ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
emin ziya
Kullanıcı Grubu:
Forum Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
3
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Son Ziyaret:
35 dakika önce
Toplam Mesaj:
16 [0.00 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
3 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
emin ziya
Doğum Tarihi:
Girilmedi
İl:
Istanbul
Meslek:
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

EMİN ZİYA

SON 8 MESAJI

Meleğin Yüzgeçleri Eriyormu ?
tankı, filtreyi, yemlemeyi balığın size ne zaman geldiğini, su değişimlerinizi vs daha fazla bilgi olsa sıkıntının kaynağı daha kolay bulunurdu.

önce balığa tuz banyosu yaptırın, balığı fazla tuzla lakerdaya çevirmeyin.
eğer tuz iyi gelirse ana tankınıza da biraz tuz eklersiniz.[EDIT]emin ziya,2025-09-05 15:20:02[/EDIT]
Bilgili Akvaryumculara İhtiyacım Var
Başlangıç için extra clear cama gerek yok, bence sump ilk akvaryumda olmasa şimdilik daha iyi olur.
Sump'ın tahliye deliğini yandan mı, alttan mı delecekler, siz buna göre dolap düşünmelisiniz, delik yandan olursa üstten kaç cm dudak payı bırakacaklar, o kadar cm orada su olmayacak, çirkin görünür, delik alttan olursa işçilik çok önemli, evde su kaçırırsa alttan tahliye riskli, over floor yapacaksanız, hava yapabilir, onun yerine yandan camı zaten delinmiş tank alın, daha iyi.
yani şimdilik sump için erken, uzak durun.
bunun istisnası "yan sump" olabilir, 80 cm uzunluk onun içinde kısa gelir, 80 cm tanka sumpa gerek yok.

tankın sump'ı ve sump'ın dolabı motorlu bir iç filtreden çok daha fazla para tutar. dış filtreler gerçekten çok pahalı başka çaresi kalmadıkça almayın. Hamburg filtre, taban filtresi vs, her yolu deneyin.

Bugün 20*30*50 ölçüsünde küçük bir tank sordum 600 tl dediler, nereye olsa bir yer bulup koyarsınız, ama kapağında ışığı var mıydı bakmadım.
Başlangıç için az para harcayın öğrendikçe ihtiyacınıza göre satın almalar yaparsınız.
4500-5500 tl sadece başlangıç tankı için biraz fazla. (bugün 2 Eylül 2025) böyle başlarsanız, 20 bin TL yetmez.
Her başlığı tek tek araştırın, işin zevki burada, detaylarda.
Işık (aydınlatma sistemi), hava motoru varsa (sessiz 2 çıkışlı olanlardan) bulursanız iyi bir marka alın, yinede sesini kontrol edin, bunun sesi çok önemlidir. Artık bu sesi hep duyacaksınız, bir tür lanet bu.

Hava taşı akıntısını balığa göre ayarlayın balıkları fazla yormayın küçük akvaryumda balık fazla akıntıdan kaçamaz, 2 metre akvaryum hortumu, hortum hava ayar vanası, hortum için delikli vantuz, küçük plastik t- dirsek, iki süngerli pipo filtre (watt gücü fazla motorlu bir iç filtre fazla gelir), açık yem, ya boyanmamış çakıl yada yıkanmış akvaryum kumu, 3 cm boyunda birkaç Japon balığı sizi epey bir süre idare eder.

Lepistes balığı belki ucuzundan bulunur ama o kadar da kolay bir balık değildir, hassas bir balıktır, düzenli hayatı sever, memur gibidir, orta zorluktadır, iyi kalite suya muhtaçtır, ona rağmen su değişiminden hiç hoşlanmaz, iyi filtrasyon gerekir, sabit ısı gerekir.
Hata affetmez, ölüverir.

Japon balığı alırsanız, ısıtıcıya ve dereceye de gerek yok. galiba buraya kadar olan malzemeyi 2000-3000 tl ye alırsınız. sessiz hava motoru, iyi bir şey biraz pahalı olabilir ama siz yinede sıfırını yani yenisini alın.
En sona ısıtıcıyı bırakın, onu da iyi bir marka almak lazım, suda çalıştığı için tehlikeli bir malzeme, can güvenliği açısından clear cam yerine, iyi marka bir ısıtıcıya para harcayın. iyi bir ısıtıcı bile olsa, camını kırarsanız çarpılırsınız, evin elektrik sigortası da güvenli olmalı, kaçak akım rolesi var mı, diye kontrol edilmeli.
Bahsettiğiniz 80 cm tankı, balık tercihiniz iyice belli olunca alın, ancak küçük gelebilir, her zaman keşke daha büyük olsaydı dersiniz. Bu yüzden şimdilik ileride yavruluk olabilecek küçük bir tank alın, hevesiniz geçerse de zararınız küçük olsun.

Tankın sehpası, ısıtıcının watt'ı, tankın uzunluğu, camın kalınlığı vs, herşey siz işi öğrendikçe ihtiyacınıza göre ortaya çıkacak. Tankınızın suyunu 1/4 yada daha az miktarda azar azar değiştirin büyük tankta su daha kolay oturur, suyunuz her zaman berrak olmalı, buna göre filtre seçin, tabanda kum kullanmak iyidir, çeşme suyunu 2 gün aynı odada ağzı açık kapta dinlendirin, balığı soğukla, sıcakla şok etmeyin, beyaz benek hastalığına yakalanmasın.
İlk tankınızı daha sonra yavruluk olarak kullanırsınız.
Eğer uzun süren bir sevda olmayacaksa harcanan paranın neredeyse tamamı boşa gidecek, muhabbet kuşu bakmak gibi değil, bu oldukça masraflı bir hobidir.
Sakın hobilerinizi fazla abartmayın, bu hobiyi eğer severseniz satabileceğiniz balıkları besleyin, bari kendi masraflarını çıkarsınlar ama o bile zor, hatta çok zor.
Biz de bu işe harçlığımızla başladık ama herşey bu kadar pahalı değildi.
Umarım gözünüz korkmamıştır. [:)]
Sevgiler[EDIT]emin ziya,2025-09-03 09:05:00[/EDIT]
Denizden Toplanan Taşlar Hakkında
Denizden taş değil ama İstanbul'da Yeşilköy sahilinden 2-3 kg kadar midye kırığı kum aldım, üstelik kuru yerden, iyice yıkayıp kullandım, yinede akvaryumu küçük küçük salyangozlar istila etti. yumurtalar kumda ölmemiş bir şekilde kendilerini korumuşlar.
şelalemi dış filtremi
Merhaba,
Masraf etmenize gerek yok, elde ne varsa idare  edebilirsiniz,
bir hava motorunuz varsa pipo filtre de işinize yarar,
motorlu iç filtreniz varsa o da olur,
boş vaktinizde forumda lepistes hakkında okuyarak bu konuda iyi bir tecrübe sahibi olabilirsiniz.
dostlukla..
Neritina Natalensis (Zebra Nerite) Üremesi
[QUOTE=timur eker]Zebra nerite tatlı suda yumurtadan larva olarak çıkar ve akıntıyla denize akar. Orada gelişimini tamamlayıp tatlı suya geri döner. Dünyada akvaryum koşullarında zebra nerite üretebilmeyi başarmış kimse yoktur. [/QUOTE]

arkadaşlar hala dünyada üreten kimse yokmu konu açılalı 3 sene olmuş ?
emin ziya2013-07-16 00:15:17
Doğum
[QUOTE=umutgunay] Doğumhane yapılabilir. Size kendi projemi paylaşayım:

Buraya alacağınız dişilerin doğum vakti yaklaşmış olmalı.

Doğum zamanları balığa göre, türe göre, yaşa göre, suyun sıcaklığı ve PH ile değişkenlik gösterse de Lepistesler ve Endler'ler 30-35 gün civarı, kılıçkuyruk ve platiler 25-30 gün civarı, moli ve veliferalar 50-60 gün civarında doğum yaparlar. Karanlık nispeten işe yarıyor. Özellikle de doğumhanelerde doğan yavruların anneler tarafından değil de yaş olarak daha büyük olan yavrular tarafından didiklenerek öldürülmeleri konusunda başarılı oluyor. Doğumu doğumhanede yaptırmazsanız yavruluk kullanmayın derim. Kullanacaksanız ise son dakikaya gelmiş, doğum başlamak üzere olan bir dişiyi alın diycem de yine de balık için hiç iyi olmaz.
O hâlde akvaryumunuza sık ve ince bir bitki örtüsü ile doldurursunuz, yavrular o bitkilerin içinde rahat rahat büyür. Balıklara verdiğiniz yemi azıcık ufalarsanız onlar da yararlanır. Protein ağırlıklı beslenme çabuk büyümelerine yardımcı olur ama arada bir bitkisel besleyin ki kabız olup ölmesinler.
[/QUOTE]

umut bey doğumhane planını beğendim, yavruları içine çekmemesi için doğumhaneye su basan motor silikon elyaf  ile sarılabilir yada motor yerine birkaç tane pipo filtre kullanılabilir, düşünceniz halihazırda kullanılan rafya sistemine göre daha başarılı, hatta bu prensiple çalışan yeni yavruluklarda satılıyor ama çok küçükler, ben büyük bir tankta sıva altında kullanılan plastik ızgaraya şekil verip kullanıyorum, ızgaradan düşenleri tanktan topluyorum.
emin ziya2013-05-04 22:48:26
Yeşil su
hasret bey,
nasıl bir yanlışlık yaptınız, yeşil su üretmek isteyenlere yol gösterebilir.
saygılar.
Cyclop-eeze Stoklarımızda
[QUOTE=akertek]Cyclop-eeze 50 gramlık orjinal ambalajlarında. [/QUOTE]

Ayırttığım Cyclop-eeze'i bugün kendisinden aldım, Beylikdüzü'ne gidip dönerken aldığım yol yardımı için kendisine teşekkür ederim.
Geniş ürün yelpazesi ve büyük yatırımıyla İstanbul'daki en güçlü akvaryumculardan biri, makine mühendisi olup bu mesleği seçmesi akvaristler için iyi olmuş, her konuda geniş bilgisi var, tevazu sahibi adam gibi adam.
Teşekkürler Cafer Bey,
Dostlukla.

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

• 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.