karides hakkında...


narqocashÇevrim Dışı

Kayıt: 10/08/2008
İl: Konya
Mesaj: 408
narqocashÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Mart 2009 20:58

Karides, Avrupa denizlerinde ve Kuzey Amerika kıyılarında yaşayan, kabuklular sınıfından bir eklembacaklılar. Silindirik vücutlu, uzun duyargalıdır. Boyu 5-6 cm'dir. Vücudu kalsiyum karbonattan meydana gelen bir zırhla örtülüdür. Gövdesi eklemlidir. Geniş yüzgeçimsi kuyruğunu sallayarak geri geri yüzer. Tatlısuda yaşayan türleri yumurtalarını bıraktıktan sonra yumurtalar açılıncaya kadar yürüme bacakları arasında tutar. Denizel türlerde yumurtalar sırt bölgesinde gelişerek açılması için suya bırakılır.

Karidesler, tatlı ve tuzlu sularda yaşayan on ayaklı eklembacaklılardır. Boyları 1-30 cm arasında değişir. Karidesler oymağının yedi familyası bilinmektedir.


En yaygını çalıkaridesgillerdir. Beş çift bacaklarının en az iki çiftinde kıskaçlar bulunur. Kuyrukları belirgin olup, yelpazeye benzer. İki çift olan duyargaları ise çok uzun ve iki çatallıdır. Bu çatallardan en az bir tanesi geriye kıvrılarak, karidesin yarıkların içine geri geri girmesini sağlar ve arkadan gelen tehlikeyi haber verir. Tehlike karşısında karidesin en belirgin tepkisi, ani bükülmeyle kendini korumaya çalışmasıdır. Vücut renkleri, bulundukları çevreye uyacak biçimde değişebilmektedir. Küçük balıklarla beslenen büyük kıskaçlı avcı tipler olduğu gibi, kumlar arasındaki besin parçacıklarıyla beslenen çöpçü tipler de vardır. Bunların bazı türlerinde besin parçacıklarını rahat toplamak için kıskaçları üzerinde fırçamsı kıllar mevcuttur.

Dişiler yumurtalarını bacaklarının ilk dört çiftiyle taşırlar. Bazan sondaki iki bacak da bu göreve katılır. Tatlı su karidesleri çoğunlukla tropikal bölgelerde yaygındır.


Su Değerleri  Sıcaklık: 23⁰C-24⁰C PH: 7.0-7.8 GH: Orta sertlikte ya da 8-12⁰ Amonyak/Nitrit: 0 Nitrat: 5-10 ppm KH: ilişkisiz ama 1⁰ ve üstü tercih edilebilir Biraz sert su seven karideslerde en önemli su değeri Amonyak ve Nitrittir. Bu maddelerin suda artması sonucu karideslerde ani ölümler görülür.

Beslenme  Yengeç ve ıstakoz yemleri, haşlanmış ıspanak, ev yapımı bitkesel yemler, pul yem, Algea wafers ve yosunlanmış bitkiler. Dikkat edilmesi gereken hususlardan birisi ıspanağın ince doğranmış olmasıdır çünki yemeleri bir hayli zaman alacaktır. Dibe düşen çoğu yemi tüketen karidesler bunun yanısıra çok küçük boydaki balıklarıda yakalayabildikleri taktirde yiyebilirler. Karideslerin bitki akvaryumlarında tercih edilmelerindeki en büyük etmen yosunlanmış bitkilerin yosunlarını besin olarak tüketmeleridir.

Stoklama  Bu karideslerin biyolojik yükü çok azdır,bu yüzden onlara vereceğiniz yemin etkisi çok daha büyük olacaktır. Filtrasyon biyolojik yükü kaldırabilse bile 40 litrelik bir tankta 895 karides beslenilemez çünkü yenmemiş yemlerin biyolojik yükünü kaldıramayacaktırlar. Genel stoklama kuralı olarak karides başına 2 lt olarak bir oran verilebilir.


Tank Arkadaşları  Karidese akvaryumda arkadaş olarak seçilecek balıklar karidese karışmayacak barışçıl ve küçük türler olarak seçilmelidir. Bunlar lepistes, neon tetra, kardinal tetra (cardinal), harlequin rasboralar, corydoraslar, salyangozlar, saeler ile beslenebilirler. Chiclid türleri ise karidesleri akvaryumda birlikte barınacakları arkadaş ya da canlılar olarak görmek yerine bir ara öğün olarak görürler. Bazı kişiler bu hayvanları etçil balıklara yem olarak vermekteyse de bu hayvan haklarınca doğru bulunmamaktadır. Karideslerden yavru almak istenildiğinde ise neredeyse hiçbir balık uygun olmayacaktır çünki karides yavruları artemia larvaları kadar küçük ve büyük ihtimalle onlar kadar lezzetlidirler. Her ihtimalde de bir balığın doğada bu canlıyı tüketebileceğini düşünerek karideslere bitkiler ve kayalar ile saklanma yada kamuflaj alanları yaratmanız gerekir.

Substrat  Karidesler için türe özgü bir tank ya da üretim tankında kum ne kadar ince olursa o kadar iyidir. Tankın tabanını kaplayacak kadar ölçüde kum kullanılmalıdır. Karidesler en çok suüstü bitkilerinden hoşlanıyor fakat terracotta saksıların dibine ekleyeceğiniz biraz torf ve üzerine akvaryum kumuyla da köklü bitkiler dikilebilir.


 Üretim  Gözleri belli olan yavrunun bulunduğu yumurta suya bırakılıyor. Anne bir şekilde yumurtanın çatladığını hissederek onu dışarı itiyor. Yumurtadan çıkan yavrunun neredeyse şeffaf kuyruğunu ve yavruya halen yapışık olan yumurtanın sarısını görebilirsiniz. Yavru karides bir parça moss’a tutunmuş şekilde durur. Artık tamamen kendi başına olduğundan sarı yumurtanın yokolduğunu görebilirsiniz. Gözler tam olarak gelişmemiş, şiş durur. Belki de gözler gelişimini tamamlayana dek yeni doğmuş karides belirli bir süre görememektedirler. Genelde erkekler dişilerden daha küçüktür (çoğu su canlısının aksine) ve daha saydam bir renkleri vardır yine de yumurta taşıyan tamamen saydam kiraz karidesler de görülmektedir bu yüzden renklenme için kesin kurallar yoktur. Ruh hali, beslenme, ışık ve su değerleri gibi tüm etkenler kiraz karidesin renklenmesine etki eder. Ayrıca deri değiştirme ve yaşlarının değişik aşamaları da etkendir. En az 10 karidesle başlamanız tavsiye edilir ve daha garanti bir sonuç için daha fazla karidesle başlamanız önerilir. Kiraz karides tarafından taşınan yumurtaların çatlaması yaklaşık 28 günü bulur. Yavru karidesler yetişkinlerin minyatür versiyonları olarak dünyaya gelirler yani larval evre geçirmezler. Gelişmek için acı ya da tuzlu suya ihtiyaç duymazlar. Yumurta dökmelerini sağlamak için özel bir şey yapılmasına gerek yoktur. İyi yem verilerek, iyi su parametreleri sağlanmalı ve yavru karideslerin filtrenin içine çekilmesine engel olunmalıdır; bunları yaptıktan sonra Çim karidesi yada hayalet karidesin aksine yavrular kendi kendilerine gayet iyi bakacaklardır. İri gözenekli bir süngerden ön filtre yavru karideslerin içeri çekilmesini önleyecek kadar iyi değildir; çok ufak olan yavrular süngerin gözeneklerinden içeri çekilirler. Filtre giriş borusuna lastikle bağlanmış ince ağdan bir filtre torbası kullanımını öneririm. Daha da iyisi hareket eden kısımları olmayan hava motoruna bağlanmış bir iç filtredir.

Kaynak:http://biyologlar.com/index.php?option=com_content&view=article&id=703:karides-tuerleri&catid=48:nsan-biyolojisi

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cüneyt99Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/11/2006
İl: Yalova
Mesaj: 409
cüneyt99Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Mart 2009 01:18
Hikmet bey karidesler hakkındaki bu güzel makaleniz için çok teşekkür ederim.Saygılarımla.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

narqocashÇevrim Dışı

Kayıt: 10/08/2008
İl: Konya
Mesaj: 408
narqocashÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Mart 2009 17:52
Yardımcı olabildiysem ne mutlu...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ruchanÇevrim Dışı

Kayıt: 21/03/2008
İl: Balikesir
Mesaj: 99
ruchanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Mart 2009 18:02
Karideslerden yavru almak istenildiğinde ise neredeyse hiçbir balık uygun olmayacaktır çünki karides yavruları artemia larvaları kadar küçük ve büyük ihtimalle onlar kadar lezzetlidirler. Her ihtimalde de bir balığın doğada bu canlıyı tüketebileceğini düşünerek karideslere bitkiler ve kayalar ile saklanma yada kamuflaj alanları yaratmanız gerekir.

Genelde Karides beslemek isteyenlerin merak ettikleri konu bu.
Karides beslemek mi ? Üretmek mi?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

acemibalıkÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/10/2008
İl: Bolu
Mesaj: 2624
acemibalıkÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Nisan 2009 17:09
Karides beslicez ama, ömürleri kısa olduğu içinde mümkün olsada yüzde beş oanında da olsa yavru ürese akvaryumda.    :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir