Hem iç, hem de dış filtre...
Gönderim Zamanı: 23 Ağustos 2012 21:49
Her zaman alışveriş yaptığım petşopta iç filtrelerde kampanya vardı. "HAS" marka iç filtre aldım 10 TL'ye...
Aslında bir iç filtreyi nasıl dış filtre görevi gördürürüm diye düşünüyordum. Kafama dank etti ve iç filtreyi alarak kolları sıvadım.
Yapacağımız şeyler oldukça basit ama çok kullanışlı olacağından eminim. Direkt fotoğraflarla anlatmaya başlıyayım o zaman...
İşte bu iç filtremiz:
Arkadaşlar filtemiz 10 watt gücünde ve saatte 600 litre su çeviriyor. Bu proje için mükemmel bence...
İç filtremizin içindeki süngeri çıkartıp, ortasında bulunan direği kesip atıyoruz:
Öncelikle yapacağımız ilk adımların başında gelen ise şu:
Su girişlerinin yandan olan filtremizin, su giriş yerlerini akvaryum silikonu ile kapatıp, 24 saat kurumaya bırakıyoruz. Buradaki amacımız; su girişlerinin yandan değil de, su akışının aşağıdan yukarı sağlamak.
24 saat sonra silikonlarımız kurudu ve iç filremizin alt kafes kısmını doldurmaya başladım:
Sırasıyla iç filtre süngeri, filtreye uygun kesilmiş döşeme hanelerde bulabileceğiniz sünger, biyolojik filtrasyonlarda kullandığımız plastik sünger ve seramik halka.
İç filtremizi doldurduk ve sırada önemli bir işimiz var. Filtremizin alt kapağına lehim makinesi ile delikler açıp, suyun girişini sağlıyacağız. Bunlarıda fotoğraflar anlatmak istiyorum:
Alt kapağını alıp, güzelcene lehim makinesinin ucu ile teker teker deldim:
İşte bu da bitmiş hali:
Evet işte bu kadar... Çalışma prensibine gelince; normal iç filtreler suyun yandan alıp, süngerden geçirir ve direkt olarak akvaryuma geri pompalanır. Benim ise üzerinde çalıştığım bu iç filtre ise suyu aşağıdan alıp, temizlik malzemelerinden teker teker -dış filtre gibi- geçirip suyun akvaryuma geri pompalanmasını sağlıyor. Yani hem mekanik, hem de biyolojik filtre yapmış oldum. Piyasadaki birçok iç filtre sadece mekanik olarak temizlik yapar. Ben ise bir iç filtreye, dış filtre görevi gördürmüş oldum.
Çok yakında kuracağım 80 veya 100 litrelik akvaryumuma yapmış olduğum bir iç-dış filtedir. Çalışmasını ilerde fotoğraflarını çekerek göstericem. Deneme amaçlı sadece bir kova suda denedim ve inanılmaz bir şekilde çalışıyor.
Kafanıza takılan herhangi bir şey oldu mu, lütfen çekinmeden sorunuz.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 23 Ağustos 2012 22:01
Kamil kardeşim tebrik ederim çok güzel bir çalışma olmuş,bende genelde kullandığım iç filtreleri bu şekilde kullanıyorum ve çok memnunum.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 24 Ağustos 2012 15:22
İç filtrenin akvaryumun içini iyice havalandırmasını ve pislikleri ortak noktalarda toplamasından çok tutarım,birde bu tip biyolojik malzeme ile desteklenmesi nitrojen döngüsüne çok artısı olduğunu biliyorum ve gördümde.Ancak dış filter ile ne derece kıyaslanır bilemiyorum.Ancak Kamil kardeşim debisi düşük dış filtreden daha fazla devinim yaptığı kesin,fakat dış filtrenin içinde bulununan biyolojik malzeme miktarını göz önünde tutarsan kıyas kabul etmez bence.Evet daha az su çevirebilir ancak biyolojik olarak filtre kapasitesi oldukça fazla bunuda göz ardı etmemek gerekir.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 24 Ağustos 2012 20:31
Evet Kamil güzel olmuş. Tabi bunların aynısı zaten piyasada mevcut ama sen 10 Tl ye mal ettin , o hazır olanlar 25 TL.
Beğenenler: [T]186983,edibalih[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 24 Ağustos 2012 20:38
İşte Alp kardeşime büyük bir tebrik gönderiyorum çünkü çok yerinde ve doğru bir tespitde bulundu.Yaptığımızz diy sistemler orjinelerinde ucuz a mal olursa Diy olur.Tabii cesarın hakkı cesar esas büyük tebrik Kamil kardeşime..
Beğenenler: [T]177251,emresivaslı[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 24 Ağustos 2012 20:53
Teşekkürler Ömer abi. Kamil kardeşime bir kaç şey daha söylemek istiyorum. Daha kullanmadığı için fark etmemiş olabilir, normalde o hazır olanların ortalarında suyun alttan çekilip devir pervanesine gitmesi için yardımcı olan bir boru yada süngerlerin ortalarında delik olur. Mermer olanlarda yada kömür olanlarda plastik bir hazne olur. Bu yol pislikten tıkanmaya başladığı anda yada filtre süngeri pislikten tıkandığında verilen hava azalır, temizlenmekte ısrar edilir ıse hava durur. Kamil kardeşim ortadaki su çeken boruyu kestiği için içine koyduğu sünger ve karbonlar pervanenin vakum kabiliyetini sıfıra indirecek ve büyük ihtimalle o hava kabarcıklarını yapmayacaktır. Denedikten sonra Kamil kardeşimizden bir yorum almak istiyorum.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 24 Ağustos 2012 21:06
Kamil Bey suyu üstten boruyla tepe filtre gibi bi diltre yapın ve verin 3 kat performans alırsınız bence.Her ne kadar kullanışlı da olsa temizleme sorunu her zaman olacaktır ama dediğimi denersiniz daha iyi olabilir.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 24 Ağustos 2012 21:07
Evet Kamil kardeşim sıra sende şimdi,Alp toprağım bu akşam bayağı formunda döktürüyor resmen.Hadi şimdi sıra sende,Alp tekrar bravo çok noktasal tespitler geliyor senden...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 24 Ağustos 2012 21:21
Bence güzel olmuş ama içine aldığı malzeme az oldugundan ne kadar biyolojik temizlikte faydalı olur bilinmez. Elinize sağlık
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 24 Ağustos 2012 21:33
Alp abi gerçekten çok güzel tespitler bulunmuşun. Senin de dediğin gibi pervanenin vakum olayı gerçekten düşürebilir mi bilemiyorum ama ölçüm yaptığımda suyun saatte 500 ile 600 litre arasında birşeyler çıkıyor. Bakın ben aynı dış filtre gibi haznesini doldurdum ve hazne ile kafa motorunun perfanesi arasında 2-3 cm gibi bir boru mevcut. Eğer fotoğraflarını çekebilirsem birazdan paylaşırım sizle. Ben sadece deneme amaçlı kova dolu suda çalıştırdım ve beklentilerimin üstünde bir performans sağladı.
Vakum olayına tekrar gelirsek; çok haklı bir düşünmüşsünüz. Ve haklısınız... Ama dış filtrelerde zaten dediğim gibi çalışmıyor mu? Sadece dış filtrelerin iç haznesinden süzülecek olan yani akvaryumdan çekilen pis suyun, haznenin altına gönderiyor ve filtrasyon malzemelerinden geçerek direk kafa motoru ile buluşuyor. Süzülen su, kafa motorunun suyun perfane ile buluşmasını sağlayan zaten birkaç cm'lik aparat yardımı ile su perfane ile buluşuyor. Haksız mıyım? Yani temizlenen su direk perfane ile buluşuyor. Buluşmak içinde birkaç cm'lik boru veya kanal yolu kullanılıyor.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 24 Ağustos 2012 21:41
Ben bu çalışmayı 27 Nisan 2011 tarihinde yapmıştım hatta konu da açmışım bkz:http://www.akvaryum.com/Forum/modifiye_ettigim_ic_filtrem%28resimli%29_k470875.asp
Ve gerçekten çok işe yaradı filtre iki katlıydı ve yaptığım modifikasyonla su en alttan girip uzuuuun bir yol izleyip üstten veriliyordu rüya gibi iç filtreydi lakin Mersin'den Trabzon'a kargolarken kırıldı çok üzüldüm.Ama sonuç olarak işe yarıyor.Ve verimi bence en az 4 kat kadar arttırıyor.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 24 Ağustos 2012 21:50
Ama Kamil'im elinde ki Has ın pervanesi, dış filtrenin pervanesinin 1/3 ü. Vakumu daha az. Hangi dış filtreye baktın bilmiyorum ama ben şuan life tech i açtığımda sepetlerin arasında su kanalı var. Sen akvaryumda ki performansından sonra bize yazarsın. Yanılmak istiyorum
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 24 Ağustos 2012 21:57
Hadi bakalım ortalık kızışıyor yaw :D
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir