L144 ile L144 longfin arasındaki fark!
Mustafa bey,
Sert çıkmış olabilirim kusura bakmayın ama insanların kafası zaten karışık bir de böyle net kesinlik taşıyan mesajlar bir Forum Özel Üyemizden gelince daha da karışıyor. Bakınız yazınızın akabinde konular açılmaya başladı.
L 144 ün ve Lda 16 ın farklı türler olduğu Litaratürde
isimleri ile mevcut. Doğadan resimleri olmayan yüzlerce tür var. Her iki tür de Ancistrus familyasına mensup ama
sonuçta ayrı türler. L 144 olarak Paraguaydan geldi ve sonra
yayıldı. Lda 16 ise ayrı bir konu.
Gerçek LDA 16 budur.
http://www.planetcatfish.com/catelog/_species.php?species_id=1994
Aslında piyasada bu adla satılan balıklar Ancistrus cf_cirhosus Piebald
variety longfin dir. Ama ne hikmetse piyasaya bu isimle sunulmuşlar.
http://www.planetcatfish.com/catelog/_species.php?species_id=49
Sonuçta LDA 16 da ayrı bir türdür.
Her halükarda Ancistrus familyasına mensup oldukları için birbirleri ile kırılabilirler. Hatta şu anda kırılıyorlar. Ticariler de nasıl ederiz de bu kırılmış yavruları piyasaya sokarız onun derdine düşüyorlar.
Genleri ile oynama meselesine gelince emin olun bu kadar çeşitli tür bu hızla sadece yapay seleksiyonla çıkamaz. İnsan genetiği ile ilgili bilgileriniz olabilir ama balıklarınki farklı. Milyar dolarlık bir piyasa söz konusu.
Kısaca şöyle düzeltebiliriz.
Akvaryum ortamında siyah cüce vatozdan L 183’ten üretilen varyasyonlar
1--Albino cüce
2--Albino lognfin
3--Siyah longfin
Akvaryum ortamında L 144’ten üretilen varyasyonlar
1--L 144 longfin
2-- L 144 albino (Siyah cüce vatozun albinosu ile karıştırılıyorlar.)
3 --L 144 albino longfin (Siyah cüce vatoz longfin albinosu ile karıştırılıyorlar.)
Akvaryum ortamında Ancistrus cf. cirrhosus ‘tan üretilen varyasyonlar
1-- Ancistrus cf_cirhosus Piebald variety (Piyasada longfini tutuluyor.)
2-- Ancistrus cf_cirhosus longfin
3- -Ancistrus cf_cirhosus Piebald variety longfin(Ne yazık ki piyasada Lda 16 longfin diye geçiyor)
4--Ancistrus cf_cirhosus Super red variety (yakında longfininide çıkarırlar)
Şimdilik aklıma gelenler bunlar iki gündür yoğun bir ortamım var müsait olursam yabancı kaynakları da sunarım.
Saygılar
L 144 üretimi
[/QUOTE]Sanırım Lda 16 konusunu anlatabildim. L 144 konusundada ayrı bir tür olarak isimlendirilip litaratüre yerleştirilmiş bir balık hakkında daha fazla yorum yapmaya gerek yok bence.
Sizin kafanızı karıştıran l 144 lerden siyah yavru çıkma olayı ise dediğiniz gibi cüce vatozlarla çiftleştirilmesi neticesinde oluyor. Geçen sene yoktu bu sene piyasada varmış bende duymaya başladım. Sonuçta piyasadaki bu olay l 144 bir tür olmaktan çıkartıp cüce vatozun alt türü yapmaz öyle değil mi.
Kısaca dediğiniz gibi doğadan yakalanıp isimlendirilip litaratüre girmesi farklı bir olay. Ancistrus familyasından diğer türlerle kırılması farklı bir olay buradaki ayrımı yapalım.
Bu nedenle kırılmış balıklara itibar göstermemeliyiz ki insanlar bu türleri kırıp durmasın.
Şu ayrımıda yapalım var olan vatozu ister siz yapay seleksiyon deyin ister (ben biz) genetik müdahale diyelim albino ve longfin hale getirmek onu farklı bir tür yapmazzzzz.
Bunun dışında bu konuda daha farzla konuşmayı gerekli görmüyorum.
Düzeltmeniz gereken tek şeyi tekrar ediyorum.
L 144 ve Lda 16 kendi başına ayrı türlerdir. Litaratüre isimlendirilip girmişlerdir. Cüce vatozdan türetilmemişlerdir.
Beğenenler: [T]63061,ismail sumer[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Bu arada ana vatanı Paraguay demeyi unuttum.
Evet çiftleşir.
Çiftleşir fakat yavrular düz L144 çıkar.