Kızıldeniz Biyotop İle İlgili Sorular?
Gönderim Zamanı: 09 Mayıs 2015 22:08
Tüm hobici arkadaşlarıma selamlar
emre kaya 2015-06-05 22:44:02
Sorulama geçmeden önce forumda kesin bilgilere ulaşamadığımı; ulaştığım bilgilerin ise yeterince bilgilendirici olmadığını belirtmek isterim. Öncelikle bu konuyu açmamdaki amaç yeni oluşturacağım kızıldeniz biyotopuyla ilgili karşılaşacağım bütün problemleri/çözümleri ve tank ile ilgili yapmış olduğum gözlemlerimi sizlere aktarmak olacak. Elimde bulunan imkanlar dahilince birçok hobiciden farklı deneme imkanlarına sahip olduğumu bildiğim için canlılara zarar vermeyecek şekilde değişiklikler yapabilme imkanım olacak. Kendi durumumu kısaca özetlemek gerekirse
Suudi arabistan topraklarında endüstriyel dalgıçlık yapıyorum. Şu sıralar yeni bir liman inşa ediyoruz. Bu inşaat sırasında tabiki denizde kazı ıslah tesviye çalışmaları yapılıyor. Kızıldeniz sahili neredeyse tamamen coral reef. Buna mukabil kazı yaptığımız alanlardaki canlıları yok etmek durumunda kalıyoruz. Her ne kadar bu canlılık çok kısa bir sürede kendini yenilemeye başlasada orada bulunan yerli canlıları evlerinden ediyoruz. Diğer akvarist dalgıç arkadaşlarımla fikir alışverişi yaparak buradaki canlıları evimizdeki biyotoplarda muhafaza etmeye karar verdik. Hali hazırda 500 litre bir canlı doğuran tankım vardı. Tesadüfen 2. el bir 500 litre sump aydınlatma vb sistemleri bulunan ikinci tank aldım. Kızıldenizden çıkardığım çeşitli canlıları tankıma yerliştirmeyi düşünüyorum. Diğer dalgıç arkadaşım çoktan başladı bile ben de tatlı su ile ilgili çok faydalandığım forumumuza biraz olsun katkı sağlarım amaçlı bu konuyu açtım.
Yıllarca dünyanın çeşitli bölgelerinin denizlerinde dalgıçlık yaptığım için sualtı yaşamının doğal işleyişi hakkında oldukça bilgiye sahibim fakat akvarist olmak için gereken bilgi bambaşka bir dal. Soracağım sorularla ilgili bana yardımcı olacak arkadaşlara şimdiden teşekkür ediyorum.
1. Kum için elimde iki seçenek var tankla birlikte gelen şeker kalınlığında beyaz kum nereden geldiğini bilmiyorum ama daha önceki kurulumda kullanılmış. Diğer seçeneğim ise sahilden kendi eleyip toplayacağım kırık mercan kumu. Kırık mercanın ph dengesini sağlamakta büyüyen mercanlara kalsiyum desteği yapmakta olduğunu biliyorum fakat görsel olarak asla şeker kalınlığındaki kumun yerini tutamaz. Bu iki dip malzemesi arasındaki farklar nelerdir? Eğer kırık mercanı kullanmaya karar verirsem elimde bir sahil dolusu kum olduğu için kalın taban yapmak istiyorum. En fazla kaç cmye kadar kırık mercan taban kalınlığı yapabilirim? Kısacası 2cm mercan kırığı kum ile 12 cm mercan kırığı kumun işleyiş olarak artıları ya da eksileri nelerdir?
2. Canlı kayaları sizin de tahmin edeceğiniz gibi denizden çıkarıyoruz. Çıkardığımız bu kayaların üzerinde elbetteki gözlem yapıyoruz çeşitli canlıları görmek mümkün adı üstünde canlı kaya. Bir çok konuda bu kayalarla gelen canlıların zararlı olabileceğini okudum. Bu arada bahsettiğim canlı kayalar aslında kaya değil daha önce ölmüş mercanların iskeletlerinin üstünde oluşan yapılar. Bunların içinde çeşitli kurtlar, çok küçük yengeçler, diğer mikro canlılar mevcut. Kürleme işlemine hiç girmeden bu kayaları olduğu gibi tankıma koysam zararlı diye adı geçen canlıların sistemimi çökertmesine sebep olur muyum. Sizce canlı kayayı olduğu gibi koymakla öldürülmüş kayanın üstünde tekrar yaşam oluşturmanın artıları eksileri nelerdir?
3. Suyumuzu da gene aynı şekilde denizimizden alıyoruz. Yaklaşık 25 damacanayı eve taşımak oldukça zahmetli olacak fakat tüm su değerleri eser elementler vb materyaller açısından birebir istediğimiz oranda olduğu için kesinlikle alternatifleri değerlendirmiyorum. Elbetteki canlılar eklendikten sonra suyun değerlerinde bazı oynamalar olacak. Örneğin Kalsiyum miktarını arttırmamız çeşitli eser elementleri koyamamız gerekecek. Bu konudaki sorum ise haftalk su değişimlerini tekrar denizden aldığımız suyla yaparsak hem plankton hem kalsiyum açısından suyu canlandırmış olucaz. Sizce haftalık eksilen su eklemelerini ve sifon sonrası eksilen suyu bu şekilde tamamlayarak istediğimizi elde edebilir miyiz? Özetle zaten içinde kızıldeniz suyu bulunan akvaryumumu tekrar deniz suyuyla tamamlarsam ne kadar faydalı olur?
4. Evet herşey tamam olunca tabiki sıra geldi canlıları koymaya. Şimdi bazı deniz akvaryumu sahibi arkadaşlar nefeslerini tutsunlar sandalyelere otursunlar. İnternetten bile bazen bulamadığınız çeşitli kızıldeniz balıklarını beraber çalıştığım filipinli arkadaşlar ızgara, fileto, buğulama gibi çeşitli şekillerde değerlendiriyorlar. Elbetteki bu bir arz talep meselesi piyasadaki en yüksek fiyata sahip balığı bile hiç kimse istemezse bir değeri kalmaz. Soruma gelince bu balıkları ya elle yakalıyorum ya da denize bıraktığım kafeslerle. Elle yakaladıklarımız palyaçolar puffer frog vb balıklar. Bu balıkların şu anda bulunduğu ortam sıcaklığı tanktan daha sıcak. evet yanlış duymadınız ideal olarak bize söylenen 25 26 derece değil sığ suda 30 dereceye yakın hatta yazın ortasında geçtiğini bile biliyorum. teco 1000 litrelik bir soğutucu almayı planlıyordum ama arkadaşım evindeki tankında hiç soğutucu kullanmadığı halde şu an denizden çıkarmış olduğu 5 adet anemon palyaço müren half moon vb tüm balıkları sağlıklı bir şekilde besliyor. Soruma gelince sizce ben doğal ortamında kendi ölçtüğüm sıcaklıkları mı taklit etmeliyim yoksa herkes tarafından bilinen ideal sıcaklıklara düşmek için soğutucu mu kullamalıyım?
5. Sump hazır geldi fakat boruları çok eskimiş olduğu ve çölün ortasında istediğim hiçbir malzemeyi bulamadığım için kendim bir şekilde pvc şeffaf boru karışımı bir çözüm ürettim şimdilik hiçbir sıkıntı yok. sumpla çok çeşitli malzemeler koymak mümkün. Diğer arkadaşımın sumpunda yaptığımız klasik filtreleme sonucunda debiyi çok düşürdüğümüzü fark ettik. Ne kadar malzeme eksiltirsek eksiltelim en sonunda su sump kanalları üzerinden akmadan direk yukarıdan basma pompasının olduğu bölmeye geçiyordu. Buradaki akvaryum imalatı yapan yerlerde yaklaşık 1500 litrelik tank için sadece ps ve bioball kullandıklarını gördüm. Tüm aramalarıma rağmen biyolojik sünger daha doğrusu debiyi kesmeyecek kadar gözenekli fakat bakterilere yuva olacak kadar ince bir sünger bulamadım. her ne kadar canlı yükleri fazla olmasa bile bana bu sistemin yeterli olduğunu belirttiler. Canlı kaya miktarım akvaryumun neredeyse yarısı kadar olacak duvar şeklinde arka fonu reef yapmayı tam ortaya bir mağara ile tamamlamayı planlıyorum. bu yüzden canlı kayam çok fazla olacak. bu şartlar altında sizce sadece geotex çorap kaba pisliği tutsun diye ve bioball ile gerekli nitrifikasyonu sağlayabilir miyim. Weipro 2014 aynı zamanda çalışıyor olacak. Canlı yükü 30 tane 5 cmden küçük balığı geçmez diyebilirim
Açıkcası konunun biraz soru cevap ve deneme yoluyla aylarca süren tank gelişimini sizlerin verdiği yönergeler ile takip ettiğimiz bir bilgi bankası olmasını istiyorum. Şu an tankımın eskimiş sump hortumlarını değiştirdim ve içine tatlı su koyarak sızdırmazlık testini yaptım. Mağlum 25 damacana taşıdıktan sonra sızdırması çok daha üzücü oluyor. Sistem deneme aşamasında geri dönüş hortumları vb sistemlerden emin olduktan sonra suyumu doldurucam.
Konunun sonuna doğru yaptığım imla yanlışlarını düzeltmek ve fotoları eklemek için editliyor olucam. Sorular hakkında bilgisi olmayan arkadaşlar yahut burasıyla ilgili sorular sormak isteyen arkadaşlar olursa lütfen yorum yapmaktan çekinmesinler
Tankımızın Sehapasını kurduktan ve sump hortumları bağlandıktan sonraki hali
Akvaryum hazır sistem geri dönüş ve emme aynı hat üstünde çalışıyor
Sumpa giriş için kendisinde körüklü çamaşır makinelerinin kirli su hortumlarına benzeyen bir hortum vardı. Haraket ettirmek açısından çok kullanışlı ve eğilip bükülmesine rağmen katlanmayan bir hortumdu bu yüzden şeffaf hortumlarda katlanmaması için oldukça zorlandık
Giriş ve çıkış suyunun aktığı yerlerde orjinalinde vanalar yoktu yani ne kadar basarsanız o kadar geri akıyordu. Hem geri dönüş hortumunun sızdırmazlığını çok iyi sağlayamadığım için hem de debiyi biraz kısarak kule şeklinde olan borunun içine su dolmasını sağlayarak akan su sesini sıfıra kadar indirdim. Sistem elektrik kesildiğinde çok az miktarda su kaçırıyordu. Hortumu Sumpdaki dağıtım vanasına silikon ile sabitlemek istemedim ileride çıkarmam gerekirse diye. Onun için olurda elektrik kesilirse 12 saat boyunca aksa bile sumpu taşıramaz mecbur kalırsam vanaları kapatırım
Sumpa su girişleri bu şekilde sump 2 bölmeli ileride ihtiyaç duyarsam bölme sayısını artırabilirim
Akvaryumun filtre sisteminin işleyisini bu fotodan daha rahat anlayabilirsiniz. İnce borular sumptan basılan temiz su için ince borunun içine oturduğu kalın boru ise üstten pis suyu çekiyor
bu kalın borunun üstüne ise çok daha kalın bir boru geliyor bu boru içdeki borudan biraz daha yüksekte kalacak şekilde ayarlanmış. Tabana da tam anlamıyla oturmuyor. bu sayede su en dıştaki borunun hem altından hem üstünden sumpa akıyor.
Bu fotoda ise weipro 2014 psimiz var. Heniz tuzlu suda deneme fırsatım olmadı performansı hakkında bir fikrim yok ama tek ses kaynağı bu skimmer motoru.
Bağlantıların son kontrolü yapıldıktan sonra tatlı suyla denemek için doldurmaya başladım.
Bu da nacizane imkansızlıklar içinde kurulmuş olan tatlısu tankı
Beğenenler: [T]161222,batu.gulsah[/T][T]10571,ogeday_ylz[/T][T]108164,sorceres[/T][T]157136,metaflex[/T][T]194979,mercan84[/T][T]201114,Masturen[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 11 Mayıs 2015 13:34
Selam,
Sırayla cevap vermek gerekirse,
1) Mercan kırığı, eğer iri taneli olursa cok fazla tortu tutmakta. Bunun sebebi arasında çok fazla boşluk bulundurması. Eğer ince ve sınırsız mercan kumu şansınız varsa Deep sand bed veya jaubert yapılabilir. Yüksek kum yatağında bakteriler için uygun bölgeler yaratabilirsiniz.
2)Kayaları işlemeden akvaryuma koyarsanız akvaryum ortamına uyum sağlayamayan organizmaların akvaryumda ölüp çürümesine yol açarsanız bu da size bol amonyak olarak döner.
İşleme sürecinde kayaları tamamen öldürmeniz gerekmez. İşlenecek kayayı bol akıntısı olan bir akvaryumda güçlü Ps ve aralıklı su değişimleri ile işlerseniz sadece akvaryumda yaşamayacak organizmalar ölüe ve ortamdan uzaklaştırılırlar. Bu işlem sırasında oldukça kötü kokular ortaya çıkacaktır.
3) Su değişimleri denizden yapmanız bence yararlı olacaktır ancak buharlaşmadan kaybedilen suyu denizden değil tatlısu ile tamamlamalısınız. Buharlaşan su saf olduğu için tuz vs. geride kalır, bunun üstüne tekrar tuzlu su eklerseniz tuz oranınız git gide yükselir.
4) Akvaryumda sıcaklık değişimleri çok daha hızlı olacaktır. Bence sabit tutmak için soğutucu kullanılabilir.
5) Bioball düşünülenin aksine çok fazla bakteri barındırmaz. Bioball yerine bol canlı kaya ve kum cok daha faydalı olacaktır. Bioballin asıl amacı yağmurlama sistemi ile suyu maksimum oranda O2 ile temas ettirmektir. Bunun içinde kule gerekir. Benim akvaryumlarımda sadece Ps ile temizlik yapılıyor. Genelde kapasitenin üstünde ve kaliteli psler kullanıyorum. Weipro bu tanımın dışında kalıyor. Filtre torbası ve düzenli su değişimi ile bence ayakta kalabilir. Weiproda kullanılabilir ama daha iyi bir PS temin edebilirseniz daha güzel olur.
Vanalar ile suyun sessiz dönmesini sağlamışsınız, Biz bu tür vanalı sistemlerde mutlaka bir emniyet inişide kullanıyoruz. Vanada veya boruda tıkanma olursa akvaryum taşmadan emniyet inişi devreye girer ve taşma önlenir.
Kullandığınız hortumlar oldukça ince görünüyor, suyu kaç lt/h bir motorla döndüreceksiniz? Kaya fazla olunca akıntı olarak ölü noktalar oluşacaktır. Dalga motoru olarak ne kullanacaksınız?
Sırayla cevap vermek gerekirse,
1) Mercan kırığı, eğer iri taneli olursa cok fazla tortu tutmakta. Bunun sebebi arasında çok fazla boşluk bulundurması. Eğer ince ve sınırsız mercan kumu şansınız varsa Deep sand bed veya jaubert yapılabilir. Yüksek kum yatağında bakteriler için uygun bölgeler yaratabilirsiniz.
2)Kayaları işlemeden akvaryuma koyarsanız akvaryum ortamına uyum sağlayamayan organizmaların akvaryumda ölüp çürümesine yol açarsanız bu da size bol amonyak olarak döner.
İşleme sürecinde kayaları tamamen öldürmeniz gerekmez. İşlenecek kayayı bol akıntısı olan bir akvaryumda güçlü Ps ve aralıklı su değişimleri ile işlerseniz sadece akvaryumda yaşamayacak organizmalar ölüe ve ortamdan uzaklaştırılırlar. Bu işlem sırasında oldukça kötü kokular ortaya çıkacaktır.
3) Su değişimleri denizden yapmanız bence yararlı olacaktır ancak buharlaşmadan kaybedilen suyu denizden değil tatlısu ile tamamlamalısınız. Buharlaşan su saf olduğu için tuz vs. geride kalır, bunun üstüne tekrar tuzlu su eklerseniz tuz oranınız git gide yükselir.
4) Akvaryumda sıcaklık değişimleri çok daha hızlı olacaktır. Bence sabit tutmak için soğutucu kullanılabilir.
5) Bioball düşünülenin aksine çok fazla bakteri barındırmaz. Bioball yerine bol canlı kaya ve kum cok daha faydalı olacaktır. Bioballin asıl amacı yağmurlama sistemi ile suyu maksimum oranda O2 ile temas ettirmektir. Bunun içinde kule gerekir. Benim akvaryumlarımda sadece Ps ile temizlik yapılıyor. Genelde kapasitenin üstünde ve kaliteli psler kullanıyorum. Weipro bu tanımın dışında kalıyor. Filtre torbası ve düzenli su değişimi ile bence ayakta kalabilir. Weiproda kullanılabilir ama daha iyi bir PS temin edebilirseniz daha güzel olur.
Vanalar ile suyun sessiz dönmesini sağlamışsınız, Biz bu tür vanalı sistemlerde mutlaka bir emniyet inişide kullanıyoruz. Vanada veya boruda tıkanma olursa akvaryum taşmadan emniyet inişi devreye girer ve taşma önlenir.
Kullandığınız hortumlar oldukça ince görünüyor, suyu kaç lt/h bir motorla döndüreceksiniz? Kaya fazla olunca akıntı olarak ölü noktalar oluşacaktır. Dalga motoru olarak ne kullanacaksınız?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 14 Mayıs 2015 00:51
Ömer bey ilginize çok teşekkür ederim
1) Mercan kırığını karışık taneli olarak sahilden alıp ince un eleği kadar olan elekte eledikten sonra tatlı suyla temizleyip iyice kaba pisliğini tozunu arındırdıktan sonra kullanmayı planlıyorum. Tavsiyeniz üzerine derin deniz yatağı ve jaubert sistemlerini araştırıyorum.
2) Kayaları dediğiniz gibi balıkları koymadan önce sisteme yerleştirip bahsettiğiniz canlıların yükü sistemden atılana kadar balık eklemiyorum tavsiyeniz üzerine. Zaten bahsettiğim gibi arkadaşımın tankında kayaları koyduktan sonra 1 hafta kadar ps yoğun şekilde artık topladı. Bu yüzden teziniz kesinlikle doğru.
3) Dediğiniz gibi eksilen suyu tatlı suyla hatta damacana suyla tamamlayıp. Haftalık sifon suyunu deniz suyu ile tamamlıyorum.
4) Şu an iki tankımda da dijital termometreler mevcut sürekli olarak gece ve gündüz sıcaklık değişimleri olup olmadığını kontrol ediyorum. 30 derece civarında seyrediyor sadece 1 2 derecelik oynamalar oluyor. Çarşamba günü yaptığım dalışta ölçüğüm sıcaklıklar hemen hemen aynı oranlardaydı. Belki yaz aylarında gerek olmasada kış için 4 5 derece kadar düşürmem gerekirse dediğiniz gibi teco chiller almayı düşünüyorum
5) Aslında bioball vb filtre malzemesi kullamak istememin sebebi bildiğiniz üzere akvaryumun büyük bir kısmını reef duvarı yaparak canlı kaya ile kaplayacak olmam. Tabi bir de kalın zemin malzemesi olacak. Bu iki faktör elimde olduğu için sump içine sisteme fayda sağlayacak alternatifler düşünmek istedim. Eğer gerek yok derseniz sump içine de aldığı kadar canlı kaya koyabilirim. Bu konuda görüşünüzü bekliyorum sizce bioball sünger vs yerine canlı kaya yerleştirmek daha mı faydalı olur?
6) Vanalar ile debi ayarı yapmak daha kolay oluyor iniş vanasını bir miktar kısarak bahsettiğim şekilde suyun sesini sıfıra yakın indirdim. Fakat tıkanma olabileceği suyu taşabileceğini hiç hesap etmemiştim. Şu an dönen sump suyu komple tanka basılsa bile tankı taşırmayacak kadar fark var. Deneme yanlılma yöntemi ile sump suyu basıldığı halde taşmayacak kadar pay bırakıcam. Eğer akvaryum üstünde boşluk oluşursa arkadan ek bir taşma hortumunu faliyete geçiririm.Kullandığım şeffaf hortumlar hidrolik basınç sistemleri için olan hortumlar yüksek basınca ve korozyona dayanıklı hortumlar herhangi bir çatlama deformasyon kısa vadede mümkün değil gibi gözüküyor.Sump deliğinde bulunan özel vanaların çapları kadar nerdeyse hortumlar bu yüzden daha kalın ya da daha ince takma şansım yok. Sistemle birlikte gelen kafa motorunu kullanıyorum. Üzerindeki etiketi kaybolmuş kova ile deneme yapıp kaç litre bastığını hesap edicem en kısa sürede. Ama asıl sirkülasyonu dalga motorları ile sağlamayı düşünüyorum. Akıntı yönü dalga motorunun yönü ve gücü gibi faktörleri kaya dizaynını tamamına erdirdikten sonra planlamayı düşünüyorum.
tekrardan tavsiyeleriniz ve yardımlarınız için teşekkür ederim.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 15 Mayıs 2015 12:03
2) Kayaları aynı tankta kürleyecekseniz kürleme sonunda suyu değiştirmeniz gerekecektir. Kaya kürlenen suda yoğun amonyak ve dönüşüme bağlı olarak nitrit ve nitrat oluşacaktır. Bunlarda akvaryumda istemeyeceğimiz şeyler.
4) Bu konuda çok birşey söyleyemiyorum. Zira bizim akvaryumlardaki mercanlar Singapur-Endonezya-Srilanka gibi yerlerden gelmekte. Ben 28 üstü bozulmalar ve ölümler gördüğüm için soğutma düşünürdüm.
5) Bioball dediğim gibi çok fazla yüzey alanı sağlayan bir materyal değil. Sünger veya biyolojik malzemeler (örn: siporax) daha fazla alan sağlar. Fakat bunlarda tortu tuttuğu için çok kullanılmıyorlar. Eğer yeterince akıntı oluşturabilirseniz canlı kaya iyi bir seçenek. Güçlü bir ps olsa filtre torbası bile kullanmaya gerek olmayabilir.
6) Sump suyu basıldığı halde taşmayacak kadar yer bırakırsanız, bir tıkanma durumunda motor susuz kalıp yanabilir. Bu süre uzun olursa canlı kayıplarıda yaşayabilirsiniz. Emniyet inişi sistemin sağlıklı çalışmaya devam etmesini sağlar. Sadece bu sürede su sesi olacaktır ki getirisi karşısında göze alınabilir.
Hortum çapı için yapılacak birşey yok gibi görünüyor. Eğer dönüş motorunu kaldırabiliyorsa çok sorun olmayacaktır.
Dediğiniz gibi kaya dizaynından sonra dalga motoru planlamak daha efektif olur. Ama kaya kürlerken bol akıntı yapmayı unutmayın.
4) Bu konuda çok birşey söyleyemiyorum. Zira bizim akvaryumlardaki mercanlar Singapur-Endonezya-Srilanka gibi yerlerden gelmekte. Ben 28 üstü bozulmalar ve ölümler gördüğüm için soğutma düşünürdüm.
5) Bioball dediğim gibi çok fazla yüzey alanı sağlayan bir materyal değil. Sünger veya biyolojik malzemeler (örn: siporax) daha fazla alan sağlar. Fakat bunlarda tortu tuttuğu için çok kullanılmıyorlar. Eğer yeterince akıntı oluşturabilirseniz canlı kaya iyi bir seçenek. Güçlü bir ps olsa filtre torbası bile kullanmaya gerek olmayabilir.
6) Sump suyu basıldığı halde taşmayacak kadar yer bırakırsanız, bir tıkanma durumunda motor susuz kalıp yanabilir. Bu süre uzun olursa canlı kayıplarıda yaşayabilirsiniz. Emniyet inişi sistemin sağlıklı çalışmaya devam etmesini sağlar. Sadece bu sürede su sesi olacaktır ki getirisi karşısında göze alınabilir.
Hortum çapı için yapılacak birşey yok gibi görünüyor. Eğer dönüş motorunu kaldırabiliyorsa çok sorun olmayacaktır.
Dediğiniz gibi kaya dizaynından sonra dalga motoru planlamak daha efektif olur. Ama kaya kürlerken bol akıntı yapmayı unutmayın.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 18 Mayıs 2015 23:08
Ömer bey tekrar ilginize teşşekür ederim. Tavsiyeleriniz doğrultusunda DSB yapmaya karar verdim. 15 cmlik mercan kırığı kullanmayı planlıyorum. Akvaryum istenilen düzeye gelene kadar epey vakit geçecek gibi zira çalışmaktan zor fırsat buluyoruz. Bugün sahilden kumu çekip eledik. Söz verdiğim gibi sizlerle fotoları paylaşıyorum. Umarım örnek bir konu olur ve benim yaptıklarımı denemek isteyen herkese rehberlik eder....
emre kaya 2015-05-18 23:57:49
Sahil şeridi komple coral reef olduğu için bulunan taşlar büyük oranda mercan kırıkları
Tek seferde bagajı doldurduk.
Kumu temizleyip durulamak için çalışma dubamıza çıkardık. Bu gibi sorunların iş yerinde çözebilmek benim gibi evli arkadaşlar için oldukça büyük avantaj. Akvaryumla evde uğraşınca mağlum
Tabanımız DBS olacağı için ince malzemeye ihtiyacım vardı. Elimizde bulunan en ince elekle kalın malzemeyi ayırdık.
Malzeme karışık çekildiği için büyük taşlar plastik vb artıkları bile ayırmak durumunda kaldık
İşlem sonuna doğru topladığımız karışık malzemeden ne kadar az ince malzeme çıktığını hesap edebilirsiniz. Benim gibi denizden kum çekmeyi planlayan arkadaşlar olursa akvaryuma koymak için ihtiyaç duydukları miktarın en az 3 katı kadar çekmeleri gerekir fotodaki gibi bir karışık kumdan.
Elekten geçen malzemenin incelik oranları bu şekilde size kaç mm olduğunu hesap edemem fakat hepimiz ince kum eleklerinden geçen malzemelerin kalınlık oranlarını tahmin edebiliriz.
Daha yakından bir çekim. Kendi gözlemlerimde kalın malzemede bir çok deniz kabuğu mercan kırıklarını rahatlıkla seçebildim. Her ne kadar bu fotoda belli olmasa da büyük oranda mercan parçaları
Eleme işlemi bittikten sonra kaba pisliği almak için malzemeyi topladık
Sizlerin de göreceği üzere 1 bagaj dolusu malzemeden ki bu malzeme sahilin ince kumunun yoğunlukta olduğu yerden alındı çıkan elenmiş malzeme çeyreğinden daha az.
Öncelikle tatlı suyla mı tuzlu suyla mı yıkamak daha doğru olur karar veremedik. En iyisi önce tozunu toprağını plastik yağ vs artıklarını tatlı suyla akıtıp en son akvaryuma koymadan önce tuzlu sudan geçirmeye karar verdik.
Her ne kadar deniz kenarından ve cam gibi berrak bir suyun kenarından alınmış olsa da kumumuz suda karıştırıldığında suyu balçık kıvamına getirdi.
Bu fotoda ise yaklaşık 2. su değişiminden sonraki hali pek fazla bir ilerleme yok
En son yapılan su değişiminde de kum suya hala tortu bırakmaya devam ediyordu. Sanırım istediğimiz oranda temizlenmesi için epey uğraşmamız gerekecek. Belki tuzlu sudan çekip tatlı suyla yıkamamızdan, belki kumun çoğunlukla ölmüş olan mercanların ve kabukluların kalıntılarından oluşmasından suyun üstü oldukça kirli ve köpüklü biçimde kaldı. En son tuzlu su ile olan yıkamadan sonra daha iyi olacağı konusunda ümitliyiz.
Evet arkadaşlar şimdilik bu kadar. Tekrar ediyorum yorumlarınızı ve tavsiylerinizi paylaşmaktan çekinmeyin. Denemek isteyip de imkan bulamadığınız acaba şunu da yapsaydım nasıl olurdu diye kafanıza takılanlar varsa hep beraber deneyip görebiliriz.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 21 Mayıs 2015 15:40
Selamlar,
Babam bir rahatsızlıktan dolayı hastanede yattığından çok fazla foruma giremiyorum.
Kum uygun görünüyor. Kumdan bu kadar tortu çıkması normal. Siz kumu karıştırdıkça sürtünmeden dolayı parçalar ufalanıp suyun bulanmasına sebep oluyor, yani ne kadar yıkasanız da cam gibi su elde etmek pek mümkün değil. Tankta oluşacak bulanıklığı Ps ve Filtre temizleyecektir. Tatlı veya tuzlu suyun çok farkedeceğini düşünmüyorum, sonuçta amaç tortuyu uzaklaştırmak.
Acaba diyorum denizin içinden alsaydınız kumu hem yıkanmış hemde canlı kum elde edermiydik?
Babam bir rahatsızlıktan dolayı hastanede yattığından çok fazla foruma giremiyorum.
Kum uygun görünüyor. Kumdan bu kadar tortu çıkması normal. Siz kumu karıştırdıkça sürtünmeden dolayı parçalar ufalanıp suyun bulanmasına sebep oluyor, yani ne kadar yıkasanız da cam gibi su elde etmek pek mümkün değil. Tankta oluşacak bulanıklığı Ps ve Filtre temizleyecektir. Tatlı veya tuzlu suyun çok farkedeceğini düşünmüyorum, sonuçta amaç tortuyu uzaklaştırmak.
Acaba diyorum denizin içinden alsaydınız kumu hem yıkanmış hemde canlı kum elde edermiydik?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 22 Mayıs 2015 00:38
[QUOTE=Karadavut]Güzel birşeyler çıkacak ortaya. Kolay gelsin.[/QUOTE]
emre kaya 2015-05-23 01:14:10
Teşekkürler Ferhat Bey ama benim için sizin balıklarınız kadar güzel olsa fazlasıyla yeterli olur
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 23 Mayıs 2015 01:08
[QUOTE=odogancay]Selamlar,
Babam bir rahatsızlıktan dolayı hastanede yattığından çok fazla foruma giremiyorum.
Kum uygun görünüyor. Kumdan bu kadar tortu çıkması normal. Siz kumu karıştırdıkça sürtünmeden dolayı parçalar ufalanıp suyun bulanmasına sebep oluyor, yani ne kadar yıkasanız da cam gibi su elde etmek pek mümkün değil. Tankta oluşacak bulanıklığı Ps ve Filtre temizleyecektir. Tatlı veya tuzlu suyun çok farkedeceğini düşünmüyorum, sonuçta amaç tortuyu uzaklaştırmak.
Acaba diyorum denizin içinden alsaydınız kumu hem yıkanmış hemde canlı kum elde edermiydik?
[/QUOTE]
emre kaya 2015-05-23 01:40:44
Babam bir rahatsızlıktan dolayı hastanede yattığından çok fazla foruma giremiyorum.
Kum uygun görünüyor. Kumdan bu kadar tortu çıkması normal. Siz kumu karıştırdıkça sürtünmeden dolayı parçalar ufalanıp suyun bulanmasına sebep oluyor, yani ne kadar yıkasanız da cam gibi su elde etmek pek mümkün değil. Tankta oluşacak bulanıklığı Ps ve Filtre temizleyecektir. Tatlı veya tuzlu suyun çok farkedeceğini düşünmüyorum, sonuçta amaç tortuyu uzaklaştırmak.
Acaba diyorum denizin içinden alsaydınız kumu hem yıkanmış hemde canlı kum elde edermiydik?
[/QUOTE]
Ömer bey çok geçmiş olsun umarım kısa sürede iyileşir babanız.
Kumun büyük kısmını temizledik artık tortusu dediğiniz gibi su eklendikten sonra giderilecek. Kumu denizden çekmeyi düşündüm ama hem büyük miktarda kum çekmek zor olacağından hem de bölge mercan resifi olduğundan istediğimiz kumu dalgaların mercan parçalarını kırıp ufaladığı yerden almayı uygun gördük. Deniz tabanından gelecek olan kurtlar ve omurgasızların faydası tartışılmaz. Su dengesini oturttuktan sonra bir kaç kilo deniz tabanından canlı şekilde bir miktar kum eklemeyi düşünüyorum. Faydası olur umarım. Fakat sistem DSB olduğu için kumu karıştıracak bu canlılar ileride sistemin çökmesine neden olur mu emin değilim. Daha önce DSB yapan arkadaşların tavsiyelerini bekliyorum. İleride sülfür vb zararlı maddelerin suya karışmasıyla balıkların öldüğü DSB sistemler olmuş.
2 gün kadar önce tatlı suyla duruladığımız kumu tuzlu suyla yıkamaya başladık
Yıkamak için elektrikli bir pompadan faydalandık
Bir süre yıkadıktan sonra tortunun ve artıkların büyük kısmından kurtulduk
Yıkanan kumdan taşan suyun rengi oldukça bozuktu hazır çalışan bir sisteme konulduğunda bu şekilde bile oldukça problem yaratacağını düşünüyorum
Bir süre mola verdikten sonra hortumu bir süre suyun içine bırakarak suyun rengi açılana kadar beklemeye karar verdik
Yaklaşık 45 dakika karıştırarak yıkandıktan sonra su istediğimiz berraklığa ulaştı. Fotoğrafta belli olmasada elimdeki kumu kovanın dibinden harmanlayarak çektiğim halde su ve kum oldukça berraktı
Yaklaşık 1 bagaj dolusu karışık malzemeden elimize geçen 5 damacana ince kum oldu. Kaba hesapla takriben 100 litre hacminde olduğunu söyleyebilirim. Fotoğraftada gördüğünüz gibi taşımak için standard 19 litre damacanaları kullandık.
3. damacana döküldükten sonra
Kumun görünüşü
Kumun görünüşü 2
5 damacana kumun akvaryum içinde düzeltildikten sonraki hali
Kumun görünüşü 3
Kumun en son hali ise bu şekilde
Önümüzdeki günlerde denizden aldığımız suyu ekleyip sistemi çalıştıracağım. Daha sonra canlı kayaları çıkarıp yerleştirmeye başlamayı düşünüyorum. Daha önce bahsettiğiniz gibi kürleme işlemini yapacak alternatifim yok fakat elimde nitrit nitrat testi mevcut. Suyu ilk koyduğumda kürleme esnasında ve kürlemeden sonra su değerlerini ölçüp tekrar orjinal su değerlerine ulaşana kadar taze deniz suyuyla değişim yapmayı planlıyorum. İstenilen değerlere ulaştığımda canlı eklemeye başlayacağım
Beğenenler: [T]108164,sorceres[/T][T]151275,Nefer[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 23 Mayıs 2015 10:51
[QUOTE=emre kaya]
Canlıların kumu karıştırmamaları için (en azından bir kısmını) DSB olarak düşünülen kum miktarının üstüne sineklik gibi canlıların geçemeyeceği bir şey serip üstüne canlı içeren kum vs. koyabilirsiniz. Mesela 15 cm DSB olacaksa 15 cm kumun üstüne sineklik serilip üstüne canlı içeren kum vs. konabilir. Kumun içinde yaşayan canlılar sinekliği geçemeyeceği için oksijensiz ortama zarar veremezler. Zaten istemesekde bu tip canlıların kayalar ile akvaryuma taşınması muhtemel.
odogancay 2015-05-23 10:52:10
Ömer bey çok geçmiş olsun umarım kısa sürede iyileşir babanız.
[/QUOTE]
Çok teşekkür ederim. Amin diyelim. Canlıların kumu karıştırmamaları için (en azından bir kısmını) DSB olarak düşünülen kum miktarının üstüne sineklik gibi canlıların geçemeyeceği bir şey serip üstüne canlı içeren kum vs. koyabilirsiniz. Mesela 15 cm DSB olacaksa 15 cm kumun üstüne sineklik serilip üstüne canlı içeren kum vs. konabilir. Kumun içinde yaşayan canlılar sinekliği geçemeyeceği için oksijensiz ortama zarar veremezler. Zaten istemesekde bu tip canlıların kayalar ile akvaryuma taşınması muhtemel.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 28 Mayıs 2015 16:33
Son durum nedir?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 29 Mayıs 2015 23:34
Arkadaşlar tekrar selamlar hepinize
Şu sıralar iş yoğunluğu nedeniyle henüz benim akvaryumuma geçemedik. En son gördüğünüz şekilde DSB yapılmış olarak bekliyor. Arkadaşımda bulunan ikiz tank ile ilgileniyoruz. Su eklendikten sonra en kısa sürede sizlere gelişmeleri bildiricem.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 05 Haziran 2015 21:39
Arkadaşlar tekrardan selamlar hepinize. Konuyu takip edenlerden özür diliyorum. Şu sıralar iş yoğunluğu nedeniyle fırsat bulup akvaryumla ilgilenemedim. Eldeki imkanlar doğrultusunda yavaş yavaş ilerlemeye başladık diyebilirim.
emre kaya 2015-06-05 22:42:42
Kısaca özet geçmek gerekirse son mesajdan itibaren akvaryuma yapılanlar şu şekilde
1) Yaklaşık olarak 20 25 arası bir sayıda 18lik damacanalarla sump ve akvaryumun suyu eklendi.
2) Su eklendikten sonra sistem 13 gün kadar ps ve marine floresan çalışır vaziyette döngüye başladı.
3) Su eklenmesinin 5. gününde deniz hıyarı döngüye yardımcı olması için akvaryuma koyuldu.
4) Denizden çıkarılan tridacnalar döngü için sisteme eklendi.
5) Deniz kestaneleri, süngerler, bilumum diğer küçük omurgasızlar döngü için sisteme eklendi.
6) Canlı kayalar dizayn edilmeden sadece üzerindeki atıklardan kurtulmak için akvaryuma yerleştirildi.
Arkadaşlar bu canlıları kendimiz denizden topladığımız için özellikle istediğimizi almak gibi bir şansımız yok. Rastgele diyip dalıyoruz yani. Elimden geldiği kadar birbiriyle uyumlu olduğunu düşündüğüm canlıları akvaryuma koymaya çalışıyorum. Akvaryumdaki türlerle ilgili bilgisi olan arkadaşlar varsa onların yorumlarını bekliyorum.
Akvaryumun en güncel hali. Akıntı motorları geldikten sonra kayalar dizilerek üzerlerine mercanlar ve anemonlar yerleştirilecek. Şu an için sadece döngü aşamasında
Bu fotoğrafta ise akvaryuma sadece deniz suyu ve mercan kırığı eklendikten sonra topladığı artıkları görüyorsunuz. Daha sonraki fotoğraflarda canlı yükünün akvaryumu nasıl etkilediğini daha iyi anlayacaksınız.
Sistemde daha önce bahsettiğim gibi çok fazla filtrasyon malzemesi yok. Ömer beyin tavsiyeleri doğrultusunda bioball ile doldurmaktan vazgeçtim. Elimde olan bioballar sadece yüzeyi bir miktar kaplayacak kadar. Kalan boş kısmı ise dekorasyon sonrası artan canlı kayalar ile doldurmayı planlıyorum.
Filtre çorabını bu şekilde dönüş borusunun girişine yerleştirdim. Canlı yüküne bağlı olarak kirlenme oranlarını sizlerle paylaşıcam
Ps'nin bu ikinci fotoğrafı ise omurgasızlar eklendikten sonra çekilmiş durumda. Yani temizlikçi canlılarımız bile kendileri ile birlikte bir miktar atık yükü getiriyorlar sisteme.
Ps'nin üçüncü ve son fotoğrafı. Hepinizin fark edeceği gibi bu renk farkı tamamen kayalar konulduktan sonra oluştu. Denizden çıkan hiçbir şekilde sudan teması kesilmeyen kayalar bile sisteminize ilk başta bu kadar çok atık bırakıyor. Tekrar ömer beye bu konudaki tavsiyleri için teşekkür ediyorum. Zira kendisi en başta kaya kürlemenin ne kadar atık bırakacağını ve canlıların öleceğini belirtmişti.
Su sıcaklığına özellikle dikkat çekmek istiyorum. Burası türkiye kadar serin değil. Fotoğrafın çekildi sırada sıcaklık 42 dereceydi. Akvaryumun içinde bulunan canlıların yaşadıkları suyun sıcaklığı yani denizdeki sıcaklık okunan değerle aşağı yukarı aynı.
Klima ve tavan pervanesinin çalıştığı odada ise sıcaklık 29 derece. Hava sirkülasyonu olduğu için aydınlatma daha fazla ısıtamıyor akvaryum suyunu. Ama istenmeyen bir artış gördüğüm takdirde chiller almak zorunda kalabilirim. Sıcaklık konusunda özellikle dikkat ediyorum ki soğutucu almak istemeyen ve buna imkanı olmayan arkadaşlar burda yaşatabileceğim türleri görerek kendi değerlendirmelerini yapsınlar.
Sürecin başında eklediğimiz hıyarımız. Kendisi bilmediğim bir sebepten ötürü kumu süzmeyi bırakıp camlarda takılmaya başladı. Şimdilik sağlıklı görünüyor.
Bu ise deniz kestanemiz. Arkadaşı çıkarmak epey zahmetli oldu.
Şu an için sistemde 2 adet daha kestane bulunuyor. Cinslerinden emin değilim ama bahsettiğim türün dikenleri küt ve kalın. Daha önce bir kaç akvaryumcuda görmüştüm. Çıkardığımız canlı kayalarla birlikte geldiler ve sisteme girdiler. Şu an tahminimce kayaların içine gizlenmiş durumdalar. Eğer dizilim sırasında yakalayabilirsem onların da fotolarını ekleyeceğim.
Bunlar ise süngerler. Suyu süzerek beslendikleri için sisteme faydası olacaklarını düşündüm.
Her ne kadar şu an için gelişi güzel yerleştirilmiş olsalarda ileride görselliklerini kayalarla birlikte artıracaklarını düşünüyorum. Fotoğraflarda belli olmasa da güzel turuncu bir renkleri var.
Bunlar ise çıkardığım tridacnalar. 10 cmden büyük tridacnaların beslenme ihtiyaçlarının olmaması ve görsel olarak güzel durdukları için severek eklediğim canlılar. Denizden çıkarırken sadece 1 adet tridacna kazaya kurban gitti. İstemeden de olsa tutunmak için kullandığı organına zarar verdik. Onun dışındaki tüm tridacnalar iyi durumda gözüküyor. Daha önce tecrübem olmadığı için pek emin olmamakla beraber yaşamaya devam edeceklerini umuyorum.
Kahverengi
Mavi
Karışık renkli
Ve diğerleri
Kayayla birlikte gelen soft mercan ya da anemon? Emin değilim türünü bilen arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim.
Bu da daha önce sık sık gördüğüm arkadaşımın tankında da bulunan bir anemon türü. İsmini bilmiyorum fakat çok akvaryum tamamlandığında çok şık duruyor ve mükemmel bir görsellik ekliyor kayalara
İleriki aşamada ise canlı yükünü arttırmadan kayaların dizilimini tamamlayıp canlı kayalar iyice bakteri kültürüne ev sahipliği yapana kadar beklemeyi düşünüyorum. Belki çok ufak bir kaç adet balık eklerim. Elimde nitrit nitrat testi mevcut. İstenilen değerlere ulaştığım vakit balık ve mercan eklemeye başlayacağım. Su değerleri oturana kadar geçirilen süreçte tekrar sizlerle paylaşımda bulunucam. Lütfen tavsiyelerinizi ve yorumlarını eksik etmeyerek yol gösterin. Şimdiden herkese teşekkürler.
Beğenenler: [T]108164,sorceres[/T][T]151275,Nefer[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir