MANDARİN
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Bakırköyde bir arkadaşımın dükkanındaki balık kuru yem alıyordu onun harici kuru yem alan mandarin görmedim şans işi :) ayrıca mandarin besleniyorsa muhakkak zemine yakın akıntı yapacak motorlar kullanılmamalı yoksa podlar koloni olamayıp sağda solda uçuşuyorlar.....
Türkçe karşılığı sığınak annamına gelen ve içindeki makro alglar yardımıyla nitrat ve fosfatın emilmesini ve yok etmesini kolaylaştıran doğal bir sistemdir.Aslında sığınak mandarin ve deniz atı gibi özel bakım isteyen balıklar içindir tabi bu balıklara bol miktarda copepod gibi canlılar gereklidir, bu canlıları kolay şekilde sığınakta çoğalta biliriz.Refugium ayrı bir akvaryum gibi sisteme bağlanabilir(akvaryumun üstünde veya arkasında askılı olarak)veya sumpın bir bölümünü bu işe ayırabiliriz.Genelde caulerpa isimli alglar kullanılır bu alglar çok hızlı büyür ve her yeri sarar ve düzenli olarak budanması gerekir.Algların büyümesi için normal akvaryumlardaki flo.lar yeterlidir.caulerpalar karanlıkta eşeyli üremede yapıyorlar ve salgıladıkları sporlar suyu bozuyor ondan dolayı ışığını 24 saat çalıştıranlar çok.caulerpalar co2 i alıp oksijen veriyorlar(diğer bitkiler gibi)geceleri suyun PH si düştüğü için bazı araştırmacılar ve akvaristler refugiumun ışığını geceler çalıştırıyorlar ki PH yi dengede tutsun.Caulerpaların eski yapraklarını düzenli olarak budanması gerekir,çürük yapraklar tekrar nitratı suya verir ve suyu bozar.Sığınakta caulerpa yerine xenia tercih edenler var ama ışık daha güçlü olması gerekir.Sığınağın başka bir avantajıda net su hacmini arttırmasıdır.Sığınakta çoğalan podlar balıklara iyi bir besin kaynağı olurlar,deniz atı veya mandarin balıkları besleyenler için idealdır.Caulerpalar sudaki elementleride tüketiyorlar ondan dolayı düzenli olarak gerekli bütün elementleri suya ilave etmek gereklidir.Son ilave edeceğim şey sığınak olmazsa olmazlardan değil ama yararlı bir sistem.saygılarımla.....
[/QUOTE]
Davut Beyin mesajı... Herşeyi çok güzel anlatmış...
Saygılar
Saygılar,
http://www.reefkeeping.com/issues/2005-02/nftt/index.php
Saygılarımla
Mandarini besleyebilmek bir yana polip öldüreceğim nerdeyse... Acayip güzel açan polip 3 gündür açmıyordu. kH pH birsürü uğraştım meğer deniz tavşanları poliplerin üzerine tünemiş, bakalım akıntı motorunun önüne koydum sabahı umutla bekliyorum. Açılsa bari Akvaryumu da sarmışlar camlarda deniz tavşanları. Cooperband, mandarin falan alsam onlar bitince ölecek...
Saygılar,
Saygılarımla
Acayip güzel açan polip 3 gündür açmıyordu. kH pH birsürü uğraştım meğer deniz tavşanları poliplerin üzerine tünemiş, bakalım akıntı motorunun önüne koydum sabahı umutla bekliyorum. Açılsa bari Akvaryumu da sarmışlar camlarda deniz tavşanları. [/QUOTE]
Saygılarımla