küçük bir dış filtre
Herkese Selam.
Forumda birçok dış filtre örneği var fakat bende kendi yaptığım dış filtreyi buraya eklemek istedim.
Umarım dış filtre yapmak isteyen arkadaşlara bir yardımı olur
Malzemeler:
-iç filtre motoru 12 TL
-sızdırmaz contalı saklama kabı 6.50 TL
-şeffaf hortum (bahçe sulama sistemi malzemeleri satan bir yere gidip terazi hortumu isterseniz değişik çaplarda bulabilirsiniz.) metresi: 75 kuruş (
-sünger (nalburlarda) tanesi: 50 kuruş
-1 ‘ er cm kesilmiş hortum temiz bir hortumu kesebilirsiniz
-silikon 2.50 TL
-tesisatçıdan; hortuma tam oturan conta benzeri edevatlar isimlerini tam bilmiyorum (sızdırmayı önlemek için) para vermedim
-akvaryum vantuzu 4 tanesi 60 kuruş
Sızdırmaz kabımızın kapağını hortumun çapından biraz küçük deliyoruz. Böylece sızmayı önlemiş oluyoruz.
Delme işlemini makas ile yaptım. İlk önce küçük bir delik açıp makasın sivri tarafını sokuyorum ve içeride döndürüyorum. Sonra makasın tamamını sokuyorum ve matkap gibi çeviriyorum. Hem yuvarlak hem de pürüzsüz oluyor. Resimdeki 2 delik hortumlar için diğeri ise motorun kablosu için.
Motorun kablosunu prize yakın yerden kesiyoruz
Hortumumuzun bir ucunu motorun su çıkışına takıyoruz. Hortumun motora tam oturması gerekir. Eğer oturmazsa su verimli pompalanamayacaktır. ; plastik kelepçe yâda hortum birleştirme aparatı işinizi görebilir.
Motorumuzu kapağa resimdeki gibi yerleştiriyoruz. Hortumu ve kabloyu deliklerinden geçiriyoruz.
Şimdi akvaryumdan pis su çeken hortumu yerleştirmede. Hortumu delikten geçirip kabın dibine gelinceye kadar uzatın. Akvaryumdan gelen pis su kabın aşağısına dolacak ve yukarı doğru temizlenerek çıkacak. Hortumun ağzı için bir aparat yapabilirsiniz. Resimdeki gibi bir kutuyu kenarlarından maket bıçağı ile açarsınız.(bunu hortuma iç malzemeleri yerleştirdikten sonra takın)
Hortumları kapağa silikonluyoruz ve conta benzeri edevatları hortumlara geçirip silikonluyoruz. Motorun kablosunun geçti delide silikonluyoruz. silikonlama işlemini yaptıktan sonra bir gün kurumaya bırakıyoruz.
Filtreleme malzemelerini sırasıyla koyuyoruz (malzemeleri koymadan önce pis su hortumu için yaptığımız aparatı kabın zeminine yerleştiriyoruz.); en alta hortum parçaları sonra file (lif, plastik bulaşık teli vb.) en üste de parçaladığımız süngerleri yerleştiriyoruz.
Fakat pis su hortumunun malzemeleri geçip aparata ulaşması için bir kâğıdı rulo yapıp aparata takıyoruz. Kılavuz misali… Malzemeleri dizdikten sonra bu kâğıdı çekip hortumu aparata yerleştirebiliriz ve filtre hazır.
Motorumuzun prizini de düzgün bir şekilde bağlayıp bantlıyoruz
Son olarak ta akvaryumdan su çeken hortumun ağzına pisliklerin geçebileceği büyüklükte bir aparat yapmalıyız, aksi takdirde balıkları da içine çekebiliyor. İlk denememde akvaryumdan balıkları çıkarmamıştım ve iki lepistesimi çekti. Şeffaf hortumdan geçişlerini izlemek korkunç L . Ben o an için enjektörün iğne takılan ağzını bıçakla kestim ve iki tarafı açık silindir elde ettim. Sonra bir tarafını enjektörün siyah contasıyla kapattım ve silindirin yüzeyine delikler açtım. Ama hala kafam karışık acaba oraya nasıl bir şey yapsam çünkü o deliklerden pisliğin geçip geçmediğinden emin değilim.
Her şey tamam filtremizi akvaryuma takmaya geldi sıra. Unutmadan ben filtreyi akvaryumla aynı seviyeye koydum. Altında ya da üstünde sızdırır mı bilmiyorum. Filtre suyla dolup taşabilir denemek lazım.
Aldığımız vantuzlarla ister cama sabitleyebilir, isterse temiz su hortumunu kumun altından geçirip kamufle edebilirsiniz, seçim sizin. İşte akvaryum ve dış filtrem.
Yardımcı ve açıklayıcı olabildiysem ne mutlu.Yorumlarınızı ve eleştirilerinizi sabırsızlıkla bekliyorum.
Dip not:
- Akvaryumum
- Filtre akvaryumla aynı seviyede duruyor. Elektriği kapatınca hiçbir taşma olmuyor. Filtredeki su
- Sistemi tekrar başlattığınızda hiçbir sorun olmuyor ve 3mm yükselen su eski halini alıyor.
- Filtreyi ilk defa çalıştıracağınızda pis su hortumundan su gitmesini kap içinde yükselmesini ve motora gelmesini sağlamalısınız. Eski iç filtre motorumu çalıştırıp pis su hortumunun ağzına tuttum. Böylece hortuma su dolup kaba aktı kaptaki motora su doldu ve oda temiz su hortumuna pompaladı, oradan akvaryuma boşaldı ve sistem dengeyi buldu.(bunu ilk çalıştırmada yapıyoruz sonraları elektriği kapatıp açsak ta buna gerek kalmıyor)
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Sızdırmaz kaptan şüpheliyim kaçırabilir.
Ellerinize sağlık
Saygılar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Evet zaman gerektiren bir şey , fakat malzemesi kolay bulunur türden.Yaz tatilinde olmasaydık bende yapamayabilirdim.Ama insan akvaryumunda kendi yaptığı bir aleti kullanınca ayrı bir zevk alıyor.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Süper olmuş dostum. ..
dün milyoncuda aynı kabın büyüğünü ben inceledim kapağa güvenmediğim için ikna olmadım. Senin işini görmüş netekim.
fakat sızdırma yok derken şunun altını çizmekte ve yanıtlamanda fayda var.
sızdırma testini akvaryum seviyesinin altında ve motoru durdurup tekrar çalıştırarak yapmakta fayda var bunun sonucu başarılıysa olmuş demektir
birçoğumuz filtreleri akvaryumun altında tuttuğundan bu sonuç önemli. ..
velhasıl eline koluna sağlık.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Herkese selam ;
arkadaşlar yorumlarınızdan dolayı hepinize teşekkür ederim.Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir