Mayalı sistemle CO2 üretmek
45 güne kadar gaz çıkışı elde edebiliyormuş, bu sistem. Çalkalamadan denemekte de fayda var bence. Ben hazır aldığım için öyle bir imkanım yok ama birileri denerse farkı görebilirz bence...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Çürümekte olan bitkiler canlandı ve çiçek açmaya başladılar :)
Ben maya karışımını hazır olarak satın alıyorum. Paketin üzerinde kalın harflerle şekeri, suyu ve mayayı bir araya kattıktan sonra, asla çalkalamayınız yazıyor.
Onur Bey ise çalkalamayı önermiş yazısında, hangisi daha verimli sonuç verir sizce?
[/QUOTE]
Açıkçası sistemin kapağını kapatıncaya kadar çalkalamanın hiç bir zararı yoktur. Ben bunu mayanın suda daha iyi çözülüp çözülmemiş şekerin arasında kalmaması için yapıyorum.
Birincisi mayalı sisteme fazla maya konmasına bağlı köpürme ve mayaı suyun akvaryuma kaçması. İlk sayfada yazdığım güvenlik tedbirlerini gözden geçirin, böyle bir sorun olabilir.
İkincisi su değerlerinizin iyi olmamasına bağlı olarak CO2 fitoplanktonların çoğalmasını tetikliyor olabilir. Bu durumda balık sayınızı, yemleme miktarınızı ve su değişimlerinizi gözden geçirmenizi öneririm. Sebep buysa doğrudan CO2 ile ilgili bir sorun değil, su değerleri ile ilgili bir sorundur.
Bende deneyeyim dedim ve 1 saat önce hazırladım şimdi kabarcık bekliyorum ama henüz bir gelişme yok. Şişeden gelen hortumu direk suya soktum difüzör falan kullanmadım. Az da olsa fayda görürmüyüm bu şekilde? Ayrıca şişede köpürme falan da olmadı. Bu doğru yapamadığım anlamına mı geliyor?
Bulanıklık yeşilimsi mi? Eğer öyleyse yeşil su soruınunuz var demektir. Bu da su değerlerinizin iyi olmadığını gösterir. (Aşırı nitrat, fosfat birikimi gibi)
[QUOTE=turkercan]
Bende deneyeyim dedim ve 1 saat önce hazırladım şimdi kabarcık bekliyorum ama henüz bir gelişme yok. Şişeden gelen hortumu direk suya soktum difüzör falan kullanmadım. Az da olsa fayda görürmüyüm bu şekilde? Ayrıca şişede köpürme falan da olmadı. Bu doğru yapamadığım anlamına mı geliyor?
[/QUOTE]Difizör olmadan bu şekilde fayda sağlamaz. Bir şekilde CO2'yi çözmeniz lazım. Hava taşı kullanıldığında bile 20-30 litreden sonrasına yetmiyor.
1 saat içinde kabarcık çıkmaz. 8-16 saat arası bir süre beklenemsi en uygunudur. Buna rağmen çıkmazsa bir sorun var demektir.(gaz kaçağı gibi)
Zaten köpürmemesi lazım. İlk 3-4 günden sonra biraz köpüklenme olabilir ama bunun da çok fazla olması iyiye işaret değil.(Köpüren sıvının akvaryuma gitmesi riski var demektir)
Onur bey teşekkür ederim. Akvaryumum kumu saymazsak 38-40 lt suya sahip. Küçük bir akvaryum olduğu için hava taşı yeterli olurmu? Az bile olsa hiç olmamasından iyidir diye düşünüyorum. Ayrıca azoo marka co2 tabletlerimde var. İkisini birden kullanırsam bitkilerimde gelişme olurmu acaba? 7 kök bitkim var bu arada.
Hava taşını yerleştirdikten sonra çok basit bir pasif difizör yapabilirsiniz. Şöyle anlatayım:
- Metal olmayan ve suya salınım yapmayan plastik ve benzeri bir malzemeden yapılmış kapak benzeri bir şey buluyoruz. Bu ufak yoğurt kabının kapağı gibi bir şey olabilir.
- Bu kapağın yanına silikon vb. bir yapıştırıcı ile vantuz yapıştırıyoruz.
- Ardından hava taşının hizasına, su yüzeyine bu kapağı sabitliyoruz.(Vantuzu cama yapıştırarak) Yalnız suyun çok altında kalmasın, suyun dışında da kalmasın.
Hava taşından çıkan CO2 bu kapağın altında birikecektir. Böyle bir sistem sizinki gibi 30-40 litrelik sistemlerde çok iyi iş görüyor. Hem ufak bir akvaryuma kocaman difizör koymamış oluyorsunuz hem de iyi verim alıyorsunuz. Yalnız su buharlaştıkça eklemeyi unutmayın. Malum su dışında çalışmıyor.