ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
ghusmen
Kullanıcı Grubu:
Forum Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
0
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
25 Kasım 2008 00:05
Son Ziyaret:
06 Eylül 2009 13:59
Toplam Mesaj:
4 [0.00 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
0 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
güray hüsmen
Doğum Tarihi:
Girilmedi
Yaş:
Bilinmiyor
İl:
Balikesir
Meslek:
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

güray
bol bitkili 80X45X25 canlı doğuran

SON 4 MESAJI

Sorununu çözemediğim yosun
Yosun problemi bitkili akvaryumların büyük bir sorunu. Bende de aynı sorun var. Kimyasallar harici her yolu denedim. Yaklaşık 2 aydır mücadele ediyorum. Test kitim yok. O yüzdeb İçerik Tahmin Yöntemini uygulamaya çalışıyorum. En sonunda geçenlerde Tunç beyin bir tavsiyesi vardı başka bir arkadaş için ben de buna göre kendi yolumu çizdim.
2 hafta önceden başlayarak ne ışıklandırmayı azalttım ne de mikro element gübresini. Yaptığım iki şey vardı.
1. 2 günde 1 %20 su değişimi
2. Potasyum sülfattan kendi yaptığım DIY K gübresini, hesapladığım ölçülerde verdim. Öncelikle akvaryumdaki potasyum yükünü yine içerik tahmin yöntemiyle eklediğim çeşme suyundan %50 olacak gibi tahmin ettim, yani yaklaşık 10ppm. Kalanı da DIY gübreden ekledim, birden 20ppm seviyesine çıkmamak için 5ppm gün aşırı artıracak şekilde.
 
İlk bir kaç gün pek bi değişiklik olmadı. Ancak 4. günden sonra bitkilerde bir canlanma ve fotosentez artışı oldu. Daha önce Tunç Bey bir arkadaşın sorusu üzerine öncelikle 20ml ekle daha sonra 10ml ekle diye cevap vermişti. Tahminimce haftanın ilk güne 20ppm artıracak ve daha sonra 4.gün  10ppm artıracak şekilde tavsiye etmişti. Ben de deneme yapmak amacıyla potasyumu hergün 5ml olacak şekilde vermeye başladım. Sonuçta 2 hafta sonra bitkiler üzerinde yeni yosunlar oluşmadığını gördüm, bitkilerimde belirgin büyüme ivmesi oldu.
Şimdi su değişimini 3 günde bir %20ye düşürdüm. Artık böyle devam etmeye karar verdim.
 
Yosunla uğraşan arkadaşlara tavsiyem (test kiti olmayanlara), yapacağınız yöntem hakkında kesin bir karara varmaları ve kısa sürede değişiklikler beklememeleri.
Sakal yosunu sorunu
Ben de aynı sorundan muzdaribim bu aralar. 2 hafta kadar su değişime ara verdikten sonra camda, tabanda ve bitkiler üzerine yoğun bir sakal yosunu oluştu. Pek çok forum okudum hepsinden ortak bişeyler yapmaya çalışıyorum. Okuduğum forumlarda genelde ışık ve gübrelemede bir değişiklik yapılmaması söyleniyordu. Ben de ışık şiddeti ve gübreleme oranını değiştirmedim.
2 günde bir %50'lik su değşimi yaptım.
Yine yabancı bir forumda  akvaryumu hava taşı ile havalandırma ve akıntı sağlanması gerektiğini okudum. Ben de yuvarlak bir hava taşını akvaryumun köşesine yerleştirdim ve akvaryumda bir miktar akıntı sağladım.
Akvaryuma 3 adet black molly ekledim.
Sonuçta;
- Camda ve tabanda saç yosunu gelişiminin hemen hemen tamamen durduğunu
- Bitkilerdeki yosunlarda çok belirgin bir gerileme olmadığını ancak ümidimin kesilmediğini söyleyebilirim.
ghusmen2009-01-16 00:03:12
Bu Yosun Hakkında Bilgi
Benim chritmas moss'um. Üzerindekiler de fotosenteze bağlı hava kabarcıkları. Bence de Abdüllatif bey'in gönderdiği fotoğraftakiler java moss değil..
beyaz kuyruklu yıldız ve limondaki değişim
Bitkili akvaryumda acemi olduğum için umarım bu konuda uzmanlaşmış arkadaşlar bu problemlerin ne olduğunu tespit edebilirler.
100 litrelik tankımda canlı doğuranların bulunmakta.
Kurban bayramı tatiline gitmeden önce herhangi birşey yok iken döndüğümde karşılaştığım manzara aşağıdaki resimlerdeki gibiydi. Tankın ön camında beyaz kuyrukluyıldız gibi bir oluşum mevcuttu. Bunların yanında ayrıca yeşil nokta yosunu da bol miktarda bulunuyordu. Yeşil nokta yosunu ön ve arka camlarda iken, beyaz kuyrukluyıldız gibi olan yapı sadece ön camda bulunuyordu. Yan camlarda herhangi bir kirlilik belirtisi yoktu.
Işıklandırma: 1Xosram 765 kodlu 18W floresan
                     1Xphilips 765 kodlu 18W floresan
                     1X çin malı 15W dalgıç pembe renkli floresan
                     günde 10 saat (tatil süresince 08-12, 16-22 saatleri arasında)
Gübreleme: DIY gübre haftada 3 kez 4ml
CO2: DIY mayalı vortex sistem, kabarcık hesabı yapmadan
 
Bu arada not olarak şunu belirteyim beyaz kuyrukluyıldız gibi olan yapı ön camda sadece dalgıç floresanın ışığının güçlü olduğu noktalarda izlenmekte.
 
 
 
 
 
İkinci sorum ise; tatile gitmeden önce gayet güzel yeşil yaprakları bulunan "Limon"un döndüğümde hiç büyümediğini ve yapraklarının kızıla çalan bir renk aldığını gördüm. En son resimde görülen akvaryumun daha uzak köşesinde bulunan küçük "limon" da benzer değişiklikler göstermekte.
 
 
 
Tatilden döndükten sonra 765 kod numaralı floresanları çıkarıp yerine Sylvania aquastar ve grolux'ünü taktım. Çin malı floresanı devre dışı bıraktım. Gübrelemeye aynı şekilde devam ediyorum. Aydınlatma saatlerini de değiştirmedim. Sorun nedir ve düzelecek mi bilmiyorum?
Yardımlarınız ve görüşleriniz için şimdiden teşekkür ederim..
 
NOT: Akvaryumdaki düzensizliğin farkındayım henüz bitkilerin nasıl geliştiğini gözlemlemekteyim. Yakında tabanı komple değiştireceğim, (Bitki torfu+Aquaclay yapmayı düşünüyorum) uygun bir zaman bekliyorum.
 
 
ghusmen2008-12-17 00:37:22

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

KULLANICILAR

  • 25 Online Kullanıcı, 14 Üye

Online Kullanıcılar

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.