Iki adet ozel yapim LED armatur uygulamasi.
Merhaba arkadaslar,
Kendi tankim icin hazirladigim led sistemden sonra iki arkadasim da kendileri icin led aydinlatma hazirlamami rica ettiler. Sizlere bu aydinlatmalari tanitmak ve yapilislarini aciklamak istiyorum. Umarim led aydinlatma yapmak isteyen arkadaslara bir nebze olsun fikir verici oabilir.
Not: Fotograflarda "TYPE A" ve "TYPE B" olarak adlandirdigim icin burada da fotograflarla uyumlu olmasi icin o sekilde bahsediyorum.
TYPE A icin malzemeler
- Aluminyum govde (koruma cami, yan kapaklar, aski icin parcalar vs)
- DAZS marka iki adet plastik aski
- 5x CREE XPE 7000-8300K soguk beyaz led
- 2x CREE XPE 450-455nm mavi led
- Uygun led surucu (guc kaynagi)
- Termal yapistirici, kablolar, havya-lehim-lehim pastasi.
Oncelikle 1 metre olarak gelen aluminyum govdeyi istenen olcu olan 40cm kadar kesiyorum. Ledlerin yapistirilacagi yerleri olcerek isaretliyorum ve bu yuzeyi kagit mendille temizliyorum.
Aluminyum govdenin yan kesiti. genis yuzeyi sayesinde sogutucu fan kullanmaya gerek kalmiyor.
Kullandigim CREE XPE led. 350mA'den 1000mA'e kadar kullanilabiliyor. 1000mA ile 5W civari oluyor. Ben 650mA'de calistirdigim icin sanirim yaklasik 3W civari aydinlatma aliyorum. Boylece ledlerin omurlerini oldukca uzatmis oluyoruz.
Ledler Beyaz-beyaz-mavi-beyaz-mavi-beyaz-beyaz seklinde aluminyum govdeye yapistirildi.
Lehimleme isleri tamamlandi. Ancak bu asamada fotograf cekmeyi unuttugum icin detay ne yazik ki yok. Fakat oldukca basit, seri baglanti yapildi. Yani guc kaynagindan gelen + uc birinci ledin + ucuna, bu ledin - ucu ikinci ledin + ucuna baglandi. Yine +'dan -'ye seklinde butun ledler birlestirildi. En son - kutup ise guc kaynaginin - kutbuna baglandi. Kablolar, koruma cami, yan kapaklar da monte edilince islem tamamlanmis oldu.
Kendi akvaryumlarimda deneme yaptim. 35 litre icin fazla, 85 litre icin az geldi tabi.
Simdi TYPE B olarak adlandirdigim ikinci mini projeye gelelim.
Malzemeler
- 2x10W, 12000K 1050mA soguk beyaz led.
- Mini buzdolabindan cikardigim aluminyum blok (heatsink). Bu blok buzdolabinda peltier sogutmasinda kullaniliyordu, 5mm taban kalinligiyla odukca verimli sogutma sagliyor.
- 8cm fan
- Pleksiglas levhalar (eski LCD bilgisayar monitorlerinden sokmustum yaklasik 8mm),
- 30cm~60cm ayarlanabilen kucuk olculu tul vs asmaya yarayan beyaz bar
- 2A smps guc kaynagi
- Yine termal yapistirici, kablo vs...
Bu projede yapim asamasinda hic fotograf yok ama mevcut fotograflar nasil yapildigini anlatiyor. Oncelikle Ledleri aluminyum bloga yapistirip kablo deliklerini matkapla actim. Paralel baglanan ledlerin onune saydam pleksiglas koruma monte ettim. Arka kisma fan monte edip bu fani ledlere paralel bagladim. Sonra fazlaca deneme yanilmadan sonra mum alevinde isitarak sekil verdigim pleksileri hazirladim. aluminyum levhanin her bir kosesine kucuk birer delik delip celik aski tellerini monte ettim. Sonra biten malzemeyi 85 litrelik tankimda denedim. sanirim bu duzenekten iki adet benim tankimi idare eder. Ama yine sadece gostermek amacli koydugum icin sorun yok :)
Herhangi bir hatam varsa lutfen belitmenizi rica edeirm. Ayrica soru sormak isteyen arkadaslara da elimden geldigince yardimci olmaya calisirim.
Selamlar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Ben bu profilleri Cin'den aldim. Hong Kong'a cok yakin oldugu icin kargo masrafi vs cok az tutuyor. Cami, askiya asma aparatlari, yan kapaklari vs set olarak satiliyor. Tek sorun sadece 1 m olarak satilmasi.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Ben kendi tankimda CREE marka ledler yerine Cin mali cok ucuz ledleri kullanmama ragmen bitkilerimdeki gelisim gayet guzel. Bu urunlerde kullanilan CREE marka ledler zaten tartismasiz dunyanin en iyi ledleri.
Evren Bey,
Her tank kurulusunda olusan sac yosunuyla ugrastigim icin isiklandirmayi oldukca azalttim.(Bir ara oldukca yogun Diyatom da vardi ama ondan kurtuldum) Su anda lensleri cikardim. On taraftaki 4'lu grubun 2 tanesini gecici olarak iptal ettim. 3-3-3 saat seklinde aydinlatma yapiyorum. Buna ragmen bitkilerim gayet guzel gelisiyor. Cubalarin uzerindeki cok yogunlasmis sac yosunlarini temizlerken oldukca zarar verdim bitkilere. Bir cok koku de tamamen soktum yanlislikla. Ama yine de tum bu olumsuzluklara ragmen yine cok iyi netice aldigimi soyleyebilirim. Tabi bunda tabanda kullandigim ADA powersand ve Amazonia'nin da etkisi var diye dusunuyorum. Octosinclus ve SAE baliklari ekledim.
Su anda yavas yavas yosun sorunundan kurtuluyorum. Tank duzene girmeye basladi. Benim nazarimda LED'ler gecer notu aldilar. Ama dedigim gibi Cubalar tam anlaminda yayilmadan, fotograflarini paylasmadan resmi sonuclari aciklamak istemiyorum :)
Ilginiz ve desteginiz icin cok tesekkur ederim.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
[QUOTE=kaanmagicc]Bitki gelişiminde pek saglıklı olmadıgını söylüyorlar power ledlerin düsünceniz nelerdir yardımcı olurmusunuz?[/QUOTE]
Merhaba Kagan Bey,
Bitki gelisiminde saglikli olmayan power led degil serit led adi verilen smd 5050 veya 5038 gibi isimlerle satilan ledlerdir. (5,0x5,0mm veya 5,0x3,8mm cip olculeridir) Bu ledler mekan aydinlatmasi icin uretildiginden dolayi fotosentez icin gerekli olan dalga boylarinda isinim yapmazlar. Insan gozuyle aradaki farki anlamak imkansizdir. Fotosentez spektrumuna baktigimiz zaman (detaylara girmeden bahsediyorum) en cok mavi-mor ve kirmizi renklerde yani 430-455nm (mavi-mor) ve 640-660 kirmizi-derin kirmizi) dalga boylarinda bitkilerin daha verimli fotosentez yaptigini goruruz.
Yani gorulen isigin rengi degil dalgaboyu onemlidir. Biri 650 digeri 700nm dalga boyundaki iki farkli isik kaynagi bizim gozumuze kirmizi gorunur. Fakat 700nm olan isik bitkilere hicbir fayda saglamazken 650nm dalgaboyundaki isik fotosentez saglar.
Florasanlarda bu dalga boyu olayi Ledlerden farklidir. Florasanlar genis bir aralikta isinim yaparlar bundan dolayi tek bir florasan bitkinin isik ihtiyacini karsilayabilecek spektrumda olabilir.(Akvaristler gorece farkli ozellikteki florasanlari kombine ederek verimi yukseltmektedirler.) Fakat Led lambalar cok dar bir dalga boyunda (ornegin 450-455nm) isinim yaparlar. Bundan dolayi bitkinin ihtiyacini karsilamak icin farkli ledleri birlikte kullanmak dogrudur. Mavi-kirmizi ledler fotosentez icin yeterlidir. Fakat gorsel olarak sadece mavi ve kirmizi isik rahatsiz eder gozumuzu. Bundan dolayi soguk beyaz-sicak beyaz eklenmelidir. Hatta yesil bitkilerin renklerini daha iyi gostermeleri icin, fotosenteze hicbir katkisi olmasa da yesil led de kullanilabilir.
Sozun ozu,
butun dunyada akvaryumlarda led devri coktan acildi, fakat ulkemiz ne yazik ki bu konuda da geride kaldi. Yabanci forumlara bir goz atin, Aydinlatma bolumunun yarisindan cogu led uzerinedir. Biz daha dalgaboyunu tartisirken adamlar PAR degerlerini olcup one gore dizayn ediyorler. Bizde ise yeni bir spor otomobil veya yeni bir cep telefonu cikinca 2.000TL verilip hemen ertesi gun alinir ama led gibi cevreci, kolay uygulamasi olan, uzun vadede maliyetini kat kat cikaran yeni teknolojiler nedense pahali bulunur...
Biraz uzun oldu kusura bakmayin. Sizin nezdinizde diger srkadaslarimiz da faydalanabilir diye boyle uzun tuttum.
Ilginiz icin tesekkur ederim.
Selamlarimla
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir