Evimdeki Resif - Eren Yelkenci
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Tebrik ederim. Ellerinize sağlık. Bazı arkadaşlarımında dediği gibi National Gegraphic Dergisine bakar gibi hissetim kendimi. Çok sağolun başarılarınızın devamını diliyorum.
Özel Üye
[C]2,1,21712[/C] [C]2,2,21712[/C]
İl: Istanbul
Akvaryumum (Eren Yelkenci) – ARALIK '09
Aralık ayını kısaca özetlemek gerekirse, sistem anlamında gelişmeler yaşadığım, faydalı bilgilere ulaştığım, uzun zaman sonra çok sayıda balık aldığım, epey de mercan eklediğim fakat bir yıldır ilk kez beni etkileyecek şekilde birkaç canlımın öldüğü bir ay oldu.
Canlıların, özellikle de acroporaların durumu genel olarak iyiye giderken, montipora undata’nın durumu eskiye nazaran biraz kötüleşti ve bunu anlamakta zorluk çekiyorum.
Balık artışı, dolayısıyla yemleme artışı, iyonik dengenin eskisine göre daha stabil olması gibi etkenlerden olsa gerek acroporaların renklenmesi ve polip açılımları ciddi anlamda iyileşti fakat montiporalar, eskisine göre hep daha iyiye gitmesine rağmen bir türlü problem öncesi formuna gelemediler, özellikle de turuncular.
EKLENEN, ÇIKARTILAN VE ÖLEN CANLILAR
Eklenen Canlılar
Doctor Wrasse – 9 cm (Emekli Doktor)
Yellow Wrasse – 8 cm
Sixline Wrasse – 4 cm
5 adet Chromis – 5 cm
2 adet Yellow Tang – 9 cm, 5 cm
2 adet Yeşil Montipora Plate – 6x8 cm
Pembe Montipora Plate – 4x5 cm
Acropora Millepora – 10x18 cm
Chalice (Gri – Mavi – Yeşil) – 6x6 cm
Star Polip (Fosforlu Yeşil) – 8 cm
Pembe Button Coral (Scolymia) – 8 cm
8 adet çeşitli tür ve boylarda Zoa
Çıkartılan Canlılar
Yok
Ölen Canlılar
Erkek Blue Mandarin
Marble Deniz Yıldızı
Naso Tang
Açık söylemek gerekirse bu üç canlının da neden öldüğü hakkında hiçbir fikrim yok …
SİSTEMDE YAPILAN DEĞİŞİKLİK VE YENİLİKLER
Geçen ay kurduğum wavebox’ın çoğu canlı üzerinde, özellikle acroporalar üzerinde olumlu etkisi olduğunu düşünüyorum, tabii ki bu olumlu gelişmelerde iyonik dengenin eskiye nazaran daha stabil olmasının da payı kesinlikle önemli.
Filtrasyonu çeşitlendirmek ve güçlendirmek amacıyla frag tankının arka zeminine spagetti alg koydum ve bir nevi refigium etkisi oluşturmayı hedefledim. Her ay yenilenmek suretiyle aktif karbon için uygun bir bölme ayarladım ve bundan sonra sürekli kullanmayı planlıyorum. Tüm bunlara ek olarak ciddi bir nitrat sorunum olmamasına rağmen (ort. 5 ile 10 arasında) tampon görevi görmesi amacıyla “Purigen” için de yer ayarladım ve kullanmaya başladım.
ARALIK AYI ÖLÇÜLEN VE HEDEFLENEN SU DEĞERLERİ
Hedeflenen Su Değerleri
(kH / Ca / Mg / Tuzluluk)
7 / 412 / 1320 / 34,5 ppt
8 / 418 / 1340 / 34,5 ppt
9 / 426 / 1360 / 35 ppt
10 / 432 / 1380 / 35 ppt (Kendi Tercihim)
11 / 440 / 1400 / 35 ppt
Ölçülen Su Değerleri
(kH(dkH) - Ca(ppm) - Mg(ppm) – Tuzluluk(ppt))
10 – 418 – 1300 – 35 ppt
10 – 420 – 1300 – 35 ppt
9,5 – 418 – 1320 – 35 ppt
9 – 412 – 1320 – 35 ppt
9,5 – 422 – 1340 – 35 ppt
8,5 – 424 – 1340 – 35 ppt
9 – 430 – 1340 – 35 ppt
9,5 – 432 – 1340 – 35 ppt
Su Değişimi: 1 kez, 60 litre
ARALIK AYI FOTOĞRAF GALERİSİ
ARALIK AYI GÖZLEMLERİ VE OCAK AYI İÇİN DÜŞÜNÜLENLER
Geçdiğimiz aylarda iyonik dengenin önemini algılamamla birlikte sistem üzerinde çalışmalara başladım ve birçok yenilik yaptım. Çoğu canlıdan olumlu tepkiler aldım ve sistemin kuvvetli ve stabil olmasının önemini daha iyi idrak ettim.
Aylardır üzerinde kafa yorduğum LED sisteminin üretim aşamasına ancak geçebildim ve işe armatürün teknik çizimi ve tasarımı ile başladım. Risk faktörlerini ve bunlar için alınacak önlemleri kısmen belirledim. Hedefim Ocak ayı sonunda yeni aydınlatmama kavuşmak.
Birde daha istikrarlı bir ortam oluşturabilmek için epeydir kararsızlık yaşadığım kalsiyum reaktör mü, dozaj pompası mı konusunda da kararımı dozaj pompasından yana verdim.
Bubble Magus’un 7’li dozaj pompasını aldım ve ilk müsait zamanda kurmayı planlıyorum.
Ocak ayı için son olarak farklı iki türde anthias sürüsü ekleme dileğim var …
Saygılar,
Eren YELKENCİ
[C]2,1,63384[/C] [C]3,2,63384[/C] [C]4,3,63384[/C]
İl: Bursa