Akvaryumu büyütmek için de bize akvaryumun dışında bir kuru bölge gerekliydi, yani akvaryuma bi nevi "kat çıkma"lıydım , hem böylece çok daha geniş bir kuru bölge de yaratabilirdim. Ama suyu yükseltirken kuduruk Melek'in kendini akvaryumdan aşağı atmasını da engellemek gerekiyordu, tüm kenarları yükseltmek lazımdı, ama bunu nasıl yapmalıydı.. Böylece uzun bi düşünme ve araştırma sürecine girdim, sonunda gerekli malzemeler, planlar yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı:
Öncelikle kuru bölge olarak iki yanı açık cam bir kutu yaptırdım bir camcıda (ölçüleri 40boy x 35en x 25yükseklik). Bu kutunun eni tam da bizim akvaryumun eniyle aynı ölçüde olmalıydı, yüksekliği de lambaların konumuna uygun olmalıydı, ölçüler buna göre belirlendi.
Yükseklikler ve kuru bölgeye çıkacak rampa için plexiglass kullanmaya karar verdim, bir tabelacıdan belirlediğim ölçülerde levhaları kestirdim. Rampa için tabelacı istediğim ölçülerde düz olarak kesilmiş bir plexiglassa basit bir işlemle ortasından eğim verdi. Toplam bir arkaya, bir öne, bir yan tarafa ve de bir rampa için olmak üzere uygun ölçülerde 4 tane levha kestirdim.
Böylece ana malzemeler hazırlanmış oldu. Rampa ve kuru bölgeyi düzgün taşlarla kaplamak için Kemerburgaz'daki taş marketlerden 1-2 torba geniş, yassı taş aldım. Eve gelince öğrendim ki kuru bölge için aldığım koyu yeşil-beyaz çizgili taşlara "melek taşı" deniyormuş, o da hoş bir tesadüf oldu . Rampa için ise bir miktar yassı dere çakılı aldım. Hepsini sıcak suda bekletip yıkadıktan sonra kullanıma hazırdı:
Öncelikle rampaya taşları nasıl bir düzende yapıştıracağımı belirmek gerekiyordu. Silikon kullanacağım için iyi bir plan yapmak lazımdı. Ardından akvaryum silikonu kullanarak yapıştırma işlemine geçtim ve kurumaya bıraktım. Silikon eğer taşar, damlarsa anında aseton ile çıkarılabiliyor. (not: fotoğraflarda taşlarla döşenen yüzey, rampanın suya doğru inecek olan kısmı):
Daha sonra platformu cam kutuya yapıştırma aşamasına geçtim. Rampayı tam olarak cam kutunun içine yerleştirilebilecek şekilde kestirmiştim. Rampanın taşsız olan kısmını silikonlayıp kutunun içine yerleştirdim, üzerine ağırlık koyarak yine kurumaya bıraktım:
Ardından sıra cam kutunun içini taşlarla döşemeye geldi. İşin en zor kısmı buydu, arada riskli boşluklar kalmayacak, mümkün olduğunca düz bir zemin olarak şekilde taşları nasıl düzenleyebileceğimi planladım ve yine yapıştırma-kurutma işlemine geçtim, toplam 2,5-3 gün kurumasını bekledim:
Daha sonra görüntü bütünlüğünü oluşturacak şekilde yükseklikleri hazırladım. Arka tarafa yapıştırılacak olan plexiglass yükseklikte, daha önceden ölçerek belirlediğim boru ve kabloların geçmesine uygun boşluklar da bıraktırmıştım. Hoş görünmesi için akvaryumun içinde de kullanacağım arka plan resmini uygun şekilde kesip çift taraflı şeffaf bantla arka yüksekliğe de yapıştırıp hazırladım. Bu L şeklindeki yükseklik, kuru bölge olarak kullanılacak cam kutu ile birleşeceği için cam kutunun arka camına da görüntü bütünlüğünü sağlayacak şekilde arka planlardan yapıştırdım:
Akvaryum içinde kullandığımız ekipmanlar;
Tetra Tec ex700 dış filtre,
200 watt Sera ısıtıcı,
Eheim pick-up 2010 iç filtre,
Sera Terra UV special 15 watt ve 60 watt normal ampul.
Dış filtrenin malzeme seçimi ve sıralanışını çok fazla miktarda katı atık, bitki kalıntıları olduğunu ve Melek'in müthiş dışkı potansiyelini düşünerek ayarlamaya çalıştım .
En alt sepette Ehfi fix, onun üstündeki sepette önce seramik borular ardından normal sünger, bir üstteki sepette normal sünger ve onun üstüne substrat, ve en son sepette 300 g. kadar zeolit torbası, normal sünger ve son olarak ince bir tabaka elyaf var. Akvaryuma çok bol miktarda yeşillik girdiği ve bu artıkların filtreyi kısa sürede tıkaması riskine karşı dış filtrenin giriş borusuna küçük bir parça geniş gözenekli sünger ekledim.
Geçen süre içinde filtrenin performansından gerçekten çok memnun kaldığımı söyleyebilirim, bu malzemeleri, dizilimlerini ve ön filtrasyonu kaplumbağa akvaryumunda dış filtre kullanan arkadaşlara kesinlikle tavsiye ederim.
İç filtrenin içinde de çok ince bir tabaka elyafa sarılmış geniş gözenekli sünger kullanıyorum, çeşitli denemeler sonucunda iç filtreyle en verimli ve rahat kullanımı böyle sağladım, bu şekilde her hafta yaptığım iç filtre temizliğinde sadece elyaf tabakasını yenisiyle değiştiriyorum, hiç katı atık bulaşmamış süngere ise dokunmuyorum.
Cam kutu şeklindeki kuru bölge çok ağır olduğundan akvaryumun kenarına monte etmek olmazdı. Bu yüzden tam akvaryum+sehpa yüksekliğinde küçük bir kitaplık yaptırdım bir mobilyacıda ve cam kutuyu bunun üzerine yerleştirdim. Akvaryumun arka kısmına da yine aynı hazır arka plan resimlerinden yapıştırdım ve filtre borularını yerleştirdim.
Önceden kullanmıyordum ama artık akvaryum tam kapasiteye çıkacağı ve ağırlık artacağı için akvaryum forumlarında hep vurgulandığı üzere akvaryumun alt camı ve tepsi arasına 2 cm.lik yumuşak straforlardan koydum. Bu önceden hesabedemediğim yükseklik sebebiyle aynı şekilde cam kutunun da altına uygun bir kalıp strafor yerleştirmem gerekti:
Alttaki ilk fotoğrafta arka yükseklik, ikinci fotoğrafta da ön ve yan yükseklikler yerleştiriliyor (ön yüksekliği nasıl yerleştirdiğimi netleştirmek için çerçevesini fotoğrafta morla belirginleştirdim ). Daha sağlam olması ve bütünlüğü oluşturmak için arka ve ön yükseklikler L şeklinde ve cam kutu ile yanlardan birleşiyor, bu kısımda da yapıştırılıyor.
Ve suyu dolduruyoruz , akvaryum içindeki malzemeler ve kuru bölge lambaları yavaş yavaş yerleştiriliyor:
Plexiglass yükseklikleri önce 4 sıra olacak şekilde şeffaf, çift taraflı bantla, daha sonra süngerli, yumuşak, beyaz bantlarla yapıştırmıştım. Zaman geçip bantlar nemden etkilenince beyaz sünger bantların arkasına gelecek şekilde ince tabakalar halinde silikon sürerek yapıştırmak bana en kesin ve güvenli çözüm gibi göründü, şu an bu şekilde kullanıyorum.
Küçük ayrıntılar da düzenlendikten sonra değişik açılardan Melek'in kaplumbağa akvaryumu "Melekondu" ve kendisinin komik pozları ;