleri Blackpearl34 18:33
- Akvaryum Malzemeleri Best Fish 18:29
KULLANICILAR
- 74 Online Kullanıcı, 41 Üye
Online Kullanıcılar
mutama,
MuratOzdemir,
sukeyne,
sina cen,
Hüdai,
Sfenks111,
ersin06,
yeekim,
bysmokin,
osmandbnl,
Kaleydoskop,
omerfiratgurbuz,
poyraz43,
EfeCaptain,
MiSoSiKiaN,
morgentern,
thelastluck,
Jeveux,
muhengin26,
efsane07,
_rammstein_,
Mehari,
Suprabranchial,
GETS34,
Fatih_hakankaan,
Hogur,
Brianric,
birhan,
etem,
Canfaruk,
TheDS,
emrepablo11,
Erkay0,
Esakvarist,
Başak u,
AtlasPoyraz,
erosennin,
lZer0l,
sadangur,
mbcr06,
Ahmtkrt93,
Mehmett34,
FORUM İSTATİSTİKLERİ
- 3,797,668 Mesaj
- 408,613 Konu
- 91 Forum
- 145,128 Forum Üyesi
- 1,466 Özel Forum Üyesi
- 29 Kıdemli Akvarist
- 1,941 Dün Giriş Yapan Üye
Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.