Hamburg Sünger Filitresi - Hamburger Matt
Teşekkür Edenler: [T]171221,wellbutrin[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Arkadaşlar bulduğum bazı sitelerin linklerini buraya ekliyorum. Almancası iyi olan arkadaşlar (örneğin DieHard) daha detaylı bilgi konusunda yardımcı olacaklar sanırım.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Umarım yardımcı olabilmişimdir, saygılarımla...
Beğenenler: [T]197164,ComoDAYI[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Burda çekiş kısmı alt tarafta mı?
Yani motorun çekiş haznesi alt tarafta (resimde görülen) mı?
Temiz su da üst kısımdan akvaryuma gönderiliyor..
Doğru mu anladım acaba :)
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Kerem bey, süngerler üzerinde bir miktar yosun oluşması normal olarak görülüyor. Estetik açıdan da sünger üzerine Java Moss tutturulabileceği, bunun tüm süngeri görünmez kılacağı söyleniyor. Bakım olarak da yosunlardan çok süngerden geçmeyi başaramayan kaba atıklarda kast ediliyor sanırım. Bir diğer ayrıntı ise, cam ile sünger arasında kalacak olan bölümde birikebilecek olan atıklara dokunulmaması gerektiği konusu. Çünkü nitrifikasyon bakterilerinin bu atıklar üzerinde yoğun kolonileşmeler gösteriyor, dolaysıyla da filtrenin etkinliği için önem arzediyorlarmış. Bir önemli konuda pompanın gücü. Kesin bilimsel verilere dayanmamakla birlikte, makaleyi ele alan kişi, kişisel deneyimlerine dayanarak, en ideal sirkülasyonun akvaryumun brüt hacmini saate iki defa çevirecek şekilde olması gerektiğini belirtiyor. Başka sorularınız olursa, yine seve seve makalelere bakarak cevaplandırmaya çalışırım.
Saygılarımla
Beğenenler: [T]197164,ComoDAYI[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Beğenenler: [T]190588,Bozuyukdiscus[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Herkese tekrar selam;
[/QUOTE]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Süngerin cama bakan tarafı ile akvaryuma bakan tarafı arasındaki suyun seviyesi ne kadar olmalı?
Öncelikle süngerin çevresinde, suyun süngerden geçmeden doğrudan içeri sızabileceği bir kaçak olmamasına dikkat edilmelidir. İlk başlarda su seviyesinde farklılık gözlemlenmese de zamanla 4-5 cm’ye varan farklar oluşabilir. Ancak süngerde oluşmaya başlayabilecek muhtemel tıkanıklıklarda zaten süngerde içeri doğru göçme görülecek ve dolaysıyla süngerin temizlenmesi gerekecektir. Ancak bu duruma gelmiş bir akvaryum şimdiye kadar görülmedi.
Sünger kalınlığı ne kadar olmalıdır?
5 cm kalınlığa sahip süngerler yeterli olmaktadır. Daha kalın süngerler kullanmak mümkün olsa da filtrenin etkinliği bakımından kalınlığın bir etkisi yoktur. Nitrifikasyon olayının ilk birkaç santimetrede gerçekleştiği düşünülmektedir. Geriye kalan kısmın ise olsa olsa stabilite bakımından yararı olabilir.
Filtre ne kadar süre sonra etkinliğini göstermeye başlar?
En az 4 hafta geçmelidir. Ama maks. performansı için yaklaşık 12 hafta geçmesi gereklidir. Dış filtre kullanılan sistemlerde sünger filtrenin bir süre (2 - 4 hafta) dış filtre ile birlikte çalıştırılması yararlıdır ve önerilmektedir.
Sünger filtrenin sıkılarak temizlenmesi gerekli midir?
Hayır! Bu tür bir bakım bu tarz filtrelerin doğası gereği gerekli değildir. Birkaç su değişiminde bir filtrenin yüzeyinde birikmiş tortuları sifonlamak yeterlidir. Ancak yükü çok fazla olan akvaryumlarda (canlı sayısı, yemle tarzı ve bitki artıklarını fazlalığı kast ediliyor) bu işlemi daha sık yapmak gerekebilir.
Ne tarz sünger kullanılmalıdır; iri gözenekli mi ince gözenekli mi?
Makaleyi ele alan kişisel olarak ince gözenekli süngeri tercih ediyor. Ancak büyük taneli yem kullanılan ve aşırı dışkılayan balıklar söz konusu olduğunda iri gözenekli sünger kullanılması daha avantajlıdır.
Bir süngerin kullanım ömrü ne kadardır?
Benim en eski sünger filtrem 11 yılı geride bıraktı! Değiştirme nedenim ise defalarca yapılan temizliklerde süngerin zamanla hasar görmesi ki bu çok normaldi, çünkü bu akvaryum yavru akvaryumuydu ve bol bol artemia kullanılıyordu. Genel itibariyle çok yoğun temizlik yapmaya gerek olmadan bir sünger filtre yaklaşık 4-5 yıl rahatlıkla kullanılabilir.
Filtrenin akvaryumun cam tabanına kadar uzanması gerekiyor mu?
Evet! Taban malzemesi ile sünger filtre arasında bir boşluk meydana gelmemelidir, aksi takdirde bu su bu yerlerden filtre edilmeden geçecektir.
Sünger ile cam arasında biriken tortu ne olacak?
Bu tortunun bulunduğu yerde kalmasında hiçbir sakınca yoktur. Hatta bu tortu, belli ölçüde bakteri deposu ve tampon görevi görecektir.
Hamburg sünger filtresini kullanarak sudan tasarruf edebilir miyim?
Hayır! Bu tür bir filtre asla su değişiminin yerini tutmaz. Su değişimleri önceden olduğu gibi aksatılmadan yapılmaya devam edilmelidir.
Peki o zaman bu süngerin ne yararı var?
Bu filtre, akvaryumun biyolojik yapısını çok daha stabil hale getirmektedir. Bunu sahip olduğu büyük filtre süngeri alanı borçludur. Dış filtrelerde bu alan çok azdır ve dış filtre kullanılan akvaryumlarda filtrasyon açısından bitkiler ve taban malzemesi vs. büyük önem taşır. Bu sünger filtrenin kullanıldığı akvaryumlarda ise gönül rahatlığı ile dip çekimi yapmak mümkündür. Biyolojik tamponlamayı sünger filtre sağlamaktadır. Ayrıca bu tür filtreler kimyasal etkilere karşı da belli bir koruma sağlayabilmektedir. Bu filtrelerin kullanıldığı akvaryumlar dış etkilere karşı çok daha dirençli ve genel olarak çok daha stabildirler.
Diş filtre kullanılan akvaryumlarda hiçbir sorun yok ki, peki niye o zaman sünger filtre?
Kimse zaten hemen dış filtrenizi söküp atın demiyor. Ancak yeni kurulacak akvaryumlarda bu tarz bir filtre kullanımı filtre seçenekleri arasında göz ardı edilmemelidir. Unutulmamalıdır ki dış filtre kullanılan akvaryumlarda filtrasyon işleminin büyük bir kısmı akvaryumun içinde gerçekleşmektedir. Yapılan birçok denemede dış filtredeki süngerler sökülmüş, ancak akvaryumda herhangi bir değişiklik gözlemlenmemiştir. Bir diğer ifadeyle, suya hareketlilik katmaları dışında pek bir yararlarında söz edilemez.
Ek bilgiler: Sünger, su seviyesinden daha yüksek olmalı ve dışarıdan duran bu kısmı yaklaşık 5 santimetre olmalıdır. Üzerinde sağlıklı bir bakteri florası oluşan sünger yeşil-gri bir renge bürünmektedir. Kokuyla ilgili herhangi bir bilgi bulamadım. Bu filtreyi ilk olarak kamuoyuna sunan kişi Olaf Deters adından bir mimar. Üzerinde epeyce çalışıldığı, arkasında ciddi bir araştırmanın ve bilimsel yöntemlerle yapılan çalışmaların olduğunu söyleyebilirim.
Alıntı yapılan yer: http://www.deters-ing.de/Filtertechnik/FAQ.htm
Saygılarımla...
Beğenenler: [T]182183,Magma[/T][T]197164,ComoDAYI[/T][T]185167,nightwalker2121[/T]
Teşekkür Edenler: [T]197164,ComoDAYI[/T][T]202214,AmazonSever[/T][T]185167,nightwalker2121[/T]
+1: [T]185167,nightwalker2121[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir